Паметен обрат и титла за Синер на Откритото първенство на Австралия по тенис

14:49
Паметен обрат и титла за Синер на Откритото първенство на Австралия по тенис

Яник Синер изглеждаше тотално обезличен и загубен след два сета, но се възползва от тоталния крах в тактиката и настроението на Даниил Медведев, за да осъществи паметен обрат по пътя към титлата на Аустрелиън Оупън - 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 за 3 часа и 46 минути игра.

Поражението на Медведев е историческо - той е първият в “Откритата ера” и откакто се водят данни, който е загубил два финала в “Големия шлем” след спечелени първите два сета. През 2022-ра той поведе с 2-0 на Рафаел Надал, но загуби, а сега кризата му в следващите три части изглеждаше още по-необяснима (ако изключим натрупаната умора).

Синер е третият италианец в историята с титла от “Големия шлем” и всъщност първи от много време насам, защото предишните двама са Николо Пиатранджели (1959 и 1960 на “Ролан Гарос”) и Адриано Паната (1976 отново на “Ролан Гарос”).

Първи сет

Медведев имаше първия момент на нервност в мача, след като с две грешки позволи от 40-15 да се стигне до 40-40 на негов сервис при 0:1. Той все пак се справи без да допуска шансове за пробив и изравни на 1:1. Синер не можеше да пласира първи сервис, а Медведев се възползва и беше агресивен на ретур, след което спечели две разигравания от около 20 удара, за да си издейства троен брейк-бол. С минаващ форхенд руснакът осъществи пробив и поведе с 2:1.    

В средата на четвъртия сет статистиката показа, че средната скорост на форхенда на Медведев е 134 км/ч, а на съперника му - 107 км/ч, което само потвърждаваше впечатлението за желание за прекомерна агресия. Синер проведе доста по-спокойно и уверено подаванията си след допуснатия пробив и се задържаше близо в резултата, но трябваше да се погрижи за играта си на ретур.

Фантастични бекхенди и дълбоки удари около линията позволиха на Медведев да стигне до първите си сетболове още на посрещане при 5:3. Синер обаче отрази и двете възможности, и то не просто благодарение на мощен сервис. От третия случай вече руснакът проби и затвори сета, печелейки разиграване от около 20 удара по бекхендите.

Втори сет

Медведев не спираше с агресивното си поведение и тормозене на съперника, стигайки до ранен брейк-бол. Статистиката показа, че в първия сет той е карал противника да удря топката от 13 сантиметра по-ниска точка в сравнение с предишните мачове на Синер. Италианецът прибегна до първия си сервис и отрази възможността, но с ново излизане на мрежата Медведев стигна до още един шанс. Даниил направи всичко както трябва, преди да изпълни смач в аут и по шокиращ начин да изпусне пробива. Синер спаси още един брейк-бол и заслужи аплодисментите на публиката, но веднага след това прати бекхенд в мрежата - трети шанс за руснака. Италианецът се справи и с него, като с две поредни излизания напред най-после си взе гейма за 1:1.

Медведев си взе подаването на нула и после продължи с изтезаването на съперника от ретур, за да го пробие отново и да поведе с 3:1. Синер беше губил сервис-гейм само три пъти в турнира досега, а вече във финала го направи точно толкова.

Изумителното ниво на руснака продължи в следващия гейм и той си заслужи двоен брейк-бол с фамозен форхенд-уинър по обратния диагонал. Това беше 20-тият печеливш удар на Медведев до момента, а с неуспешна комбинация сервис-мрежа Синер изостана с 5:1, като съперникът му щеше да подава за втория сет.

Синер най-после стигна до шансове за пробив и това ентусиазира публиката, която очаквано искаше да гледа интригуващ финал. Италианецът спечели подаването на съперника и върна част от пасива си, като за първи път от около 80 минути имаше поводи за задоволство.

Синер блесна с два поредни уинъра и поведе с 0-30 при 5:2, което провокира още повече аплодисменти и окуражаващи викове. Медведев обърна до сетбол, но пък точно тогава направи двойна грешка. Руснакът спаси брейк-бол и впоследствие отново заслужи точка за затваряне на сета, като го направи с фантастичен форхенд - 6:3.

Трети сет

Синер си взе първите две подавания безпроблемно, но и също така не можа да постави под напрежение съперника, правейки доста непредизвикани грешки от ретур и при посрещане като цяло. Медведев блестеше в първите два сета и най-вече в първия с агресивното си поведение, но в третия сет се върна към познатия "процентен" тенис, само че Синер не можеше да се възползва качествено от смяната на стила.

Най-големият позитив за Синер до момента беше, че в третия сет си взе първите три подавания, което не му се беше случвало досега в мача. При 3:3 имаше въпросителни за италианеца, но той ги реши по прекрасен начин и не допусна нов срив, продължавайки тенденцията на доминация на сервиращите - 4:3. Медведев обаче спечели сервис-гейма си за 79 секунди и изравни на 4:4.

Медведев внесе интрига в следващото си посрещане, правейки изключителни защитни удари, които вкараха гейма в дюс. Синер се справи с мощни сервиси и така си реши проблемите, доближавайки се значително до заличаване на пасива си или поне до тайбрек - 4:5.

Изключително разиграване с около 30 удара при 15-30 на сервис на Медведев беше загубено от Синер с неуспешно воле, а публиката изигра голяма роля в него с непрестанните викове. Италианецът все пак направи немислимото и спечели поредица от дълги разигравания, за да си заслужи пробив и да намали изоставането си в мача - 4:6.

Четвърти сет

Медведев беше поставен под изключително напрежение при първото си подаване и трябваше да спасява брейк-бол, но се справи по разностранни начини - с мощни сервиси и със спечелени разигравания от 20 удара. Синер също беше притиснат “до стената” на своя сервис-гейм, но се справи, а Медведев пожела да му бъде привързан десния глезен заради пришки. Руснакът трябваше да отразява брейк-бол, но се справи, макар и вече изцяло с познатия си стил на пращане на топката в средата на корта при над разигравания от над 20 удара.

При 3:3 Синер направи една от редките си двойни грешки и изостана с 0-30, а Медведев малко повиши агресията и сякаш се върна към тактиката от първия сет. Синер трябваше да увеличи качеството на сервиса си и се справи прекрасно, индикирайки, че може би дори води в психологически план.

Синер изглеждаше непоклатим на свой сервис и се чувстваше все по-комфортно на основната линия, като намираше форхенди от неутрални позиции, за да стигне до 5:4. Медведев играеше сякаш не иска изобщо да бъде на корта и направи куп непредизвикани грешки в търсене на уинъри от нетипични позиции. Той естествено не се справи с изпълненията и допусна пробив за 4:6, като вече нямаше никакво съмнение, че Синер е водещият тенисист на корта.

Пети сет

При 30-30 в началото на следващия сет двамата направиха разиграване от 39 удара, което беше основно с блъскане в средата на корта, но Медведев се пропука с пресилен бекхенд. Синер си взе подаването и поведе, макар и минимално, но съперкът му подсказваше, че губи физически сили.

Синер вдигна сериозно нивото си от основната линия и нижеше уинър след уинър, докато Медведев даваше противоречиви сигнали за настройката си - хем изпълняваше удари без сериозна ангажираност към точката, хем понякога решаваше да гони всяка топка. Медведев не можеше да вкара първи сервис и с нелепи излизания на мрежата си навлече неприятности с два брейк-бола, а пък Синер успя да се възползва от възможността си. С късметлийски ретур той издейства водеща позиция и направи форхенд-уинър за 4:2.

При 30-15 за Синер двамата направиха изумително разиграване и наистина зарадваха феновете с качествен тенис, а италианецът го спечели и впоследствие затвърди пробива за 5:2.

Синер проведе подаването си с доста пропуски - две непредизвикани грешки от форхенд - но в решителния момент заби чудесен уинър след мощен сервис и заслужено можеше да отпразнува титлата си.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация