Уест Хям постави под въпрос шампионските амбиции на Арсенал

00:11
Уест Хям постави под въпрос шампионските амбиции на Арсенал

Уест Хям успя да спечели с 2:0 гостуването си на Арсенал от 19-ия кръг на Премиър лийг. След като в предния кръг "чуковете" удариха Манчестър Юнайтед, днес те взеха скалпа и на "артилеристите" насред "Емиратс" и така нанесоха голям удар по шампионските им амбиции. Томаш Соучек в 13-ата и Константинос Мавропанос в 55-ата минута бяха точни за успеха на гостите. Важна роля за него обаче имаше и системата ВАР. При първия гол останаха съмнения, че топката напусна терена. Видеоасистентите обаче не успяха да намерят кадър, с който категорично да покажат дали това е така, и попадението бе зачетено. В 82-рата минута домакините не получиха и дузпа за нарушение срещу Букайо Сака, макар отново да имаше намеса на ВАР. В добавеното време пък Уест Хам получи дузпа, пропусната от Саид Бенрама. След тази загуба обаче "топчиите" пропуснаха шанса да си върнат лидерската позиция в класирането и да посрещнат новата 2024 година на върха

Микел Артета заложи в този мач на триото Габриел Мартинели, Букайо Сака и Габриел Жезус в атака. В средата на терена пък си партнираха Деклан Райс, Мартин Йодегор и Леандро Тросар.

Дейвид Мойс пък бе избрал да стартира с Джаръд Боуен на върха на нападението и Мохамед Кудус, Лукас Пакета и Джеймс Уорд-Праус зад гърба му. Едсон Алварес и Томаш Соучек пък бяха двойката опорни халфове.

Гостите първи стигнаха до голова възможност секунди след началото на мача. Джеймс Уорд-Праус опита далечен изстрел, но той не намери очертанията на вратата.

Арсенал отговори с хубава атака в 4-тата минута. Мартин Йодегор с пета изведе Букайо Сака на стрелкова позиция, но ударът на англичанина бе твърде слаб, за да затрудни вратаря на съперника.

В 10-ата минута Соучек стреля с глава след центриране от фаул, но не успя да застраши вратата на "артилеристите".

Минута по-късно събитията отново се пренесоха пред Алфонс Ареола, като този път Леандро Тросар опита никак нелош изстрел, който обаче профуча над напречната греда.

В 13-тата минута резултатът бе открит в полза на гостите. Едно остро центриране затрудни Габриел Магаляеш, който не се намеси добре в опита си да изчисти топката. Джаръд Боуен успя да я достигне на аутлинията и да я върне към Томаш Соучек, който отблизо отбеляза. Положението бе дълго разглеждано от ВАР, за да се види дали кълбото не напуска терена с пълния си обем преди отиграването на Боуен, но нямаше достатъчно ясен кадър, който да покаже точно какво се случи и попадението в крайна сметка бе зачетено.

В 28-ата минута Букайо Сака стреля от границата на наказателното поле, но встрани от вратата.

В 30-ата минута крилото на домакините се озова  в още по-добра позиция за гол. Той получи прекрасно центриране и стреля с глава на около два метра от вратата, но и Алфонс Ареола направи блестящо спасяване.

Голям пропуск направи и Габриел Мартинели в 37-ата минута, когато получи около точката на дузпата и шутира, но на сантиметри встрани от вратата.

"Артилеристите" продължиха с агресивната игра и в 41-вата минута стигнаха до поредна страхотна възможност. Те отнеха в средата на терена и организираха светкавична контраатака, Букайо Сака бе изведен в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, като топката се отби от гредата, а след това и Леандро Тросар не успя да реагира добре и да вкара при добавката.

Натискът на Арсенал продължи и в началото на втората част. В 53-тата минута Деклан Райс опита мощен шут от дистанция, но над напречната греда.

Вместо да се стигне до изравнителен гол, такъв падна за втори път във вратата на Давид Рая. В 55-ата минута при едно центриране от корнер Константинос Мавропанос се извиси и с глава порази вратата на съперника, с помощта и на напречната греда.

Домакините опитаха да реагират и в 58-ата минута Габриел Жезус стреля от ъгъла на пеналта, но встрани от вратата.

В 65-ата минута "артилеристите" отново бяха близо до попадение. Отново Габриел Жезус се озова на стрелкова позиция в близост до вратата, като стреля с глава, но отново в ръцете на Алфонс Ареола.

Само минута след това бразилският нападател отново бе намерен с чудесно центриране от Бен Уайт, но този път изстрелът му бе дори по-лош и не попадна в очертанията на вратата.

В 74-ата минута Леандро Тросар се озова на стрелкова позиция в наказателното поле на съперника и шутира към вратата, но Ареола отново бе на мястото си и не допусна да се стигне до гол. При последвалия корнер Салиба отклони топката по посока на вратата, но тогава пък Цоуфал се намеси на голлинията и предотврати попадение.

В 78-ата минута Букайо Сака отправи поредния си точен удар, но отново не успя да преодолее Ареола, който направи поредно спасяване.

В 82-рата минута Сака се строполи в наказателното поле след съприкосновение с Анджело Огбона. Ситуацията бе разгледана с ВАР, но дузпа не бе отсъдена.

Четири минути по-късно Емил Смит Роу бе поредният играч на домакините, който стреля към вратата на съперника, но отново Ареола бе на мястото си.

В 89-ата минута Еди Нкетия опита акробатичен удар, но отново френският страж на гостите не бе твърде затруднен.

В добавеното време Уест Хям си спечели дузпа за нарушение срещу Емерсон, но Саид Бенрама пропусна от бялата точка, а Давид Рая спаси удара му.

Въпреки това "чуковете" си тръгват доволни от това гостуване и с актив от 33 точки излязоха на 6-ата позиция в таблицата. Арсенал пък остава на 2-рото място с 40 точки и 2 по-малко от лидера Ливърпул.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация