Успешно начало на турнира във Вашингтон за Григор Димитров

00:32
Успешно начало на турнира във Вашингтон за Григор Димитров

Григор Димитров елиминира неудобния американец Макензи Макдоналд със 7:6(6), 6:2 за час и половина игра във втория кръг на турнира от сериите АТР 500 във Вашингтон. 

“Помня загубата ми от него. Бях различен играч, беше различен мач. Не мога да се оплаквам, защото тялото ми се справя отлично. Наслаждавам се, правя правилните неща, а феновете се радват. Стараех се да съм постоянен през цялото време, защото той е много агресивен, когато получи време да играе с топката.

Трябваше да съм много спокоен във всички ситуации и да натискам, когато усетя, че е моят момент. В Северна Америка през последните шест години се наслаждавам на всичко на корта и извън него. Опитвам всичко най-полезно и вече мога да се фокусирам върху себе си и върху точните неща, които да правя”, каза Гришо.

Топ ракетата ни визираше в началото на изказването си загубата от този противник на “Мастърс”-а в Маями миналата година с 1:6, 4:6. През 2018-а пък българинът се наложи в петсетова драма за 3 часа и половина с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6.

Димитров вече записа 16-и успех в 18 мача срещу съперници извън топ 50 на световната ранглиста - Макдоналд е 60-и - като загубите му са на финала в Женева от Николас Джари и от Джейсън Кублър в Индиън Уелс, но тогава топ тенисистът ни се отказа в третия сет заради контузия.

Григор ще се изправи срещу Емил Русувуори или Йошихито Нишиока на осминафиналите. Най-добрият резултат на българина е четвъртфинал от 2013 година, а той вече защити 45-е си точки от класирането миналия сезон.

Първи сет

Гришо започна с двойна грешка за 0-15, но веднага компенсира със солиден сервис и излизане на мрежата, за да завърши със смач - 15-15. Макдоналд пласира два бекхенда в мрежата и се стигна до 40-15, а нов неточен удар на американеца сложи край на гейма - Димитров почти не разчиташе на първия си сервис, но поведе с 1:0.

Макдоналд залагаше често на сервис-мрежа и това му донесе успех, за да спечели гейм на нула за 1:1. Григор сбърка форхенд по обратния диагонал за 0-15, но после с два ускорени прави удара матира съперника за 15-15. Атрактивно разиграване беше спечелено от американеца с прекрасна защита и лоб от негова страна, който му позволи да завърши с форхенд за 15-30. Уинър след първи сервис на Димитров възстанови паритета, а неотразени две поредни подавания по диагоналите доведоха до 2:1.

Серия от подсечени бекхенди на българина провокира грешка от форхенд на съперника, но той веднага заложи успешно на сервис-мрежа за 15-15. Непредизвикана с предната страна на ракетата на Макдоналд доведе до 30-30, а той стигна до геймбол с плосък начален удар по правата. Гришо имаше шанс да размине противника с бекхенд по правата, но го пресили и резултатът стана 2:2.

Елегантен завършек на излизане на мрежата с форхенд на Гришо го изведе до 30-15, след което опонентът не можа да ускори темпото с прав удар, а намери мрежата за 40-15. Брилянтен минаващ форхенд на българина неутрализира тактиката чип-енд-чардж и приключи гейма успешно за 3:2.

Григор най-накрая пласира така желания агресивен бекхенд-ретур по обратния диагонал и завърши на мрежата за 30-15, но в две разигравания от гейма пресили опит за завършващ удар от изгодна позиция. Така в крайна сметка българинът не се възполва от нелошите шансове за търсене на пробив и паритетът беше възстановен - 3:3. Димитров пласира четири прекрасни първи сервиси и практически без игра и без да губи точка за малко повече от минута направи 4:3.

Гришо спечели точка от ретур на първи сервис с прекрасна защита, но Макдоналд с познатата тактика да излиза на мрежата се добра до 40-15 сравнително лесно. Двойна грешка на американеца доведе до 40-30, но нов пресилен ретур на Димитров направи резултата 4:4.

Българинът спази тенденцията да няма никакви проблеми със своя сервис-гейм и ако изключим една загубена точка заради удар в тялото от страна на съперника, по убедителен начин се стигна до 5:4. Макдоналд набързо на свой ред поведе с 40-0, преди да допусне дежурната, но и безобидна загубена точка, за да стане съотношението 40-15. Григор го постави под напрежение с чудесен форхенд по обратния диагонал за 40-30, но перфектно пласиран сервис доведе до 5:5.

Два форхенд-уинъра на Макдоналд му издействаха 30-30 за първи път в мача, защото Гришо не можеше да вкара първи сервис отляво. Независимо от това, той все пак се добра до гарантиран тайбрек, повеждайки с 6:5 след 40 минути. Българинът принуди съперника да сгреши с разнообразна игра и подсечен бекхенд за 0-15, а после реализира впечатляващ форхенд-уинър по правата, докато се изтегля назад - 15-30. Макдоналд обаче се постара да обърне в своя полза до 40-30, благодарение на добре познатия риск и излизане на мрежата след начален удар. С помощта на мрежата Гришо осъществи минаващ бекхенд и се добра до дюс за първи път в мача. Майсторски обаче американецът спечели следващите две точки и си заслужи тайбрек - 6:6.

Първата грешка в тайбрека беше на Гришо, който пресили воле на мрежата в търсене на дълбочина, вместо да го изпълни "стоп". Това доведе до 1-3 и мини-брейк аванс за американеца, но с феноменална игра от основната линия и завършващ форхенд край мрежата Димитров моментално върна пробива - 3-3. Поредно перфектно отиграване в защита - лоб от трудна ситуация - му издейства предимство и осъществяване на втори пореден мини-брейк за 4-3. Макдоналд обаче отговори подобаващо на предизвикателството и с кански мъки си издейства връщане на паритета, провокирайки грешка от форхенд на Гришо - 5-4. Фантастичен драйв-бекхенд на българина матира излизащия напред мрежата противник и му осигури сетбол, от който можеше да се възползва на свой сервис. Подсечен обратен удар в мрежата обаче доведе до загуба на предимството и 6-6, но набързо с невърнато подаване Григор си осигури втори сетбол. Прекрасният марков бекхенд по правата сложи край на маратонския първи сет - 7:6(6) за 60 минути игра в полза на топ ракетата ни.

Втори сет

Българинът се възползва по най-добрия начин от натрупаната психологическа инерция, а и прекрасните му отигравания зад основната линия допринесоха за осъществяване на ранен пробив по убедителен начин - 1:0. След като нямаше нито една точка за пробив в първия сет, Гришо навлезе в режим на прецизни изпълнения и моментално наказа противника си. Разнообразието в комбинация с ефективност на сервиса пък допринесес за светкативчно затвърждаване на пробива, праткически без игра - 2:0.

Макдоналд отговори на предизвикателството със скоростен сервис-гейм на нула за 2:1. Гришо започна с двойна грешка, но след тях пласира безупречни начални удари и набързо направи резултата 3:1. Българинът направи впечатляващ лоб край мрежата за 0-15, но след това сгреши лифтиран бекхенд и още два ретура, за да изостане с 40-15. Американецът направи след това изумителен минаващ удар от защитна позиция и си заслужи не само аплодисменти, но и намаляване на 3:2.

Димитров продължи със супер геймовете при начален удар и без да губи точка увеличи аванса си на 4:2. Плосък бекхенд на българина затрудни противника на мрежата и доведе до грешка за 0-15, а после серия от подсечени обратни удари провокираха нова неточност - 0-30. Макдоналд отново заложи на добре познатия модел с излизания напред след първи сервис, за да възстанови паритета на 30-30. Прекрасен минаващ бекхенд на Гришо обаче му издейства брейк-бол, а надстрелване от форхенди от средата на корта доведе до грешка на 60-ия в света за 5:2.

Гришо поведе с 15-0, след което подцени ситуация на мрежата и сбърка смач за 15-15. Още една непредизвикана грешка - невиждана досега в сета - го постави в неудобно положение при 15-30, но той набързо изравни, благодарение на пресилен форхенд от съперника. Още една непредизвикана от предната страна на ракетата на Макдоналд доведе до мачбол, а третата поредна такава сложи край на мача - 7:6(6), 6:2 за 90 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация