Барса се класира за елиминациите след обрат срещу Порто

00:12
Барса се класира за елиминациите след обрат срещу Порто

Барселона постигна много ценна победа с 2:1 над Порто в домакинството си от 5-ия кръг в група "Н" на Шампионската лига. Каталунците трябваше да правят обрат, но успяха да измъкнат трите точки и така вече са сигурен участник на 1/8-финалите в турнира. Гостите откриха чрез Пепе Акино в 30-ата минута, но двама португалци и бивши кадри на Бенфика - Жоао Кансело и Жоао Феликс, донесоха обрат в полза на домакините с попадения съответно в 32-рата и 57-ата минута.

Чави Ернандес е избрал да започне срещата с триото Рафиня, Жоао Кансело и Роберт Левандовски в предни позиции, а халфовата линия е съставена от Френки де Йонг, Педри и Илкай Гюндоган.

Серджо Консейсао пък залага на Еванилсон и Мехди Тареми в атака, а Галено и Пепе ще действат по крилата. В ролята на опорни халфове ще бъдат Стивън Естакио и Алан Варела.

Първият удар в мача бе отправен от Жоао Кансело в 6-ата минута. Защитникът се бе включил в предни позиции и реши да стреля от дистанция, като не бе особено далеч от целта.

Две миути по-късно и Рафиня стреля по подобен начин от приблизително същата дистанция, но леко вдясно. Неговият изстрел се получи доста по-добре и принуди Диого Коща да прави първо важно спасяване в мача.

В 10-ата минута след щастлив рикошет топката попадна в краката на Педри в близост до вратата, той опита нещо средно между пас и удар, но не сполучи с нито едно от двете, а бе и в засада.

Осем минути по-късно Жоао Феликс се оказа на добра позиция в пеналта, но от труден ъгъл не успя да насочи топката в очертанията на вратата.

Порто стигна до първото си по-опасно положение в 22-рата минута, когато Тареми получи пас по земя в близост до вратата, но бе притиснат от защитник и не успя да отправи добър удар, като топката мина встрани от целта.

Гостите дори можеха да открият резултата с втората си възможност в мача. В 26-ата минута Тареми се отскубна при едно центриране и отблизо засече кълбото в мрежата. Оказа се обаче, че той е бил в засада при отклонената към него топка от Еванилсон и попадението не бе признато.

"Драконите" обаче започнаха да играят все по-добре и в 29-ата минута имаха нов прекрасен шанс, като изстрел на Галено бе спасен от вратаря Иняки Пеня.

Само минута по-късно португалците откриха резултата. Удар на Тареми бе блокиран, топката обаче попадна в Галено, чийто удар бе спасен от вратаря Иняки Пеня, но при добавката Пепе Акино отблизо не сгреши за 0:1.

Барселона обаче реагира мигновено и в 32-рата минута резултатът бе изравнен. Жоао Кансело получи пас отляво, финтира Жоао Марио и с прекрасен удар в далечния ъгъл порази вратата за 1:1.

Две минути по-късно последва нова голяма възможност за домакините. Рафиня проби отдясно и пусна към нахлуващия на скорост Жоао Феликс, чийто удар обаче бе разочароващ и не намери вратата.

В 42-рата минута Порто извади сериозен късмет. Вратарят Диого Коща сгреши едно подаване и прати топката в краката на Педри, неговият удар не се получи, но кълбото се озова в Рафиня, който си освободи пространство и шутира силно, но на сантиметри от вратата.

Веднага след това последва отличен шанс и за гостите. Варела отправи коварен изстрел към вратата и отново Иняки Пеня трябваше да прави важно спасяване.

Второто полувреме започна вихрено за Барса. Секунди след първия съдийски сигнал каталунците имаха страхотен шанс, като далечен изстрел на Жоао Феликс Разтресе напречната греда.

Минута по-късно португалецът имаше нов шанс да обстрелва вратата на Диого Коща, този път от по-близка дистанция, но пък доста по-неточно и покрай целта.

В 49-ата минута Жоао Кансело отново бе в опасна близост до вратата на съперника, като стреля през краката на Жоао Марио, но право в ръцете на вратаря.

Натискът на испанците даде резултат и в 57-ата минута те вкараха втори гол. Жоао Кансело проби по левия фланг и пусна остър пас по земя към Жоао Феликс, който от движение засече топката във вратата за 2:1.

В 75-ата минута появилият се в игра Феран Торес отправи изстрел от границата на пеналта, но над вратата.

В 78-ата минута Рафиня отправи опасен изстрел, но в обсега на Диого Коща, който отново направи рутинно спасяване.

Минута по-късно Жоао Кансело направи поредния си страхотен пробив по левия фланг и опита да стреля както при първия гол към далечната греда, но този път точността му изневери и топката мина встрани.

В 80-ата минута обаче Порто бе много близо до гола, Пепе Акино се озова на метри от вратата, вратарят Иняки Пеня бе на земята, макар и с двама защитници около себе си, но бразилецът се засуети и не успя да отбележи.

В ответната атака каталунците също имаха добър шанс за гол.  Първо мощен шут на Рафиня бе спасен от Диого Коща, а впоследствие Феран Торес стреля покрай вратата.

Рафиня можеше да отбележи атрактивен трети гол за Барса в 88-ата минута, когато опита задна ножица, но Диого Коща показа страхотен рефлекс и спаси.

В добавеното време Порто имаше последен шанс да стигне до равенството, като опасен изстрел отправи Консейсао, но Иняки Пеня отново внимаваше и уверено улови.

В крайна сметка победата бе за Барселона, като така играчите на Чави Ернандес събраха актив от 12 точки. Те са начело в класирането и със сигурност ще играят на 1/8-финал. Порто пък остава на 2-рото място с 9 точки, колкото има и Шахтьор (Донецк), като двата тима ще определят вторият отбор в следваща фаза в пряк двубой помежду си в последния кръг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация