Нова категорична победа за Григор в "Куинс"

20:34
Нова категорична победа за Григор в "Куинс"

Григор Димитров записа трета поредна изразителна победа в турнира от категория АТР 500 в “Куинс”. Гришо се саморазправи за 87 минути игра с полуфиналиста от миналата седмица в Хертогенбош Емил Русувуори с 6:2, 6:4.

Така след двата си успеха в квалификациите Димитров може да мисли вече за четвъртия си противник в лондонския клуб - Франсиско Серундоло. 24-годишният аржентинец е 19-и в света и вчера елиминира трудно Томи Пол със 7:6(2), 4:6, 6:4.

Григор беше отново убедителен на тревния корт в “Куинс”, и то срещу 44-тия в света финландец, който миналата седмица беше близо до класиране на финала в Хертогенбош. В крайна сметка той отстъпи на Талон Грийкспор, който впоследствие спечели титлата. Миналата година в “Куинс” пък Русувуори беше стигнал до четвъртфиналите, но сега бе спрян рано-рано от топ тенисиста ни.

Първи сет

Гришо започна с изящен форхенд-уинър по правата веднага след ретура си за 0-15, а спечели и следващото разиграване с прав удар по обратния диагонал - 0-30. Русувуори прати топката в аут с предната страна на ракетата си и трябваше да защитава троен брейк-бол, но пресили бекхенд - 1:0.

Финландецът продължи с неточностите и изостана с 15-0, но най-накрая записа първата си точка с мощен форхенд за 15-15. Григор поведе с 30-15, а после и с 40-15 след супер форхенд по диагонала. Сервис-мрежа и лесно воле затвърди пробива за 2:0. Русувуори дочака най-после грешка от бекхенда на българина, която беше предизвикана заради дълбоките му удари. Докосване с рамката на Гришо пък направи съотношението 30-0, а съперникът му регистрира невърнат сервис за 40-0. Фантастичен бекхенд-ретур-уинър на Димитров доведе до 40-15, а двойна грешка на подавача - до 40-30. Българинът спечели размяна на бекхенди и вкара гейма в дюс, а след това прати форхенд в мрежата. Подсечен негов обратен удар в аут означаваше 2:1.

Гришо пресили форхенд за 0-15, а после направи точно същото, макар и заради контакт с рамката - 0-30. С добър прав удар и с отличен сервис паритетът беше възстановен, а Русувуори направи грешка от бекхенд за 40-30. Сантиметър в аут на Димитров означаваше дюс, но той с ас по правата в полето за равенство си издейства авантаж. Втори пореден ас направи резултата 3:1.

Финландецът пресили бекхенд за 0-15, а после направи нова двойна грешка за 0-30. Страхотен форхенд по обратния диагонал на Григор му издейства троен брейк-бол, а още една двойна грешка беше достатъчна за 4:1.

С третия си ас Димитров поведе набързо с 30-0, а странен отскок на топката върху линията след ретур на съперника го подведе и той прати бекхенд в аут - 30-15. Сервис-мрежа му осигури предимство от 40-15, а ас номер 4 свърши работа за 5:1.

Русувуори успя да си изгради аванс от 30-0, което за него беше постижение в момента, макар повече вероятно да мислеше вече за следващия сет. Атака на мрежата след ретура на Гришо подейства за 30-15, а невърнат сервис направи 40-15. Прекрасен форхенд на линията на българина задържа интригата в гейма при 40-30, а Русувуори спечели разиграване от около 20 удара, за да стигне до 5:2.

Финландецът спечели второ поредно разиграване и дръпна с 0-15, но Гришо направи 15-15 с неотразен начален удар. Грешка на българина от форхенд по опразнена права го постави под леко напрежение при 15-30, но впоследствие комбинира перфектно с уинър тип контрапие за 30-30. Трета грешка от форхенд на Димитров обаче доведе до шанс за пробив на съперника, която беше отразена с невърнат сервис. Втори пореден такъв вече означаваше сетбол, материализиран за 6:2 след само 32 минути.

Втори сет

Григор спечели разиграване по форхендите, а после съперникът отново направи двойна грешка и от 30-0 набързо се стигна до 30-30. Чудесен прав удар по правата на българина му осигури шанс за ранен пробив, след което имаше преиграване на точка заради грешно отсъждане на съдията. В крайна сметка Русувуори спаси брейк-бола с хубав бекхенд-уинър по диагонала, а после с нова поредица от качествени обратни удари и атака на мрежата той си издейства авантаж. Пореден прекрасен бекхенд-уинър заслужи гейма на финландеца - 0:1.

Гришо изостана с 0-15, но с невърнат втори сервис стигна до 15-15. Форхенд в мрежата обаче означаваше 15-30, но отново чудесен начален удар послужи за 30-30. Ас номер 5 доведе до 40-30, а трета поредна директна точка от подаване направи резултата 1:1. Българинът спечели разиграване от основната линия за 0-15, а Русувуори записа невърнат сервис - 15-15. Великолепен минаващ бекхенд на Гришо го изведе до 15-30, но после той сгреши слайс-ретур - 30-30. Неточност от форхенд по правата на българина даде гейм-бол на противника му, а още една такава беше достатъчна за 1:2.

Димитров започна с шестия си ас за 15-0, но съперникът му отново демонстрира качествени форхенди и стигна до 15-15. Ретур в краката на Гришо провокира грешка за 15-30, а после финландецът успя да повтори упражнението и си заслужи два брейк-бола. Григор отрази първия със седмия си ас, а с отличен втори сервис неутрализира и втория - дюс. Нов много дълбок ретур на Русувуори затрудни нашия топ тенисист и се стигна до трети шанс за пробив, но и той се изпари след ас. Деветият ас пък осигури авантаж на българина, но той загуби равновесие зад основната линия и стана "жертва" на къса топка - ново равенство. Димитров спечели размяна на подсечени бекхенди за авантаж, а десетият ас сложи край на проблематичния гейм - 2:2.

Фантастичен минаващ форхенд на Гришо му позволи да дръпне леко с 0-15, след което надхитри съперника с поредица подсечени бекхенди и атака на мрежата за 0-30. Петата двойна грешка на Русувуори в мача направи съотношението 0-40, а първият брейк-бол беше отразен с невърнат сервис. Бекхенд в аут на финландеца направи пробива факт - 3:2.

44-тият в света поведе с 0-15 след остър бекхенд по диагонала, но после пресили форхенд за 15-15. Невърнат сервис на Гришо го изведе до 30-15, а след това с подсечен бекхенд по правата той провокира грешка на съперника - 40-15. Ас номер 11 затвърди пробива - 4:2. Димитров имаше чудесен шанс да дръпне с 0-15 отново, но прати форхенд в мрежата от печеливша позиция, но в следващия момент направи рядко срещан ретур-уинър с подсечен бекхенд за 15-15. Неотразен начален удар на финландеца бе последван от негов форхенд в мрежата - 30-30. Той обаче компенсира в следващото разиграване, печелейки го с поредица от прави удари по диагонала за 40-30. Още един уинър с тази страна на ракетата направи резултата 4:3.

Димитров наниза форхенд-уинър по къс диагонал за 30-0, а с невърнат втори сервис си осигури три шанса за 5:3. Още първият беше материализиран и топ тенисистът ни се доближи само на гейм от победата. Страхотно разиграване от около 20 удара беше спечелено от българина за начало на следващия сегмент за 0-15, а съперникът отговори с неотразено подаване - 15-15. Русувуори надделя за първи път в мача в размяна на подсечени бекхенди и дръпна с 30-15, но после бе принуден да сгреши със задната страна на ракетата - 30-30. Чудесен бекхенд-слайс по правата на Григор послужи като контрапие и му осигури мачбол, но за съжаление с помощта на късмета финландецът оцеля. Форхенд-уинър по правата на Димитров го изведе до втори мачбол, но Русувуори се справи чрез комбинация сервис-форхенд-уинър. Нов печеливш прав удар на 44-тия в света му осигури авантаж и с неотразен сервис сложи край на гейма - 5:4.

Григор започна перфектно с две бързи точки след отлични начални удари за 30-0, а Русувуори прати форхенд в мрежата за 40-0 и съответно три мачбола. С неотразен сервис Димитров узакони третата си поредна победа в "Куинс" за 87 минути игра - 6:2, 6:4.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация