Брилянтни изяви на Сашо Везенков помогнаха за нова победа на Сакраменто

08:01
Брилянтни изяви на Сашо Везенков помогнаха за нова победа на Сакраменто

Александър Везенков и съотборниците му от Сакраменто Кингс записаха третата си поредна победа в НБА. Тимът на Майк Браун надигра Кливланд Кавалиърс със 132:120 (33:25, 35:35, 42:29, 22:31) при домакинството си в "Голдън 1 Сентър". Българският национал отново си заслужи голямо участие в ротацията на "лъвовете" и завърши срещата с 11 точки за 17 минути, а плеймейкърът на тима Ди'Аарън Фокс преобрази нападението на калифорнийци при завръщането си, след като пропусна последните пет двубоя на своя отбор. Успехът бе по-специален за Браун, защото това бе победа №400 в треньорската му кариера в лигата.

Везенков реализира 8 от своите 11 точки в края на първата четвърт, когато помогна на "кралете" да дръпнат с двуцифрена преднина при 33:23, като оттам нататък те имаха пълен контрол върху срещата. Най-полезният играч в Евролигата завърши срещата със стрелба 4/6 от игра, включително 3/5 от тройката и към статистиката си добави 2 борби. По този начин Везенков отново заслужи доверието на Майк Браун и се завърна в основната ротация, след като първо не влезе в игра срещу Портланд, а след това получи само 8 минути при успеха над Оклахома Сити Тъндър. Любопитен факт е, че Везенков записа силното си представяне срещу отбора, който притежаваше правата му, преди да ги изпрати в Сакраменто през лятото на 2022-ра.

По този начин Сакраменто се завърна в първата шестица на временното класиране в Западната конференция и тимът в момента заема шестото място с актив от 5 победи и 4 загуби. Кливланд пък продължава да редува силни със слаби мачове и тимът на Джей Би Бикърстаф остава на 11-ата позиция на Изток с баланс от 4 успеха и 6 поражения. 

Следващият двубой на Александър Везенков и Сакраменто е срещу Лос Анджелис Лейкърс в четвъртък сутрин от 5:00 часа българско време в "Крипто Арена" в Ел Ей.

Само девет секунди бяха нужни на Ди'Аарън Фокс, за да напомни за присъствието си и да отбележи първия си кош след завръщането си в игра. Иначе двубоят протичаше равностойно в първите минути от мача, като Сакраменто водеше със 7:5 след силни изяви на другата си звезда в лицето на Домантас Сабонис. Двамата с Фокс отбелязаха всичките 14 точки на Сакраменто преди първото прекъсване в мач (по 7 за всеки), като чрез тройка на плеймейкъра Кингс поведоха с 14:11 в средата на първата четвърт. 

При оставащи 5:48 до края на откриващия период Александър Везенков се появи на терена, след като замени Харисън Барнс. Три минути след влизането си българският национал отбеляза и първата си стрелба от игра - тройка от деветия метър, като така Сакраменто си върна преднината при 23:21 в своя полза. Заедно с това най-полезният играч в Евролигата овладя две борби и се представяше силно в защита до този момент. Веднага след прекъсването за Кливланд Везенков наниза още една тройка, а в следващата атака Малик Монк също бе точен зад дъгата и така преднината на "кралете" достигна осем точки при 29:21. Българинът прибави още две точки към актива си, след като получи пас под коша от Фокс и отбеляза, за да изведе Сакраменто с двуцифрен аванс при 33:23. Първата част приключи при 33:25, след като Жорж Нианг върна две точки от другата страна.

Фокс очаквано се завърна към ролята си да бъде двигател на нападението на Сакраменто, като той собственоръчно задържа аванса на "кралете" в рамките на осем точки при 39:31 в началото на втората част. Гардовете на Кливланд обаче започнаха да си изкарват доста нарушения, като Гарланд и ЛъВърт намалиха дистанцията до четири точки при 39:35. Везенков пропусна третия си опит зад дъгата и при оставащи 8:57 минути до края на втората четвърт бе заменен от Барнс. Сабонис също се завърна на паркета и веднага поднови доминацията си, извеждайки отбора си с нова двуцифрена преднина при 46:35. До този момент литовецът имаше 13 точки, Фокс бе с 11, а зад тях бяха Везенков и Малик Монк с по 8. Двата тима продължаваха да поддържат високите си проценти при стрелбата във втората четвърт, а Сакраменто продължаваше да води при 56:46 след първата тройка в мача на Кийгън Мъри. Макс Струс и Донован Мичъл обаче комбинираха за пет поредни точки в полза на Кавс, което принуди Майк Браун да вземе таймаут при 56:51 в полза на своя тим. Домакините успяха да удържат Кавалиърс зад гърба си до полувремето, което приключи при 68:60 за Сакраменто.

Вихрушката от тройки продължи и на старта на третата четвърт, като нито за момент отборът на Кливланд не даваше шанс на домакините да се отскубнат напред. Успешна стрелба на Дариъс Гарланд направи резултата 75:68, като до този момент и двата отбора стреляха поне 50% от далечно разстояние, а от игра "кралете" бяха с успеваемост 64%. До голяма степен това бе благодарение на Ди'Аарън Фокс, който внесе ред в организацията на домакините и бе най-резултатен със 17 точки до момента. Донован Мичъл свали разликата до шест точки, но Кевин Хъртър блесна с две поредни точни стрелби и така Сакраменто отново поведе с 11 при 84:73 в средата на третата четвърт. Хъртър вече набра достатъчно скорост, за да си позволи да се вдигне от тройката на бърза атака и да порази целта отново за 87:73 в полза на "кралете". 

Стана време и за втората поява на Александър Везенков на терена, като той се завърна с оставащи 5:16 до края на третата част. Хъртър пък не спираше да тероризира съперника от далечна дистанция - пета тройка от шест опита за гарда и 14 точки аванс за Кингс при 92:78. Момчетата на Майк Браун получаваха доста отворени стрелби и се възползваха от тях, като те вече стреляха 17/31 от тройката, за да поведат със 101:87 към края на третата четвърт. Фокс пък внесе още енергия в редиците на калифорнийци и избухна с мощна забивка, а след това и с два успешни наказателни удара, за да вдигне дистанцията до 16 точки при 105:89. Везенков също вдигна феновете на крака с третата си тройка в мача и общо 11-ата си точка, а след това Кийгън Мъри изведе Кингс напред при 110:89 с кош със сирената за край на третата четвърт.

Тимът на Майк Браун сякаш понамали оборотите в началото на последната част, но въпреки това Кливланд не успя да съкрати достатъчно сериозна част от изоставането си. Везенков напусна терена при оставащи около осем минути до края на редовното време, а "кралете" водеха с 16 точки при 117:101. В един момент гостите от Охайо свалиха разликата до 12, но Фокс и Сабонис се заеха с мисията да спрат устрема на съперника и Сакраменто поведе със 124:108 при оставащи около пет минути до края на мача. Гостите развяха бялото знаме и пуснаха резервите си при 13 разлика, като в крайна сметка Кингс взеха победата със 132:120.

Ди'Аарън Фокс се отличи с 28 точки и 6 асистенции за успеха на Сакраменто. Кийгън Мъри завърши с 25 точки и 8 борби, Домантас Сабонис остана на борба от трипъл-дабъл с 23 точки, 9 борби и 10 асистенции, Малик Монк се разписа с 13 точки и 5 овладени топки, а Александър Везенков постигна 11 точки за 17 минути.

Донован Мичъл бе най-резултатен за Кливланд с 22 точки и 5 асистенции. Карис ЛъВърт наниза 21 точки, Макс Струс допринесе с 19 и 5 борби, Еван Мобли и Дариъс Гарланд финишираха с по 16 точки, а Джарет Алън и Жорж Нианг се отчетоха с по 12 точки.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

САКРАМЕНТО: Ди'Аарън Фокс, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Кийгън Мъри, Домантас Сабонис;

КЛИВЛАНД: Дариъс Гарланд, Донован Мичъл, Макс Струс, Еван Мобли, Джарет Алън;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация