Чиро Ферара: Не може да става и дума за криза в Юве!

12:25
Чиро Ферара: Не може да става и дума за криза в Юве!
Чиро Ферара е представител на най-младите треньори в Италия, които започнаха в новата професия в голям клуб. Подобно на Леонардо в Милан. За разлика от бразилеца обаче Чиро стартира по-рано - миналия сезон. И с по-добри резултати. Всички му се възхищаваха, докато не дойде загубата с 0:2 от Палермо. Достатъчен бе един негативен резултат и плъзнаха съмнения. Дори бе спомената думичката "криза". Торинският "Тутоспорт" направи обширно интервю с Ферара, от когото тифозите на бианконерите очакват титлата.

- Извинявайте, Ферара, как преживявате първия ви по-труден момент начело на Ювентус?

- Няма никакви драми. Има само съжаление и разочарование, защото от загубите боли, независимо на какво се дължат. С Дженоа наваксахме в резултата, макар че заслужавахме повече. Ако бяхме паднали, щях да съм също толкова недоволен. Знаех, че рано или късно ще дойде този момент и ще изиграем слаб мач. Необходимо е да си зададем точните въпроси, за да се пренастроим навреме.

- С две думи не става въпрос за криза?


- Не мисля, че може да се говори за криза. Хубаво е да се прави разграничение. Криза на резултати няма, защото сме само на 2 точки от върха и много по-добре в сравнение с миналата година. Ако съпоставяме последните мачове с началото на сезона, то е вярно, че има спад в играта на Юве. Трябва да работим още, за да коригираме изоставането си. И всеки да поеме своите отговорности.

- Преди всичко играчите, които в Палермо не показаха отговорна игра.


- Отговорностите са на всички, като моите са най-големи. Не мога да се деля от момчетата. Част от моята работа е да ръководя колектива и да мотивирам всички - и млади, и стари.

- Напоследък Юве се мъчи срещу съперниците си.

- Достигнахме до някои равенства, но по различен начин. Не е възможно да се сложат под един знаменател хиксовете ни с Болоня, Дженоа или Байерн Мюнхен. И никога няма да ме чуете да обвинявам някого от моите играчи.

- Някои хора твърдят, че сте твърде приятелски настроен към футболистите си.


- И знам, че така е правилно. А защо никой не говореше подобни неща през първите четири кръга? Аз обаче знаех, че рано или късно ще започне да се обсъжда и това. Така, както и липсата ми на опит. Това са празни приказки и банални разговори. Не мога да отрека, че съм приятел с някои от футболистите. Но моите решения се взимат с разум, а не със сърце. С цената да си разваля отношенията, което е малко вероятно.

- Значи тогава вие сте строг треньор.

- Трябва да следвам интересите на Ювентус и работя за доброто на отбора и на клуба. Никакви лични отношения не влагам.

- Как реагирате на критиките?

- Критиката ме кара да се замислям, стимулира ме. Помага ми да анализирам постъпките ми.

- Ще видим ли различен Ювентус след паузата за национални отбори?

- Поне така се надявам, че ще бъде. В противен случай положението ще стане много тежко.

- Измежду големите отсъстващи беше Мохамед Сисоко. Смятате ли да го използвате редом до Фелипе Мело?

- Момо има характеристики, които му позволяват да се адаптират към всякакви варианти на игра. Дава винаги всичко от себе си и може да се използва както в схема с трима в линия, така и с двама полузащитници.

- След седем кръга от Серия А сбъдват ли се очакванията ви?


- Всичко се получава така, както предполагах. Според класирането има изключително изравняване на силите. Може би италианското първенство не е най-красивото на света, но със сигурност е най-трудното.

- Как ви се струва Моуриньо?


- Той е част от играта. Ако се спазва добрият тон, то няма нищо лошо в неговото поведение. Аз съм на мнението, че всеки е свободен да изразява свободно мнението си.

- Как се промени животът ви, откакто се отдадохте на треньорската кариера?


- Има много повече внимание към моите изяви. Известността ми така се е покачила, че ме спират по улицата и ме поздравяват с "Добър ден, мистер (на италиански това е обръщението към треньорите, б.р.)". Приятно е това усещане. В моя случай все едно изживявам отново емоции от времето, когато играех. Знам, че отговорностите пред мен са огромни.

- А личният ви живот промени ли се?


- У дома не говоря за работа, гледам тези въпроси да ги разрешавам, преди да съм прекрачил прага на дома ми. Като треньор имам отговорността да ръководя голям клуб с 25 футболисти и технически щаб. Има напрежение и съм наясно, че моята позиция е стратегическа.

- Как са взаимоотношенията ви с Фабио Канаваро, приятели сте, имате благотворителна организация заедно. Как го виждате след престоя му в Реал?

- Виждаме се по-рядко. И можете ли да повярвате, че се обръща към мен с "мистер"?

- Все още ли е истински капитан?


- Говори рядко, но това, което казва, се чува ...

- Дължите ли нещо на Раниери?

- Ако ние не бяхме победили Рома, можеше да не се налага Раниери да заменя Спалети.

- И за да завършим, ласкаят ли ви сравненията с Гуардиола?


- Да, разбира се, че са приятни подобни сравнения. Той спечели всичко, но нашите пътища са много различни. Ще ми хареса да постигна това, което той направи с Барса.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация