Григор Димитров остана на крачка от мечтания финал в Шанхай

17:07
Григор Димитров остана на крачка от мечтания финал в Шанхай

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да се класира на финала на “Мастърс” турнира в Шанхай след драматично поражение от световния номер 7 Андрей Рубльов с 6:7(7), 3:6 за 1 час и 52 минути игра. 

Гришо и съперникът му изиграха изключително качествен и равностоен първи сет, приключил след цели 76 минути. Българинът навакса изоставане с пробив при 5:6, а в тайбрека спаси един сетбол, след което на свой ред имаше такъв, но руснакът го отрази с ас. В крайна сметка световният номер 7 надделя в “дългия гейм”, а вторият сет започна с брейк в полза на Димитров. Той обаче не можа да задържи високото ниво до края на сета, Рубльов направи точно това и заслужено се поздрави с четвърта победа в седем мача между двамата.

Според статистиката Димитров е направил само осем уинъра срещу 26 непредизвикани грешки, а показателите на руснака са 25 печеливши удара и 30 сбъркани топки.

Хуберт Хуркач вече се класира на финала след категорична победа 6:3, 6:4 над Себастиан Корда. Полякът има три поражения в предишните си три мача срещу Димитров, а съотношението му с Рубльов е 2:2 победи. 

Първи сет

Гришо започна с невърнат сервис, а Рубльов веднага изрази оплакване към съдията на стола за някакъв шум в залата. В следващото разиграване руснакът сбърка бекхенд и продължи да гледа нагоре към някаква част от съоръжението. Последва качествена темпова размяна на високо ниво от дъното на корта от около 20 удара, при която българинът прати бекхенд в мрежата - 15-30. Григор записа две отлични бързи точки чрез сервис и форхенд-уинър, а с още едно безответно подаване си затвори гейма -1:0.

Гришо не можа да прехвърли мрежата със слайс-бекхенд, а после Рубльов пресили форхенд за 15-15. Два невърнати начални удара послужиха на руснака за 40-15, но българинът с поредица подсечени бекхенди стигна до 40-30. Отново сервисът обаче помогна на световния номер 7 да направи резултата 1:1.

Неточност от задната страна на ракетата на Димитров доведе до 15-15, а двойна грешка - до 30-30. Класическа комбинация с форхенд-уинър след подаването послужи за 40-30, но в следващото продължително разиграване от основната линия Гришо не можа да намери правата с бекхенд и геймът влезе в дюс. Нов форхенд-уинър след качествен сервис донесе авантаж на бившия номер 3 в света, а още един безответен начален удар беше достатъчен за 2:1.

Грешка от бекхенд на Рубльов беше веднага компенсирана от него с неотразен сервис - 15-15. Ас номер 1 на руснака му осигури предимство от 30-15, след което той доминира с форхенда си за 40-15. Още един печеливш удар от тази страна на руснака доведе до 2:2.

Рубльов дръпна леко с 0-15, но после сгреши при размяна на бекхенди от основната линия и изрази бурно раздразнението си. След това световният номер 7 направи още две неточности и продължи да комуникира нервно с треньора си. С темпови форхенди обаче руснакът си заслужи дюс чрез доминация в две разигравания. Димитров също пусна в употреба форхенда си по обратния диагонал и стигна до авантаж, от който се възползва в поредната квалитетна размяна от дъното на корта - 3:2.

Гришо надигра два поредни пъти съперника си от форхенд страната, благодарение първоначално и на успешните си ретури - 0-30. Рубльов пресили сериозно прав удар и неусетно се стигна до три шанса за пробив. Той отрази първия с навлизане навътре в корта, а после прати форхенд на линията след сервис за 30-40. Неотразен начален удар свърши отлична работа за дюс, а следващото разиграване беше блестящо (29 удара) - в крайна сметка Димитров намери линията с форхенд и излезе на мрежата за решителен смач. Това означаваше четвърти брейк-бол, но Рубльов се справи, макар само сантиметър да попречи на Гришо да реализира минаващ бекхенд. Руснакът обаче не спираше да цели страничната линия с бекхенд, което му издейства предимство, но размяна с форхенди от средата на корта завърши с негова грешка - нов дюс. Контакт с филето облагодетелства Рубльов, но непостоянството му продължи - премина се през още едно равенство. Двойна грешка на Андрей му донесе нови нерви и още една ситуация 40-40. Световният номер 7 отново си осигури авантаж, а геймът надвиши 10 минути, когато реализира ас за 3:3.

Независимо че се измъкна от много сложна ситуация, Рубльов продължи яростно да общува с треньора си и да демонстрира нервност. Гришо изглеждаше непоколебим на сервис, въпреки че пропусна изгодна възможност в предишния гейм да поведе с пробив. Българинът беше безупречен и без да загуби точка стигна до 4:3.

Димитров направи едно от редките си неуспешни в турнира изобщо излизания на мрежата, като беше надвит от съперника за 15-0. С три поредни лесни и бързи точки пък Рубльов си взе подаването по коренно различен начин в сравнение с предишното - 4:4. Продължителните разигравания се завърнаха и зрителите аплодираха завършващ смач на Гришо от сервис-линията за 30-15, който обаче сгреши форхенд в следващия момент - 30-30. Още една неточност от предната страна на ракетата на българина обаче вкара гейма в дюс, но се стигна до негов авантаж след спечелено разиграване от дъното на корта. Световният номер 7 пресили форхенд и изпадна в ситуация да сервира за оставане в сета - 5:4.

Рубльов взе три бързи точки след свой сервис, но в двата случая, в които се получи разиграване, аплодисментите бяха за Димитров. В крайна сметка обаче руснакът направи резултата 5:5. Два поредни грешки от бекхенд на българина го поставиха под напрежение при 15-30, а двойна грешка означаваше два шанса за пробив на съперника. Още при първата възможност руснакът успя да се възползва, издържайки темпова размяна от дъното на корта, която завърши с форхенд в мрежата на Григор - 5:6.

Димитров този път пък беше по-солидният от двамата на основната линия и с лифтирания си бекхенд наложи доминация за 15-15, а непредизвикана грешка на Рубльов доведе до 15-30. Сервисът му отново послужи в подходящ момент за 30-30, а в следващата размяна по диагоналите руснакът трепна първи и се получи шанс за рибрейк. Фантастично разиграване бе доминирано от разнообразни бекхенди на Гришо и пробивът стана факт - 6:6.

Тайбрек - За съжаление, българинът нямаше време за "празнуване" и тайбрекът започна моментално, като той не можа да изпълни сложен бекхенд в близост до мрежата, при което изостана с мини-брейк от 0-1. Брилянтен бекхенд-уинър по правата на Рубльов го измъкна от трудна ситуация и той дръпна с 0-2, но той отново не можа да прехвърли мрежата при опит да върне подсечен обратен удар на съперника по правата. Мини-пробивът беше изравнен при 1-2, а после световният номер 7 направи непредизвикана грешка за 2-2. Изключително разиграване, при което Григор избра да не излиза на мрежата в изгоден момент, завърши с негов смач в мрежата от средата на корта - 2-3. 

Гришо почти веднага възстанови отново паритета в мини-брейковете при 3-4, но пък Рубльов си върна инициативата с излизане напред и завършващо воле за 3-5. Супер разиграване беше спечелено с отличен форхенд-уинър със 151км/ч на българина и той намали на 4-5, като предстояха две подавания на съперника му. Димитров се защитаваше перфектно и дочака грешка на противника за 5-5, но прати форхенд в мрежата за 5-6. Руснакът имаше сетбол, но сервисът беше за Гришо и той отново се облагодетелства от неточност на опонента - 6-6. Топ тенисистът ни стигна до сетбол с чудесен форхенд-уинър, но Рубльов го отрази с ас - 7-7. Андрей разходи съперника си по ширината на корта и доминацията му от форхенд му осигури сетбол - 7-8. Продължителна размяна от основната линия, за съжаление, завърши с бекхенд по правата в аут на Димитров - 6:7(7) за 76 минути.

Втори сет

Високото ниво от страна и на двамата продължи във втория сет, а Григор с майсторска къса топка си издейства ранен шанс за пробив. Българинът се справи чрез нова маркова разнообразна акция от основната линия и също с къса топка. Пробивът беше затвърден без никакво напрежение от топ тенисиста ни и резултатът набързо стана 2:0.

Рубльов блесна с прекрасен форхенд-уинър по правата за 40-30, но отличният му сервис не позволи да се стигне до по-сериозна интрига в гейма - 2:1. Гришо без особени трудности се добра до 40-15 в своето подаване, преди обаче да направи двойна грешка - 40-30. Бекхенд в мрежата на българина доведе до дюс, а пресилен подсечен обратен удар вече означаваше точка за пробив на съперника. Изящен бекхенд по правата свърши работа на Димитров за ново равенство и отразяване на брейк-бола, но после той пресили (с по-малко от сантиметър!) по диагонала със задната страна на ракетата си - нова точка за пробив за Рубльов. Руснакът закачи линията с дълбок бекхенд и провокира грешка за връщане на паритета в резултата - 2:2.

Форхендите на Рубльов ставаха все по-свирепи и той осъществи обрат до 2:3 без загубена точка в петия гейм. По същия начин започна следващата част - мощен прав удар по правата за 0-15, преди да дойде и грешка от подобно изпълнение за 15-15. Ретур на линията изненада Димитров и той изостана с 15-30, а още по-качествен такъв осигури на руснака два брейк-бола. Рубльов беше спечелил 12 от последните 14 точки, а форхенд в аут на Гришо означаваше пасив от 2:4.

Световният номер 7 не сваляше от качеството на изпълненията си и си осигури комфорт при 40-0, като в крайна сметка поведе с 2:5. Димитров, който беше навлязъл в тежка серия от поредни загубени точки, взе бърз сервис-гейм на нула за 3:5.

Рубльов беше безкомпромисен при своето подаване и практически без игра стигна до троен мачбол, а по същия убедителен начин след начален удар затвори мача - 6:7(7), 3:6 за 1 час и 52 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация