Григор Димитров записа една от най-великите победи в кариерата си

01:05
Григор Димитров записа една от най-великите победи в кариерата си

Григор Димитров записа една от най-впечатляващите победи в своята професионална кариера в ATP тура, след като тази вечер трябваше да прави обрат от 0:2 сета и да спасява три мачбола на старта на Ю Ес Оупън. Първата ракета на България пречупи 115-ия в световната ранглиста Алекс Молчан с 6:7(9), 6:7(5), 6:1, 7:5, 7:6(9) за 4 часа и 40 минути игра на корт №7 в Ню Йорк. Двубоят премина през много обрати, като в последния сет Гришо губеше с 2:5, но съумя да върне пробива и да вкара мача в супертайбрек. В него се стигна до идентична ситуация, в която Молчан разполагаше с два мачбола при 7:9, но самият той не издържа пред физическите си лимити и загуби следващите четири точки. 

ПЪРВИ СЕТ:

Григор откри мача с висок процент вкаран първи сервис, като благодарение на мощните му начални удари Молчан дори не получи шанс да спечели точка в първия сервис-гейм на българин - 1:0 в полза на първата ракета на България. Следващият гейм бе далеч по-интересен, като Димитров успя да достигне до ситуация 30:30, опитвайки се да пробие сервиса на своя съперник. Два ретура в мрежата обаче помогнаха на словака да се измъкне и да изравни резултата при 1:1.

Идентично бе случващото се в следващото подаване на Димитров, което нямаше нищо общо с първото му такова. Подсеченият му слайс излезе в аут и така Молчан изравни при 30:30. Макар че Григор спечели следващата си точка с мощен форхенд по диагонала, то две поредни непредизвикани грешки осигуриха първа точка за пробив за левичаря от Словакия. Ключовото разиграване бе много дълго, като за щастие на българина неговият опонент допусна лесна грешка и отново се стигна до дюс. Молчан обаче отново се сдоби с брейк точка, но Димитров показа хладнокръвие и също я неутрализира. Българският тенисист затвори гейма в своя полза с чудесен минаващ удар по правата - 1:2. 

Пропуснатите точки за пробив не разколебаха нито за момент играта на Молчан и той не се затрудни в целта си да изравни резултата при 2:2 в първия сет. За съжаление, веднага след това Григор допусна изоставане от 0:30 на свой сервис и словакът отново можеше да таи надежди за това да излезе напред. Димитров отвърна с хубав ретур в тялото за 15:30, но изкара един от форхендите си в аут по дължина и подари две точки за пробив на Молчан. Българинът обаче отвърна с два поредни аса и така се предпази от пробива. Последва размяна на форхенди, на която словакът не можа да издържи, а в следващото разиграване Димитров завърши неуспешна къса топка на съперника и поведе с 2:3. 

Молчан продължи традицията да доминира на свой сервис и благодарение на разнообразната си игра отново не даде точка на Димитров в своя гейм - 3:3. 19-ият в схемата не му остана длъжен и също спечели подаването си без особени проблеми за 3:4 в своя полза. След кратката пауза българинът започна уверено и спечели първата точка на сервис на съперника, но Молчан не позволи това да го разклати и убедително затвори частта си за 4:4. Безупречните подавания продължиха с ново такова от ракетата на Григор, който си осигури преднина при 4:5, а след това Молчан издържа на напрежението и отново намери как да изравни с ново силно представяне на свой сервис - 5:5.

Молчан успяваше да вкарва повече ретури срещу първия сервис на Григор спрямо обратното, като словакът се опита да наруши ритъма на хасковлията при 15:15 в единадесетия гейм. Страхотен форхенд по правата и мощен сервис по диагонала донесоха два геймбола на Григор и въпреки че той пропусна първия, вторият бе материализиран след грешка на Молчан - 5:6. Българският тенисист отново си заслужи силен старт 0:15 на сервис на Молчан, но след това два поредни слайса не пожелаха да преминат мрежата и словакът обърна гейма. Все пак се стигна и до непредизвикана грешка от страна на левичаря, като само късметът го спаси от това да се изправи срещу сетбол, тъй като малко не стигна на Димитров да направи минаващ удар - 40:30 за Молчан. 115-ият в световната ранглиста успя да вкара сета в тайбрек при 6:6. 

Тайбрекът започна лошо за Димитров, който не успя да разчита на първия си сервис и това позволи на Молчан да бъде достатъчно агресивен, за да запише първия минибрейк. Веднага след това обаче словашкият състезател не можа да запази високото си ниво на концентрация и допусна двойна грешка, но все пак се възползва от грешка на Димитров, за да поведе при 2:1 точки. Поредицата от непредизвикани грешки продължи, като Молчан водеше с 4:2 точки при размяната на полетата. Словакът вече бе много близо до спечелването на първия сет, възползвайки се от още една неточност от страна на Димитров - 5:2. Григор обаче спечели задължителните си две точки на свои сервис и вече можеше да се концентрира изцяло върху ретурите си срещу подаванията на Молчан. Той обаче направи отлично воле, с което си осигури аванс от 6:4, но след това втората му поредна акция към мрежата не провървя и Димитров върна пробива за 6:5. Благодарение на страхотен ас по диагонала българинът изравни при 6:6. Григор обаче направи подарък на своя съперник, след като сбърка драйв воле и го изпрати в мрежата, но Молчан също не се възползва и направи двойна грешка - 7:7. В следващото разиграване хасковлията изкара в аут форхенд след опит да смени посоката и така левичарят получи нов шанс да затвори първия сет, но този път на сервис на Димитров. 

Този път грешка от страна на Гришо нямаше и той направи чудесна комбинация сервис-форхенд, но отново позволи да се пропука и с нова грешка достави пореден шанс на Молчан - 9:8. Размяната на непредизвикани грешки обаче продължи - нова такава от словака и 9:9 в резултата при втората смяна на полетата. Той обаче направи отлично воле, с което си осигури аванс от 6:4, но след това втората му поредна акция към мрежата не провървя и Димитров върна пробива за 6:5. Благодарение на страхотен ас по диагонала българинът изравни при 6:6. Григор обаче направи подарък на своя съперник, след като сбърка драйв воле и го изпрати в мрежата, но Молчан също не се възползва и направи двойна грешка - 7:7. В следващото разиграване хасковлията изкара в аут форхенд след опит да смени посоката и така левичарят получи нов шанс да затвори първия сет, но този път на сервис на Димитров. Този път грешка от страна на Гришо нямаше и той направи чудесна комбинация сервис-форхенд, но отново позволи да се пропука и с нова грешка достави пореден шанс на Молчан - 9:8. Размяната на непредизвикани грешки обаче продължи - нова такава от словака и 9:9 в резултата при втората смяна на полетата. 19-ият в схемата българин обаче така и не можа да достигне до сетбол, след като отново прекали със силата на форхенда и го изпрати далеч в аут - 10:9. Всичко в първия сет приключи с двойна грешка от страна на Димитров. 

ВТОРИ СЕТ:

Вторият сет започна без промяна в статуквото - Молчан продължаваше да генерира позитиви от постоянните грешки на Димитров и поведе с 1:0 в частта след гейм на 15. Сервис-геймът на Григор уж започна добре с бързи точки за 30:0, когато той отново влезе в необясним режим с две поредни неточности от изгодни позиции - 30:30. Най-сетне българинът намери себе си и изравни резултата при 1:1 във втория сет. В следващия гейм Молчан също допусна колебание и позволи да се стигне до ситуация 30:30, като след това той не успя да реализира гейм бола си и всичко щеше да се реши след дюс. Словакът не позволи дори да се изправи срещу брейк бол и затвори гейма си, а Димитров вече имаше 25 натрупани непредизвикани грешки. 

Последва уверено представяне от първата ракета на България в следващия му сервис-гейм, като той спечели подаването си на 15 и изравни резултата при 2:2. Молчан отново изглеждаше готов да се пречупи и в петия гейм, когато негова грешка направи резултата 30:30. Той обаче реагира с чудесно изпълнено контрапие, с което хвана в крачка българина, а след това спечели гейма си след поредната грешка от ракетата на Гришо - 3:2. Все пак Григор намери решение от поредното 30:30 във втория сет, за да върне паритета на таблото при 3:3. Нищо обаче не се получаваше на ретур за Димитров, който отново се изправи пред това да бъде догонващ в резултата във втория сет - 4:3.

Непредизвиканите грешки тормозеха Димитров във всеки един гейм, като ситуацията ставаше все по-трудна за българския тенисист. Все пак той напомни за изяществото в играта си с перфектно стоп воле и след това спечели гейма си за 4:4. Молчан продължаваше да се радва на изключително лесни геймове и след поредния такъв напрежението падна изцяло върху хасковлията - 5:4 за словака. 

Григор отново тръгна слабо и разконцентрирано в своя гейм, но след това изригна с два отлични форхенда, чрез които той си осигури леко предимство при 30:15. Гришо събра увереност и я представи на корта, за да може отново да изравни при 5:5. Макар да изглеждаше трудно да се противопостави на опонента си и в този гейм, Димитров успя да стигне до 30:30, но Молчан контролираше следващото разиграване и заслужено стигна до геймбол при 40:30. Ретур в аут маркира резултат 6:5 в полза на 115-ия в света словак. В крайна сметка и вторият сет предстоеше да се реши след тайбрек и въпреки че Гришо допусна две двойни грешки в подаването си, успя да го спечели за 6:6. 

Със страхотно насочен сервис по правата от страна на Молчан започна тайбрекът, като така той си спечели аванс от 1:0 точки. Димитров продължаваше да е силно колеблив в ударите си и отново изпрати форхенд по диагонала далеч в аут за 2:0, като абсолютно същото се случи и при второто му подаване - 3:0 с два минипробива за Молчан. Словакът се възползва от нов грешен ретур на българина, а след това още едно сбъркано драйв воле донесе преднина от 5:0 точки на левичаря. Димитров спечели следващите си две точки на сервис, но веднага след това Молчан достигна до четири сетбола при 6:2. Българският тенисист отрази първата с хубав бекхенд по правата, а впоследствие отрази и следващите два, за да накара своя съперник да сервира за втория сет при 6:5. Гришо обаче извървя целия този път, за да изпрати слайс в мрежата и така Молчан взе аванс от 2:0 сета. В израз на възмущение от играта си Григор подари четири ракети на феновете, които бяха разположени най-близко до корта. 

ТРЕТИ СЕТ:

Началото на третия сет бе обещаващо за родната първа ракета, тъй като Димитров не допусна отчаянието от представянето му досега да го завладее и той откри частта с гейм на 15 за 0:1. С малко късмет от страна на филето Григор достигна до преднина от 0:30 срещу сервиса на своя опонент в търсене на първия си пробив изобщо в мача. Най-сетне се стигна до три брейк пойнта за българския тенисист, който можеше да си осигури ранен аванс още на старта на третата част. За първи път от началото на двубоя Молчан допусна колебания в играта си, като той предаде гейма с двойна грешка и така Григор поведе с 0:2. 

Устремът на първата ракета на България продължи с аванс от 30:0 на своя ръка в следващия му сервис-гейм, но Молчан показа признаци на живот и изравни, а след това сътвори невероятен минаващ удар, за да достигне до шанса за връщане на пробива при 30:40. Геймът завърши с неуспешна атака на Димитров към мрежата, като Молчан отново съумя да го размине и да направи резултата 1:2. Любопитното развитие на третия сет претърпя нов интересен обрат, като Григор успя отново да стигне до две точки за пробив. Този път хасковлията бе непримирим и с мощен смаш си осигури нова преднина в сета при 1:3.

За разлика от първите два сета, в които сервисът изцяло доминираше и не се стигна до нито един пробив, то сега нещата изглеждаха коренно различни. Молчан бе готов отново да върне пробива, повеждайки с 0:30 срещу подаването на българина, но с много воля и борба 19-ият в схемата се пребори да изравни при 30:30, а след това си заслужи и геймбол за 40:30. Геймът приключи с отличен форхенд след мощен сервис за българския тенисист - 1:4. 

Гришо сякаш най-сетне можеше да предложи най-доброто от себе си и да завърши експресно третия сет, след като си извоюва нови две точки за пробив при 15:40 и 1:4. Вторият пробив на българина в частта стана факт и той разполагаше с убедителна преднина от 1:5 гейма. Вече нищо не можеше да се обърка за първата ни ракета, като третият сет завърши с 1:6 в полза на българина. Непредизвиканите грешки вече бяха в миналото, като 19-ият в схемата българин влезе в четвъртия сет като по-мотивирания от двамата състезатели. 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ:

Началото на четвъртия сет бе дадено с доста труден сервис-гейм за Молчан, в който се стигна до добре познатата изобщо за целия мач ситуация от 30:30. Словакът обаче намери първия си сервис в критичен момент и направи ас, за да достигне до геймбол, а след това вкара още един бомбастичен начален удар - 1:0. Григор обаче продължаваше да играе безупречно на свой сервис и след гейм на нула изравни резултата при 1:1. Следващият гейм на словака започна с две негови поредни точки, но след това Димитров изпусна златна възможност за изравняване при 30:30, тъй като минаващият му бекхенд се спря в мрежата. Това помогна на Молчан да запази концентрацията си и да поведе с 2:1 в сета. 

Третият гейм започна лошо за Димитров, който вкара солиден сервис по диагонала, но след това пресили с форхенда си по обратния такъв. След това пък Молчан вкара страхотен ретур в ъгъла на корта и провокира грешка от страна на Гришо, който обаче отвърна с ас за 30:30. Последва нов страхотен сервис от българина, а неговият опонент имаше проблеми с ретурите и така резултатът бе изравнен при 2:2. Двойна грешка от страна на Молчан позволи на българина да си осигури предимство от 15:30, а впоследствие Григор отново стигна до точка за пробив след неуспешно деми воле на левичаря - 30:40. 25-годишният му съперник обаче се спаси след нов сбъркан слайс от българския тенисист, само че борбата за пробива продължи с нова брейк точка. Молчан не допусна да изостане в сета и след отлично насочени сервиси си спечели аванс от 3:2 гейма. 

Все пак Григор продължаваше да раздава правосъдие от основната линия, като по бързата процедура си осигури преднина от 40:0 на свой сервис, а след това завърши и драйв воле за 3:3 в мача. Със същото му отвърна и неговият съперник, който изглеждаше далеч по-уравновесен в сравнение с пропадането му в третия сет - 4:3 в полза на Молчан. Димитров започна ключовия осми гейм по неубедителен начин с нова грешка по дължина, но след това поправи мерника си и изравни при 15:15 с чудесен уинър по диагонала. Перфектни сервиси донесоха на Гришо два шанса за спечелване на гейма, като той реализира още първия си такъв за 4:4 в резултата. 

Сега пък Молчан бе поставен под напрежение, след като словакът допусна непредизвикана грешка за 0:15 в полза на Димитров. Световният №115 обаче успя да обърне гейма с много смела игра, включително атака към мрежата за 40:15 в своя полза. Страхотен въртелив сервис по правата донесе на словака аванс от 5:4. Григор постави начало от 15:0 в своя полза в следващия си гейм, но позволи на Молчан да достигне до обрат при 15:30 и да се доближи на две точки от победата. Все пак първата ракета на България отговори с прекрасен сервис за 30:30, а след това намери достатъчно сериозна дължина при форхенда си, за да накара съперника си да изпрати топката далеч в аут за 40:30. Димитров вдигна публиката на крака с ефектен смаш за 5:5 в четвъртия сет.

Гейм №11 стартира с непредизвикана грешка от страна на Молчан, а веднага след това Димитров успя да хване посоката и да предизвика нова неточност от своя съперник, този път на мрежата - 0:30. Димитров вкара страхотен слайс ретур и така си спечели предимство в следващото разиграване, завършвайки го с форхенд по правата , за да си заслужи три точки за пробив. Българинът най-сетне излезе напред в резултата в четвъртия сет при 5:6, като вече имаше шанса да затвори частта и да вкара мача в решителен пети сет. Сервис-геймът на Григор премина без усложнения, като със 17-ия си ас в мача той си спечели три геймбола за 5:7. Молчан вече играеше вабанк с голямо количество сила в ударите си, като така той отрази два сетбола и стигна до 40:30. Сетът завърши с грешка от ракетата на словака и така мачът влезе в пети сет. 

ПЕТИ СЕТ:

Въпреки че спечели първата точка след страхотен минаващ удар, Димитров не можа да направи нещо повече в първия сервис-гейм на Молчан и словакът поведе с 1:0. Откриващото подаване на Гришо за сета също се развиваше безпроблемно и той си заслужи аванс от 40:15 след размяна на форхенди по диагонала. Топка в мрежата от ракетата на словака означаваше 1:1 гейма в петия сет. Последваха леки колебания в играта на Молчан, който вече бе завладяван и от умората. В два поредни случая той изпрати топка в мрежата от удобни позиции от основната линия, като печеливш от това бе Димитров, който заслужи две поредни точки за пробив при 15:40. В първата от тях обаче левичарят хвана неподготвен съперника си с печеливш уинър по бекхенд правата, а след това Молчан заби и ас за 40:40. Григор не успя да достигне до нов шанс за пробив и Молчан се измъкна, за да излезе напред с 2:1. 

Вече свикнал с напрежението, Димитров не позволи да бъде пречупен от разочарованието в предния гейм и с ас №18 затвори подаването си на 15, за да направи резултата 2:2. Гришо отново получи шанс да преследва пробива, след като се възползва от две поредни грешки на своя съперник, който обаче се поправи с хубав сервис по правата за 15:30. В едно от най-добрите разигравания в мача Димитров не успя да размине съперника си на мрежата и Молчан си осигури равенство при 30:30. 

Точката за пробив обаче стана факт след страхотно проведено разиграване от българина. Молчан обаче извади късмет и слайсът му по правата се качи върху линията, като той завърши успешно атаката си към мрежата за 40:40. Словакът отново опита да спечели точка по същия начин, но този път смашът му излезе далеч в аут и така Григор се сдоби с нов шанс за пробив. Когато дойде ред на Димитров да диктува темпото в разиграването, той допусна грешка от форхенд и така неговият съперник се спаси за трети пореден път. Българинът неутрализира геймбол на Молчан и впоследствие го "застреля" на мрежата, за да си спечели поредна възможност да затвори гейма в своя полза. Геймът продължаваше вече близо девет минути, а Молчан отново намери спасение след грешка в мрежата на Димитров. Частта завърши в полза на словака, който можеше да си отдъхне след тежкия гейм - 3:2. 

Сега пък дойде момента световният №115 да затегне обръча срещу своя съперник, след като си осигури преднина от 15:30 срещу сервиса на Гришо. Димитров загуби първия си сервис във важен момент и впоследствие извади форхенд дълбоко в аут, за да "подари" две точки за пробив на Молчан, който до този момент бе 1/5 на брейк точки. Словакът блесна с фамозна защита и успя да направи огромна крачка към победата, повеждайки с 4:2. Непредизвиканите грешки се завърнаха с пълна сила в играта на хасковлията, а Молчан правеше стъпка по стъпка към големия триумф, след като излезе напред с 30:0 в следващото си подаване. Непредизвикана грешка №50 направи резултата 5:2 в полза на словашкия тенисист, който явно имаше физически проблем, защото извика доктор за кратко преди началото на осмия гейм.

Григор изпълни план минимум и спечели следващото си подаване, за да си извоюва шанс да търси задължителен пробив срещу сервиса на Молчан - 5:3. Димитров обаче продължаваше да трупа непредизвикани грешки срещу името си и мисията му стана много сериозна при 30:0 в полза на Молчан. Все пак той се опита да се закачи за съперника си, печелейки точката за 30:15 след добър форхенд по диагонала, а след това настигна една къса топка и я превърна в уинър за 30:30. Григор успя да се спаси от изключително трудни ситуации и си извоюва точка за пробив, след като Молчан се подхлъзна и не можа да догони уинъра му по правата - 30:40. В този момент изглежда словакът крампира - нещо, за което се погрижи докторът преди началото на осмия гейм, но явно ефектът издържа само няколко минути. Болката на лицето на световния №115 при изпълнението на началния удар бе видима, като очакваното се случи - бекхенд в аут и 5:4 в резултата. 

Молчан отново се нуждаеше от намесата на лекаря, за да бъде облекчена болката му в бедрата. Димитров контролираше събитията на свой сервис в десетия гейм, но нова непредизвикана грешка направи резултата 30:30. Явно помощта на медицинското лице се отрази добре на словака, който отново се движеше без проблем по корта. Двойна грешка в ужасен момент дори осигури мачбол на 115-ия в световната ранглиста, но Димитров го отрази с мощен сервис по правата за 40:40. Последва страхотна комбинация сервис-форхенд за българския тенисист, като геймът завърши след още един впечатляващ начален удар за 5:5. 

Молчан показа характер и достигна до аванс от 30:0 на свой сервис, като спечели втората точка с доста сериозна помощ от филето. Той продължаваше да се движи отлично по корта, а два поредни сгрешени слайса от ракетата на Димитров означаваха 6:5 в полза на словака. Гришо му отговори със същото и така зрелищният двубой трябваше да бъде решен след супертайбрек до 10 точки. 

Голямото натоварване очевидно отново се обади и Молчан пак изпитваше проблеми с движението си. Димитров взе нещата в свои ръце след грешка на съперника, а след това авансът му бе увеличен до 2:0 точки след чудесно изпълнен форхенд. Словакът обаче блесна с добра защита и предизвика грешка от смаш на българина, за да върне минипробива, а след това и изравни точките с поредица от подсечени форхенди. Молчан намираше страхотна дълбочина при ударите си и така се сдоби с първия си аванс в супертайбрека при 3:2. Той изкара и голям късмет, след като филето превърна една негова топка от сигурен аут в невъзможна за отиграване за Григор, като по този начин резултатът стана 4:2 в полза на левичаря. Григор отговори с последователна акция от форхенд страната за 4:3, а след това се възползва от грешка на Молчан, чрез която резултатът отново бе изравнен при 4:4. Паритетът се запази и при 5:5, а с хубав сервис по диагонала Димитров си върна преднината при 5:6. Гришо успя да върне абсолютно всичко, до което достигна, но Молчан не се даде и изравни при атаката си към мрежата - 6:6. Световният №115 отново прояви невероятен характер и взе превес в супертайбрека при 7:6, но Григор реагира с перфектна атака за 7:7. Българинът отново се опита да нападне мрежата, но слайсът му се спря именно в нея и така Молчан получи два шанс да затвори мача на свой сервис при 8:7. Той продължаваше да разтрива бедрата си, очевидно изпадаайки в идентична ситуация като в сервис-гейма, в който можеша да спечели мача. Димитров обаче сътвори поредна непредизвикана грешка, изпращайки форхенд далеч в аут при настъпването си към мрежата, и така резултатът стана 9:7 в полза на Молчан. Този път обаче прошка на мрежата нямаше и Димитров завърши успешно атаката си, за да отрази общо втория мачбол на съперника - 9:8 и свой сервис. Молчан отново показа страхотна защита, но стоп волето на Григор беше феноменално и така резултатът бе изравнен при 9:9. Дойде ред и на Григор да получи мачбол след още една печеливша атака към мрежата, а след това Молчан остана без първия си сервис и Григор го довърши за 11:9!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация