Везенков с основна роля за успеха на Сакраменто над Оклахома

07:38
Везенков с основна роля за успеха на Сакраменто над Оклахома

Александър Везенков направи силно включване от пейката за Сакраменто Кингс при победата със 105:98 над Оклахома Сити Тъндър в първия мча на тима от новия In-Season турнир на НБА. Българският национал изправи на крака феновете в “Голдън 1 Сентър” с две тройки в последната четвърт на двубоя, които пречупиха съпротивата на "гръмотевиците". Везенков престоя на паркета общо 8 минути, в които освен 6-те точки допринесе за успеха ан своя отбор с една борба и една открадната топка.

Сакраменто и Оклахома са в една група с Голдън Стейт и Минесота, като форматът на групата е всеки срещу всеки по веднъж. Победителят в групата продължава напред към елиминационната фаза, а освен това билет към втория етап на турнира ще получи и отборът с най-добри показатели, завършил на второто място. Четвъртфиналите ще се проведат на 4 и 5 декември, полуфиналите са на 7 декември, а шампионът ще бъде определен на 9 декември. Всеки играч от отбора шампион ще получи бонус половин милион долара. Всички резултати от турнира, освен финала, ще се зачитат и за редовния сезон.

Сакраменто започна сезона доста колебливо, но прекъсна негативната серия от три поредни поражения, като се наложи над Портланд Трейл Блейзърс със 121:118 след продължение. Везенков обаче прекара целия мач на скамейката заради треньорско решение. Наставникът на “кралете” Майк Браун ограничи минутите на българина още в двата двубоя срещу Хюстън Рокетс, завършили с тежки загуби за "кралете".

Оклахома се очертава като един от най-опасните отбори в лигата през настоящия сезон. “Гръмотевиците” направиха своята заявка за участие в плейофите, след като спечелиха пет от първите си осем мача. Шей Гилджъс-Алекзандър отново е топреализаторът на тима, а отлични впечатления оставя и новобранецът Чет Холмгрен.

За разлика от мачовете срещу Хюстън, този път Сакраменто стартира много концентрирано и постепенно натрупа солидна преднина още в рамките на първата четвърт. Домантас Сабонис и Кевин Хъртър бяха лидерите на Кингс. Литовският център вкара 10 точки, гарнирани с 5 борби и 4 асистенции, а Хъртър наниза рекордните в кариерата си за една четвърт 15 точки, включително три тройки.

Гилджъз-Алекзандър се опитваше да държи Оклахома близо до съперника, но успя само в три от първите си 9 стрелби и "гръмотевиците" изостанаха с 20:34.

Малик Монк влезе сполучливо в обувките на контузения Ди'Аарън Фокс и дирижираше умело атаките на Сакраменто. Гардът не се притесняваше и да атакува коша, когато виждаше възможност за пробив. Дори в минутите, в които Сабонис и Хъртър почиваха, "кралете" поддържаха преднината си. Оклахома имаше огромни проблеми в стрелбата зад арката - 1/16 до почивката. В средата на втората част обаче нападението на Сакраменто зацикли и разликата падна до 5 точки при 47:42. Последваха силни минути за тима на Майк Браун и още пропуснати далечни стрелби за Оклахома. Полувремето дойде при аванс от 11 точки за "кралете" - 53:42.

Кевин Хъртър открадна две поредни в началото на третата част, а Оклахома действаше изключително хаотично и по никакъв начин не се възползва от факта, че и успеваемостта на Сакраменто спадна. Хъртър и Сабонис натрупаха нарушения, но Кийгън Мъри се активизира, докато за Оклахома единствено Гилджъс-Алекзандър беше на ниво. Две минути преди края на частта Везенков се появи в игра. Българинът веднага извърши нарушение срещу Лу Дорт, който беше точен от наказателната линия за 67:69, но отново Кийгън Мъри взе нещата в свои ръце и помогна на "кралете" да влязат в заключителните 12 минути с преднина от 5 точки.

Мъри продължи серията си с нова тройка за 78:70, а Везенков взе първата си борба. Малко след това Саша беше точен от далечна дистанция. Той се прояви и в защита с открадната топка, а Сакраменто набързо увеличи преднината си на 13 точки. Последва още една тройка на Везенков след асистенция на Сабонис. В тези минути стрелбата на "кралете" потръгна, а Оклахома не можеше да отговори.

След излизането на Везенков разликата отново падна, но тройка на Кевин Хъртър върна спокойствието на Кингс. В края "гръмотевиците" бяха принудени да правят нарушения и да разчитат на успешни далечни стрелби, но Сакраменто не допусна да се стигне до изненада.

Най-резултатен за победителите беше Кевин Хъртър с 28 точки, Кийгън Мъри наниза 24, а Сабонис завърши със 17, но добави към тях 12 борби и 13 асистенции, с което оформи "трипъл-дабъл". 

Гилджъс-Александър беше над всички за Оклахома с 33 точки, 7 борби и 6 асистенции.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация