Сабаленка добави още един трофей от Аустрелиън Оупън

12:05
Сабаленка добави още един трофей от Аустрелиън Оупън

Арина Сабаленка спечели титлата на Аустрелиън Оупън за втори пореден път, след като по убедителен начин надигра Кинуен Женг с 6:3, 6:2 за 77 минути игра във финала. 

Сабаленка е първата от 11 години насам с два последователни триумфа в Мелбърн, а през 2013-та това стори сънародничката ѝ Виктория Азаренка. Впечатляващото при Арина е, че тя спечели трофея без загубен сет, а във финала беше изключително доминантна. 

Тя вече има две титли от “Големия шлем”, а е била поне на полуфиналите на последните шест “мейджър” турнира. Единствено срещу Кори Гоф на полуфинала онзи ден тя загуби повече от три гейма в един сет, и то защото допусна пробив при 5:2 в своя полза.

Първи сет

Сабаленка първа стигна до два брейк-бола още в първото си посрещане, като се справи отлично със задачата да пласира агресивни ретури и да предизвиква грешки на опонентката - 2:0. Това обаче не ѝ осигури безпроблемен сет, защото беше размината на мрежата, а после сгреши два поредни бекхенда и трябваше да защитава три шанса за пробив. Тя все пак се справи, включително с бекхенд-уинър, а с два форхенда в мрежата на китайката се стигна до 3:0. 

Джънг спечели следващите си две подавания, но не можеше да намери качествени ретури и да постави под напрежение сервис-геймовете на Сабаленка. След само 23 минути игра агресивният стил на втората поставена я изведе до аванс от 5:2 и максимално доближаване до взимане на сета.

Китайката изостана с 0-30, а след това пресили форхенд и “подари” троен сетбол на опонентката си. Първият беше отразен с ас върху линията, а вторият - с комбинация сервис и печеливш прав удар. Още един ас върху линията от лявата страна на корта вкара гейма в дюс, а впоследствие спечели важния гейм за 5:3. Бекхенд в аут на Женг означаваше два сетбола за Сабаленка на неин сервис, а съперницата ѝ отрази първия с фантастичен ретур. С неотразен начален удар обаче беларускинята взе първия сет с 6:3 за 34 минути.

Втори сет 

Китайката започна катастрофално втория сет с допуснат нов ранен пробив, точно както беше и в първата част. Сабаленка мина през 30-30, но затвърди предимството си и пак поведе с 2:0.

Кинуен Женг се върна към напрежението и "стягането" на ръката при форхендите, както и при изпълнението на начален удар - тя допусна нов пробив и съвсем опропасти шансовете си да внесе повече интрига във финала. Сабаленка поведе с 4:1 и два брейка, което я доближи значително до титлата. 

Беларускинята изостана с 0-30 и публиката се ентусиазира, но не се стигна дори до шанс за пробив, а при 5:1 едва ли някой е вярвал във възможността за обрат.

Сабаленка набързо стигна до три мачбола, но се подразни, когато не се възползва от първите два с два сгрешени форхенда в опит за уинъри. С изящна къса топка пък Женг отрази и третия, което вкара гейма в дюс и допринесе за повишаване на напрежението. Отново сервис по диагонала от полето за равенство донесе четвърти мачбол, но форхенд в мрежата означаваше второ 40-40. Джънг натисна ретура си и си осигури шанс за пробив, който беше елиминиран с ас от лявата страна на корта. Спечелено разиграване и нов мачбол накара Сабаленка да изкрещи, макар още да не беше свършила работата си. Най-после сервис-форхенд помогна на беларускинята да приключи мача и да спечели титлата без загубен сет.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация