Много слаба Барса победи Лас Палмас като гост

00:04
Много слаба Барса победи Лас Палмас като гост

Барселона постигна много трудна победа с 2:1 в гостуването си на Лас Палмас в мач от 19-ия кръг на Ла Лига. Играчите на Чави трябваше да правят пълен обрат чрез Феран Торес (56’) и Илкай Гюндоган (90’), след като Мунир Ел Хадади (12’) бе открил през първата част. Каталунците продължават да нямат поражение като гост през този сезон, а това бе техен четвърти успех далеч от дома. Въпреки това гостите изиграха поредния си разочароващ мач и не убедиха, че заслужават този успех, който по-скоро дойде благодарение на късмета в ключови ситуации. Те изиграха доста слабо първо полувреме, което завършиха без точен изстрел и почти без да създадат нещо по-интересно пред вратата на противника. През втората част те вдигнаха оборотите и бяха малко по-опасни, но далеч не демонстрираха най-доброто си лице.

Първата по-интересна ситуация в срещата дойде още в четвъртата минута, когато Жоао Кансело разигра двойно подаване и се оказа в наказателното поле и опита да стреля, но бранител в жълто бързо се приближи и го блокира. Именно това съприкосновение обаче донесе поредна лоша новина за Чави, тъй като само няколко минути по-късно бранителят бе заменен поради травма.

Само минутка след смяната играчите на Лас Палмас осъществиха отлична атака само с няколко подавания, като в крайна сметка двама бивши футболисти на Барселона комбинираха по между си, след като Алехандро Суарес получи отдясно и почти веднага пусна много хубав пас зад гърба на отбраната, който бе посрещнат от Мунир Ел Хадади, който я прати в мрежата на Иняки Пеня за 1:0.

Постепенно в следващите минути се забеляза изнервеност в лагера на каталунците, а набързо жълти картони получиха капитанът в тази среща Сержи Роберто и Чави. Точно в средата на първата част възпитаниците на Гарсия Пимиента осъществиха нова опасна атака чрез двойно подаване отляво, където Хавиер Муньос и Сандро Рамирс размениха пасове, но изстрелът на нападателя не бе достатъчно точен и силен. Само няколко минути след това именно Рамирес пък стреля опасно от границата на наказателното поле.

След изминаването на половин час игра футболистите на Барселона успяха да пратят топката няколко пъти в наказателното поле, но без да създадат някаква по-сериозна опасност и в крайна сметка завършиха първата част без точен изстрел.

В началото на втората част двата отбора си размениха по един удар, като вратарят на гостите бе принуден да прави спасяване. В 54-ата минута пък Рафиня отправи опасен изстрел, но нацели лявата греда на Алваро Валес. Този все по-осезаем опит за натиск от страна на играчите на Барселона даде резултат в 56-ата минута, когато няколко опита за изчистване бяха неуспешни, а поредица от рикошети и голяма доза късмет пратиха топката в краката на Феран Торес, който успя да реализира за 1:1.

Футболистите на Чави продължиха със своя натиск след попадението и в следващите минути започнаха да изглеждат доста по-опасни, а домакините от Лас Палмас все по-рядко успяваха да задържат топката. Треньорът им Гарсия Пименто направи няколко промени, за да опита да освежи представянето на своя тим. Често гостите опитваха да изострят играта с дълги топки зад гърба на отбраната, но чудесна работа в това отношение вършеше Алваро Валес, който многократно напускаше своето наказателно поле, за да пресича подавания.

Футболистите на Лас Палмас бяха много близо до това да си върнат преднината в резултата в 77-ата минута, когато след корнер Мика Мармол стреля много опасно с глава, но топката премина покрай дясната греда. Малко след това своя дебют за каталунците направи Витор Роке. Именно бразилецът можеше да се възползва от грешка при разиграването на домакините малко след това, но отново Валес се намеси добре.

До драматичния край на срещата се стигна в първата минута на добавеното време, когато Жоао Феликс получи в наказателното поле и стреля, Алваро Валес се намеси, но топката отскочи високо и отиваше към Илкай Гюндоган, който можеше да се разпише отблизо, но бе изблъскан в гръб от Дейли Синкгравен, който се бе появил като резерва, но бе изгонен заради тази своя намеса. Самият германски полузащитник застана зад топката и реализира за 1:2. Веднага след попадението играчите на Барселона осъществиха вероятно най-добрите си атаки и на два пъти Витор Роке пропусна изгодни да ознаменува дебюта си с гол.

Все пак каталунците стартираха новата година с победа и се доближиха на седем точки от водача в Ла Лига Реал Мадрид и втория Жирона. Лас Палмас пък е на десетото място в класирането с 25 пункта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация