Сашо Везенков блести при успех на Сакраменто над Голдън Стейт

08:33
Сашо Везенков блести при успех на Сакраменто над Голдън Стейт

Отборът на Сакраменто Кингс е четвъртфиналист в новия In-Season турнир на НБА. Александър Везенков и съотборниците му попариха Голдън Стейт Уориърс със 124:123 (29:37, 26:35, 40:32, 29:19) в "Голдън 1 Сентър" след победен кош на Малик Монк седем секунди преди края. Така "лъвовете" завършват група "C" без загуба и продължават към елиминациите на надпреварата с актив от 4-0. На четвъртфиналната фаза на турнира Сакраменто ще се изправи срещу Ню Орлиънс Пеликанс във вторник сутрин, като домакин на срещата е тимът на Кингс. Победителят ще се изправи срещу ЛА Лейкърс или Финикс Сънс в Лас Вегас.

Възпитаниците на Майк Браун успяха да наваксат пасив от 24 точки по пътя към победата. Александър Везенков игра 15 минути в срещата, като вдъхнови своя тим с 8 точки, 4 борби, 2 чадъра и 1 асистенция при 3/8 стрелба от игра, включително 2/6 от тройката с +/- от +17. Първата му поява в двубоя дойде едва в края на третата четвърт, когато тимът му губеше с 16 точки при 80:96, но бързо заслужи доверието на треньорския щаб да остане до края на мача, след като върна отбора си в борбата с пет бързи точки за 101:107. Везенков се отличи и със страхотна защита в срещата, като веднъж блокира под коша Дарио Шарич, а освен това върна с чадър Стеф Къри и предизвика ключови грешки и пропуски на суперзвездата на гостите.

По този начин Сакраменто увеличава баланса си за сезона до 10 победи и 6 загуби, като заема шестото място във временното класиране на Западната конференция. Голдън Стейт пък е на осмата позиция с актив от 8 успеха и 10 поражения. Както е известно, мачовете от In-Season турнира се считат и в редовния сезон, като единственото изключение е финалният мач за трофея.

Стрелбата от тройката бе акцент на случващото се в първите няколко минути от двубоя, като Голдън Стейт откри мача с 4/5 от далечно разстояние и така си извоюва преднина при 10:18. Шест от десетте точки на Сакраменто пък бяха осигурени от две тройки на Кевин Хъртър. Трей Лайлс, Малик Монк и Дейвиън Мичъл бяха първи опции на старши треньора Майк Браун от пейката, като и тримата се появиха по едно и също време в средата на първата четвърт. Уориърс обаче поддържаха аванса си от осем точки при 16:24. Кеслър Едуардс също влезе на терена и това означаваше, че Александър Везенков най-вероятно нямаше да получи голям шанс тази сутрин, ако изобщо влезе в игра. Междувременно Крис Пол направи дистанцията двуцифрена при 18:30 с първата си тройка в мача. Гардовете на "лъвовете" обаче се развихриха, като Малик Монк и Ди'Аарън Фокс смъкнаха изоставането на тима си до само две точки при 28:30. В самия край на първата част обаче ГСУ успя да си осигури аванс от осем точки при 29:37. 

Проблемите за Сакраменто продължиха, тъй като "воините" вдигнаха разликата до 16 точки при 30:46, като при този резултат тимът щеше да се прости с участието си в турнира. Малик Монк пък се отправи към съблекалнята заради физически проблем, а малко по-рано същото от другата страна стори Крис Пол. Трей Лайлс продължаваше с неуспешните стрелби, а Голдън Стейт поддържаше преднината си след тройки на Андрю Уигинс и Дреймънд Грийн за 38:53. Още една тройка, този път на Стеф Къри, направи разликата между двата тима цели 20 точки при 39:59 в средата на втората четвърт. Фокс и Сабонис бяха почти неузнаваеми през първото полувреме, а пък ГСУ продължаваше да раздава правосъдие отдалеч и вече бе 12/24 зад дъгата при 48:72 в своя полза към края на полувремето. Няколко добри защити помогнаха на Сакраменто да запише серия от седем поредни точки и да смъкне дефицита си до 55:72 преди старта на третия преиод. 

Майк Браун върна титулярите си на паркета за началото на третата четвърт, като след две минути игра домакините стопиха още три точки от изоставането си - 61:75. Стеф продължаваше да се забавлява със значително колебливата защита на съперника и в средата на частта авансът на гостите вече бе 18 точки при 73:91. При оставащи около три минути до края на третата четвърт Везенков най-сетне се появи в игра, като с него на терена "лъвовете" успяха да направят изоставането си девет точки при 95:104 н старта на последната четвърт. Българинът отново бе на паркета за началото на финалния период и набързо отбеляза първата си тройка в мача при първата си стрелба от игра за 98:106. Везенков нямаше късмет при втората си стрелба от тройката, нито пък едно поднасяне в близост до коша, което можеше да съкрати още дистанцията. 

Изведнъж обстановката на паркета се нажежи заради Дреймънд Грийн, който си спечели както техническо нарушение, така и освиркванията на феновете в "Голдън 1 Сентър". Везенков пък отбеляза втория си кош от игра след успешно завършена бърза атака и получена асистенция от Ди'Аарън Фокс за 101:107. Фокс и Сабонис пък стопиха разликата до само едно притежание и така двата тима се захапаха при 107:110 в средата на последната четвърт. Малик Монк намали още две точки от пасива на "лъвовете", а след това Везенков се отличи с чадър срещу Дарио Шарич. Едно нападение по-късно Фокс изведе Кингс с точка напред след кош и фал за 111:110.  Моузес Мууди вкара много трудна тройка през ръката на Везенков, но след това българинът си му върна и отговори със същото за 114:113 с втората си тройка в мача. Мууди обаче не се спря и отново бе точен зад дъгата, за да поведе Уориърс към аванс от две точки при 114:116, а Стеф Къри не прости на своя съперник и така "воините" се бореха за място на четвъртфиналите - 114:119 с оставащи по-малко от три минути до финалната сирена. 

Къри не успя да увеличи преднината на Уориърс, а след това Везенков изигра отлична помощна защита срещу Дреймънд Грийн и го провокира да пропусне под коша. 91 секунди преди края на редовното време резултатът бе 115:121 в полза на гостите от Сан Франциско, които се нуждаеха от двойно по-голям аванс, за да продължат напред. Ди'Аарън Фокс обаче доближи "лъвовете" до четвъртфиналите чрез тройка след асистенция на Везенков за 118:121. Впоследствие Везенков помогна за пресираща защита срещу Стеф Къри и го предизвика да направи грешка при пас в предно поле, след която Малик Монк отбеляза тройка за 122:123 с оставащи 38 секунди до края на мача. Монк отново се превърна в герой за домакините със страхотен кош за 124:123, а след това Къри отново не бе точен от тройката, благодарение и на нова добра защита на Везенков срещу него. 

Ди'Аарън Фокс поведе колоната за Сакраменто с 29 точки, 10 борби и 7 асистенции. Кевин Хъртър завърши с 21 точки, 9 овладени топки и 5 завършващи подавания, Малик Монк също наниза 21 точки, Харисън Барнс отбеляза 12, а Трей Лайлс приключи с 11 точки и 6 борби. Домантас Сабонис бе удържан до само 9 точки, но пък допринесе с 8 борби и 10 асистенции.

Стеф Къри и Андрю Уигинс бяха най-резултатни за Голдън Стейт с по 29 точки и 10 борби. Клей Томпсън прибави 20 точки и 9 овладени топки, Моузес Мууди реализира 11 точки, а Дарио Шарич се отчете с 10.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

САКРАМЕНТО: Ди'Аарън Фокс, Крис Дуарте, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Домантас Сабонис;

ГОЛДЪН СТЕЙТ: Стеф Къри, Клей Томпсън, Андрю Уигинс, Дреймънд Грийн, Кевон Лууни;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация