Милан пребори Нюкасъл за място в Лига Европа

00:43
Милан пребори Нюкасъл за място в Лига Европа

Милан показа боен дух и записа изключително важна победа с 2:1 след обрат при гостуването си на Нюкасъл в последния двубой на двата отбора в група F на Шампионската лига. „Свраките“ поведоха с гол на Жоелинтон (33’), но все пак „росонерите“ стигнаха до победата след единствените си два точни удара в мача, дело на Кристиан Пулишич (59’) и резервата Самуел Чуквуезе (84’). Този успех обаче се оказа недостатъчен за „Дявола“, който отпада от турнира и вместо това отива в Лига Европа заради равенството 1:1 между Борусия (Дортмунд) и Пари Сен Жермен.

Това беше едва втора победа на Милан от 22 мача (при 7 равенства и 13 загуби) на тима като гост на английски съперник в евротурнирите, като предишната такава беше с 1:0 над Манчестър Юнайтед през февруари 2005 година. Благодарение на този успех миланският гранд за първи път в историята продължава в Лига Европа като трети отбор в групата си в Шампионската лига.

Стефано Пиоли направи само една промяна сред титулярите си след загубата с 2:3 от Аталанта. Тя беше свързана със завръщането на звездата Рафаел Леао, който се възстанови от своята контузи и така замени Чуквуезе. Така португалецът си партнираше в атака с Оливие Жиру и Кристиан Пулишич. Домакините бяха подредени в 4-3-3 с Мигел Алмирон, Калъм Уилсън и Антъни Гордън в нападение.

Феновете на Нюкасъл бяха приготвили специална хореография преди началото на мача. Привържениците на „Галоугейт“ издигнаха транспарант с фигурата на сър Боби Робсън в гръб, добавяйки отдолу следния цитат на великия наставник, който е водил и "свраките": „Това не е отвъд нашите най-смели мечти, защото вече сме имали смели мечти“. Освен това на всички трибуни имаше развяващи се черно-бели знамена.

Домакините започнаха по-настървено от своя съперник, като първият изстрел в мача дойде от пряк свободен удар в 6-ата минута, когато Киърън Трипиър прати топката в аут. В 15-ата минута Жоелинтон отправи шут, който обаче не беше проблем за Майк Менян. Три минути по-късно Фабиан Шер също стреля, но не намери целта. В 20-ата минута Жоелинтон преодоля Менян със своя пас към Алмирон, но Фикайо Томори изпревари парагваеца и изби топката точно пред голлинията за корнер.

В 24-тата минута „росонерите“ най-после стигнаха до удар, дело на Леао, но топката профуча покрай вратата. Две минути след това Алмирон стреля с глава, с което прати топката в ръцете на Менян. Натискът на домакините даде резултат в 33-тата минута, когато Люис Майли намери с пас Жоелинтон на границата на наказателното поле, откъдето бразилецът с хубав шут даде аванс на своя тим. В оставащите минути до почивката „свраките“ продължиха да доминират, но не се стигна до нови голови положения.

Втората част стартира с далечен шут на Уилсън, който не затрудни Менян. В 51-вата минута Антъни Гордън прати топката над вратата със своя удар, а секунди по-късно противниковият вратар се справи с изстрел на Уилсън. В 59-ата минута Леао центрира в наказателното поле, където Лофтъс-Чийк направи несполуливо воле, при което топката отиде при Жиру, който веднага я отклони към Пулишич, а американецът със своя удар изравни за "росонерите".

В 62-рата минута Уилсън не успя да върне преднината на "джордитата" със своя изстрел. Три минути по-късно домакините организираха контраатака, но резервата Александър Исак не намери целта при своя шут. В 69-ата минута Бруно Гимараеш отправи опасен удар, при който Менян се хвърли и успя да избие топката в напречната греда. Десет минути по-късно Леао имаше златен шанс да направи пълен обрат в мача, след като излезе сам срещу вратаря, но ударът му срещна гредата. Гостите все пак наистина поведоха в резултата само пет минути по-късно. Тогава те осъществиха чудесна контратака, при която Ноа Окафор подаде топката на непокрития Чуквуезе, чийто шут даде аванс на миланския гранд.

В добавеното време „Дявола“ имаше два отлични шанса дори и за трети гол. При корнер за домакините Мартин Дубравка се включи в противниковото наказателно поле, но „росонерите“ организираха контраатака. В нея Тео Ернандес реши да стреля от центъра, но топката не влезе в опразнената врата. Секунди преди края на двубоя непокритият Томори получи възможност да нанесе удар от добра позиция, но топката срещна далечната греда.

С този успех Милан завърши с 8 точки, колкото има и Пари Сен Жермен. Френският шампион обаче е с предимство в преките двубои между двата тима с общ резултат 4:2 и така остана на второто място в групата, а седемкратният първенец в турнира трябваше да се задоволи с третата позиция. Това означава, че ПСЖ се класира за елиминациите на ШЛ, а „Дявола“ се задоволи само с участие в плейофите на ЛЕ. Групата беше спечелена от завършилия с 11 точки Борусия (Дортмунд), който ще бъде поставен на жребия за 1/8-финалите на ШЛ, а със своите 5 пункта Нюкасъл отпада от турнира въпреки достойното си представяне след 20-годишно отсъствие в него.

НЮКАСЪЛ - МИЛАН 1:2

1:0 Жоелинтон 33'
1:1 Пулишич 59'
1:2 Чуквуезе 84'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация