Невероятно, но факт - 34 удара не бяха достатъчни на Ливърпул, за да отбележат гол на Юнайтед

20:33
Невероятно, но факт - 34 удара не бяха достатъчни на Ливърпул, за да отбележат гол на Юнайтед

Ливърпул не успя да победи Манчестър Юнайтед на „Анфийлд“, като двата отбора завършиха при нулево равенство 212-ото дерби помежду си. Мърсисайдци, които последният път разбиха със 7:0 „червените дяволи“ на своя стадион и бяха спечелили четири от предишните пет домакински дербита, имаха сериозно превъзходство през цялото време, отправиха 34 удара, осем от които точни, и владееха топката в близо 70% от времето, но така и не успяха да стигнат до победата. Така серията на „червените“ от 11 поредни победи на „Анфийлд“ бе прекъсната, а по този начин Ливърпул сдаде първото място на отбора на Арсенал, който е с точка повече, след като по-рано днес спечели срещу Брайтън.

Манчестър Юнайтед вече загуби 12 мача във всички турнири от началото на кампанията – толкова, колкото за целия минал сезон. Иначе разликата между двата отбора в Премиър лийг е точно 10 точки. Според някои от английските медии този сблъсък може да се окаже решаващ за бъдещето на Ерик тен Хаг на „Олд Трафорд“.

Юрген Клоп заложи на доста експериментален състав през седмицата срещу Роял Юнион СЖ, когато направи цели девет промени, за да даде почивка на повечето от титулярите си. Днес те се завръщат. Германецът е направил само една промяна от мача с Кристъл Палас през миналия уикенд – Ибрахима Конате започва в центъра на защитата за сметка на Джаръл Куанса. Именно Конте и Ватару Ендо са единствените играчи, които запазват местата си в сравнение с двубоя в Лига Европа.

Тен Хаг не може да използва по различни причини цели 11 играчи, в това число и капитанът Бруно Фернандеш, който е наказан. Днес с лентата е Скот Мактоминей. Иначе нидерландецът е направил общо две промени от мача с Байерн (Мюнхен). Джони Еванс влиза на мястото на Хари Магуайър, който получи контузия. 18-годишният Коби Майну започва вместо Фернандеш в халфовата линия. Маркъс Рашфорд остава на пейката за началото.

Ливърпул започна с много силен натиск още от първата минута. Още в 20-ата секунда домакините изпълниха първи корнер, а във втората минута Онана не пресече центриране на Александър-Арнолд, но Ван Дайк не успя да се възползва. В петата минута Салах центрира към далечната греда, където Нунес се хвърли да засече, но не успя да насочи топката към вратата. Юнайтед организира първа атака в шестата минута, Антъни проби отдясно, но Цимикас застана добре и блокира удара му. 

В 11-ата минута Ливърпул организира много опасна контра, но Собослай реши да стреля от около 22 метра, но над вратата.

В 16-ата минута мърсисайдци отново бяха близо до гола. Александър-Арнолд центрира отдясно, Нунес засече с глава, но не стреля към вратата, а опита подаване успоредно на голлинията. Онана отново не успя да се намеси добре и да улови, но в крайна сметка съумя да блокира удара отблизо на Салах. В 29-ата минута Ван Дайк засече с глава поредното центриране от корнер на Арнолд. Топката отиваше под напречната греда, но Онана успя да избие над вратата.

При деветия корнер в полза на Ливърпул – в 37-ата минута, Конате засече с глава, но не успя да натисне топката и тя премина над напречната греда. До почивката Онана спаси и точен удар на Салах, който обаче шутира слабо. Нунес пък се забави при една обещаваща атака на домакините и опасността премина. Така Ливърпул не успя да материализира предимството си преди почивката, което бе факт във всеки компонент на играта, но не и в резултата. Манчестър Юнайтед не създаде абсолютно нищо през първото полувреме и нямаше точен удар към вратата на Алисон. Планът на гостите обаче сработи и те все пак не допуснаха много чисти положения пред вратата на Онана. 

Ливърпул започна много активно второто полувреме. В 48-ата минута Александър-Арнолд влезе на скорост и премина покрай Поул, но не му стигна терен и не успя да нанесе удар.

В 50-ата Салах опита центриране към Нунес, но Онана улови. Пет минути след това за първи път Юнайтед изглеждаше, че ще стигне до опасна ситуация, след като Майну отправи много хубваи извеждащо подаване към Гарначо, но Александър-Арнолд игра блестящо в защита и чукна топката, с което попречи на аржентинеца да излезе сам срещу Алисон.

В 59-ата минута Амрабат задържа леко Собослай в наказателното поле. Унгарецът поиска дузпа, но такава логично не бе отсъдена.

Две минути след това Юрген Клоп предприе двойна смяна. Гакпо влезе на мястото на Гарвенберх, който получи някакво разтежение. Джо Гомес пък замени Собослай, което означаваше, че Александър-Арнолд преминава в халфовата линия. В 66-ата минута именно той стреля много опасно от границата на наказателното поле. Онана само изгледа топката, която премина на сантиметри встрани.

Минута след това гостите имаха първата си чиста възможност. След като Антони изведе Хойлунд за гърба на Ван Дайк, но нападателят стреля право в тялото на Алисон, който направи първото си спасяване. Двубоят стана много по-открит. В 69-ата минута Салах се освободи добре и стреля, но Онана изби.

Рашфорд замени Гарначо в 71-вата минута.

В 76-ата минута Ливърпул пропусна поредната добра възможност. Салах изведе добре Нунес, който не си поведе добре в наказателното поле и остави за Диас. Колумбиецът стреля от няколко метра, но Далот, Варан и Еванс се хвърлиха, за да блокират и го направиха. Минута след това Конате много хубаво се обърна в наказателното поле и стреля от 15-ина метра, но право в ръцете на Онана.

Джоунс и Елиът замениха Диас и Нунес.

В 86-ата минута Люк Шоу игра с ръка в наказателното поле. ВАР прегледа ситуацията, но тъй като преди това топката бе рикоширала в крака на бранителя и дузпа нямаше. Секунди след това Гомес проби отдясно и стреля, но неточно. Това бе 32-рия удар, нанесен от домакините. 

В добавеното време Гапко стреля с глава, но неточно, а в 94-тата Далот получи в рамките на секунди два жълти картона, след като се разгневи на решението на главния рефер да отсъди тъч в полза на Ливърпул след единоборство между него и Салах.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация