Хари Магуайър показа на критиците си, че може да е много полезен на Юнайтед

00:05
Хари Магуайър показа на критиците си, че може да е много полезен на Юнайтед

Манчестър Юнайтед запази шансовете си да продължи напред в Шампионската лига след драматична победа с 1:0 над ФК Копенхаген в среща от група "А" на турнира. Хари Магуайър донесе успеха с попадение в 72-ата минута, а не по-малка заслуга за трите точки има и Андре Онана, който спаси дузпа в последните секунди.

"Червените дяволи" за пореден път не бяха убедителни в представянето си и трябва да са благодарни, че гостите от Дания не реализираха нито една от няколкото си чисти положения в хода на двубоя. В крайна сметка двама от най-критикуваните футболисти на Юнайтед се превърнаха в герои и помогнаха на английския гранд да се измъкне от дъното в класирането.

Домакинското поражение от Галатасарай преди паузата за националните отбори беше пети пореден мач без победа за Манчестър Юнайтед в Шампионската лига. Отборът вкара пет гола в първите два кръга, но те не стигнаха дори за точка. "Червените дяволи" не са убедителни и на домашната сцена, но през уикенда се справиха с новака Шефилд Юнайтед и се придвижиха до осмото място в класирането.

Днес Ерик тен Хаг не можеше да използва наказания Каземиро, а контузии продължават да лекуват бранителите Тайрел Маласия, Лисандро Мартинес, Люк Шоу и Аарън Уан-Бисака. Добрата новина беше завръщането сред титулярите на Рафаел Варан, който си партнираше в центъра на защитата с Хари Магуайър. Серхио Регилон действаше като ляв бек, а зад централния нападател Расмус Хойлунд започнаха Бруно Фернандеш и Скот Мактоминей. Антони и Маркъс Рашфорд атакуваха по фланговете, а дефанзивен халф беше Софиан Амрабат.

ФК Копенхаген също не е в най-добрата си форма, но води в датското първенство, а преди няколко дни с мъка обърна новака Вейле. В Шампионската лига датчаните имаха преднина и срещу Галатасарай, и срещу Байерн, но трябваше да се задоволят единствено с равенство в Истанбул. Преди визитата на "Олд Трафорд", съставът на Якоб Нееструп беше в серия от 14 поредни мача без загуба на чужд терен.

Наставникът на ФК Копенхаген разчиташе в предни позиции на Виктор Клаесон, Елиас Ашури и Мохамед Елиунуси, а тримата в средата на терена бяха Лукас Лерагер, Расмус Фалк и Диого Гонсалвеш. На пейката личеше името на 18-годишният брат на Расмус Хойлунд - Оскар. Аут заради контузии бяха Биргер Мелинг, Андреас Корнелиус и Кума Бабакар. 

Преди двубоя с едноминутно мълчание беше почетена паметта на сър Боби Чарлтън. Легендата на Манчестър Юнайтед и английския футбол почина в събота на 86-годишна възраст. Уважение към световния шампион от 1966 година демонстрираха и привържениците на ФК Копенхаген, които запяха "Има само един Боби Чарлтън".

Гостите от Дания имаха възможност да открият резултата още в началото, но Андре Онана отрази силния удар на Ашури. Защитата на Юнайтед определено действаше разсеяно в първите минути. Пробив и центрираха на Елиунуси откриха отличен шанс пред Диого Гонсалвеш, който нацели гредата и "червените дяволи" отново оцеляха.

В първия четвърт час ФК Копенхаген организира и други опасни атаки. Домакините отговориха в 16-ата минута с изстрел на Хойулунд. преминал над вратата. Датският национал не успя да накаже бившия си тим след хубаво извеждащо подаване на Рашфорд. Малко по-късно пропуск направи и Рашфорд.

Домакините постепенно вдигнаха оборотите. В 23-ата минута Хойлунд технично подаде с пета към Мактоминей, но Дикс реагира много адекватно и блокира удара на шотландеца. Като цяло, Юнайтед не създаде много положения до почивката. В 35-ата минута Мактоминей скочи най-високо в наказателното поле, но не успя да насочи топката в очертанията на вратата.

ФК Копенхаген впечатли с дисциплинираната си игра. Освен че се отбраняваха много компактно, датчаните контраатакуваха на висока скорост и в 38-ата минута бяха близо до гола, но Ашури шутира покрай гредата. Любопитен момент беше решението на главния съдия Марко Гуида да даде край на първото полувреме двайсетина секунди преди изтичането на 45-ата минута.

Със старта на втората част в игра за Манчестър Юнайтед се появи Кристиан Ериксен на мястото на Амрабат. Датският халф можеше да се разпише след ново хитро отиграване на Хойлунд, но Камил Грабара се разтегна и спаси. Преди това и Онана показа класа, избивайки силен удар на Ларегер. В 55-ата минута Рашфорд преодоля Грабара и опита да прескочи полския страж, но падна в наказателното поле. Контакт между двамата нямаше и играта продължи.

Рашфорд имаше нов шанс при следващата атака на домакините, но си поведе топката твърде силно и тя излезе в аут. В 63-ата минута Тен Хаг замени Регилон и Антони с Виктор Линдельоф и Алехандро Гарначо, които трябваше да внесат много повече острота по левия фланг. Гарначо можеше бързо да оправдае гласуваното му доверие, но и той, подобно на Рашфорд, разочарова с първото докосване до топката в ситуация, в която излизаше сам срещу Грабара.

Колкото по-масирани ставаха атаките на Манчестър Юнайтед, толкова повече грешки допускаше защитата им. Гостите обаче така и не намериха начин да се възползват. В 72-ата минута Ериксен центрира към включилия се в предни позиции Магуайър и той беше точен с глава - 1:0. Попадението беше първо за бранителя с екипа на "червените дяволи" от повече от година и половина.

Скоро след гола Рашфорд пропиля шанс да реши всичко в полза на Юнайтед. В 78-ата минута чудесна контра на домакините завърши с изстрел на Хойлунд и спасяване на Грабара, а после Мактоминей не уцели опразнената врата. В този период от двубоя контрите на "червените дяволи" следваха една след друга и всяка от тях вещаеше опасности за вратата на ФК Копенхаген.

В 83-ата минута Диого Гонсалвеш центрира опасно, но Варан протегна крак и изчисти в корнер. Наставникът на датчаните Якоб Нееструп хвърли последния си коз, като пусна в игра Джордан Ларсон. За Юнайтед Антони Марсиал замени Хойлунд. Неговият брат Оскар пък се появи в добавеното време, когато се разигра истинска драма.

На 8 ноември двата тима ще се срещнат отново на "Паркен" в датската столица. Сега в Манчестър Юнайтед всички мисли ще бъдат насочени към престоящото през уикенда градско дерби с Манчестър Сити. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация