Алкарас отново се оказа непреодолимо препятствие за Григор Димитров

23:12
Алкарас отново се оказа непреодолимо препятствие за Григор Димитров

Григор Димитров изигра най-добрия си мач срещу Карлос Алкарас, но въпреки това отстъпи за трети път на шампиона от US Open и световен номер 2 с 4:6, 4:6 за 1 час и 34 минути игра.

Гришо не можа да стигне полуфиналите в “Куинс” за трети път в кариерата си, а за Карлитос това е първото класиране на такава фаза в турнир на трева, което се случва в идеален момент точно преди “Уимбълдън”.

Димитров вече има 12 поредни поражения срещу съперници от топ 5 - серия, която започна през 2021 година, а последният му успех срещу опонент от такъв ранг е на осминафиналите на “Мастърс”-а в Индиън Уелс 2021-ва и паметния обрат срещу Даниил Медведев.

Григор започна негативно двубоя и от водеща позиция при 40-15 в първото си подаване направи две двойни грешки, плюс две непредизвикани от форхенд. Така топ тенисистът ни изостана с пробив рано-рано, а после имаше три шанса за връщане на брейка в 12-минутен сервис-гейм на Алкарас, но испанецът оцеля.

Втората част започна позитивно с пробив и 3:0 за Димитров, но той допусна заличаване на предимството си, след което двамата продължиха да си разменят пробиви. Гришо пак направи две двойни с допълнителни непредизивкани грешки и от 4:4 изостана с брейк, а оттам вече Алкарас си затвори мача.

Димитров губи от световния номер 2 на трета различна настилка след пораженията на “Мастърс”-а в Париж на твърди кортове и в Мадрид на клей, но със сигурност днес беше най-равностоен на противника си.

Гришо изигра четвъртия си четвъртфинал в "Куинс", като остава с титлата от 2014-та и двата полуфинала от 2012-та и 2017-а. Той ще се изкачи с поне една позиция в световната ранглиста до 25-ата, а може прогресът му да бъде и с две, ако Себастиан Корда не елиминира Алкарас на полуфинала. 

Първи сет

Алкарас започна с форхенд-уинър от дъното на корта за 0-15, но Гришо отговори с невърнат сервис в полето за предимство - 15-15. Неотразен втори начален удар на българина го изведе до 30-15, а той заби и първия си ас за 40-15. След това топ тенисистът ни направи двойна грешка, като може би си струваше да се консултира с "ястребовото око" - 40-30. Той след това пробва сложен уинър от форхенд при висока парабола на топката и логично пресили, за да се стигне до дюс. Още една двойна грешка доведе до шанс за пробив на съперника, а нов пресилен форхенд означаваше брейк за Алкарас - 0:1.

Димитров вкара чудесен ретур, но не можа да направи уинър по обратния диагонал от форхенд и изостана с 15-0. Два поредни невърнати сервиса бяха достатъчни за 40-0, а грешка от бекхенд на Гришо направи резултата 0:2.

Гришо започна с невърнат начален удар и ас за 30-0, а след това от водеща позиция в търсене на уинър отново пресили форхенда си - 30-15. С пореден неотразен сервис българинът се доближи максимално до спечелване на гейма, а още едно повторение на това изпълнение, този път при второ подаване, се стигна до 1:2.

Алкарас поведе с 15-0, но в следващото разиграване Димитров го размина на мрежата с хубав форхенд тип контрапие за 15-15. Испанецът пласира невърнат сервис, а после се понрави с излизания напред и две волета за 1:3. Световният номер 2 пресили два поредни форхенда и съотношението стана 30-0 за Гришо, който добави и ас за 40-0. Още едно неотразено подаване на топ тенисиста ни доведе до 2:3.

Алкарас реализира форхенд-уинър за 30-0, но после направи грешка при размяна на бекхенди - 30-15. Опит за уинър с предната страна на ракетата, докато тича назад, означаваше нова грешка на испанеца за 30-30. С подсечен сервис по диагонала в полето за предимство световният номер 2 поведе с 40-30, но после стана жертва на гениален бекхенд-ретур по къс диагонал на Гришо, който допълни с уинър от задната страна за дюс. Нов чудесен ретур този път не беше оползотворен от българина, който сбърка форхенд от средата на корта в желание за уинър. Двойна грешка на Алкарас доведе до ново равенство, а страхотен форхенд по диагонала в движение на българина му донесе предимство и брейк-бол. 

За съжаление, Димитров се подхлъзна в неподходящ момент и съперникът му записа уинър за трети дюс. Испанецът отново имаше успех с подсечен сервис по къс диагонал в полето за равенство и стигна до гейм-бол, но Гришо го неутрализира с перфектен ретур, перфектен форхенд по обратния диагонал и воле на мрежата. Впоследствие първата ни ракета спечели "надблъскване" от средата на основната линия и стигна до втори брейк-бол, но Алкарас се справи чрез чудесна къса топка на края на страхотно разиграване от дъното на корта. Световният номер 2 пробва отново да завърши с къса топка, но този път Гришо я стигна и си заслужи трети шанс за пробив. Той беше отразен с класическа комбинация сервис-форхенд и геймът навлезе в 12-тата минута. Два неотразени начални удара на Алкарас все пак направиха резултата 2:4.

Излишен риск на Гришо го постави в неприятна ситуация при 15-30, но той се справи с чудесен форхенд на линията от неудобно положение в средата на корта. Ас по диагонала в полето за предимство направи съотношението 40-30, а още един - номер 4- сложи край на гейма за 3:4.

Алкарас направи три поредни супер сервиса, два от които асове, за да дръпне набързо с 40-0, а после добави и печеливш форхенд за край на интересно разиграване от основната линия - 3:5. Гришо също беше в отлична кондиция на подаване и започна с невърнат начален удар плюс ас за 30-0, а след това направи два поредни изключителни бекхенда, за да стигне до 40-0. Нова директна точка от сервис направи резултата 4:5, а българинът свърши програмата "минимум".

Димитров сбърка обратен удар и се ядоса на себе си, след което Алкарас пласира невърнато подаване за 30-0. За втори пореден път тактиката сервис-мрежа послужи на испанеца и той си заслужи троен сетобл, а после догони къса топка от българина и завърши с бекхенд за 4:6 след 42 минути игра.

Втори сет

Гришо изостана с 0-15, но пласира два поредни отлични сервиса и обърна до 30-15. Последва сравнително лесен втори начален удар на българина и Алкарас влезе напред, за да направи ретур-уинър и да стигне до 30-30. Добра комбинация от дъното на корта веднага след подаването на Димитров го изведе до 40-30 след форхенд-уинър, а геймът свърши със смач на топ тенисиста ни - 1:0.

Световният номер 2 загуби размяна на подсечени бекхенди по диагоналите за 0-15, но компенсира с нова тактика да излезе на мрежата след кик-сервис - 15-15. Неотразен начален удар доведе до 30-15, само че после испанецът стана жертва на фантастичен ретур-уинър - 30-30. Ас на Алкарас направи съотношението 40-30 в негова полза, но последва двойна грешка - дюс. Нов фанстатичен ретур, този път от форхенд, изведе Гришо до брейк-бол, който вече беше реализиран с перфектно насочено посрещане и форхенд-уинър по обратния диагонал - 2:0.

Димитров набързо затвърди брейка си, пласирайки ас и още три невърнати начални удара за 3:0. Алкарас започна следващия гейм с форхенд-уинър след сервис - 15-0, но след това българинът го зашемети с бекхенд по правата за 15-15. Испанецът пласира много дълбок форхенд с висока парабола в близост до мрежата и съперникът му сбърка за 30-15, след което се облагодетелства от контакт с филето и поведе с 40-15 след грешка на Гришо. Страхотен ретур на българина свали топката в краката на Алкарас и се стигна до 40-30, но той завърши гейма с уинър от форхенд веднага след сервиса за 3:1.

Димитров осъществи невърнат начален удар, но последва двойна грешка за 15-15, а после и неточен форхенд - 15-30. Последва чудесно раздвижване на съперника по ширината на корта и Григор се добра до 30-30, макар за трети пореден път да не беше вкарвал първи сервис. Неловък отскок на топката при воле на Алкарас му издейства изчакване на грешка и той получи брейк-бол, но той се изпари моментално с неотразено подаване - дюс. Двойна грешка даде пак шанс за пробив на световния номер 2, който се възползва от него чрез чудесен ретур на линията и нов удар сантиметри "вътре" за 3:2.

Испанецът започна с невърнат сервис, но после не можа да се справи с хубав ретур на Гришо за 15-15, след което се получи още един неотразен начален удар за 30-15. Алкарас спечели качествено "надблъскване" от средата на корта с много качествен финален форхенд за 40-15, но след това се провали на мрежата - 40-30. Чудесен ретур на Гришо вкара гейма в дюс, а нов такъв провокира грешка на световния номер 2 - брейк-бол за българина. Той самият сам се ядоса на сгрешения си бекхенд, който доведе пак до дюс от изгодна позиция, а впоследствие пореден риск не се оправда - авантаж за подаващия. Григор обаче пласира ретур-уинър от бекхенд по правата и си издейства ново равенство, а Алкарас пак блесна с маркова къса топка за предимство. За съжаление, няколко хубави подсечени бекхенда на Димитров не провокираха желаната грешка, защото испанецът закачаше линиите (може би в един момент пресили, но лайнсменът не се обади), за да завърши с фанстастичен форхенд-уинър - 3:3.

Гришо направи двойна грешка за 0-15, а после не сполучи с опит за бекхенд-уинър по правата - сантиметър в аут за 0-30 и нова неприятна ситуация. Алкарас пласира хубав ретур и си издейства троен брейк-бол, като първият се изправи след неотразен начален удар. Феноменални два поредни удара на световния номер 2 му заслужиха пробива и повеждането с 3:4.

В по-дългите разигравания с по-бавно темпо в следващия гейм Григор си заслужи лек аванс при 15-30, защото съперникът не беше безпогрешен. След това българина вкара хубав ретур и постепенно си издейства излизане на мрежата, за завършване със смач и двоен брейк-бол. И двата обаче бяха спасени с асове, но след това ново добро връщане на Димитров го изведе до шанс за пробив. В крайна сметка Алкарас направи грешка от форхенд и резултатът стана 4:4.

Димитров започна с двойна грешка за 0-15, след което сбърка бехкехнд в стремеж за ново "надблъскване" от средата на корта. Още една двойна вече наклони сериозно везните в полза на противника при 0-40, а Алкарас се възползва още от първата си възможност за 4:5.

Световният номер 2 стигна до 30-15 с два отлични начални удара, а после се облагодетелства от грешка на Гришо при опит за форхенд по обратния диагонал - 40-15 и два мачбола. Още един неотразен сервис сложи край на мача - 6:4, 6:4 за 94 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация