Експресна победа за Григор на старта на Ю Ес Оупън

00:31
Експресна победа за Григор на старта на Ю Ес Оупън

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна с очаквана победа на US Open, елиминирайки колежанския шампион на САЩ Сам Рифис с 6:1, 7:6(3), 6:3 за 2 часа и 7 минути игра.

Зрителите на корт номер 5 не просто се забавляваха с изпълненията на първата ни ракета, но някои от тях дори бяха поздравени лично от него, след като реализира феноменален минаващ бекхенд по правата и трябваше да седне в трибуните, за да се спре. Трикови отигравания с ракетата зад гърба, "хотдог", куп уинъри от бекхенд и форхенд, 14 аса, техника с китката при "обратните" удари и страхотен рефлекс при защита на смач, превърнал се също в печелившо действие - това представляваше двубоя срещу 542-рия в света дебютант на "Голям шлем".

Първи сет

Григор започна с ас по правата в полето за равенство, а после със смач от средата на корта записа уинър за 30-0. Още един печеливш форхенд по правата и невърнат сервис в тялото отдясно приключи убедителен гейм за 1:0. Рифис започна уверено с два невърнати сервиса за 30-0, след което двамата направиха първото продължително разиграване с около 20 удара, основно от бекхенд. Американецът сбърка непредизвикано, но се очакваше именно с такъв стил да опита да спре фаворита в мача. Още една грешка, този път от форхенд, направи резултата 30-30, а малко по-късно Григор го затрудни с бекхенд-слайс и си заслужи точка за пробив. Той стана факт след нов бекхенд на българина, който хвана неподготвен излезлия към мрежата Рифис - 2:0.

В следващия гейм Димитров не вкарваше първия си сервис, а Рифис гледаше да навлиза вътре в корта и да посреща рано второто подаване. Това му помогна да поведе с 15-30, но българинът се справяше добре с форхендите от дъното на корта, а и вторите сервиси в тялото също помогнаха за 3:0. Григор записа петия си уинър направо от форхенд-ретур за 0-15, след което Рифис за трети път досега атакува мрежата и прати волето си в нея. Точно когато трябваше да си осигури двоен брейк-бол, Димитров не прецени форхенд до филето и топката го докосна, за да излезе в аут. Рифис за първи път заслужи аплодисменти с бекхенд-уинър по обратния диагонал, след което все пак затвори подаването си за 3:1.

Григор се справяше отлично на сервис засега поне индикираше, че не страда от проблемите, които срещу Даниил Медведев в Синсинати му пречеха да изпълнява оптимално началните удари. Още два аса на сметката му осигуриха комфортна преднина от 4:1. Рифис отново записа печеливш бекхенд по обратния диагонал, а пък непредизвикано сбъркан удар със задната страна на ракетата на българина му попречи да стигне до поредния шанс за пробив. Мощен бекхенд по диагонала обаче му осигури участие в дюс, а първата двойна грешка на американеца вече осигури брейк-бола. Рифис пробва къса топка за разнообразяване на следващото разиграване, но Димитров не само я стигна, а и записа минаващ бекхенд за 5:1.

Напълно в духа на мача до момента Григор спокойно и уверено приключи сета в своя полза с марковия си минаващ бекхенд от дъното на корта за 6:1 след само 27 минути игра.

Втори сет

Дълбоките ретури на Григор понякога му позволяваха дори да завърши със следващия си удар, като по този начин записа ранен бекхенд-уинър по диагонала. Деветата непредизвикана грешка на Рифис пък осигури двоен брейк-бол, но нито един от тях не бе превърнат в ранно предимство, защото американецът бе агресивен и доминиращ от сервис. Впоследствие той се справи със задачата да си вземе подаването и да си отдъхне, че сценарият за него не е прекалено мрачен още от самото начало - 0:1. Първата ни ракета все пак продължи добрата си успеваемост от начален удар, умело използваше слайса и излизаше на мрежата. Ас номер 4 осигури гейма на нула за 1:1.

Рифис дръпна в резултата на следващия гейм с 40-0, но направи две непредизвикани грешки и сам си навлече неприятности. Нова размяна от основната линия бе спечелена от Димитров, след като съперникът му реши да сменя посоката по обратния диагонал, но не бе подготвен с краката и се стигна до дюс. Хубав дълбок ретур на българина провокира нова грешка на Рифис и съответно нов шанс за пробив, който беше реализиран с прекрасно воле от бекхенд на сервис-линията - 2:1. 

Както в първия сет, така и сега Димитров се озова в позиция 15-30 на свой сервис, след като бе реализирал дебютния брейк. Независимо от агресивната позиция на ретур на Рифис обаче и при липсата на първи начален удар Григор се справи със ситуацията за 30-30, но впоследствие сбърка бекхенд-слайс и за първи път трябваше да защитава точка за пробив. Той стана след двойна грешка и интригата се завърна - 2:2.

Изключителен бекхенд по правата с движение на китката набързо възвърна настроението на феновете на Димитров, но и Рифис отказваше да се предаде, като се стремеше да удължава възможно най-много разиграванията. Първият му сервис работеше отлично в негова полза и той успя да поведе с 2:3. Непредизвиканите грешки също намаляха от ракетата на американеца и той започна добре да се възползва от бързината на корта, докато пък проблемите на Григор на сервис от последните минути продължаваха - нова двойна грешка за 0-30. Все пак, последва ас по правата в полето за предимство, а и още една комбинация сервис-форхенд и в крайна сметка резултатът бе изравнен 3:3.

Рифис започна и да удря топката с все по-голяма сила от основната линия, като рисковете му се отплащаха в следващия гейм, като поведе с 40-0. Двойна грешка и два добри ретура на Григор направиха гейма интересен, защото се стигна до дюс, но тогава пък дойде ред на българина да сбърка непредизвикано пред празен диагонал, след като си бе изградил предимство в разиграването. Това се оказа пропусната възможност, защото Рифис съвсем започна да рискува със скоростта на ударите си и бе възнаграден за 3:4.

Григор започна с двойна грешка, но след това бе доста убедителен при спечелването на гейма за 4:4, а и вдигна на крака публиката с поредния си техничен минаващ бекхенд по правата. Поредната грешка на мрежата на Рифис (след хубав лоб) го постави в положение 30-30, като в следващия момент зрителите не знаеха как да реагират, когато американецът направи смач, но с невероятен рефлекс българинът не само върна топката, но и записа уинър за брейк-бол. За съжаление, до пробив не се стигна, защото секунди по-късно Димитров закачи отново филето и не можа да завърши разиграването, а после вече Рифис удържа за 4:5.

Асове 5, 6 и 7 дойдоха един след друг за Гришо в следващия гейм, плюс форхенд-уинър за 5:5. Страхотна защита и движение по ширината на корта позволиха на Димитров да изравни от 0-30 до 30-30, но лесно бъркан форхенд от негова страна спомогна на съперника му да си вземе подаването и да си осигури поне тайбрек - 5:6. Отново с атлетизъм и добър сервис първата ни ракета свърши работата си да спечели подаването за 6:6 и да осигури "дълъг гейм" на зрителите.

Първият мини-пробив дойде в актива на Гришо за 3-1 след непредизвикана грешка от форхенд в средата на корта на колежанския шампион. Българинът впоследствие взе двете си подавания и поведе с 5-2, а секунди по-късно вече имаше сетболове при 6-3, защото Рифис направи третата си двойна грешка. Ас номер 9 по правата в полето за предимство осигури втория сет в полза на 15-ия поставен - 6:1, 7:6(3) за 87 минути игра.

Трети сет

Григор трябваше да обръща от 0-30, но записа форхенд-уинър по правата и три поредни аса (за втори път в мача), за да дръпне с 1:0. Триков удар с ракета зад гърба отново зарадва зрителите по трибуните, а поредната порция чудесна защита с лобове и минаващи форхенди осигуриха доста убедителен пробив за полуфиналиста от 2019-а - 2:0. За разлика от предишния сет, когато не можа да затвърди пробива си, този път това се случи по много ефектен начин - минаващ бекхенд по правата, при който той бе толкова далеч от корта, че седна в трибуните, а впоследствие поздрави с ръка лично 20-ина екзалтирани привърженици.

Рифис успя да се разпише в резултата и да намали изоставането си на 3:1, но после веднага Григор възстанови трите гейма разлика, благодарение и на поредния си ас. Броят на директните му точки от сервис набъбна на 14, а на уинърите - 40. От този момент нататък мачът определено се доиграваше, като Димитров безпроблемно се доближи на само един гейм от затваряне на двубоя, макар при 5:2 да трябваше да посреща. Непредизвикана грешка на Рифис обаче го постави под напрежение при 15-30, а после още един сбъркан форхенд от негова страна вече осигури два мачбола на българина. За съжаление, нито един от тях не бе реализиран, но секунди по-късно дойде трети (след двойна грешка) - отново отразен от колежанския шампион. Американецът също направи атрактивно воле, с което да зарадва зрителите, а и си взе подаването, за да заслужи аплодисменти - 5:3.

С два форхенд-уинъра по диагонала Димитров натрупа три мачбола и след пропуск на Рифис срещата приключи очаквано - 6:1, 7:6(3), 6:3 за 2 часа и 7 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация