Григор отново бе във вихъра си и ще играе 1/2-финал на Мастърса в Шанхай (видео)

13:43
Григор отново бе във вихъра си и ще играе 1/2-финал на Мастърса в Шанхай (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не спира с впечатляващата си победна серия в Шанхай и за девети път в кариерата си се класира на полуфинал на “Мастърс”. 

Топ ракетата ни се справи със “сервис-бота” Николас Джари със 7:6(2), 6:4 за 1 час и 40 минути игра и постигна първи успех над този съперник след поражения в предишните им два мача.

Григор вече има девет класирания на полуфинали в “Мастърс” турнири (общо 17 четвъртфинали), а за последно това беше постигнал в Монте Карло миналата година. 

Върхът в резултатите му в най-високата категория на АТР засега остава титлата в Синсинати през 2017-а.

За пети път през настоящата кампания Димитров е полуфиналист - другите случаи са от Ротердам, Женева (загуба на финала там именно от Джари), Вашингтон и Чънгду.

Българинът очаква Андрей Рубльов или Юго Юмбер, които ще завършат полуфиналния списък в Шанхай. Другият такъв дуел е ясен от вчера - Хуберт Хуркач срещу Себастиан Корда.

Топ тенисистът ни има вече 122 победи в "Мастърс" сериите (89 загуби в 91 участия) и е на десето място по този показател сред активните играчи. Срещу Алкарас беше и спечелен мач номер 34 през 2023-та за него, а в това отношение той изживява най-добрата си кампания от 2017-а насам, когато натрупа 49 победи, докато през 2014-та имаше 50.

Първи сет

Гришо направи една грешка от форхенд от средата на корта, а Джари наниза първия си уинър с предната страна на ракетата и се добра до 30-30. Чилиецът пресили форхенд след темпово разиграване от основната линия, а чудесен втори кик сервис беше достатъчен на българина за 1:0.

Димитров прати бекхенд в мрежата за 15-0, а съперникът направи същото за 15-15. Сервис-форхенд послужи на Джари да стигне до 30-15, а невърнат начален удар - до 40-15. Още една класическа комбинация и печеливш форхенд направи резултата 1:1.

Бекхенд в аут на 22-рия в света доведе до 15-0, но още с ретура в следващия момент той имаше предимство и с бомбени форхенди изравни на 15-15. Изумителен прав удар по късия диагонал на Джари му осигури предимство при 15-30, а първият ас на Григор бе достатъчен за 30-30. С два поредни неотразени сервиса се стигна до 2:1.

Подаванията в тялото вършеха добра работа на Джари до момента в мача и той се облагодетелства от ново такова за 15-0, а и дори при втори сервис имаше успеваемост - 30-0. Трети пореден безвъзвратен начален удар доведе до 40-0, а четвърти - до 2:2. И Гришо успешно използва сервиса, за да си изгради ранна атака на мрежата и чрез волета да дръпне с 15-0. Джари не можа да вкара следващите си два ретура и също допусна загуба без спечелена точка - 3:2 след ас номер 2 на българина.

Първият фамозен минаващ бекхенд на Григор послужи за 0-15, а после Джари прати форхенд в аут с помощта на мрежата - 0-30. За малко българинът можеше да осъществи още един минаващ удар, този път с форхенд, но не намери линията със сантиметри. Сервис с 211км/ч помогна на чилиеца да стигне до 30-30, а двойна грешка доведе до първи брейк-бол. Той беше отразен моментално с бомба от начален удар, а втори пореден такъв осигури му авантаж. В крайна сметка геймът беше затворен от подавача за 3:3.

Бекхенд в аут на Джари доведе до 15-0, а два поредни невърнати сервиса - до 40-0. Впоследствие Димитров с форхенд-уинър си осугури втори последователен гейм на нула за 4:3. Чудесен обратен удар по правата на Гришо затрудни съперника на мрежата - 0-15, а броят на асовете на съперника набъбна до 3, за да се стигне до 40-15. Също с безкомпромисен начален удар чилиецът изравни на 4:4.

Григор също заби два поредни аса и продължи доминацията си на сервис, макар при 40-0 да сбърка форхенд в стремеж за уинър. От 16-ия опит пък Джари най-после спечели точка при първи сервис на българина и намали изоставането си на 40-30. Димитров беше принуден да се защитава, но провокира грешка на противника на мрежата, за да поведе с 5:4 за 36 минути.

Ас от втори сервис (номер 4) на Джари доведе до 15-0, след което той прати форхенд в мрежата за 15-15. Още една грешка с предната страна на ракетата на чилиеца го постави под напрежение при 15-30, само че той се справи прекрасно с три поредни аса за 5:5.

Григор пресили форхенд от средата на корта за 0-15, но след това спечели разиграване от основната линия, в което разходи съперника по ширината на полето - 15-15. Неотразен начален удар послужи за 30-15, а ас номер 6 и 7 осигуриха поне тайбрек на българина - 6:5.

Страхотен дълбок форхенд по обратния диагонал на Джари му помогна да дръпне с 15-0, въпреки че се стигна до разиграване след негов първи сервис. Григор не можа да вкара следващите си два ретура, а чилиецът завърши с ас - 6:6.

Тайбрек - Григор започна позитивно с неотразен начален удар за 1-0, а Джари прати форхенд в аут и се стигна до първия мини-пробив - 2-0. Световният номер 22 записа ас номер 8 за 2-1. Българинът систематично натискаше бекхенд-страната на съперника и дочака неточност за 3-1, след което отличната му атака на мрежата свърши работа за 4-1. Димитров показа добра защита зад основната линия, а чилиецът сбърка за втори път форхенд по правата и изостана с още един мини-брейк - 5-1. Джари все пак намали на 5-2, а бившият номер 3 имаше два сервиса за спечелване на първия сет. Веднага се стигна до четворен мачбол след невърнат начален удар при 6-2, още първият от които беше материализиран с форхенд по обратния диагонал - 7:6(2) за 56 минути.

Втори сет

Гришо се "закачи" още в първия сервис-гейм на съперника и с минаващ форхенд стигна до 30-30. Прекрасна защита и още един минаващ бекхенд на българина му осигуриха точка за пробив, но с невърнат начален удар Джари я отрази - дюс. Чилиецът спечели едно от редките си дълги разигравания с бекхенди по диагоналите, а в следващото се получи нещо подобно - 22-рият в света намери линията и се измъкна от трудната ситуация.

Димитров започна отлично на сервис с две поредни директни точки, едната от които ас за 30-0. Пресилен форхенд в стремеж за уинър доведе до 30-15, но българинът веднага пласира още един безответен начален удар. Грешка от предната страна на Джари доведе до 1:1.

Чилиецът заби два поредни аса за 30-0, след което атакува мрежата и това беше достатъчно за 40-0. 12-ият ас направи резултата 1:2. Джари дръпна с 0-15 след успешно воле, а грешка от бекхенд на Григор доведе до 0-30 за първи път в мача. Неотразен начален удар помогна за 15-30, а втори последователен (този път кик) такъв - 30-30. Класическа комбинация сервис-форхенд вече осигури гейм-бол на българина, а той се възползва от него след продължително разиграване от основната линия и дочакана грешка на противника - 2:2.

Джари този път нямаше особени проблеми при подаването си и го спечели набързо без загубена точка за 2:3. Атрактивен смач на Григор с отскок му помогна за 15-0, а след това той направи двойна грешка - 15-15. Топ ракетата ни записа ас и добави невърнат начален удар за 40-15, а впоследствие затвори и гейма за 3:3.

Джари пласира бекхенд в мрежата и изостана с 0-15, а Димитров пресили ретур със сантиметър - 15-15. Още един обратен удар на 22-рия в света се оказа несполучлив и се стигна до 15-30, а непредизвикана от форхенд на чилиеца означаваше двоен брейк-бол. Ас по правата върху линията на Джари отрази първия, а с фанстатичен форхенд-уинър (отново върху линията) той се справи и с втория. Пресилено изпълнение с предната страна на ракетата на чилиеца го застави да защитава трети шанс за пробив. Смач от дъното на корта в аут след феноменален лоб означаваше брейк за Гришо - 4:3.

При паузата между геймовете Димитров се възползва от медицинска помощ за масаж на дясното рамо. Това не му попречи да забие ас за 15-0, а с комбинация сервис-форхенд се стигна до 30-0. Ас по правата в полето за равенство означаваше 40-0, а в крайна сметка Гришо затвърди пробива си и се добра на гейм от победата - 5:3.

Джари не беше забравил как да цели линиите с форхендите си и това му помогна да дръпне с 30-0, а с невърнат сервис той поведе още по-комфортно с 40-0. Начален удар-форхенд свърши работа за 5:4.

Димитров трябваше да прави допълнително воле на мрежата, но се справи елегантно за 15-0. Страхотен лифтиран бекхенд по диагонала на българина беше достатъчен за 30-0, но за съжаление в следващото разиграване Григор не можа да върне къса топка от съперника, въпреки че демонстрира отлична защита. Форхенд в аут на Джари допринесе за двоен мачбол и още първият беше матертиализиран с невърнат сервис - 7:6(2), 6:4.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация