Германия покори световния баскетболен връх!

17:54
Германия покори световния баскетболен връх!

Отборът на Германия е новият световен шампион по баскетбол! Селекцията на Гордън Хърбърт триумфира за първи път в историята си със световната титла, след като на големия финал във Филипините надигра Сърбия с 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20). Бундестима завоюва златото на шампионата по най-убедителния възможен начин, след като не допусна нито една загуба и записа осем поредни успеха, включително такава над САЩ, по пътя към трофея. 

Това е най-големият успех в историята на германския баскетбол, като до този момент тимът имаше спечелен бронзов медал от шампионата на планетата на изданието през 2002-ра в Индианаполис, когато основната фигура в състава е Дирк Новицки. Сега обаче германците заложиха на изключително красив отборен баскетбол, който не разчиташе само на един състезател. Денис Шрьодер, Франц Вагнер, Даниел Тайс и Андреас Обст редуваха феноменални изяви един след друг, за да поведат Бундестима към световната титла. 

Сърбия пък отново не намери начин да спечели златото за първи път откакто е самостоятелна държава и не се състезава под името на Югославия. Това бе втори финал за "плавите" на световни първенства, като първият такъв бе в Испания през 2014-а, когато последният шампионски отбор на САЩ разгроми западните ни съседи. Все пак достигането до финал на Световното тази година може да се счита за успех за сръбския баскетбол, тъй като от редиците на тима липсваха доскорошните най-полезни играчи на НБА и Евролигата - Никола Йокич и Василие Мицич, както и доказани лидери на отбора през годините като Никола Калинич, Владимир Лучич, Милош Теодосич и Бобан Марянович. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Двамата състезатели с фамилия Йович в състава на сърбите поставиха вихрено начало на двубоя за западните ни съседи. Първо Стефан Йович наниза тройка, а след това Никола Йович изригна със забивка от край до край за 0:5 в полза на "плавите". Германците бързо се окопитиха и изравниха играта, а още в началото на двубоя сърбите загубиха своя титуляр Огниен Добрич, който се контузи и се отправи към съблекалнята с помощта на медицинския щаб. С тройка на Йоханес Фойтман пък резултатът бе изравнен при 7:7. Ваня Маринкович бе нагърбен с отговорността да запълва дупката от липсата на Добрич, като именно той направи добра пресечка и предизвика поредна смяна на водачеството при 12:13 в полза на Сърбия. Германците залагаха доста на индивидуалните действия в откриващите моменти от мача, докато от другата страна сърбите играеха по-отборен баскетбол. 

Въпреки това Бундестима демонстрира страхотното си движение по паркета със страхотна комбинация между Тайс и Фойтман за 16:16 в средата на първата четвърт. Двата тима започнаха да вкарват отдалеч и по всякакъв начин, например тройки с табло, като сърбите излязоха напред с три точки аванс след точно такъв изстрел на Никола Йович - 19:22. Маринкович се възползва по най-добрия начин от контузията на своя съотборник и бързо се превърна в топреализатор на сърбите, след като вкара деветата си точка за 21:26 в полза на тима на Светислав Пешич. Германия обаче върна коша моментално чрез Мориц Вагнер, който отбеляза за 23:26 преди началото на втората четвърт.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Добрич се завърна на скамейката на сърбите в началото на втората четвърт. На паркета пък ситуацията продължаваше да бъде доста равностойна, като символичните гости поддържаха триточкова преднина при 25:28. Германците обаче се хвърлиха на щурм и записаха минисерия от пет поредни точки след добри изяви в двете фази на Франц Вагнер, но веднага след това лидерът на Сърбия Богдан Богданович отбеляза тройка за 30:31. Много трудно обаче някой от двата отбора можеше да стигне до преимущество в срещата, чиято резултатност започваше да става все по-сериозна за финален сблъсък. Напрежението сякаш отсъстваше в двата отбора, които продължаваха да бележат кош след кош от двете страни - 36:37 в полза на сребърните медалисти от 2014-а. 

Богдан Богданович увеличи оборотите с течение на мача и след третата си тройка от четири опита лидерът на сръбския тим вдигна разликата до четири точки при 38:42 в средата на втория период. Естествено, поредната смяна на водачеството не закъсня и тя бе предизвикана от Денис Шрьодер, който вкара тройка от деветия метър за 43:42 при оставащи около две минути до края на първото полувреме. Последва още една размяна на кошове, а след това се стигна до дискусионна ситуация, при която първо бе отсъдено неспорстменско нарушение на Франц Вагнер, което след преглед на реферите бе редуцирано до обикновено такова. Шрьодер отново се отличи със страхотна изява - забивка след негова открадната топка, а веднага след това Богданович изравни за 47:47, какъвто бе резултатът след края на първото полувреме. Шрьодер и Богданович бяха най-резултатни до този момент, съответно с по 14 и 15 точки.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Именно Шрьодер и Богданович поставиха начало на гонитбата през вторите 20 минути, като дистанция между двата тима практически нямаше на таблото - 49:49. Бившият гард на Лос Анджелис Лейкърс не спираше да тормози периметровите защитници на западните ни съседи, като след поредния му успешен пробив германците поведоха с 53:51. Последва още един кош за символичните домакини, който бе отбелязан от Йоханес Фойтман. Постепенно резултатността започна да се понижава, което бе разбираемо заради по-голямата натрупана умора и покачващото се напрежение. При резултат 55:53 се стигна до още една интересна ситуация в срещата, при която Денис Шрьодер получи три наказателни удара заради фал на Алекса Аврамович. При самата стрелба обаче германецът вдигна десния си крак твърде високо и удари сръбския си съперник в тялото, като той пък се хвана за лицето, за да подчертае контакта, въпреки че ударът изобщо не бе там. В крайна сметка съдиите оставиха нарушението след видеопрегледа и Германия поведе с 57:53 с оставащи четири минути на часовника от третата четвърт. 

Бундестима вдигна оборотите и достигна до най-голямата си преднина в мача при 59:53 след нова страхотна изява на Шрьодер, а след това германската машина стигна и до аванс от девет точки, след като на Никола Милутинов му бе отсъдено техническо нарушение - 62:53. Серията на символичните домакини достигна 17:6 от началото на третата четвърт, като разликата за първи път стана двуцифрена при 64:53 в полза на Германия към края на третия период. Франц Вагнер напомни за себе си със страхотна тройка, а след това неговият брат - Мориц, блесна с борбена изява и нови две точки за 69:57 в полза на германците. Бундестима можеше да разполага и с още по-голям аванс, ако Мо Вагнер не се бе засуетил при пробива си в последната атака на своя отбор за четвъртината, но така или иначе дистанцията остана непроменена и тимът на Гордън Хърбърт водеше с 12 точки на старта на финалния период. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Сърбия се опита да се върне в мача в началото на заключителната четвърт, след като Алекса Аврамович реализира важна тройка за 71:62. Серията на сърбите в първите около три минути от последната част достигна 2:7, след като Филип Петрушев надигра Франц Вагнер под коша и вкара за 71:64. Героят от победата над САЩ на полуфинала - Андреас Обст, отвърна от другата страна с точна стрелба от средно разстояние, но "плавите" нямаха никакво намерение да се отказват и Аврамович направи резултата 73:66. Германците започнаха да допускат твърде лесни пропуски от отворени позиции, които реално държаха сърбите в мача. Опитните състезатели на Светислав Пешич пък вече изглеждаха уверени в своите способности и това се доказа от тройка на Алекса Аврамович, която моментално бе върната от Йоханес Фойтман за 76:69 в полза на германците. 

В интерес на истината звездата на германците Денис Шрьодер започна да прекалява с индивидуалните изяви и това можеше да коства много на тима му, ако неговият тим не бе достигнал до борба в нападение преди тройката на Фойтман. Богдан Богданович изглеждаше изолиран от играта в последните минути от срещата, като той все още нямаше опитана стрелба във финалния период. Франц Вагнер остана безгрешен, след като вкара двата си опита от наказателната линия, за да върне деветточковата разлика на таблото при 78:69 за германците. 

Нищо обаче нямаше да пречупи толкова лесно сърцатия Алекса Аврамович, който отново се отличи с ключова тройка, за да скъси разликата до само шест точки при 78:72. Шрьодер отново прекали, а веднага след това вездесъщият Аврамович бе фаулиран от тройката и не пропусна нито един от наказателните си удари - 78:75 с оставащи 1:21 на часовника. Веднага след таймаута германците допуснаха грешка при изнасянето на топката в предно поле, но сърбите не можаха да се възползват от възможността, тъй като Марко Гудурич пропусна тройката си от нулевия ъгъл. Самият той обаче се поправи след това, отбелязвайки два наказателни за 79:77, но Денис Шрьодер слаломира през Алекса Аврамович и вкара след пробив за 81:77 с оставащи 21 секунди на таблото. Сърбия вече се предаде и всичко приключи с исторически успех за германците.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ГЕРМАНИЯ: Денис Шрьодер, Андреас Обст, Франц Вагнер, Йоханес Фойтман, Даниел Тайс;

СЪРБИЯ: Стефан Йович, Никола Йович, Богдан Богданович, Огниен Добрич, Никола Милутинов;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация