Трансферните бомби дойдоха от Манчестър

21:01
Трансферните бомби дойдоха от Манчестър
В последните час-два преди затварянето на трансферния прозорец, манчестърските Сити и Юнайтед с покупките на Робиньо и Бербатов припомниха на света, че Висшата лига е най-силното първенство, с най-качествените и скъпи играчи. Пак се набива на очи, че отборите от "Голямата четворка" действат на пазара със стил и елегантност, изхвърлят се единствено ако се налага и взимат само това, което им е необходимо. Търгът приключи до поредното му отваряне на Нова година, сега е време за равносметката.

\"\"Арсенал
откакто е воден от Венгер си има специфична политика. Там рядко търсят суперзвезди, предпочитат да ги създават и успяват. Напуснаха имена: Жилберто Силва, Леман, Хлеб и Фламини, дойдоха, с изключение на Силвестър, по-слабо познати играчи като Насри и Рамзи. Три кръга след началото на шампионата е ясно, че "топчиите" пак си остават сред най-добрите.

\"\"Астън Вила

се раздели само с един футболист от голяма класа - Мелберг. От новодошлите ветеранът Фридъл на вратата и Милнър са добре познати, Куеляр, Шори, Сидуел и Йънг са в зряла възраст за играта. Мартин О`Нийл не разполага с бюджета на най-големите и заложи на сигурното и качественото, според финансите на клуба.

\"\" Блекбърн

също не е от богатите, затова там се радват, че взеха 15 милиона за Бентли и замениха Фридъл с по-младия вратар Робинсън. Инвестиция в бъдещето е покупката на 18-годишния Хулио Санта Круз, който трябва да доказва, че е поне толкова добър, колкото брат си Роке Санта Круз.


\"\"Болтън

е на същия хал като предните два тима - не може да се отпуска много на пазара. Ел-Хаджи Диуф от напусналите е единственият, който имаше какво още да даде, а от новите се разчита също на опита в лицето на Елмандер, Муамба и преотстъпеният Смоларек.


\"\"Евертън

не го чака добро с тази лятна селекция и резултатите до момента го потвърждават. Дадени бяха 15 млн. лири (клубен рекорд) за 20-годишния белгийски национален полузащитник Маруан Фелани, а с необявен трансфер пристигна вечно контузеният Саха. Спорно е дали те ще заменят напусналите биткаджии Карсли и Анди Джонсън.


\"\"Ливърпул

направи за самочувствие един голям трансфер с привличането на Роби Кийн. "Червените" си имат достатъчно класен отбор, за да го обременяват с още звезди и затова в останалите покупки заложиха на утвърдени играчи известни като работяги на терена: Деген, Досена, Риера. Рафа Бенитес е доказан специалист, за да се усъмнява някой в това дали правилно е постъпил като продаде Крауч, Финън, Рийзе и освободи Кюъл.

\"\" Манчестър Сити

отново е с екзотичен собственик. Д-р Сюлейман Ал-Фахим от ОАЕ дойде с още по-дебел портфейл от тайландеца Таксин Шинаватра и веднага изцака коза си на масата - 32,5 милиона за Робиньо. При това държеше още две карти в ръкава си - Вия и Бербатов. Мераците му са да задмине Абрамович. "Гражданите" и без Ал-Фахим направиха два отлични избора в атака: Жо и Шон Райт-Филипс. Много обещаваща селекция, много обещаващ мениджър в лицето на Марк Хюз.

\"\"Манчестър Юнайтед

- една единствена покупка, но каква! Най-обсъжданият трансфер, може би не само на Острова, но и в Европа. Нашето момче Бербатов в Юнайте! Най-после българин отново във велик клуб. Сър Алекс рядко е толкова настойчив, но когато удари по масата исканията му са закон за клуба. Този ми трябва и толкоз! Така бе с Рууни, Ван Нистелрой, Рио Фърдинанд

\"\"Мидълзбро

закупи тройка млади играчи за около 10 млн.паунда, от които познат е само арсеналецът Джъстин Хойт. Утвърдените Боатенг, Рочембак, Шварцер и Люк Йънг ще търсят другаде късмета си. Младият наставник Гарет Саутгейт очевидно е избрал дългосрочен план за постепенно изграждане на тим конкурентно-способен за местата в УЕФА и атака на английските купи.

\"\"Нюкясъл

се подсили с общо шест нови, но сред тях се открояват само двамата аржентинци - добре познатия национал Фабрисио Колочини и по-неизвестния, но блеснал още в дебюта си с "черно-бялата" фланелка Хонас Гутиерес. Кигън все още оформя състава около това, което завари когато дойде миналия сезон и засега тимът му не може да бъде фактор в Англия.

\"\"Портсмут

може би удари десетката с привличането на вечно недооценявания и спорен Питър Крауч, който веднага намери общ голов език с отхвърления през зимата от Тотнъм Джърмейн Дефо. Старата лисица Хари Реднап добави към многото калени в битките ветерани в отбора си и един надежден френски младеж - Юнес Кабул. "Помпи" вече е наистина с впечатляващ тимов лист и възможности пак да вземе купа като миналата година.

\"\"Сток Сити

ще търси начин за оцеляване в Лигата на големите, но засега финансовите възможности на клуба са твърде ограничени и затова попълненията са общо взето втора ръка. Все пак да отбележим датския национален вратар Сьоренсен, който дойде от Вила.
 

\"\"Съндърланд

ръководен от двамата ирландци - президентът Найъл Куин и мениджъра Рой Кийн се нахвърли здраво на пазара. Джибрил Сисе, Диуф, Хийли, Малбранк, Антон Фърдинанд - все покупки, чиято сума остана клубна тайна, но е очевидно че става въпрос за доста пари. Резултатите от скъпата селекция, поне според изиграните три кръга досега, са спорни.

\"\"Тотнъм

е основан от евреи и в клуба доказаха, че разбират от търговия. За Бербатов и Кийн постъпиха 50 милиона паунда, плюс от обявените приходи още 6 милиона за Робинсън и Гарднър. Това даде възможност на Хуанде Рамос да харчи на воля за Аурелио Гомес, Бентли, Модрич, Павлюченко, Джовани дос Сантос, Чорлука, а от трансфера на Бербо дойде и бонусът с преотстъпването на Фрейзър Кембъл. Много-много силна селекция! Как ли ще я сработи испанският специалист?

\"\"Уест Бромич

е тим, който ще се бори да не изпадне и може би не е случайно, че се привличат вратарите Скот Карсън и Марек Чех, както и защитника Абдулай Мейте. Другите нови, с изключение на Люк Мур, са непознати. Напусна един от лидерите - Золтан Гера.


\"\"Уест Хям

продаде Антон Фърдинанд и Боби Замора (а те бяха сред лидерите в тима) и не привлече нищо значимо. Отборът обаче прави най-добрият си старт от девет години насам. Независимо че някой мъти водата на наставника Алън Кърбишли и той все е пред уволнение, от което добре подбраният ме отбор го спасява с ярки домакински победи.

\"\"Уигън

взе под наем за година фурията от шампионата на Африка - египтянинът Амр Заки. Само с този един-единствен далновиден ход клубът може да запази мястото си в Лигата.



\"\"Хъл
като доказан аутсайдер купува каквото е останало след избора на останалите и може да разчита само на публика, хъс и мускули, за да не се завърне там откъдето дойде.


\"\"Фулъм
привлече цял нов отбор - 12 души. Като се започне от добрите вратари Шварцер и Цубербюлер и се стигне до отличните попадения за тим от такава класа, като Золтан Гера, Джулиан Грей, Анди Джонсън и Боби Замора. С такива имена е сигурно, че скромният лондонски тим поне няма да сред изпадащите.

\"\" Челси
действаше на пазара с елегантноста на големите отбори, за която вече стана дума в увода. Вместо да се ходи с голямата кошница в луксозния бутик се пазарува скъпо, но само необходимото. 24 милиона за Босингва и Деко, не стана за Робиньо и толкова. Може би най-важния трансфер стана още след края на миналия сезон. Вместо безличния и подтиснат от големите цели Авраам Грант, начело на отбора застана Луиш Филипе Сколари. Големият Фил като тънак психолог вместо да държи за разкош куп недоволни скъпи резерви на пейката ги пусна да си ходят. Така си заминаха звезди като Креспо, Шевченко и Пизаро, а Буларус и Шон Райт-Филипс бяха оставени сами да избират пътя на развитието си. Отборът разполага с достатъчно супер класни играчи, а и атмосферата не се трови от претенциите за титулярно място. Заедно с Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Арсенал, Челси си остава претендент не само за титлата в Англия, но и в Шампионската лига.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

wba
03.09.2008 08:26

незнам амо ти ако казваш на Насри непознат играч незнам,явно гледаш само англииски футбол