ПСВ не пожали закъсалия Аякс

19:40
ПСВ не пожали закъсалия Аякс

Лидерът в Ередивизи ПСВ Айндховен записа категоричен успех с 5:2 над Аякс в големия сблъсък от 10-ия кръг на нидерландския елит. С най-голям принос за победата на “филипсите” беше крилото Ървинг Лосано, който заби хеттрик за своя тим. Нещо, което не се беше случвало за ПСВ в това съперничество от 2005 г. насам, когато Марк ван Бомел също вкара три гола. От друга страна, амстердамският гранд за първи път в своята история допусна пета поредна шампионатна загуба.

Мачът започна по-добре за Аякс, който поведе още в 10-ата минута след коварен шут на Бранко ван дер Боомен от голяма дистанция. В 21-вата минута Оливие Боскали изведе Лосано, който с удар по земя откри головата си сметка в двубоя. В 32-рата минута се стигна до прекъсване на срещата заради медицинска ситуация с фен на трибуните. Десетина минути по-късно играта беше подновена. Така се стигна до 40-ата минута, когато Брайън Броби върна преднината на гостите след своя комбинация с капитана Стивън Бергвайн.

Втората част обаче премина изцяло под контрола на ПСВ. Още в 49-ата минута страхотен шут на Лосано се отби в далечната греда, но топката отиде при Люк де Йонг, който беше безгрешен от добавката си за 2:2. Така той стана единственият играч в историята на отбора от Айндховен с голове в шест поредни мача срещу Аякс. Само три минути по-късно именно нападателят асистира с пета за попадението на Исмаел Сайбари, с което беше завършен пълният обрат. Първоначално голът не беше признат заради засада, но в крайна сметка беше зачетен след намесата на ВАР. В 60-ата минута грешка на противников играч доведе до контраатака на домакините, след която Лосано отбеляза второто си попадение в мача. В 72-рата минута резервата Гуус Тил пусна дълъг пас за Лосано, който нанесе удар чрез шпагат. Диант Рамай изби топката, но тя се отклони в тялото на мексиканеца и влезе във вратата на гостите. Имаше съмнения за игра с ръка на Лосано, но ВАР потвърди гола за крайното 5:2.

След като за първи път от 2005 г. насам ПСВ записа трети пореден шампионатен успех срещу Аякс, тимът продължава да води в класирането с пълен актив от 30 точки. Същевременно, амстердамци се свлякоха на дъното на таблицата с едва 5 спечелени пункта, макар и да са с два изиграни мача по-малко.

По-рано през деня шампионът Фейенорд допусна първото си шампионатно поражение през кампанията, след като отстъпи при визитата си на Твенте с 1:2. Това е пета поредна домакинска победа за “червените” в първенството, като за тях се разписаха Манфред Угалде (10’) и Рики ван Волфсвинкел (78’), докато Лутсхарел Геертрюда (86’) беше точен за ротердамци. Така Твенте задмина днешния си съперник и вече е трети в подреждането с 25 точки, докато Фейенорд се смъкна на четвъртото място с 23 пункта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация