Арсенал остава на върха след равенство с Ливърпул на "Анфийлд" (видео)

21:30
Арсенал остава на върха след равенство с Ливърпул на "Анфийлд" (видео)

Арсенал ще посрещне Коледа на върха в Премиър лийг за втора поредна година, след като "топчиите" взеха точка от традиционно тежкото за отбора гостуване на "Анфийлд", завършвайки 1:1 с Ливърпул. Двата обора оправдаха очакванията и се вкопчиха в здрава и интригуваща битка. Гостите поведоха още в четвъртата минута след гол на Габриел Магаляеш. Мохамед Салах изравни в 29-ата, а след това, въпреки че двубоят продължи да бъде изглежда равностоен, мърсисайдци имаха по-чистите ситуации, като на два пъти гредите ги спираха по пътя към обрата. Още преди гола на Салах пък домакините бяха ощетени, защото трябваше да получат дузпа заради игра с ръка на Йодегор. В крайна сметка Арсенал остава с точка пред Ливърпул и Астън Вила, а мърсисайдци не успяха да спечелят второ поредно домакинство във Висшата лига.

Въпреки че миналия уикенд Манчестър Юнайтед прекъсна победната серия на Ливърпул на "Анфийлд", след като двата отбора завършиха 0:0, мърсисайдци имат само една загуба в последните си вече 51 домакинства за първенството на свой терен. Освен това 19-кратният шампион на Англия е непобеден в 11 поредни шампионатни мача на "Анфийлд" срещу Арсенал. Последният успех на "топчиите" на този стадион датира от септември 2012 година, когато Микел Артета бе все още футболист на лондончани. 

Арсенал започна много силно. Още във втората минута Жезус засече с глава центриране от корнер, но прати топката право в ръцете на Алисон. Две минути след това ново статично положение доведе до гол във вратата на Ливърпул. Йодегор центрира от фаул, а Габриел се измъкна и прати с глава топката във вратата на Алисон. Първоначално изглеждаше, че бранителят е в положение на засада, но ВАР установи, че Коди Гакпо покрива засадата, така че попадението бе зачетено.

Ливърпул веднага натисна, но това даде шанс на Арсенал да контраатакува и в 13-ата минута Мартинели и Жезус изнесоха добре и последният стреля, но над вратата. Минута след това гостите допуснаха първа грешка в защита. Зинченко не успя да пресече центриране към далечната греда, което стигна до Салах, но ударът на египтянина се оплете от външната страна на мрежата.

В 20-ата минута Ливърпул можеше да получи дузпа, след като Йодегор леко се подхлъзна и игра с ръка в наказателното поле, но гостите се измъкнаха, след като нито главният съдия, нито ВАР обърна внимание на ситуацията. 

Въпреки това домакините изравниха в 29-ата минута, когато Трент Александър-Арнолд отправи дълго подаване към Салах, който с лекота преодоля Зинченко и стреля силно с левия крак под напречната греда.

В 34-ата минута Цимикас получи контузия в рамото след единоборство със Сака и последвал сблъсък между него и Клоп около тъчлинията. В крайна сметка гъркът не успя да продължи и на мястото му влезе Джо Гомес.

В 41-вата минута Арсенал пропусна страхотна възможност да излезе отново напред. Сака бе изведен зад отбраната на Ливърпул и излезе сам срещу Алисон, който излезе добре и изби топката, която стигна до Мартинели. Бразилецът обаче стреля встрани от вратата.

В самия край на първото полувреме Джо Гомес имаше добър шанс, но не му стигна смелост да стреля и потърси подаване към Салах, което бе пресечено.

Ливърпул наложи много сериозен натиск от самото начало на второто полувреме. В 54-тата минута Джо Гомес много хубаво проби отляво и стреля технично по диагонала, но топката премина на сантиметри встрани от далечната греда.

В 67-ата минута Юрген Клоп предприе тройна смяна - Нунес, Гавернберх и Елиът се появиаха на места на Гакпо, Диас и Джоунс.

В 71-вата минута Елиът отправи много опасен удар от границата на наказателното поле, който рикошира в рамото на Габриел и чукна външната част на гредата. Две минути след това Александър-Арнолд бе изведен на чиста позиция след страхотна контраатака на Ливърпул, но неговият изстрел срещна напречната греда. Малко след това отново Джо Гомес имаше шанс, но Рая се намеси добре и изби. 

В 82-рата минута и гостите имаха претенции за дузпа, след като Хавертц падна след контакт с Александър-Арнолд, но тук правилно не бе отсъдено нищо.

В 88-ата минута Сака можеше да получи втори жълт картон след рисковано влизане срещу Гравенберх, но реферът прецени, че подхлъзване на крилото на Арсенал е причината за опасната му игра.

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Цимикас, Ендо, Собослай, Джоунс, Салах, Гакпо, Диас;

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко, Райс, Йодегор, Хавертц, Сака, Жезус, Мартинели;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация