Григор Димитров изцеди силите на Анди Мъри и постигна една от най-престижните си победи

22:58
Григор Димитров изцеди силите на Анди Мъри и постигна една от най-престижните си победи

Григор Димитров изигра много добър мач и победи бившия номер 1 в света Анди Мъри с 6:3, 6:4, 6:1 след 2 часа и 45 минути игра в среща от втория кръг на US Open. След страхотна битка до средата на първия сет най-добрият български тенисист пое контрола върху мача и не го изпусна до края.

Димитров записа четвърта победа над Мъри от общо 12 двубоя, като това бе първата среща между двамата от седем години. В третия кръг в Ню Йорк Григор ще се изправи срещу поставения под номер 12 Александър Зверев, от когото има две загуби този сезон.

Григор започна уверено двубоя при свой сервис. Той бе безпогрешен при началния си удар, което му помогна за доброто начало. В следващия гейм българинът стоеше отлично в разиграванията и бе търпелив, което доведе до няколко грешки на съперника и пробив на нула.

Димитров спечели девет поредни точки, но показа колебания в третия гейм, в който трябваше да спасява шанс за пробив след двойна грешка и сбъркан удар над главата. Той вкара добър сервис, но след това имаше късмет при излизането си на мрежата, тъй като Мъри прати топката в аут от добра позиция. Шотландецът обаче започна да намира ритъма си и спечели следващата точка след фантастично разиграване между двамата.

Григор спаси и втория брейк пойнт, но вече всяка точка се печелеше изключително трудно и след дълги и оспорвани разигравания. След нови три равенства Анди направи изключителен удар след къса топка на българина. Той стигна до топката в близост до мрежата и я прати под невероятен ъгъл от другата страна на корта. Бившият номер 1 в света се озова в другата половина на корта, а Григор отиде лично да го поздрави за отиграването. То доведе до трета възможност за пробив в гейма и този път Мъри се възползва, като сложи точка на гейм, който продължи над 15 минути.

Шампионът от 2012 г. спечели първите две точки в четвъртия гейм, но най-добрият български тенисист показа, че не е сериозно повлиян от загубата на предишния гейм и отговори с три поредни точки в негова полза, което доведе до брейк пойнт. Тогава обаче Мъри два отлични първи сервиса. Стигна се отново до много продължителен гейм, Анди спаси още един шанс за пробив, но в крайна сметка успя да го спечели и да изравни за 2:2.

Шотландецът влезе в ритъм и показваше невероятната си защита, а Григор трябваше да прави изключителни удари и да бъде агресивен за всяка спечелна точка. Димитров отново трябваше да се справя с възможност за пробив, но го направи след първия си ас в мача и малко по-късно спечели гейма. Двамата стигнаха до сравнително убедителен успех в следващите си подавания.

Осмият гейм започна с две двойни грешки на Мъри и една непредизвикана грешка от неговата ракета, което доведе нещата до 0:40. Българинът се възползва от първия шанс за пробив след нова грешка на съперника му и получи възможност да сервира за сета. Григор се справи отлично и затвори първата част след малко повече от час игра.

В началото на втория сет Димитров продължи да играе много стабилно, търпеливо и агресивно в определени моменти, а бившият номер 1 в света изглеждаше разколебан. Тенисистът от Хасково стигна до две възможности за пробив още в първия гейм. Мъри успя да се справи, но при третия брейк пойнт Григор завърши с отличен форхенд. След убедителен сервис гейм, българинът поведе с 2:0 и изглеждаше, че има контрол върху мача, след като спечели пети пореден гейм.

Мъри се разписа във втория сет, но Димитров играеше все по-уверено и убедително печелеше сервис геймовете си, като запазваше аванса си. Българинът често разчиташе на слайс от бекхенд, което се оказа доста успешна стратегия срещу трикратния шампион от Големия шлем. Той демонстрира и великолепната си техника с поредица от къси топки, които сериозно затрудниха Анди.

При 4:3 за Григор леко разколебаване от негова страна даде възможност за пробив на съперника. Две поредни двойни грешки на Димитров върнаха надеждите на Мъри, но в последвалото дълго разиграване българинът успя да се справи и малко по-късно спечели гейма. При следващото си подаване Григор нямаше такива проблеми и стигна до успех с 6:4 във втория сет.

Третата част отново започна с ранен пробив на Димитров. За разлика от втория сет обаче този път Мъри успя веднага да го върне. Шотландецът обаче не успяваше да намери отговори на стабилната игра на Григор и допусна втори пореден пробив. Серията от пробиви бе напът да продължи, но българинът спаси два брейк пойнта след отлични сервиси и малко след това вече водеше с 3:1.

Мъри показваше и физически проблеми. Много пъти в кариерата на бившия номер 1 в света той е успявал да ги преодолее, но този път изглеждаше малко вероятно, тъй като Димитров продължи да го притиска и поведе с два пробива за 4:1. Той трябваше да се справя с пореден шанс за пробив в следващия гейм, но отново успя да го направи и не даде на съперника да си помисли, че може да се върне в сета. Григор направи поредица от прекрасни удари в следващия гейм, стигна до трети пробив в сета и стигна до крайния успех.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация