Григор приключи участието си в Чънду след нова загуба от Зверев

18:52
Григор приключи участието си в Чънду след нова загуба от Зверев

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров отново допусна загуба от Александър Зверев и съответно не можа да се класира на финала в турнира от категория АТР 250 в Чънду.

Гришо отстъпи с 3:6, 6:7(2) за 1 час и 52 минути игра, като това е седмо поредно поражение от този съперник, както и четвърто само за 2023 година. В другия полуфинал Роман Сафиулин надделя с 6:3, 6:4 над Лоренцо Музети и ще се бори за титлата срещу олимпийския шампион от Токио.

Димитров напуска китайския град с втория полуфинал на сметката си там (другият беше при дебюта му през 2016-а), както и общо четвърти за сезона. Предишните му такива класирания бяха Ротердам, Женева и Вашингтон, като в швейцарския град той елиминира Тейлър Фриц и стигна до битка за титлата, но отстъпи на Николас Джари. В Ротердам българинът загуби от Даниил Медведев, а във Вашингтон - от Даниел Еванс, като и в двата случая съперниците му спечелиха трофеите.

В Чънду той отпразнува победа номер 400 на ниво АТР, а за кампанията досега вече има 29 спечелени мача - най-доброто му постижение в това отношение от 2017-а насам, когато натрупа 49 победи.

В Женева Димитров прекрати поредица от 11 загуби на полуфинали, която датираше от 2018-а. Сега обаче той не можа да преодолее съперника, който му нанесе последните три поражения през сезона - другите бяха на US Open и на “Мастърс”-а в Синсинати.

Гришо ще се изкачи до 19-о място в световната ранглиста след спечелените 65 точки в Чънду, които увеличиха актива му на 1800 и той изгради преднина през 20-ия Бен Шелтън (1735).

Първи сет

Григор започна с бекхенд в мрежата от средата на корта, след като трябваше да играе на втори сервис. Зверев пресили фохренд по обратния диагонал за 15-15, но последваха две грешки на Димитров, едната от които заради контакт с филето. Така се стигна до два шанса за пробив на германеца, а първият беше отразен с хубав прав удар по обратния диагонал на Гришо - 30-40. Вторият се изпари след непредизвикана на Зверев, а българинът си заслужи авантаж със спечелена размяна на подсечени бекхенди. Последва разиграване от над 20 удара с разнообразни отигравания, при което топ тенисистът ни пресили форхенд за нов дюс. Още една продължителна размяна завърши успешно за Зверев, благодарение на обратен удар в аут на съперника - трети шанс за пробив. Олимпийският шампион от Токио 2020 притисна Димитров и го принуди да сгреши за 0:1.

Зверев загуби първата точка при своето подаване, но после регистрира четири последователни бързи на своя сметка, като практически не се играеше тенис - 0:2. Гришо реагира подобаващо на предизвикателството и проведе съвършен сервис-гейм на нула за 1:2.

Зверев пресили форхенд за 0-15, но после спечели разиграване от основната линия, въпреки че Гришо пласира добър ретур. В следващия момент обаче качественото връщане на топката от топ тенисиста ни му издейства позитиви за 15-30, а с невърнат сервис (224км/ч) германецът стигна до 30-30. Още един бомбен начален удар доведе до гейм-бол, който беше материализиран след пресилен форхенд на Григор - 1:3 за 18 минути игра.

И двамата тенисисти бъркаха от дъното на корта с правите си удари, но сякаш грешките на Димитров му пречеха повече да изпълнява плана си за срещата. Той повиши агресията след подаванията си, но пресилваше топките с предната страна на ракетата - 30-30. Зверев заби ретур на линията, а Григор с много усилия направи същото, което пък провокира неточност на германеца - 40-30. Първо излизане на мрежата за Гришо след подсечен бекхенд по правата му осигури завършек с класическо бекхенд-воле - 2:3.

Гришо настигна топката след контакт с филето и пласира второ поредно успешно воле за 0-15, но после прати подсечен бекхенд в мрежата - 15-15. Непредизвикана грешка на Зверев доведе до 15-30, а впоследствие се стигна до двоен брейк-бол след спечелено дълго разиграване от българина. Германецът с помощта на мрежата спечели предимство в следващата размяна, но пък блесна с труден минаващ удар - 30-40. Вторият шанс бе неутрализиран с невърнат начален удар, след което пък Димитров пресили форхенд по обратния диагонал. Ас по правата измъкна проблематичния гейм за световния номер 10 - 2:4.

Гришо направи двойна грешка при 30-0, а после отново не нацели очертанията на корта в стремеж за форхенд-уинър по правата - 30-30. Поредната неточност с предната страна на ракетата вече означаваше шанс за пробив за съперника, но българинът спечели размяна на дълбоки форхенди с висока парабола от основната линия. Зверев пресили подсечен бекхенд, но пък Григор прати такъв в мрежата, за да се стигне до нов дюс. При нов пресилен форхенд от българина той реагира раздразнено и се усъмни в наплитането на ракетата си - нещо, което го притесняваше и във вчерашния двубой. С хубава атака на мрежата обаче Димитров отрази брейк-бола, а секунди по-късно стигна до авантаж. В крайна сметка резултатът стана 3:4 след грешка на германеца.

Зверев отново не позволи да се играе при негов сервис-гейм, като най-впечатляващо беше подаване с 229км/ч за 3:5. Гришо пък отново не можеше да разчита на първите си начални удари и след атрактивна размяна на мрежата се стигна до 0-30. Два мощни форхенда обаче спомогнаха за изравняване 30-30, но отново от водеща позиция последва грешка от тази страна на ракетата на българина - сетбол за Зверев. Бекхенд-слайс в мрежата на Димитров сложи край на първия сет - 3:6 за 46 минути игра.

Втори сет

Зверев отново беше убедителен на сервис - той от началото на мача поддържаше над 80-процентова успеваемост на първи начален удар. От друга страна, Гришо пак правеше грешки от форхенд от водеща позиция и това му носеше негативи при 0-30. Все пак се стигна до 30-30 след продължителни разигравания от основната линия, при които беше ред на Зверев да сбърка. Поредната неточност от форхенд на българина означаваше брейк-бол, но той най-после вкара качествен първи сервис и го отрази. Германецът след това беше подложен на бомбардировки и дълбоки удари от дъното на корта, като накрая не издържа, пращайки топката в мрежата. Неотразен сервис сложи край на гейма - 1:1.

Димитров отново се подразни от грешка при 0-15, от подсечен бекхенд. В следващия момент той пласира хубав лифтиран обратен удар по къс диагонал и дочака неточност от противника - 15-30. Удар с рамката на Григор сложи край на поредното дълго разиграване за 30-30, но после той си заслужи точка за пробив с разнообразни изпълнения и тръгване напред. Със сервис от 194км/ч обаче Зверев я неутрализира - дюс. В следващата размяна българинът беше пасивен и сгреши бекхенд, но после се премина през още един дюс. Германецът пресили форхенд и се стигна до втори брейк-бол, но и той беше отразен със солиден начален удар. Фамозен ретур осигури трети шанс на Гришо, но Зверев направи ас по правата с 222км/ч. Следващият му сервис беше още по-бърз - 226км/ч, а след това той спечели размяна на бекхенди, за да затвори тежкия гейм - 1:2.

При 30-0 в полза на Димитров се стигна до ново атрактивно разиграване, което Зверев пак спечели с помощта на филето след воле с гръб към мрежата. Българинът обаче майсторски затвори гейма с елегантно воле за 2:2. При 30-0 за Зверев в следващия гейм пак се стигна до вълнуващо разиграване и отново филето се намеси в полза на олимпийския шампион, който впоследствие направи резултата 2:3.

Гришо съумя леко да повиши процентите от първи сервис и да понамали непредизвикани грешки, което му донесе успех в нестихващите дълги разигравания от основната линия. Той дръпна с 30-0, а впоследствие и пласира два поредни невърнати подавания, за да стигне до 3:3.

Чудесно драйв-воле от форхенд на Димитров му издейства аванс от 0-15, но последваха две поредни точки за Зверев, благодарение на безупречния начален удар. Две последователни неточности от двете страни на ракетата на българина сложиха край на гейма - 3:4.

Изключителна поредица от бекхенди, завършена с плосък по правата, осигури на Григор първата точка в следващата част - 15-0. При 30-15 българинът смени ракетата си и блесна с печелившо драйв-воле от форхенд. В крайна сметка драмата във втория сет продължи при 4:4.

Гришо успя да попречи на съперника да спечели точка след излизане на мрежата за 15-15, но фантастичните сервиси на Зверев не спираха. Грешка от форхенд пък означаваше 4:5 и ситуация, в която Димитров трябва да сервира за оставане в мача. Изключително деми-воле край мрежата на българина от бекхенд му осигури успешен старт при 15-0, а после той направи любимата си комбинация с драйв-воле след сервис за 30-0. Неотразено подаване и форхенд-уинър пък сложиха край на убедителния гейм за 5:5.

Зверев първо сбърка воле на мрежата, а после и от бекхенд за 0-30, но отново прибегна до любимото си оръжие - скоростен сервис. Димитров нямаше късмет да прехвърли мрежата в опит да размине противника с бекхенд, докато тича - 30-30. Страхотно разиграване отиде на сметката на германеца заради сантиметри, а десетият ас му свърши работа за 5:6.

Гришо по безкомпромисен начин поведе с 30-0, а и отново реализира драйв-воле, след което Зверев опита триково отиграване с ракета зад гърба и удар между краката, но прати кълбото в аут. Стигна се до 40-15, но световният номер 10 пресили форхенд и прати сета в тайбрек.

Сервиращите започнаха убедително "дългия гейм", а при 2-2 Григор опита минаващ форхенд, но не прехвърли мрежата. Зверев демонстрира изумителна защита впоследствие и стигна до първия мини-брейк за 2-4 в разиграване около 30 удара. Същото като времетраене в следващия момент отново отиде на сметката на германеца, който впоследствие стигна до четири мачбола, и то първият на свой сервис. Бекхенд в мрежата на Димитров сложи край на срещата - 3:6, 6:7(2) за 1 час и 53 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация