Националният отбор по футбол плаче за ЗАКРИВАНЕ!

20:59
Националният отбор по футбол плаче за ЗАКРИВАНЕ!

България загуби с 0:2 от Литва в София в двубой от европейските квалификации. Отборът на Младен Кръстаич е на последното място в групата, без победа и с две точки, и остана без шансове за класиране на Евро 2024.

Срещата се игра пред около 10 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски", които започнаха да крещят "оставка" след второто попадение на гостите. Левият бек Пиюс Сирвис откри резултата с удар отблизо в 45-ата минута. Малко преди това Андриан Краев получи втори жълт картон и нашите останаха в намален състав. Десет минути след началото на второто полувреме Пиюс Сирвис отново наказа "лъвовете" - този път с глава след плонж.

На българската врата днес застана Иван Дюлгеров, който беше титуляр и в Подгорица през септември. Пред него в защита Кръстаич подреди Кристиан Димитров, Валентин Антов и Илия Груев. В халфовата линия стартираха Виктор Попов, Ивайло Чочев, Андриан Краев и Марин Петков. 

Снощи емоционално изказване по адрес на доскорошния тийнейджър от Левски направи селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров. Напред атаката на България поведоха Спас Делев, Преслав Боруков и капитанът Кирил Десподов. 

Двубоят започна с опасност пред българската врата, където обаче Иван Дюлгеров внимаваше и реагира навреме. В седмата минута България се размина с откриване на резултата. Спас Делев центрира отляво и намери Кирил Десподов, но ударът с глава на капитана мина на сантиметри от целта. 

В 16-ата минута Фьодор Черних се откъсна сам срещу Дюлгеров, преодоля го и вкара топката в мрежата, но попадението на литовците беше отменено заради засада. Последваха скучни минути, а в 29-ата Викинтас Сливка нанесе страховит удар по диагонала, но топката мина далеч от българската рамка. 

Секунди след това положение на литовците, Спас Делев пропусна най-чистата възможност до този момент в мача. Нисичкият нападател се измъкна от отбраната на гостите, но останал сам срещу вратаря Емилиюс Зубас стреля в тялото му и пропусна да открие резултата. 

В 36-ата минута "лъвовете" сътвориха нов пропуск - Делев центрира меко пред вратарското поле, където Преслав Боруков засече с глава. Ударът на звездата на Арда (Кърджали) обаче излезе на сантиметри в аут.

В 42-ата минута ситуацията на терена се усложни за българския тим. Нарушение в близост до тъчлинията в полето на Литва на Андриан Краев се стори достатъчно на грузинския рефер Круашвили да покаже втори жълт картон на полузащитника на Левски. Така България остана с десетима футболисти на игрището.

И за да се затвърди пословицата, че едно зло не идва никога само, в 45-ата минута разбъркване след центриране пред българската врата, доведе до изненадващ гол на бека Пиюс Сирвис - 1:0 за гостуващия състав.

Второто полувреме започна с три смени на Младен Кръстаич - Симеон Петров, Лукас Петков и Георги Русев влязоха на местата на Валентин Антов, Ивайло Чочев и Преслав Боруков. В 51-ата минута Спас Делев отново стреля с глава, но и отново не сполучи, пращайки топката над вратата. 

В 55-ата минута обаче отборът на Едгарас Янкаускас заля "лъвовете" с втора порция ледена вода. Центриране отляво беше посрещнато ефектно с плонж от Пиюс Сирвис и Иван Дюлгеров отново трябваше да бърка в мрежата си - 2:0 за Литва. Попадението беше посрещнато с викове "оставка" от трибуните на Националния стадион. 

В 74-ата Юстас Ласицкас се пребори на 30 метра пред българската врата, при бързо изнасяне на топката в нашата половина, напредна и простреля Иван Дюлгеров в долния десен ъгъл. Голът на литовците обаче беше отменен заради засада след преглеждане на ситуацията с VAR. 

До края на мача не се случи нищо сериозно за отбелязване и така радостта остана за футболистите и феновете на Литва. В последните си две срещи от кампанията България ще се изправи срещу фаворитите Унгария и Сърбия, които вече са недостижими в класирането за "лъвовете".

БЪЛГАРИЯ 0:2 ЛИТВА

0:1 Пиюс Сирвис 45'
0:2 Пиюс Сирвис 55'

Стартовите състави:

България: 23. Иван Дюлгеров, 5. Кристиан Димитров, 6. Валентин Антов, 4. Илия Груев, 20. Виктор Попов, 18. Ивайло Чочев, 8. Андриан Краев, 16. Марин Петков, 11. Кирил Десподов, 17. Преслав Боруков, 9. Спас Делев;

Литва: 1. Емилиюс Зубас, 13. Юстас Ласицкас, 2. Линас Климавичюс, 20. Рокас Лекиатас, 17. Пиюс Сирвис, 19. Едгарас Уткус, 6. Модестас Воробьовас, 14. Викинтас Сливка, 15. Гвидас Гинейтис, 10. Фьодор Черних, 9. Гитис Паулаускас;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация