Шест гола, три отменени и две дузпи в мача между Брайтън и Тотнъм

00:21
Шест гола, три отменени и две дузпи в мача между Брайтън и Тотнъм

Отборът на Брайтън победи тима на Тотнъм с 4:2 в среща от 19-ия кръг на английската Премиър лийг.

“Чайките” изиграха безупречно първо полувреме и напочивката водиха комфортно след головете на Джак Хиншълууд (11') и Жоао Педро (23') от дузпа. След почивката преднината набъбна още повече като Первис Еступинан (63') оформи класиката, а Жоао Педро реализира още една дузпа (76').

Междувременно "шпорите" трябва да съжаляват, че не си тръгнаха поне с точка от "Амекс Стейдиъм", тъй като Кулушевски вкара два гола, които бяха отменени заради засади, а Алехо Велис (81') и Бен Дейвис (86') отбелязаха редовни попадения. Също така в края гостите създадоха куп положения, но не сътвориха обрат.

Поражението попречи на лондончани да се изкачат в топ 4 на класирането и останаха на точка от шампиона Манчестър Сити, който към момента заема четвъртата позиция. “Чайките” от своя страна се намират на осма позиция и се доближиха на шест пункта от днешния си съперник.

Роберто Де Дзебри стартира двубоя на вратата с Джейсън Стийл, като непосредствено пред него бяха позиционирани Хеке и Дънк. Напред пък Педро и Буонаноте опитваха да създават удобните положения пред Дани Уелбек.

От другата страна на терена Анге Постекоглу започна с четирима бранители пред вратаря Викарио, като основната тежест падна върху Роял и Дейвис. В предни позиции пък по крилата действаха Джонсън и Сон, които търсеха на върха на атаката Ричарлисон.

“Чайките” смачкаха гостите в първите минути от мача и само до десетата минута създадоха две чисти опасности чрез Уелбек, след които можеха да поведат в резултата. “Шпорите” рухнаха в 11-ата минута, когато след поредното продължително разиграване пред наказателното им поле допуснаха Жоао Педро да разпилее цялата отбрана, преодолявайки куп от петима играчи в “кремаво”. Той намери абсолютно непрокрития Хиншълууд, който овладя в отдясно на точката за изпълнение на дузпа и прониза Викарио.

Абсолютната доминация на домакините продължи и в следващите минути, като в средата на полувремето падна и втори гол. При центриране в наказателното поле на “шпорите” Кулушевски дръпна за фланелката Дани Уелбек и предизвика дузпа. Зад топката застана най-добрият на терена Жоао Педро и не сбърка, за да даде комфортен аванс на отбора си.

Половин час след началото играчите на Брайтън можеха да направят преднината си класическа, но ударът на Милнър срещна дясната греда. Шест минути по-късно все пак “чайките” пратиха топката за трети път във вратата на разколебания си съперник, но голът на Факундо Буонаноте бе отменен заради засада.

Чак в последните пет минути от първото полувреме гостите направиха малко по-смислени опити да застрашат вратата на съперника. Първо удар на Сон бе отклонен от бранител на Брайтън, а след това гредата спаси “чайките” след много опасен изстрел на Ричарлисон.

Второто полувреме започна при абсолютна доминация на гостите, които се разписаха секунди след подновяването на играта. Ричарлисон прати топката в мрежата на Стийл, но попадението бе отменено заради засада.

Следващата опасност дойде десет минути след началото на втората част, когато Ричарлисон се озова непокрит на границата на наказателното поле, но стреля встрани от дясната греда. Две минути по-късно пък Удожи също изпробва късмета си, но Стийл улови.

Час след началото играчите на Тотнъм трябваше да преглътнат нова горчива порция лоши новини. Ричарлисон за пореден път блесна със страхотна игра и прати за втори път топката във вратата на “чайките”, но съдийският екип отново прецени, че попадението е било нередовно. Секунди по-късно пък резервата Первис Еступинан получи топката след подаване от корнер на повече от 30 метра от вратата и стреля фалцово, за да оформи класическата преднина на домакините.

Катастрофата за “шпорите” стана пълна четвърт час преди края на редовното време, когато съдията отсъди втора дузпа в полза на Брайтън, когато резервата на гостите ​​Джовани Ло Селсо препъна отзад Евън Фъргюсън. Зад бялата точка отново застана Жоао Педро, който не сбърка и запази сто процентовия си дузпаджийски рекорд в Премиър лийг.

Пет минути по-късно отчаяните опити на лондончани най-накрая дадоха резултат и гостите успяха да направят загубата си една идея по-почитна. “Шпорите” притиснаха съперника в неговата половина и му попречиха да изнесе. Най-добрият на терена за столичани открадна топката около тъч линията и падайки я добута към Хюн - Мин Сон, който дебнеше на границата на наказателното поле, напредна и подаде към непокрития Алехо Велис, който не се поколеба и отбеляза почетния гол за своите. Това бе първо попадение за аржентинеца в английския елит.

“Шпорите” се амбицираха и пет минути преди края на редовното време съумяха да намалят изоставането си на само два гола. Остро центриране в наказателното поле на домакините намери Бен Дейвис, който се извиси над разсеяния защитник на “чайките” и разстреля стража Джейсън Стийл.

В следващите минути драмата стана пълна и гостите неистово търсеха двете попадения, които щяха да ги пратят в историята. Хьойберг нацели гредата в първата минута от добавеното време, пет минути по-късно Сон също разтресе десния страничен стълб, а Брайън Хил прати топката над вратата. Така лондончани трябваше да приемат поражението, но поне съумяха да си тръгнат от “Амекс Стейдиъм” с високо вдигната глава.

БРАЙТЪН 4:2 ТОТНЪМ

1-0 Джак Хишънлууд 11'
2-0 Жоао Педро 23'
3-0 Первис Еступинан 63'
4-0 Жоао Педро 75'
4-1 Алехо Велис 81'
4-2 Бен Дейвис 85'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация