Защо Реал Мадрид може да си позволи всеки футболист

14:53
Защо Реал Мадрид може да си позволи всеки футболист
След като Флорентино Перес изглежда удържа на обещанието си и бразилският плеймейкър на Милан Рикардо Кака е напът към преминава на "Сантяго Бернабеу", сигурно се чудите как бизнесмоделът на Реал Мадрид му позволява да съперничи на клубовете от Висшата лига. Без да си има руски олигарх или арабски шейх, откъде "Кралския клуб" намира парите, за да надцака всички?

Първо трябва да се отбележи, че Реал Мадрид е гигантски клуб, може би най-голямата запазена футболна марка в света. Не е случайно, че испанците оглавяват класацията на най-богатите отбори на "Дейлойт" през последните 4 сезона, независимо от незавидното си представяне в Шампионската лига. Реал е трети в Европа по средно посещение на мачовете му. И макар приходите от стадиона му да не могат да се мерят с тези на Манчестър Юнайтед, те пак са сериозна цифра. Освен това Реал преследва много упорито всяка възможност за спонсорство, включително чрез турнетата в чужбина (клубът организира тренировъчни лагери в страни като Виетнам и Китай).

Но какво още работи в полза на мадридския клуб? А, вярно: техният договор за тв права е най-скъпият в света. В полза на Реал е и данъчното законодателство в страната (първоначално насочено към чуждестранните банкери и мениджъри), благодарение на което чуждите футболисти плащат 23% по-малко данъци през първите 5 г. на престоя си в Испания. Което, ако се доверим на цифрите от вестникарските заглавия, значи, че ако Реал иска да плаща на Кака чиста заплата от 9 млн. евро на сезон, това ще му струва по-малко от 11,4 млн. евро на година. За сравнение - на Манчестър Юнайтед подобна заплата ще му излезе 18,2 млн. евро годишно заради последните данъчни разценки, залегнали в последния бюджет. Което за 5-те години на договора на играча прави общо 34 милиона евро по-малко за издръжката му в сравнение с Юнайтед.

И съвсем не на последно място, Реал Мадрид всъщност има статут на обществена организация с идеална цел. Което, освен всичко друго, значи, че на "Кралския клуб" не му се налага да плаща по 34 млн. евро годишно само за лихвите от дълга си (колкото плаща Ман Юнайтед).

Какъвто и да е дългът на Реал (а подробностите за истинския му размер са твърде мъгляви), той е към испански банки, повечето от които са под политически и обществен натиск да не притискат прекалено силно "Белия балет". Защото клубът е прекалено голям и твърде важен, за да се допусне негов срив или пък да бъде поставен под такъв натиск от заемодателите, какъвто се прилага спрямо обикновените клубове. В сравнение с общественото, политическото и икономическото значение на Реал Мадрид, всички останали отбори по света изглеждат като джуджета, с изключение може би само на Барселона. В този смисъл, Реал наистина играе по различни правила.

Но колко точно струва договорът на клуба за тв правата? Според официалните данни от клуба, през 2006 г. Реал подписва 7-годишен договор с "МедиаПро", който му гарантира 1,1 милиарда евро за тв правата в Испания. Или поне такава е версията на Реал Мадрид, защото от "МедиаПро" никога не са разкривали сумата, чийто размер някои оспорват. Но ако е вярно, това означава, че Реал печели по 154 млн. евро на сезон само от тв правата за Испания, тоест над 2 пъти повече от Ман Юнайтед.

По какво структурата на клуба се различава от тази на други водещи клубове?
Реал Мадирд е един от четирите испански клуба (другите 3 са Барселона, Осасуна и Атлетик Билбао), за които бе направено изключение за закона от 1991 г., задължаващ отборите да се преобразуват в акционерни дружества. Което значи, че Реал провежда редовни избори за президент, който да ръководи клуба. После президентът избира ръководство и назначава своите хора на ключови позиции в клуба.

Какво е нужно, за да бъдеш избран?
За да се явиш на избори, трябва да си испански гражданин, член на клуба от поне 10 г. И, още по-важно, трябва да заявиш депозит, равен на 15% от клубния бюджет, което прави около 57 млн. евро. Все пак не се налага да идваш с парите на "Бернабеу", просто е нужна банка, която да ти бъде гарант. После можеш да водиш предизборна кампания, а накрая всичко се решава с гласовете на клубните членове (т. нар. "сосиос").

След като Перес бе избран за президент, той трябва ли да издържа клуба?
Не. Всъщност не му се разрешава. Той просто ръководи клуба. Разбира се, Перес е един от най-богатите хора в Европа, с разностранни бизнес интереси. Без съмнение той може да ги задейства така, че да подпомагат клуба, особено в отношенията му с банки и спонсори. Все пак на него не му се разрешава да финансира клуба. И, разбира се, не му е позволено да печели от него в чисто финансов план.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Berbatov4
24.06.2009 01:58

Реал Мадрид тях да не ги мислим те имат адски много пари там държавата ги спонсорира.Бюджета на Реал Мадрид е огромен колкото нашите клубни отбори не са виждали и скоро няма и да видят *wink*

Ginekologa
09.06.2009 13:44

ми ся не ми харесва реал когато играха.Зидан,бекъм,роналдо и дгуги имаше но в момента не се сещам *sick*

Notlike
09.06.2009 13:16

Какъвто и нападател да имат, то той няма да бъде от класата на Роналдо. "Феномена" направо мажеше всичко на пътя си и бележеше над 50% от головете на клуба, а Раул по негово време беше като бледа сянка и нерядко беше резерва. Гадно за феновете на "галактикос", но ФАКТ!

maistorinho
09.06.2009 12:49

Абсолютно вярно ivailoh и milan1989,Хайнце,Диара (двамата),Ван Дер Ваарт са все ненужни футболисти ,далеч от стилът на Реал...евала на хора ,като nom3rcy ,които гледат реалистично на нещата,аз също съм адския фен на Реал през целия си съзнателен живот,но за последните 3 години няма как да отрека ,че Барса играят по-добре от тях,не само в Испания ,но и в Европа ,като фен на "Белия балет" се надявам това да се промени и те отново да тръгнат по висините на световния футбол,пожеллавам им добра селекция(не смятам ,че само зявезди с технически умения,като Роналдо и КАКА правят един отбор велик-прави го изградения колектив...)и още ПЕТ поредни титли в ШЛ,както при основаването на този турнир под името Купа на Европейските Шампиони-КЕШ 1955-1960...общо взето всяка дума ,която се казва е ще се повтаря все с някое мнение,защото това е най-великия отбор и институция в спорта през изминалите почти 110 години...

ivailoh
06.06.2009 15:29

Milan1989 , почти съм съгласен с теб ...Според мен в отбора на Реал Мардид играчите които нямат място са: Хайнце,Л.Диара,М.Диара. А колкото до Раул-шапка му свалям на тоя човек,той си е легенда на отбора,само че му остават не повече от 2 сезона футбол на най-високо ниво . Инъче да се надяваме че тоя сезон Реал ще са шампион *stop* *wink*

Milan1989
06.06.2009 06:58

Този сезон най-сетне мисля, че Реал ще изгрее. Искам само Раул Албиол, Кака и Кристияно и отбора е идеален.
Касиляс ;Хайнце ;Рамос; Албиол; Л.Диара ;Кака ; М.Диара; Робен;Кр.Роналдо;Раул; Хунтелаар и като добавим резерви като Снайдер;Игуаин;Гаго и т.н. изглежда готов за титли отбора *smile*

nom3rcy
06.06.2009 01:42

angel_hi кажи ми що мислиш, че Реал не са най великия клуб в света и кфо разбираш под НАЙ-ВЕЛИК ?

manutd_pz
05.06.2009 21:54

nom3rcy: пич правя ти евалаа, разбираш от футбол и най важното не казваш на 4ерното бяло, евала ти казвам.А до колкото до Реал , аз сащо сам фен на тях от както се помням и за мен няма зан4ение дори да изпаднат в секунда девисион пак ще сам им фен. А доколкото трансферите няма нищо срамно ние не сме като някои др отбори който идва един Шейх и се опитва да купи слава за отбора. Реал си е доказан отбор и парите сам му 4естни , така 4е няма нищо срамно да прават такива трансфери.А колкото до това 4е по времето на Ел Глалактикос, ivailoh е прав за вси4ко, а и Реал си има едно ядро около което може да се развива отбора.Очаквам един мн силен Реал такав какавто сме свикнали да го гледаме, защото само футбола губи ако Реал не е на мястото си и то е върха.

ivailoh
05.06.2009 21:32

Adrian000 ,ти явно не си запозанат изобщо с историята на Реал Мадрид ама пишеш коментар...Аз съм фен на Реал от както се помня ,и мога да ти кажа само за информация ,че по времето на "Ел Галактико" бяха спечелени следните трофеи: 2 пъти шампионата, 1 път КЕШ,1 път Интерконтиненталната купа,1 път Европейската супер купа . И това ако не е нищо като успехи за тебе,не знам... *stop*

CRISSIER
05.06.2009 20:10

И да копуват и да не копуват до година пак ще има 6:2

red_manutd_7
05.06.2009 19:15

Заглавието трябва да е "Защо Реал Мадрид не могат да си позволят повече от един космически трансфер за по-малко от две години" - Рибери.

Adrian000
05.06.2009 18:41

footskater_sam, ми то къто събраха преди години Бекъм, Фиго и Зидан пак същото се учакваше ама... отбор се гради не се купува наготово! Много звезди на едно- много завист. Всеки гледа да испъкне и нищо не става!

footskater_sam
05.06.2009 18:38

Не се заблуждавайте Кака къде и да иде пак ще играе за 4ма халфове и ще прави големи сезони а ако земат и роналдо нищо чудно пак да има требъл но тоя път за реал.

lubo_309
05.06.2009 16:57

Ако автора на статията си прочете и оправи 1-вото изречение, статията ще е доста по-добра *stop*

TigerJK
05.06.2009 16:31

може да имат пари, и да си купят играчи, но не и отбор :>

villitu
05.06.2009 16:24

Реал М са един замиращ отбор Видяхте како стана с Бекъм и Нистелрой *sad*

pako7
05.06.2009 16:21

нямам думи!!! егати ТВ-правата...?!?! ако тази сделка наистина е факт и изобшо всичко написано е истина.....няма клуб в света който може да се мери с тях....дори и да е притежаван от шейхове,руски олигарси и каквото си да е....

angel_hi
05.06.2009 15:55

Най-великият клуб баш на света не са,но винаги са фаворити.Този сезон нищо не спечелиха барса не им даде просто дано този сезон който идва да се върнат*smile*Статията е интересна и точно отразява Реал.

nom3rcy
05.06.2009 15:49

Прав си Resorter ... аз съм от Барселона, но Реал е най-великият клуб в света ФАКТ!

Resorter
05.06.2009 15:25

Много хубава статия. Колкото и да не обичам Реал, те са от "гигантите" в Европа и всичко в представянето му зависи от клубната политика, финансите, феновете, спечелените купи (колкото и да са малко те в последните 8 години, особено в ШЛ) и т.н. С идването на Перез идва и една нова ера, ерата с която всички привърженици по света са свикнали - Ел Галактико. И докато в Англия топ 4 винаги са били на ниво и са отстоявали позицитее си, при робро развитие на нещата, Реал е способен да компенсира успехите на дори два от тези 4 отбора. Ето защо придружени и с Барселона, Испания не случайно е считан за най-силния конкурент във футболно отношение на Англия.