Григор Димитров се класира за основната схема на турнира в Куинс

16:33
Григор Димитров се класира за основната схема на турнира в Куинс

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изпълни успешно задачата си да се класира за основната схема на турнира от категория АТР 500 в “Куинс”.

Гришо преодоля и второто си препятствие в пресявките сравнително рутинно - 6:3, 7:5 срещу 85-ия в световната ранглиста Артур Риндеркнеш за 81 минути игра.

Така след вчерашния успех над Александър Вукич, Димитров може да очаква съдбата си в основната схема. Възможните му съперници в първи кръг са Карлос Алкарас, Франсиско Серундоло, Диего Шварцман и Бен Шелтън.

Заедно с екипа си най-добрия ни български тенисист прецени да се включи в квалификациите в “Куинс”, за да натрупа игрова практика на специфичната настилка.

Григор за последно беше избрал по собствено желание да играе квалификации в Женева през 2019 година, когато също успешно ги преодоля, а после отстъпи на Федерико Делбонис в първия кръг от основната схема.

Миналата година в “Куинс” топ тенисистът ни победи Камерън Нори в първия кръг, а на осминафиналите отпадна от Ботик ван де Зандсхулп, така че има да защитава 45 точки този сезон.

Първи сет

Димитров трябваше да защитава брейк-бол още в първото си подаване, но се справи и обърна гейма, за да поведе с 1:0. Последва изключително успешен период на посрещане, в който той стигна до троен шанс за ранен пробив и се възползва от втория си за 2:0.

Следващите два сервис-гейма на българина вече протекоха доста по-безметежно и той не загуби нито една точка, а и беше нанизал вече общо четири аса до този момент в мача - 4:1.

Риндеркнеш имаше проблеми със сервиса си, когато беше пробит, като броят на двойните му грешки беше цели три. Той обаче изглежда беше вече преодолял напрежението и намали на 4:2, макар да направи още една двойна.

Гришо също направи първата си двойна в мача, но при другите си начални удари печелеше точките без да се влиза в разигравания и набързо поведе с 5:2. Риндеркнеш направи нова двойна, а при 30-30 се стигна и до първата размяна на повече от пет удара в двубоя, като Димитров я спечели с форхенд-уинър по правата и стигна до брейк-бол. Французинът я отрази, но после трябваше да го прави наново, след като прати форхенд в аут. С ас обаче той се опази отново от преждевременна загуба на сета, а впоследствие чрез прекрасен лоб от бекхенд Григор стигна до трето равенство. Двамата преминаха през четвърти дюс, а геймът продължаваше вече около една трета от цялото времетраене на първата част. В крайна сметка Риндеркнеш успя да си вземе подаването за 5:3.

Гришо набързо стигна до три сетбола на свой сервис и се възползва от втория, за да поведе с 6:3 след 33 минути игра. Той завърши първия сет с 80% успеваемост на първи сервис и 19 от 21 спечелени точки след неговото пласиране. Той реализира 8 аса и направи една двойна грешка, а съотношението на съперника му по тези показатели беше 4/5.

Втори сет

Французинът този път не допусна интрига при първия си сервис-гейм за втория сет и го спечели на нула за 0:1. За разлика от него, Гришо изостана с 15-30 при своето първо подаване, като Риндеркнеш заслужи лекия си аванс с отличен бекхенд по правата. Дори без да вкарва първи начален удар обаче българинът се справи с изравняването на резултата 1:1.

Въпреки че Гришо стигна до 30-30 от 0-30, Риндеркнеш си взе и второто подаване за 1:2, макар и с голям късмет, защото два удара на българина преминаха на сантиметри от линиите в аут. Димитров отново имаше проблеми да вкарва първия си начален удар и това провокира повече сравнително дълги разигравания, които обаче неизменно отиваха на негова сметка - така се стигна до 2:2 след 14 минути игра.

Димитров спечели атрактивна размяна на мрежата за 30-30, но сервисът на Риндеркнеш свърши работа за следващите две точки - 2:3. За съжаление на българина, той продължаваше да разчита на само 50% от първото си подаване в сета и това неминуемо водеше до трудности. За първи път от първия гейм изобщо в мача той трябваше да преминава през дюс на свое подаване, но се справи в решителните две разигравания за 3:3.

Топ тенисистът ни отново спечели две точки на ретур, но пак точно тогава съперникът направи двата си най-добри сервиса - 3:4. Гришо най-после си върна нивото на първо подаване и набързо изравни на 4:4 без загубена точка. Тенденцията се спази и българинът стигна до 40-30 на посрещане, но не можа да се добере до брейк-бол и трябваше да сервира за оставане в сета - 4:5.

Позитивната инерция по отношение на успеваемостта от първи сервис на Григор се запази за следващия гейм и той набързо и безпроблемно направи резултата 5:5. Риндеркнеш изостана с 0-30 след грешка от форхенд и попадна в неприятна ситуация точно в края на сета, но пък реагира отново впечатляващо с най-добрите си изпълнения на начален удар за 30-30. При втората от споменатите точки Гришо се разочарова, че не можа да спечели размяна на мрежата, но малко по-късно все пак стигна до шанс за пробив чрез серия от подсечени бекхенди. Форхенд по правата на българина се оказа чудесен апроуч и с воле на мрежата той направи изключително ключов брейк за 6:5.

Димитров с лесни и бързи точки стигна до троен мачбол и се възползва още от първия, за да приключи мисията си да се класира за основната схема в "Куинс" - 6:3, 7:5 за 81 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация