Димитров се класира за четвъртфиналите в "Куинс" (видео)

21:00
Димитров се класира за четвъртфиналите в "Куинс" (видео)

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите АТП 500 в "Куинс". Първата ракета на България надигра 19-ия в света аржентинец Франсиско Серундоло с 6:3, 7:5 за час и половина игра на централния корт в Лондон.

Това е четвърта поредна победа за Гришо в английската столица, като причина за дългата му серия е фактът, че той започна още от квалификационната фаза. Българският тенисист преодоля последователно Александър Вукич, Артур Риндеркнех, Емил Руусувуори и Франсиско Серундоло днес, за да достигне отново сред най-добрите осем в турнира. 

Опонент на Димитров на четвъртфиналите ще бъде световният номер 1 Карлос Алкарас, който по-рано днес победи чеха Ижи Лехечка с 6:2, 6:3.

ПЪРВИ СЕТ:

Мачът започна с безупречен сервис-гейм от страна на Димитров, който впечатли със силни сервиси и не допусна нито точка в откриващото си подаване за 1:0. Още в откриващия си гейм на сервис Серундоло изпадна в проблемна ситуация, тъй като добрите ретури на Григор му позволиха да стигне до равенство при 30:30. 19-ият в света обаче прояви самообладание и се измъкна, за да изравни геймовете при 1:1.

Този път дойде моментът Серундоло да притисне съперника си. Аржентинският тенисист спечели първите две точки в третия гейм, преди Григор да реагира с хубав форхенд по диагонала за 15:30. Последва фантастично стоп воле от Димитров, а с два мощни сервиса българинът също успя да се реабилитира - 2:1. След това неговият опонент записа далеч по-успешно представяне на свое подаване и спечели своя гейм без особени проблеми за 2:2.

За съжаление обаче Димитров отново трябваше да се спасява от неприятен момент при 15:30 в полза на Серундоло. И този път обаче хасковлията намери навреме първия си сервис, благодарение на който отново излезе напред в резултата - два поредни аса за 3:2. В шестия гейм Гришо отново имаше шанса да сътвори нещо по-интересно в двубоя, но Серундоло отново намери решение при ситуация 30:30 и спечели подаването си за 3:3.

Солидната битка от основната линия между двамата се поднови в следващия сервис-гейм на Григор. В него отново се стигна до 30:30, но сервисът за пореден път се оказа пръв приятел на първата ни ракета - 4:3. След кратката пауза Димитров най-сетне имаше възможност да пречи сервиса на своя противник. Българинът си заслужи две точки за пробив, като с невероятен бекхенд по правата от защитна позиция той реализира брейка за 5:3. Впоследствие Димитров проведе и безупречен сервис-гейм, затваряйки първия сет с 6:3 след подаване на нула.

ВТОРИ СЕТ:

Серундоло не позволи на огорчението от загубения първи сет да му повлияе толкова сериозно и на бърза ръка спечели първия си сервис гейм за втория сет, а след това дори се опита и да постигне първия си пробив в мача. Димитров обаче спаси една брейк точка и с много търпение съумя да неутрализира опитите на своя съперник - 1:1.

Напрежението този път обзе изцяло Серундоло, който изглеждаше значително разочарован от неуспеха си в предния гейм. Две непредизвикани грешки от неговата ракета доведоха до два поредни брейк бола за Григор, но чрез мощни сервиси аржентинецът се спаси и стигна до дюс. Така или че обаче Григор довърши започнатото и материализира още един пробив за 2:1.

Въпреки натрупаната увереност у Григор в същото време колебливостта в играта на Серундоло, аржентинският ас затрудни максимално българина в следващия му сервис гейм. В него се стигна до дюс, но в крайна сметка хасковлията успя да затвърди пробива си за 3:1. Бившият номер 3 в света можеше и да се сдобие с още по-сериозен аванс в резултата, но пропиля две точки за пробив, като по този начин Серундоло се измъкна и намали изоставането си до 3:2.

Набраната инерция помогна на аржентинеца да възвърне нивото си на концентрация и с упорита игра от основната линия да си заслужи две точки за брейк при 15:40. С още една непредизвикана грешка Григор предаде подаването си, а след това не можа да направи нищо в следващия сервис гейм на Серундоло - 3:4 в полза на аржентинеца. Димитров се реабилитира и изравни резултата при 4:4, но след това неговият опонент се измъкна от ситуация 15:30 и отново излезе с едни гърди напред в гейма за 4:5. 

Григор отново не допусна излишен спад в критичен момент и с хладнокръвно представяне в десетия гейм отново стигна до равенство при 5:5. Тук вече се отвори и шанс за българина да изгони интригата от залата. Той си заслужи три поредни точки за пробив, като успя да материализира третата и да запише ключов брейк за 6:5. След това Гришо довърши опонента си с гейм на 15, за да се класира за четвъртфиналите.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация