Джокович с рекордна 24-та титла от Голям шлем и вече изглежда напълно недостижим на световния връх

09:29
Джокович с рекордна 24-та титла от Голям шлем и вече изглежда напълно недостижим на световния връх

Феноменалният Новак Джокович спечели 24-та титла от “Големия шлем” след триумф в US Open с победа на финала 6:3, 7:6(5), 6:3 за 3 часа и 17 минути игра над Даниил Медведев.

Това е своеобразно отмъщение от страна на сърбина за загубата на същата сцена и същия етап през 2021 година. Великият Ноле вече има две титли повече от Рафаел Надал, а от понеделник ще бъде и номер 1 в световната ранглиста.

Това бе 15-тият двубой между двамата топ специалисти на твърди кортове, като Ноле вече води с 10:5 победи, но пък именно Медведев го надви на същата сцена преди две години, а и този сезон в Дубай. Джокера изглеждаше сякаш и тази кампания ще опита подобно постижение, след като триумфира в Австралия и в “Ролан Гарос”, но беше лишен от трофея на “Уимбълдън” от Карлос Алкарас. Повечето фенове очакваха повторение на дуела за “мейджър” титлата, но Медведев напомни колко неудобен съперник е на тази настилка и елиминира новия любимец на феновете.

В настоящия финал обаче Джокович беше безкопромисно по-добрия тенисист, независимо че във втория сет изглеждаше изморен и изтощен, от което обаче не се възползва Медведев. Ноле вече трудно може да срещне аргументи срещу прозвището си за най-великия на всички времена.

Първи сет 

Още в първия гейм след сервис на Джокович се получиха две изключително интересни и тежки разигравания от основната линия с по над 20 удара. Ноле спечели и двете, като систематично избягваше да се увлича в размени на бекхенди, а впоследствие и началният му удар помогна за повеждане с 1:0. Много по-бързо премина сервис-гейма на Медведев, в който той допусна бърз пробив на нула и сякаш демонстрира нерви в началото на финала - 2:0.

Руснакът започна отлично следващата част, в която два пъти подред размина съперника на мрежата и поведе с 0-30, но последваха две непредизвикани грешки в последващи разигравания от основната линия. Ноле заби ас и дръпна с 3:0 за нула време.

Джокович продължи с измъкването на сервис-геймове, независимо че Медведев започна да отстоява позиции от основната линия и дори наниза бекхенд-уинър по правата. Въпреки че се стгина до дюс, точно тогава сърбинът записа едни от редките си две поредни бързи точки и запази предимството в пробивите - 4:1.

Руснакът намали на 4:2, но Джокович продължи да се държи перфектно от основната линия и да бъде агресорът в продължителните размени от основната линия. В комбинация с липсата му на грешки не беше неочаквано, че той поведе с 5:2 и се доближи само на гейм от взимане на първия сет.

С двойна грешка Даниил изпадна в ситуация 0-30, но после пък залепи топката по линията с бекхенд-уинър по правата и се стигна до 30-30. Много елементарна неточност от ракетата на руснака обаче осигури сетбол за съперника, но все пак той повиши агресията от основната линия зад сервиса си и го неутрализира. Нова двойна на Медведев в допълнение с груба грешка при къса топка означаваше втори сетбол за Ноле, само че руснакът пак блесна със сервис-мрежа и се спаси. Следващите две точки също отидоха на негова сметка и се стигна до 5:3.

Феноменално разиграване с около 30 удара беше отново спечелено от Джокович за аванс от 40-15 и нови два сетбола, първият от които беше материализиран с пресилен бехкенд по правата на съперника - 6:3 за 48 минути.

Втори сет

Първият сервис на Медведев не само че не влизаше, но и беше допълнен с рискови втори начални удари, които водеха до двойни грешки - две такива се случиха само в първия гейм, но все пак руснакът го измъкна за 0:1.

Джокович си взе сервиса без видими проблеми, но след това отново постави под напрежение опонента, който трябваше да се измъква от неприятности със силата на началния си удар - отново сериозни трудности за руснака, макар и без да защитава точка за пробив.

Джокович си взе по същия сравнително безпроблемен начин подаването за 2:2. Сърбинът поведе с 0-30, но Медведев се справи със задачата да доведе резултата до 2:3, отново избягвайки допълнителни неприятности. Руснакът продължаваше обаче да не прави нищо особено на посрещане и да не поема никакви рискове, което не работеше в негова полза - 3:3.

Сърбинът най-после успя да стигне до точка за пробив, за каквато загатваше от началото на сета, и то благорение на грешка на противника в продължително разиграване. Медведев обаче пласира прекрасен сервис и се измъкна, а в следващия момент Ноле сгреши опит за уинър по правата от бекхенд. В разиграване с 31 удара Джокович се измори и прати топка в мрежата, но след това пласира печеливш обратен удар по диагонала и провокира пореден дюс. Все пак руснакът заби ас и отново си издейства предимство в резултата от 3:4.

Джокович направи двойна грешка - първата си в мача - за 40-30, след което спечели дълго разиграване от основната линия заради проявяване на умора от страна на съперника. Ноле показваше притеснителни признаци на изтощение, при положение че мачът далеч не беше приключен. След още два дюса Медведев стигна до точка за пробив най-после, благодарение на грешно решение за къса топка на Джокович, който все повече изглеждаше, че няма сили. Гениално деми-воле при сервис мрежа обаче остави сърбина в играта, а той стигна до 4:4 с две излизания на мрежата след 13-минутна битка.

Ролите съвсем се размениха и Медведев взе без проблеми подаването си за 4:5. Джокович с много условности и ас накрая все пак успя да изравни резултата 5:5. Ноле се беше отказал от спечелването на точката при 25-ия удар на разиграването за 40-40, но руснакът направи несериозно воле и стана жертва на собствената си неточност. Два бекхенда в мрежата на Джокера обаче направиха съотношението 5:6.

Джокович направи две двойни грешки и сам-самичък вкара сервис-гейма си в дюс, а Медведев направи феномеланен бекхенд по правата и стигна до сетбол. Сърбинът го отрази със сервис-мрежа, но трябваше да прави допълнително воле, след което повиши темпото в дълго разиграване от основната линия и наказа съперника за пасивността му - брейк-бол. В крайна сметка след още три дюса и 12 минути игра Ноле се спаси и взе подаването си, за да провокира тайбрек.

м Джокера сгреши първи в тайбрека с бекхенд в мрежата за 0-2, но мини-пробивът беше върнат с хубав ретур и последвала грешка от форхенда на сърбина - 2-3. При 4-4 сърбинът спаси поне четири уинъра, а накрая дори имаше шанс да спечели разиграването, но сбърка с контра-късата и я прати в аут - 4-5. Ноле стигна първи до сетбол заради своя сервис, а Медведев прати бекхенд в мрежата - изстрадан успех за великия сърбин - 6:3, 7:6(5) за 2 часа и 34 минути игра.

Трети сет

Двамата започнаха сета с безпроблемно спечелени сервис-геймове за 1:1. Джокера поведе с 2:1, а в следващия момент Медведев направи две непредизвикани грешки и трябваше да защитава две точки за пробив. Още един бекхенд в аут на руснака най-после ни направи свидетели на брейк - 3:1 за Ноле.

Два сбъркани форхенда и двойна грешка на Джокович го изправиха за първи път в мача пред ситуация 15-40, а още един бекхенд в аут изненадващо върнаха статуквото в пробивите в сета - 3:2. Медведев поведе с 30-0, но после направи грешка от форхенд и двойна от сервис, а впоследствие Ноле го препарира с бекхенд-уинър по правата. Сърбинът стигна до пробива с отлично поведение от основната линия и най-вече с безупречните си ретури - 4:2.

Основно със сервис-мрежа Джокович си заслужи предимство и дръпна с 40-0, а при 5:2 вече беше спечелил осем от последните единадесет разиграни точки. Медведев намали на 5:3, въпреки че Джокера можеше да стигне до шанс за пробив, но се провали на мрежата. Ноле се добра до мачбол на своя начален удар, въпреки двойна грешка за 30-30, а сбъркан форхенд сложи край на спора - 6:3, 7:6(5), 6:3 за 3 часа и 17 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация