Безкомпромисен Григор Димитров преодоля местен любимец и ще играе финал в Бризбън

15:41
Безкомпромисен Григор Димитров преодоля местен любимец и ще играе финал в Бризбън

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се класира за трети път в кариерата си на финала на турнира от сериите АТР 250 в Бризбън. Гришо се справи за 1 час и 47 минути със съпротивата на Джордан Томпсън с 6:3, 7:5, нуждаейки се от по един пробив в двата сета.

Победителят от този сблъсък ще играе на финал срещу Холгер Руне, който рано сутринта очаквано се справи с Роман Сафиулин с 6:4, 7:6(0).

Димитров направи решителен брейк в първия сет, който доминираше изцяло с мощния си сервис. Във втората част имаше кризисни моменти, като в един гейм спаси цели четири брейк-бола, а впоследствие трябваше да неутрализира и пети шанс за пробив на съперника. С много класа и шедьоври под формата на минаващи удари Гришо проби за 6:5 и затвори мача без загубена точка.

Топ тенисистът ни е на финал за 18-и път в кариерата си, а в Бризбън е шампион от 2017-а и финалист през 2012-та, когато отстъпи на Анди Мъри в битката за трофея. Григор реално достига финал на втори пореден турнир, защото завърши миналата кампания с рейд до последната фаза на “Мастърс”-а в Париж, където бе надвит от Новак Джокович.

Първи сет

Гришо започна с драйв форхенд-уинър по диагонала, после пласира невърнат плосък сервис, а добави и още два печеливши удар с предната страна на ракетата след отлични подавания - гейм на нула за 1:0.

Димитров дръпна с 0-15 след разиграване от основната линия, при което дочака грешка. Страхотен драйв бекхенд по диагонала на българина му осигури аванс от 0-30, след като преди това той умело беше ползвал подсечения обратен удар. Томпсън стигна до 30-30, правейки и ас. Чудесно разиграване доведе до 40-30 за австралиеца, който беше изпаднал в глуха защита, но се справи с напрежението. Бекхенд в аут на Гришо направи резултата 1:1.

Петкратният полуфиналист продължаваше да сервира с над 200км/ч и си осигуряваше лесни точки за 40-0, а австралиецът нямаше отговор на тези "бомби". Още един невърнат начален удар означаваше втори пореден гейм на нула - 2:1.

Бекхенд ретур-уинър по обратния диагонал с отскок на Григор му донесе преднина от 0-15, а Томпсън направи смач и стигна до 15-15. Ас на австралиеца беше последван от негова грешка при опит за смяна на посоката и 30-30. Разиграване по бекхенд-страната завърши с неточност на 55-ия в света и така се получи първата точка за пробив. С отличен сервис обаче Томпсън я неутрализира моментално, а след това Гришо опропасти хубав ретур с форхенд в аут - авантаж за съперника. Още един неточен форхенд на българина доведе до 2:2.

Страхотно разиграване беше спечелено от Гришо, а решителният удар бе форхенд по диагонала, докато тича - 15-0. За първи път в срещата Томпсън спечели точка на сервис на противника за 15-15, а след това Димитров прати форхенд в мрежата - 30-30. Бекхенд-уинър по правата на българина му осигури аванс от 40-30, а неотразен начален удар свърши работа за 3:2.

Гръмотевичен форхенд-уинър по правата на Григор му осигури предимство от 15-30, а комбинация от бекхенди по диагонала от висока класа на българина му донесе двоен брейк-бол. Хубав ретур със задната страна на ракетата беше достатъчен за осъществяване на пробива - 4:2.

Томпсън обаче с хубаво приплъзване и спринт към мрежата направи минаващ удар за 15-30 и заплаши да направи рибрейк. С ас по диагонала в полето за предимство Гришо стигна до 30-30, а нова директна точка от сервис означаваше 40-30. Трети последователен ас завърши гейма по категоричен начин - 5:2.

Гришо рискуваше всеки ретур в следващия гейм и записа уинър с бекхенд (трети такъв) за 40-30, но в крайна сметка отстъпи в следващата точка за 5:3. Томпсън изигра сигурно най-доброто си разиграване в мача, но към 20-ия удар пресили форхенд за 15-0. Той обаче записа форхенд-уинър и изравни на 15-15. Невърнат подсечен сервис по диагонала от дясната страна донесе на Гришо аванс от 30-15, но после дойде двойна грешка - 30-30. Томпсън направи отличен ретур върху линията и си издейства шанс за връщане на пробива. Димитров я отрази с мощен форхенд по правата за дюс, а с два поредни аса си осигури първия сет - 6:3.

Втори сет

И двамата спечелиха първите си подавания във втория сет, след което Димитров вкара интрига в третия гейм чрез бекхенд-уинър за 30-30. Следващото разиграване беше проведено с търпение и от двамата, но австралиецът сгреши, след което трябваше да защитава брейк-бол. С доза късмет и странен отскок на топката Томпсън се справи за дюс. Световният номер 55 направи непредизвикана грешка и "подари" втори шанс за пробив, но Григор сгреши подсечен бекхенд по правата - ново равенство. С два чудесни сервиса австралиецът се опази от брейк - 1:2.

По безапелационен начин с ас номер 7 и гейм на нула Димитров бързо възстанови равенството до 2:2. С контрираща къса топка пък българинът затрудни съперника за 15-15 в следващия сегмент от мача, а малко по-късно самият Томпсън сгреши с къса топка - 30-30. Гришо имаше шанс да стигне до брейк-бол, но пресили форхенд по правата. Все пак австралиецът се справи с приключването на гейма за 2:3.

За първи път в срещата Григор изостана с 0-30 на свой сервис, а с двойна грешка се озова в беда - три шанса за пробив. Първият беше отразен с драйв-воле в близост до мрежата, а втора поредна акция напред неутрализира и втората възможност. Бекхенд-уинър по правата на българина му осигури дюс, но после печеливш удар с обратната страна на Томпсън доведе до четвърти шанс за пробив. Димитров се спаси и от тази ситуация с мощен сервис, а още едно излизане към мрежата вече му осигури авантаж. Форхенд в аут на австралиеца означаваше 3:3.

Томпсън обаче изобщо не индикираше, че е изнервен и разочарован от пропуснатите възможности в предишния гейм, като спечели без загубена точка за 3:4. Димитров направи двойна грешка за 15-15, но след това навъртя два бързи аса. Бекхенд ретур-уинър и сгрешен смач на българина зад основната линия обаче възстановиха интригата в гейма - дюс. Още една грешка на Григор вече доведе до точка за пробив на съперника, но и тя се изпари след ас. Форхенд-уинър осигури авантаж на Димитров и той най-после стигна до 4:4.

Печеливш прав удар по диагонала на българина му издейства крехък аванс от 0-15, а после той разходи отлично съперника по ширината на корта и се  стигна до 0-30. За съжаление, Томпсън успя да осъществи обрат и да покаже сериозна психологическа устойчивост. Австралиецът повика физиотерапевт при 4:5 и играта беше подновена след 6-7 минути.

Томпсън продължи възходящата си линия дори след прекъсването и с два ретура при максимален риск дръпна с 15-30. Гришо се самонадъха при форхенд-уинър по правата, а с отличен сервис стигна до 40-30. Невърнат начален удар направи резултата 5:5.

Австралиецът загуби разиграване по бекхендите за 0-15, а после сгреши със задната страна на ракетата си - 0-30. Фамозен минаващ удар от трудна позиция за изпълнение на форхенд осигури на Гришо троен брейк-бол. Сантиметър размина Димитров от ретур-уинър (15-40), а впоследствие Томпсън отрази и втория шанс за пробив. Минаващ бекхенд по правата свърши работа по прекрасен начин за Григор - 6:5 с брейк.

Сервис-форхенд даде добро начало на 12-тия гейм за Димитров, а същата комбинация му осигури аванс от 30-0. Бекхенд в мрежата на австралиеца означаваше троен мачбол за Гришо и той се прави още с първия чрез неотразен начален удар - 6:3, 7:5 за 1 час и 47 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация