Григор преодоля и второто препятствие в Ротердам

17:57
Григор преодоля и второто препятствие в Ротердам

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров продължи невероятното си представяне през последните месеци и записа 12-та победа в 14-тия си мач от началото на 2024 година. Топ ракетата ни срази коравия унгарец Мартон Фучович с 6:3, 7:5 за 90 минути игра и се класира на четвъртфиналите на турнира от категория АТР 500 в Ротердам.

Гришо направи пробиви в последния възможен момент на първия и на втория сет, а междувременно спаси и сетбол във втората част. Така той удържа на напрежението от винаги неудобния противник, за да затвърди впечатлението, че се превръща в надеждна машина за победи.

Димитров продължава да е номер 1 за сезона по спечелени мачове - 12 от 14, като преследва четвърти пореден финал в турнир от АТР тура. Задачата му все пак е далеч от завършена, защото на четвъртфиналите в Ротердам го очаква Холгер Руне или Александър Шевченко. 

Григор е полуфиналист в нидерландския град от миналия сезон, така че се движи добре по отношение на защитаваните точки за световната ранглиста, защото завръщането в топ 10 е изключително близо.

“Малко по-добре от вчера. Бях по-концентриран и имах няколко възможности във втория сет. Но той е много труден съперник, сервира страхотно. Беше интересен мач и се чувствах добре, но не можех да “закова последния пирон”. Това ме държеше под напрежение до последно и трябваше да съм концентриран до самия край. 

С години се научих да играя силно срещу близки хора на корта, какъвто е Мартон. Когато си на корта, исках да спечелих. Достатъчно сме зрели, за да разбираме ситуацията. След мач като този е хубаво, че можем да си поговорим. Преди години загубих един петсетов мач от него и му казах, че не искам да си говорим, но сега е вече съвсем различно в това отношение като цяло. Предишните мачове са вече зад гърба ми. Няма значение, че наскоро съм победил Холгер Руне. 

Ще се концентрирам върху моята игра, няма да има значение предишният резултат. Вече съм минал точката в кариерата ми, когато разсъждавам прекалено върху това дали съм играл срещу някого или не”, каза Гришо след победата си над Фучович.

Първи сет

Гришо заби първия си ас за 30-0, а после пласира поразяващ форхенд по обратния диагонал за 40-0 и завърши гейма с отлично агресивно разиграване от основната линия, завършено с нов уинър от правия си удар - 1:0. Димитров сгреши три пъти с предната страна на ракетата си, макар да не бяха непредизвикани грешки, но това позволи на съперника да си вземе подаването безпроблемно - 1:1.

Григор направи успешна акция сервис-мрежа за 15-0, но после пресили от идентична ситуация за 15-15. Непредизвикано сбъркан бекхенд на българина доведе до 15-30, а прекрасна поредица от форхенди на Фучович му осигури два брейк-бола. Първият беше отразен с невърнат сервис, а вторият - с отличен скъсен диагонал чрез лифтиран бекхенд. Сервис-форхенд и грешка на противника послужиха за повеждане с 2:1 от бившия номер 3 в света.

Гришо спечели тежко разиграване в следващия гейм, но после два пъти сбърка от правата страна на ракетата и веднъж от бекхенд, за да стане резултатът 2:2. За разлика от предишното си подаване, този път рутинно българинът взе сервиса си за 3:2 без да загуби точка и да хаби излишна енергия. Фучович обаче направи същото, а дори и реализира първия си ас за 3:3 след 21 минути игра.

Гришо направи първата си двойна грешка за 0-15, но после с прекрасно воле край мрежата стигна до 15-15. Още едно акробатично воле от трудна позиция на българина го изведе до 30-15, след което той натисна форхенда си и поведе с 40-15. Грешка на Фучович означаваше 4:3.

Унгарецът пресили бекхенд за 0-15, но после реализира фантастичен контраатакуващ форхенд по правата - 15-15. Качествен ретур на Димитров му позволи да си вземе предимство от 15-30, а след това минаващ обратен удар на топ тенисиста ни означаваше два брейк-бола. Тежко разиграване завърши успешно за Гришо, който с къс диагонал от форхенд предизвика неточност на съперника и се добра до пробив - 5:3.

Българинът не излезе добре след неубедителен апроуч и беше наказан от опонента с форхенд по правата за 15-15. Изключителен ас по къс диагонал от полето за равенство стигна за 30-15, след което страхотна комбинация от бекхенд и форхенд му издейства два сетбола. Прав удар на Фучович в мрежата сложи край на сета - 6:3 за 33 минути.

Втори сет

Двамата започнаха с по едно убедително взето подаване за 1:1, а по същия начин всъщност стартира и първата част. В следващия гейм Гришо два пъти сгреши и се ядоса на себе си за пропусната възможност, но пък последвалото разиграване беше наистина фантастично и българинът го спечели от четвъртия опит за 30-30. Стигна се до дюс, а впоследствие и до още един, за да се повиши съвсем напрежението върху сервиращия. Гришо обаче сбърка форхенд от позиция, в която искаше съперника му да играе по диагонала, а с невърнат сервис Фучович си взе гейма - 1:2.

Бомбастичен бекхенд-уинър завърши нов убедителен сервис-гейм за българина, който заби и четвъртия си ас в мача за 2:2. Фучович трябваше да преодолее трудности и да прибягва до акробатични изпълнения, но все пак си взимаше подаванията - 2:3. Гришо не демонстрира никакви колебания и премина като ураган през сервис-гейма си за 3:3.

Унгарецът сбърка непредизвикано от форхенд за 15-30 и отново трябваше да се справя с неприятности. Фантастична акция след ретур и разминаване на съперника с прав удар, завършена с драйв-воле, осигури на Гришо два брейк-бола. Добра комбинация сервис-форхенд позволи на Фучович да отрази първия шанс за пробив, а с невърнат втори начален удар и втората възможност се изпари. Елегантна негова къса топка му позволи да дръпне с авантаж, но следващият опит за пуснат удар беше настигнат от Димитров - втори дюс. В крайна сметка унгарецът отново си спечели подаването за 3:4.

Контрастът между подаванията на двамата продължаваше да бъде налице - българинът светкавично взе своя сервис-гейм за 4:4 без загубена точка. Фучович разчупи стереотипа и с мощни изпълнения спечели начален удар на нула, за да поведе с 4:5 и да постави известен психологически натиск върху съперника.

Димитров не вкара първия си сервис, а и направи две поредни непредизвикани грешки, за да изостане с 0-30 и да се сблъска с първите проблеми. Невърнато подаване спомогна за 15-30, а после тежък форхенд по обратния диагонал послужи за 30-30. Апроуч в аут обаче се превърна в подарък за унгареца и той имаше сетбол на посрещане. Забележителен форхенд веднага след сервис отрази възможността за пробив, а после комбинация начален удар - прав удар осигури авантаж на българина. Изящен бекхенд-слайс свърши работа за 5:5.

Фучович сбърка подсечен обратен удар, но компенсира с форхенд по обратния диагонал за 30-30. Феноменален контриращ прав удар на Димитров му осигури шанс за пробив в ключов момент, а унгарецът сбърка форхенд и допусна брейк - 6:5. Гришо започна следващия гейм с ас по диагонала за 15-0, а после се стигна до изумително разиграване, в което топ тенисистът ни веднъж беше на земята, в три други случая се бе разтегнал максимално. Съперникът сбърка воле до мрежата и се стигна до 30-0, но после Фучович настигна къса топка и намали изоставането си на 30-15. Димитров прати форхенд далеч в аут за 30-30, но след това пласира невърнат сервис за мачбол. Той беше пропилян заради пресилен бекхенд от българина, но след това подсечен обратен удар осигури на нашия тенисист втори мачбол. Той вече беше реализиран след супер разиграване от основната линия и пропукване на Фучович - 6:3, 7:4 за общо 90 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация