Медведев показа характер срещу Зверев и ще играе финал в Мелбърн

16:16
Медведев показа характер срещу Зверев и ще играе финал в Мелбърн

Даниил Медведев предложи един от най-паметните обрати в историята на Аустрелиън Оупън - от 0:2 до 3:2 сета срещу Александър Зверев, за да се класира на финала в Мелбърн. Битката на двамата продължи общо 4 часа и 22 минути (до след полунощ), а Медведев заслужено изоставаше след първите два сета след 5:7 и 3:6, но след това се възроди - 7:6(4), 7:6(5), 6:3.

Така Медведев ще се изправи срещу Яник Синер в дуел за първи триумф в Австралия, след като по-рано италианецът поднесе сензацията, елиминирайки Новак Джокович.

Медведев за трети път е на финал в Australian Open, като през 2021-ва загуби от Джокович, а през 2022-ра от Рафаел Надал. Той обаче ще е в позицията на лек фаворит срещу Синер заради по-големия си опит на това ниво, въпреки че със сигурност е изчерпал голяма част от силите си по пътя към финала.

Един от многото ключови, но и изумителни моменти в първия сет, беше при 6:5 и 40-40 на сервис на германеца. Той спечели изключително разиграване с 51 удара, а впоследствие и затвори първия сет. В него много натежаха 16-те непредизвикани грешки на Медведев при само 8 уинъра, докато Зверев контролираше агресията си по-успешно - 14 печеливши удара и 18 сбъркани.

Естествено, голям недостатък на руснака в първите два сета беше нетипично ниският му процент на първи сервис - под или около 50-те. Зверев беше далеч по-безпощаден в своите подавания, като изключим гореспоменатото зверско разиграване.

Развръзката в третата част беше по-различна от предишните две - Зверев беше този, който трябваше да отразява шансове за пробив, като се справи успешно и в трите случая. Стигна се до тайбрек, който започна с размяна на мини-пробиви, но ключовият брейк беше за 5-4 в полза на Медведев и той затвори успешно сета, за да провокира четвърти.

Четвъртата част се развиваше като доминация на сервиращите, и то основно без загубена точка. При 4:3 обаче Зверев трябваше да отразява два шанса за пробив, но се справи и някак напълно логично впоследствие се стигна до тайбрек. При 4-4 в него Медведев направи първата си двойна грешка в рамките на последните два сета, но след това последва моментален рибрейк от негова страна, започнат с със страхотен ретур. Поредната успешна къса топка на руснака пък дори му осигури сетбол, и то на негов сервис. Медведев затвори с ас и се подготви за пети сет.

В него се стигна до решителен пробив за 3:2 в полза на руснака, а Зверев съвсем изпусна нервите си и водеше чести дискусии със съдийката на стола. При 5:3 за Медведев дойде първият му мачбол, и то на посрещане, който беше реализиран със 70-ата си непредизвикана грешка в мача.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация