Девет от Ливърпул се предадоха чак в 96-ата минута срещу Тотнъм

23:18
Девет от Ливърпул се предадоха чак в 96-ата минута срещу Тотнъм

Тотнъм нанесе първа загуба на Ливърпул в Премиър лийг през този сезон, след като надделя с 2:1 в сблъсък от седмия кръг, игран на „ Тотнъм Хотспър Стейдиъм“. Мърсисайдци още от 26-ата минута останаха с човек по-малко, а след 69-ата вече играха с девет футболисти  след червени картони на Къртис Джоунс и Диого Жота. Въпреки това гостите удържаха до 96-ата минута, когато Жоел Матип си отбеляза автогол. Иначе Хюн-Мн Сон откри резултата в 36-ата минута, а Коди Гакпо изравни в добавеното време на първата част. При резултат 0:0 гол на Луис Диас бе отменен заради изключително спорна засада, а ВАР така и не показа графика, с която да докаже, че такава има. Стоп кадрите по-скоро навеждат на мисълта, че решението е грешно. Първият жълт картон на Жота също бе дискусионен. С успеха Тотнъм излезе на второ място във временното класиране. Ливърпул вече е четвърти. 

В директните сблъсъци Ливърпул нямаше загуба в предишните 12 двубоя с Тотнъм, като последният успех на „шпорите“ бе през октомври 2017 година.

Анге Постекоглу направи само една промяна в сравнение с дербито на Северен Лондон и тя бе принудителна. Австралиецът не можеше да разчита на контузения Бренън Джонсън. Вместо него на върха на атаката започна Ричарлисон. Джеймс Мадисън и Хюн-Мин Сон, които имаха някакви проблеми през седмицата, бяха готови да стартират.

Юрген Клоп също предприе само една корекция в сравнение с мача с Уест Хам – Коди Гакпо бе предпочетен пред Дарвин Нунес. Трент Александър-Арнолд беше възстановен от своята контузия и попадна в групата, но остава на пейката за началото. От играчите, които започнаха срещу Суонзи през седмицата, само Къртис Джоунс и Гакпо запазиха местата си.

Ливърпул организира опасна атака още в третата минута, когато Салах добре пусна към Диас, който стреля, но Поро успя да отклони удара на колумбиеца в корнер.

От самото начало темпото бе изключително. В осмата минута Кулушевски проби отдясно, но не успя да намери коридор за стрелба, тъй като Ван Дайк блокира. Три минути след това малко не достигна на шведа да засече на далечната греда успоредно центриране на Ричарлисон. Гостите отговориха с още по-опасни ситуации, довели до две последователни спасявания на Викарио, който първо изби хубав удар на Гакпо, а след това и добавката на Робъртсън, който стреля силно от малък ъгъл.

В 17-ата минута домакините имаха леки претенции за дузпа, след като топката срещна лакътя на ръката на Ван Дайк след центриране на Ромеро. Ръката на нидерланеца обаче бе в естествена позиция и сигнал правилно не последва. Две минути след това Ливърпул имаше още една страхотна възможност. Собослай напредна отдясно и центрира ниско. Диас остави топката за Къртис Джоунс, но неговият удар, който изглеждаше обещаващ, бе блокиран. Всяка атака на Ливърпул в тези минути обаче вещаеше опасност за „шпорите“.

В 24-тата минута Къртис Джоунс влезе много опасно в крака на Бисума, за което първоначално получи жълт картон. Реферът обаче бе призован да изгледа повторение и той промени решението си и замени жълтия картон с червен такъв. Англичанинът искаше да играе с топката и дори я докосна, но това не го спаси. Така в 26-ата минута Ливърпул остана с човек по-малко.

В 33-тата минута Ричарлисон имаше шанс да стреля от добра позиция, но го направи с левия крак и бе неточен. Минута след това Диас прати топката във вратата на Викарио след извеждащ пас от Салах, но страничният рефер вдигна флага си за засада. Повторенията изобщо не убедиха, че такава има, защото изглеждаше, че протегнатият крак на Ромеро покрива засадата. ВАР обаче потвърди решението на лайнсмена и анулира попадението. До края на мача така и не бе показана официална графика с линии, която да докаже засадата. 

В 36-ата минута Тотнъм откри резултата. Мадисън, който малко преди това бе поискал смяна заради това, че изпитваше болки, изведе превъзходно Ричарлисон зад гърба на Гомес. Бразилецът пусна встрани към Сон, който от шест метра се разписа – 1:0.

Ричарлисон можеше да удвои в 43-тата минута, но нямаше късмет, тъй като ударът му срещна далечната греда.

Добавеното време на първото полувреме бе шест минути, а в петата от тях Коди Гакпо изравни резултата. Собослай центрира добре към далечната греда, където Ван Дайк свали с глава, топката стигна до Гакпо, който бе с гръб към вратата, но се обърна по прекрасен начин и със силен удар матира Викарио.

Нидерландецът се хвана за коляното след попадението и излезе около тъчлинията, за да получи помощ. В оставащото време Ливърпул имаше страхотна възможност за пълен обрат след контраатака, при която Салах много добре изнесе и отправи брилянтно извеждащо подаване към Диас. Колумбиецът обаче не успя да засече добре на далечната греда и топката премина встрани.

За началото на второто полувреме Жота замени Гакпо, който не можеше да продължи. 

В 49-ата минута Мадисън отправи много добре насочен удар от границата на наказателното поле, но Алисон се намеси блестящо и изби. Бразилецът направи още една такава намеса две минути след това, когато Сон стреля от въздуха, насочвайки топката под гредата. В 59-ата минута кореецът все пак успя да прати топката във вратата на Алисон, но засадата тук вече бе очевидна, така че този гол нямаше как да остане. 

В 69-ата минута Ливърпул остана с девет човека, след като в рамките на няколко минути Жота получи два жълти картона. Първият бе за много спорно нарушение срещу Удоджи в центъра. В тази ситуация играчът на Тотнъм сам закачи единия си крак в другия и падна. Вторият бе за вече откровен фаул отново срещу Удоджи.

Клоп нямаше какво да направи и подсили защитата на отбора, пускайки Ендо, Конате и Александър-Арнолд. Салах, Диас и Гомес напуснаха.

С девет човека обаче Ливърпул не допускаше положения пред вратата на Алисон. Едва в последните секунди на добавеното време, което бе шест минути, Тотнъм стигна до победата. Това се случи след автогол на Жоел Матип, който засече в собствената си врата остро центриране на Педро Поро.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация