Борусия Дортмунд преподава в Милано

00:10
Борусия Дортмунд преподава в Милано

Отборите на Милан и Борусия Дортмунд завършиха при резултат 1:3 на „Джузепе Меаца“ в сблъсък от ключово значение за класирането в група F на Шампионската лига. Марко Ройс вкара попадението в 10-ата минута от дузпа, а малко преди това Оливие Жиру пропусна да се разпише именно от бялата точка. В 37-ата минута Самуел Чуквуезе успя да възстанови равенството. В 59-ата минута Джейми Байноу-Гитенс върна преднината на гостите, която десет минути по-късно беше увеличена от резервата Карим Адейеми.

Стефано Пиоли извърши три промени в своя стартов състав след успеха с 1:0 над Фиорентина. В халфовата линия Рубен Лофтъс-Чийк и Ясин Адли замениха наказания Юнус Муса и Томазо Побега. След като отсъстваше срещу „виолетовите“ поради наказание, Оливие Жиру се завърна на върха на атаката за сметка на Лука Йович. По двата фланга му помагаха Кристиан Пулишич и Самуел Чуквуезе, който отново получи шанс за изява в отсъствието на контузената звезда Рафаел Леао.

От друга страна, Един Терзич предприе само една промяна сред своите титуляри след победата с 4:2 над Борусия (Мьонхенгладбах). Става въпрос за появата на Донийл Мален на мястото на Юлиан Брант. Така нидерландецът действаше зад централния нападател Никлас Фюлкруг, а по двата фланга атакуваха Ройс и Байноу-Гитенс.

Преди първия съдийски сигнал ултрасите на миланския гранд спазиха традицията си да показват специална хореография, като този път те изписаха огромен надпис „Курва Суд Милано“ под градския флаг.

Сред специалните гости в ложата на стадиона пък беше топтенисистът Яник Синер, който само преди дни изведе Италия до спечелването на „Купа Дейвис“. Както е известно, той е голям привърженик именно на „росонерите“.

Още в 6-ата минута „росонерите“ получиха правото да изпълнят дузпа след игра с ръка на Нико Шлотербек. Ударът на Жиру от бялата точка беше твърде слаб и Грегор Кобел с лекота изби топката. Положението за домакините веднага се влоши още повече, защото само три минути по-късно техният капитан Давиде Калабрия фаулира Джейми Байноу-Гитенс в наказателното поле и така се стигна до дузпа и за „жълто-черните“. Последвалото изпълнение на Ройс беше отлично и така ветеранът откри резултата в тяхна полза. 

В 19-ата минута Байноу-Гитенс можеше да удвои аванса на своя тим, но изстрелът му профуча покрай вратата. Четири минути по-късно далечен шут по земя на Пулишич завърши в ръцете на Кобел. В 27-ата минута Жиру опита удар в близост до вратата, но Шлотербек успя да го блокира. Десет минути по-късно Чуквуезе нахлу в наказателното поле с чудесен пробив и стреля от малък ъгъл, а след лек рикошет топката завърши в мрежата за 1:1. Това е дебютен гол за нигериеца с екипа на "Дявола". В 43-тата минута Адли отправи разочароващ шут. Секунди преди почивката Калабрия можеше да се реваншира за направената дузпа, но от добра позиция стреля неточно с глава.

Малко след началото на втората част Милан организира обещаваща атака, но след воле на Пулишич тимът стигна само до корнер. В 51-вата минута домакините получиха сериозен удар, тъй като защитникът им Малик Тиау получи мускулна травма. Така на негово място влезе опорният халф Раде Крунич поради липсата на централни бранители на пейката. Само четири минути по-късно подобна ситуация сполетя и гостите. Тогава техният защитник Шлотербек също се контузи и трябваше да отстъпи мястото си на Салих Йозджан.

Рокадата в защитата на домакините почти веднага си каза думата, защото още в 59-ата минута футболистите на Дортмунд безпроблемно разиграха топката с няколко паса пред наказателното поле, а това доведе до шут по земя на Байноу-Гитенс, с който англичанинът върна преднината на „жълто-черните“.

Десет минути по-късно играчите на Борусия отново наказаха колебливата отбрана на своя противник. В този случай Адейеми финтира Калабрия и нанесе удар. Майк Менян изби топката, но не достатъчно добре и тя премина голлинията въпреки опита на вратаря за втора намеса.

В 82-рата минута Фикайо Томори не успя да се разпише с глава при корнер. Последва неточен удар с глава и на Фюлкруг. В 85-ата минута резервата Лука Йович не успя да отбележи първия си гол с екипа на домакините, след като изстрелът му с глава се спря в гредата. Само три минути по-късно Фюлкруг разтресе напречната греда на другата врата с мощния си шут, а при втория си опит изстреля топката в аут. 

МИЛАН - БОРУСИЯ ДОРТМУНД 1:3

0:1 Ройс 10'-д.

1:1 Чуквуезе 37'

1:2 Байноу-Гитенс 59'

1:3 Адейеми 69'

Милан: Менян, Калабрия, Тиау, Томори, Ернандес, Лофтъс-Чийк, Адли, Райндерс, Чуквуезе, Жиру, Пулишич;

Борусия: Кобел, Риерсон, Хумелс, Шлотербек, Бенсебаини, Джан, Забитцер, Ройс, Мален, Байноу-Гитенс, Фюлкруг;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация