Контузия принуди Григор да се откаже срещу Попирин

22:45
Контузия принуди Григор да се откаже срещу Попирин

За пореден път на турнир от “Големия шлем” през 2021 година Григор Димитров трябва да прекрати участието си заради контузия. Единственият българин в тенис елита сложи край на мъките си на корта срещу Алексей Попирин след 6:7(4), 6:7(4), 0:4 в третия сет и за съжаление изпусна възможността да се съревновава поне до втората седмица на турнира.

В началото на втория сет Димитров стъпи по болезнен начин и поиска медицински таймаут, а точно тогава и двубоят бе спрян за около половин час заради дъжд. При завръщането на двамата българинът сервираше отлично, макар да загуби втория тайбрек, след което обаче трудно можеше да стои изправен, да изпълнява начален удар и да тича.

На четвъртфинала на Australian Open проблемите в гърба попречиха на Григор да се справи с Аслан Карацев, а в първия кръг на “Ролан Гарос” същите трудности го накараха да се откаже срещу Маркос Хирон.

Тъй като имаше да защитава 720 точки от полуфинала си през 2019-а, Григор ще загуби 675 от тях за световната ранглиста и най-вероятно ще се смъкне извън топ 30 при следващото обновяване.

Първи сет

Григор започна със сервис-гейм на нула, но това не означаваше, че го спечели с лесни точки зад началния си удар. Попирин се постара да влезе в разигравания, но и в двата такива случая българинът го матира с прекрасни уинъри от форхенд по диагоналите - 1:0. 76-ият в света разчиташе почти изцяло на сервиса си при победата срещу Раду Албот и сега също започна устремено в това отношение, а Димитров направи две непредизвикани грешки от бекхенд - 1:1.

Сбъркан форхенд и странен отскок на топката накараха Григор да се справя със ситуация 30-30, но невърнат сервис по правата в полето за предимство и непредизвикана грешка на Попирин свършиха работа за 2:1. Първата ни ракета изпитваше проблеми на ретур при сервиси в тялото, но в други случаи добре влизаше в разиграване след връщане на топката. 

Той стигна до 15-30 с хубав бекхенд по правата, а после с техничен форхенд по диагонала контрира излезлия напред Попирин и стигна до точка за пробив. Тя бе отразена от австралиеца с добър форхенд-уинър, но той после сам донесе втори брейк-бол с грешка от бекхенд. Силен сервис по правата в полето за предимство също послужи отлично на 76-ия в света, но третият шанс за пробив дойде след поредния майсторски бекхенд на Григор. Този път успехът стана факт след грешка на Попирин - 3:1.

Димитров стигна до 40-0 в следващия си сервис-гейм, но после дойдоха две точки за Попирин, след като първото подаване не вършеше работа. За съжаление, двойна грешка вкара гейма в дюс, но последните два начални удара бяха от висока класа и чрез тях Гришо затвърди брейка си - 4:1.

Попирин увеличи броя на непредизвиканите грешки в неподходящ за себе си момент, а Григор за пореден път му прати бекхенд, докато е излязъл към мрежата, с което стигна до точка за пробив. Австралиецът я отрази, а и заби два поредни отлични сервиса, за да намали на 4:2.

Намеса на филето беше помогнала на Григор при осъществяването на пробива му, но сега прати топката в аут и го постави в неудобно положение при 0-30. Неуспешен смач бе последван от сбъркан бекхенд и българинът трябваше да отразява два брейк-бола. И двата бяха неутрализирани успешно, благодарение на началните удари и атака към мрежата. Към този момент Попирин имаше само 7 успешни от 14 излизания напред, а Григор беше доста по-ефективен с 3/4. Непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал доведе до нова точка за пробив, но и тя отиде в миналото. Нов пресилен бекхенд осигури още един шанс за австралиеца и той се възползва с няколко поредни прекомерно рисковани форхенда - 4:3.

Попирин набързо затвърди пробива си и изравни резултата на 4:4, въпреки един форхенд-уинър от ретур на Димитров. След два по-проблематични сервис-гейма дойде ред и на българина да вземе по-убедително подаването си, като все по-отчетлив ставаше стремежа и на двамата да взимат топката възможно най-бързо. Австралиецът трябваше да сервира за оставане в сета и се справи със задачата, като дори два пъти завърши с волета край мрежата - 5:5.

Три невърнати сервиса и форхенд-уинър в актива на Димитров набързо гарантираха поне тайбрек. Почти същият сценарий се разви и при началния удар на австралиеца, така че съвсем скоро се стигна до "дългия гейм". Неподготвено изпълнен бекхенд-слайс по правата на Григор доведе до първия мини-брейк - 1-3, но той беше върнат с двойна грешка на Попирин. Първата ни ракета обаче отново сам си навлече неприятности с по-пасивно поведение и грешка от форхенд за нов мини-пробив, след който вече австралиецът имаше два сервиса за затваряне на сета. За съжаление, два отлични начални удара именно осигуриха на Попирин ранно предимство в двубоя - 6:7(4) за 59 минути.

Втори сет

Вторият сет започна по най-добрия възможен начин - с пробив за Димитров. Той обаче отново намери начин да си затрудни следващия гейм, въпреки два поредни добри сервиса, като трябваше да отразява точка за рибрейк. Това се случи с убедителен начален удар, но липсваше постоянство, което връщаше шансовете на Попирин. Нов шанс за пробив за австралиеца бе неутрализиран с добра серия от дълбоки форхенди, а после дойде ас по диагонала в полето за равенство. Невероятен минаващ удар на 76-ия в света обаче възстанови дюса, а след това Димитров скъса кордаж на ракетата си и отново даде брейк-бол на съперника. Този път грешка от форхенд стана причина за неприятности и резултатът бе изравнен 1:1.

Точно когато Попирин спечели без особени трудности сервис-гейма си за 1:2, Григор поиска медицински таймаут и бе повикан физиотерапевта, за да му окаже помощ за лявото ходило. В същия момент пък заваля дъжд и мачът бе спрян за неопределено време. След около половин час двамата се завърнаха на корта.

Григор не даде признаци на физическо неразположение при откриващия си сервис гейм, макар да направи една двойна грешка - с изключение на нея, всичко останало беше на висота за 2:2. Попирин също не бе загубил ритъм на начален удар и на свой ред спечели убедително подаването си, за да запази статуквото - 2:3. Димитров продължи тенденцията на доминация на сервиращите, като най-после реши и да ползва тактика с излизане на мрежата за завършващи волета - 3:3. Попирин не показа признаци на забавяне и с нов гейм на нула поведе с 3:4, но Григор "върна жеста" и моментално възстанови равенството при 4:4.

Чак в следващия гейм се появи интрига, благодарение на по-качествените ретури на Григор, а и на липсата на първи сервис от страна на австралиеца. При 30-30 обаче точно началният удар влезе в употреба в подходящ момент и поведе с 4:5, провокирайки Димитров да сервира за оставане в сета.

Играта бе спряна за 10-ина минутки, тъй като отново заваля, но играчите останаха на корта. Григор бързо изравни резултата със солидно представяне на сервис, а после дойдоха два отлични форхенда от негова страна, с които си осигури точка за пробив в следващия гейм. За съжаление, именно непредизвикано сбъркан удар от предната страна на ракетата на българина не му позволи да се възползва от шанса си. Попирин оцеля и впоследствие взе подаването си за 5:6, с което отново създаде възможност за тайбрек. Той стана факт след нова порция успешни сервиси от Димитров - 6:6.

Гришо отново първи допусна мини-брейк, след като Попирин намери линията с воле, но веднага двойна грешка на австралиеца. Последва още един мини-пробив в актива на Димитров, но съперникът му на момента го върна, благодарение на изключителен минаващ бекхенд. Григор сбърка елементарен форхенд край мрежата и върна предимството от другата страна на корта, но съвсем скоро австралиецът направи същото - 4-5. Първата ни ракета обаче продължи с неточностите и подари двоен мачбол на противника си, като с още един сбъркан форхенд тайбрекът свърши - 6:7(4).

Трети сет

При 40-30 на свой сервис Григор скъса кордаж за трети път в мача и строши ракетата си, след което я подари на фен в публиката. Следващите му два форхенда бяха далеч от оптималното ниво, вероятно и заради липса на концентрация, при което пробивът стана факт - 0:1. Поведението на корта на Димитров в следващите моменти изобщо не вдъхваше оптимизъм, като вероятно и болката в левия крак се завърна, защото видимо дискомфортът му пречеше изобщо да прехвърли мрежата от сервис и да тича.

Българинът вече се бе възползвал от медицински таймаут и в почивките сам масажираше лявото си стъпало. За щастие, той реши да прекрати мъките си и да се откаже от продължаване на двубоя, за да не рискува допълнително здравето си - 6:7(4), 6:7(4), 0:4.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация