Григор записа още един отличен мач срещу силен съперник във Вашингтон

22:12
Григор записа още един отличен мач срещу силен съперник във Вашингтон

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров отново се саморазправи с Емил Русувуори тази година и го срази с 6:4, 6:2 за 1 час и 47 минути игра, за да се класира за втори път в кариерата си на четвъртфиналите на турнира от категория АТР 500 във Вашингтон.

Гришо пак не загуби сет срещу финландския си противник, когото елиминира на “Ролан Гарос” и в “Куинс” по-рано този сезон, като можеше да свърши и още по-бързо работата си, ако не беше един около 10-минутен спад в средата на първия сет.

Димитров дори не изигра безупречен мач по собствените си завишени стандарти през 2023-та, като направи цели 23 непредизвикани грешки, но с 22-та си уинъра компенсира по отличен начин. Българинът имаше и предимство в самочувствието срещу днешния противник, който отново трябваше да приеме поражението след силен първи сет, но завършил неуспешно за него - както беше в Париж.

За втори път в кариерата си след 2013 година Гришо е четвъртфиналист във Вашингтон, а преди 10 сезона той елиминира последователно Хавиер Малис и Сам Куери, за да отстъпи на 12-тия в света тогава Томи Хаас. Сега топ ракетата ни ще се готви за двубой с Юго Юмбер или Йосуке Ватануки.

Първи сет

Още първата точка в мача беше решена след разиграване от около 20 удара с разнообразни изпълнения, като Русувуори демонстрира отлична защита, но не можа да върне един чудесен форхенд по обратния диагонал на Гришо - 15-0. Българинът пресили с предната страна на ракетата си в следващия момент за 15-15, но след това дочака грешка на съперника след хубав сервис. Неотразен втори начален удар доведе до 40-15, а първият ас сложи успешен край на гейма - 1:0.

Русувуори направи две грешки след два чудесни ретура на Григор за 30-30, а точно тогава осъществи успешно великолепна къса топка от форхенд - 40-30. Българинът пресили слайс-бекхенд и резултатът стана 1:1.

Финландецът сгреши за 0-15 след размени от основната линия с ранно взимане на топката, а после извади късмет, че Димитров не намери линията с минаващ бекхенд по правата - 15-15. Григор не можа да вкара ретур, след което направи една от редките си непредизвикани грешки от подсечен бекхенд, а с още един невърнат сервис Русувуори изравни на 1:1.

Григор пак сбърка за 15-15, но с повишаване на темпото от следващата точка се оказа, че геймът е безпроблемен за него, макар първият сервис да не влизаше постоянно - 2:1. Русувуори поведе с 15-0 чрез отличен дълбок форхенд, а после пласира два невърнати начални удара и завърши започнатото с уинър в правата страна на ракетата веднага след подаването си 2:2.

Гришо за първи път изпита известни проблеми в сервис-гейма си, като загуби две точки при 30-30, пращайки лифтиран бекхенд в мрежата. Българинът беше изненадан от ретур на линията, който донесе възможност за пробив на съперника, но тя беше неутрализирана моментално с плътен сервис по диагонала в полето за предимство. След като започна гейма с атрактивно драйв-воле край мрежата, Димитров направи същото, но този път от дъното на корта, за авантаж. Още един форхенд-уинър позволи на топ тенисиста ни да поведе с 3:2.

Русувуори сбърка непредизвикано за 15-15, а после дълго разиграване от основната линия беше спечелено от Гришо, когато той този път успешно използва плоският бекхенд по диагонала - 15-30. Финландецът отново пресили форхенд от неутрална позиция и трябваше да защитава две точки за пробив, като първата беше отразена, въпреки добрата защита на Димитров. Непредизвикана от форхенд по обратния диагонал на българина обаче опропасти и втория му брейк-бол, а след това прати и бекхенд в мрежата от средата на корта. Русувуори обаче също сбърка с предната страна на ракетата си и геймът влезе във втори дюс, а Гришо не сполучи с опит за къс диагонал в следващия момент. Димитров отново заслужи равенство с два поредни дълбоки форхенда, провокирайки грешка, а малко по-късно вече имаше нов шанс за пробив, благодарение на повече търпение от основната линия. Милиметър в аут при ретур обаче отново възстанови паритета, само че няколко секунди по-късно Русувуори сбърка непредизвикано бекхенд по правата - трети брейк-бол. Размяна на подсечени бекхенди, естествено, завърши в полза на Гришо и той спечели маратонския гейм за 4:2.

Гришо набързо дръпна с 40-15, след което намеса на филето помогна на съперника да осъществи минаващ бекхенд - 40-30. Двойна грешка вкара неочаквано гейма в дюс, но той веднага се реваншира с отличен невърнат сервис за авантаж. Грешка по правата от форхенд на българина обаче възстанови равенството, а нова двойна грешка вече даваше притеснителен сигнал. Прекрасен сервис и офанзивни форхенди доведоха все пак до заличаване на шанса за пробив, а невърнат начален удар осигури нов авантаж на Димитров. Русувуори показа търпение при размяна на бекхенди по диагонала, след което направи къса и комбинира с успешен лоб, за да си заслужи нов дюс. Третата двойна грешка на Гришо доведе до още една възможност за рибрейк, която вече финландецът превърна в заличаване на изоставането си - 4:3.

Гришо продължи с неточностите и изостана набързо с 40-0, като особено от бекхенд той не можеше да направи точно отиграване. Пресилен форхенд на българина скоропостижно направи резултата 4:4. Двойна грешка доведе до 15-15, а мини-кризата се пренасяше и към изпълнението на сервис. Най-после форхенд-уинър по правата сложи край на негативната серия от неточности, а след това Димитров регистрира и невърнат начален удар за 40-15. Ас пък приключи гейма за 5:4.

Русувуори направи две поредни грешки от форхенд и изостана с 0-30, след което извади късмет с намиране на линията с ранен удар по топката от средата на корта, провокирайки неточност на българина - 15-30. Григор сбърка предизвикано с правата страна на ракетата, докато тича, за 30-30, но после матира съперника на мрежата с настигане на къса топка и минаващ бекхенд - шанс за пробив и сетбол. Нова грешка от форхенд в движение обаче неутрализира възможността, но тя беше провокирана от отлична смяна на посоките на финландеца. Страхотен уинър от предната страна на Русувуори му осигури авантаж, но той си го опропасти с бекхенд в мрежата. Най-после Гришо прати по диагонала форхенд в движение и накара опонента да сбърка, за да си издейства втори сетбол. Той стана факт след грешка със задната страна на ракетата на финландеца - 6:4 за 57 минути игра.

Втори сет

Гришо започна с впечатляващ смач от около метър зад основната линия за 15-0, а Русувуори го изтласка назад и принуди да сбърка с хубав бекхенд по правата - 15-15. Острите форхенди на българина обаче продължаваха да са проблем за съперника и той поведе с 30-15, след което финландецът го "шамароса" с едва петия си уинър за 30-30. Атрактивно разиграване между двамата беше спечелено от Гришо с матиране на съперника на мрежата с много импровизирани отигравания - 40-30, а невърнат сервис доведе до 1:0.

Българинът направи непредизвикана грешка, а Русувуори сполучи с ултра агресивен ретур и поведе с 0-30. Григор му опонира с форхенд-уинър по обратния диагонал за 15-30, след което нов "тежък" негов прав удар се оказа печелившо решение при 30-30. Невърнат сервис осигури авантаж на бившия номер 3 в света, а втори пореден такъв направи съотношението 2:1.

Фамозна къса на Димитров му издейства 15-15, след което той за пореден път блесна с невероятен атлетизъм и достигна пусната топка край мрежата, за да матира отново съперника си за 15-30. Финландецът заложи два последователни пъти на сервис-мрежа и имаше успеваемост за 40-30, но в третия случай пак си изпати в предни позиции - Гришо първо направи лоб, а след това завърши с форхенд по правата за дюс. 55-ият в света направи грешка от прибързване с бекхенд и трябваше да защитава шанс за пробив, а българинът майсторски се възползва от него с поредица безжалостни форхенди - 3:1.

Правият удар на Гришо не спираше да се развихря и набързо поведе с 40-0 в следващия си сервис-гейм, след което дойде и една от позабравените неточности от бекхенд за 40-15. Супер подаване обаче затвърди брейка и доближи топ тенисиста ни още повече до спечелване на мача - 4:1.

Григор не спираше да демонстрира високо самочувствие и спечели разиграване от дъното на корта с две поредни къси топки от бекхенд, които дори намекваха за опит за подигравка със съперника - 15-15. Русувуори беше провокиран да сбърка форхенд по правата, а това дойде веднага след негова двойна грешка - 30-40 и шанс за пробив за Димитров. С първия си ас финландецът го неутрализира, а после на свой ред размина Гришо на мрежата. Търпението на българина от основната линия му позволи да дочака неточност за нов дюс, след което обаче той загуби "надстрелване" от дъното на корта. Непредизвикана от форхенд на 20-ия в света направи резултата 4:2.

С два невърнати сервиса, плюс форхенд-уинър веднага след подаване, Гришо поведе набързо с 40-0. Последва грешка при излизане на мрежата от липса на търпение, но веднага след нея българинът завърши гейма с нов печеливш прав удар по правата - 5:2.

Дежурният изключителен минаващ бекхенд на Гришо зарадва малкото зрители по трибуните за 0-15, но пък Русувуори отговори ас - 15-15. Фамозно изпълнение в защита на Димитров от невъзможна позиция отново прикова вниманието на феновете, а той самият дори се извини на усмихващия се съперник, защото извади и доста късмет в тази рядко срещата ситуация. Финландецът стигна до 30-30 с излизане на мрежата, но после стана "жертва" на нова изключително спечелан точка от Григор - акробатичен лоб за мачбол. С отличен начален удар Русувуори неутрализира шанса за пробив, а после нова бомбардировка си осигури авантаж. Гришо го прикани на мрежата с къса топка и последващ "шамар" от бекхенд по правата за нов дюс, но в следващото разиграване не можа да осъществи подсечен обратен удар. 55-ият в света все пак успя някак си да измъкне гейма и да се задържи в мача още няколко минути - 5:3.

Григор набързо дръпна с 30-0 с отлични сервиси, а до троен мачбол се стигна след бекхенд в мрежата на финландеца. Мощни два поредни форхехнда на българина сложиха край на срещата и направиха факт третия успех на топ тенисиста ни над този съперник през 2023-та - 6:4, 6:3 за 1 час и 47 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация