Тийнейджърката Коко Гоф е новата кралица на Ю Ес Оупън

02:16
Тийнейджърката Коко Гоф е новата кралица на Ю Ес Оупън

Тийнейджърката Коко Гоф триумфира за първи път в турнир от “Големия шлем” с успех на финала на US Open срещу новата световна номер 1 Арина Сабаленка - 2:6, 6:3, 6:2 за 2 часа и 3 минути игра.

Битката за трофея се превърна в типично съревнование на прекомерна агресия от ракетата на беларускинята и изключителна защита от страна на американката. Цели 66 непредизвикани грешки бяха осъществени от двете финалистки, което допринесе за ниското качество на продукцията на мача, но пък и нервното напрежение очаквано взе връх.

Сабаленка през целия мач държеше развитието на разиграванията на своята ракета, но направи само 25 уинъра за сметка на цели 46 грешки. Гоф беше далеч по-обраната тенисистка с 12 печеливши удъра и 19 неточности, което ѝ осигури крайния успех.

Коко Гоф е четвъртата различна американка с триумф на US Open през XXI век - другите са Слоун Стивънс (2017 година), Серина Уилямс (2014, 2013, 2012, 2008, 2002) и Винъс Уилямс (2001). Също така тя е най-младата двукратна финалистка в “Големия шлем” от Мария Шарапова насам, която през 2006-а достигна последното стъпало на US Open, а през 2004-та беше спечелила “Уимбълдън”. Предишният “мейджър” финал за Гоф беше на “Ролан Гарос” миналата година, когато Ига Швьонтек я разпиля с 6:1, 6:3.

Любопитен факт е, че за 15-и път в последните 17 финала от "Шлема" по-младата финалистка печели титлата. Шампионката Гоф пък ще е на трето място в света от понеделник.

Първи сет  

Сабаленка провокира грешка за брейк-бол още в първия гейм на свое посрещане, но атаката ѝ на мрежата в следващия момент се оказа неуспашна. Гоф си заслужи оставане в гейма заради страхотната защита, но изоставаше по отношение на агресията от основната линия. Беларускинята пласира нов форхенд-уинър за още един шанс за пробив, след което завърши с бекхенд по диагонала за 1:0. 

Сабаленка направи двойна грешка при 40-0, но все пак затвърди пробива си по убедителен начин за 2:0. Беларускинята направи две непредизвикани, а Гоф намери два пъти линията, за да открие сметката си в сета при 2:1.

Две двойни и още една непредизвикана на Сабаленка осигуриха два брейк-бола на опонентката ѝ, след което последва още един форхенд в мрежата и предимството беше загубено - 2:2. Гоф също усещаше напрежението по изключителен начин и допусна от 30-0 да се озове в ситуация за защитаване на точка за връщане на пробива. Беларускинята отново си издейства отлична атака на мрежата за осъществяване на брейк, но сбърка най-елементарния удар - волето на мрежата. От третия опит все пак новата световна номер 1 проби и отново поведе в резултата във финала с 3:2.

13-тата и 14-тата непредизвикана грешка на Сабаленка я постави в ситуация да защитава брейк-бол, но пък най-после първият сервис влезе и ѝ помогна да реализира уинър с предната страна на ракетата за дюс. Беларускинята сбърка още веднъж по този начин, но неутрализира с ас по правата в полето за предимство. Осемминутният гейм все пак завърши в полза на новата номер 1 и тя се опази от връщане на пробива - 4:2.

Доста по-неравностоен се оказа следващият сервис-гейм на Гоф, която направи общо три непредизвикани грешки и сама се засипа с неприятности при вече 5:2. Сабаленка пропусна първия си сетбол, който си заслужи, а неточностите на съперницата натежаха в следващото разиграване и първият сет приключи - 6:2 за 39 минути.

Втори сет

С двойна грешка Гоф осигури двоен брейк-бол на съперницата си в началото на втората част, но Сабаленка не можа да се възполва и се стигна до дюс. Четвъртата поредна точка на американката ѝ осигури спечелването на гейма - 0:1. Двете размениха по един успешен сервис-гейм за 1:2 без особени трудности, макар американката да записа третата си двойна грешка.

Гоф направи изключителен минаващ бекхенд-уинър, за да си заслужи дюс, след което Сабаленка направи непредизвикана от форхенд и провокира брейк-бол. Двойна грешка на беларускинята означаваше аванс от 1:3 в полза на местната любимка. Прекомерната агресия на новата номер 1 в комбинация с късмет от филето на мрежата ѝ издействаха шанс за рибрейк, но пресилените форхенди по диагонала не спираха - дюс. Нова неточност с предната страна на ракетата на Сабаленка опропасти всичките ѝ предишни усилия на ретур, от което се възползва Гоф за 1:4.

Сабаленка направи сензационен контра-лоб в момент, в който публиката вече ликуваше, защото Гоф беше осъществила поредния си отличен защитен удар. В крайна сметка беларускинята намали изоставането си на 2:4. Гоф направи сериозна заявка във финала като цяло, недопускайки да бъде доминирана от основната линия и доближавайки се само на гейм от завършека на втория сет.

Американката продължи възходящата си линия и си издейства два сетбола с разнообразни отигравания от дъното на корта, а грешка на Сабаленка прати мача в трети сет - 3:6.

Трети сет

Сабаленка не пропусна да направи дежурните си грешки и в следващия сет, а Гоф просто поддържаше отличното си ниво на защита, с което си издейства брейк-бол рано-рано. Беларускинята трябваше да направи около четири допълнителни удара на мрежата, но все пак спаси шанса за пробив. Още в следващото разиграване дойде още един за американката обаче, благорарение на 20-ата грешка от форхенд на Арина. Гоф се възползва от него в щуро разиграване, в което и двете намериха линиите по два пъти, а и мрежата се опита да окаже съдействие  - 0:1.

Тийнейджърката не пропусна да затвърди пробива си без видими трудности за 0:2. Дъблоките ѝ удари продължиха да тормозят Сабаленка, която не можеше да намери основата си от дъното на корта и трябваше да приеме загуба в разигравания, независимо колко продължителни. Големият брой грешки от нейната ракета означаваха 0:3 и сериозно предимство за местната любимка. 

Сабаленка поведе с 0-30, след което обаче стана жертва на четири поредни точки от американката, за да се стигне вече до значително и обезкуражително преимущество на една от двете тенисистки - 0:4. Първата непредизвикана на Гоф дойде за 15-30 при 1:4, а беларускинята веднага "подуши кръв" и стигна до двоен брейк-бол. Американката прати форхенд в аут и предаде пробива за 2:4.

Непредизвикана и двойна на Сабаленка я изправи в ужасна ситуация да защитава двоен шанс за пробив за пореден път, а Гоф завърши с форхенд-униър на мрежата за 2:5. Арина отново стана жертва на необузданата си агресивност и емоции, което помогна на Гоф да затвори мача за 6:2, 3:6, 2:6 за 2 часа и 3 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация