18-годишен испанец изхвърли световния № 3 от Ю Ес Оупън (видео)

10:49
18-годишен испанец изхвърли световния № 3 от Ю Ес Оупън (видео)

Карлос Алкарас Гарфия сътвори голямата сензация в тазгодишното издание на Ю Ес Оупън до момента. 18-годишният тийнейджър елиминира поставения под №3 в схемата Стефанос Циципас, побеждавайки го с 3:2 сета - 6:3, 4:6, 7:6(2), 0:6, 7:6(5). Срещата предложи невероятно зрелище, в което двамата тенисисти си разменяха надмощието, но младокът показа изключителна психика и успя да надвие далеч по-опитния си съперник.

Още от самото начало Алкарас Гарфия даде да се разбере, че не се плаши от именития си опонент и в първия сет доминираше на корта. Той направи два ранни пробива и поведе с 4:0. Циципас върна единия от тях, но в края отново се срина и допусна и трети пробив за 6:3 в полза на испанеца.

Вторият сет продължи в същото темпо и отново младокът проби рано, но след това за пръв път се пропука и позволи на Циципас да спечели 5 поредни гейма, с което гъркът обърна нещата в своя полза и стигна до 6:4.

Доминацията на Циципас продължи и до средата на следващия сет, в който той натрупа солидна преднина от 5:2 гейма и сервираше за сета. Точно тогава обаче пролича големият характер на тийнейджъра, който не се предаде, а успя да върне два последователни пробива и да докара сета до тайбрек, където също показа по-здрави нерви и спечели категорично със 7:2 точки.

Последва обаче нов срив в играта на Алкарас Гарфия, който все едно въобще не участваше в следващия сет, в който Циципас абсолютно безпроблемно спечели с 6:0.

Така се стигна до решаващия пети сет. Той бе най-оспорван и най-равностоен, като до последно не се знаеше кой от двамата ще спечели. Сетът вървеше гейм за гейм, като всеки печелеше своето подаване и само в един от геймовете Циципас стигна до точка за пробив, но не успя да се възползва. И тук се наложи тайбрек да реши крайния победител, като и този път по-неопитният от двамата тенисисти показа по-силна воля и характер и стигна до успеха със 7:5 точки, като така затвори и мача в своя полза.

Така Алкарас Гарфия постигна най-големия успех в кариерата си до момента, достигайки на първи 1/8-финал в турнир от Големия шлем. Там той ще мери сили със 141-ия в света Петер Гойовчик и ще се надява да продължи приказката си в турнира.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация