... And justice for all

07:37
... And justice for all
Не, не става въпрос за четвъртият албум на Металика, нито за едноименният филм с Ал Пачино от 79-а. Може би вече ви е писнало, но и аз ще дам мнение за условният завършек на футболния сезон в Европа. Сряда вечерта в Рим, в последният делничен финал на Шампионската лига, последен и за "btv", Барселона победи и свали от трона Манчестър Юнайтед. Това бе най-справедливият завършек на тазгодишният сезон в Лигата. От години не е имало по-заслужен шампион в най-комерсиалния турнир. Шампион признат от всички, без никакви условности. Няма две мнения - Барса е извънземна, Барса играе красиво, Барса мачка, Барса притежава невероятни футболисти...


\"\"Много се изписа и изговори и още много ще се пише и говори за Барселона на Гуардиола. Харизматичният наставник записа името си със златни букви в историята на футбола, но не толкова заради това, че стана шестият човек печелил най-ценното клубно отличие и като футболист и като треньор, колкото заради огромният му принос при създаването на този невероятен "Дрийм тийм", който меко казано радва окото. Освен неговото, след години ще се помнят поне още 3 имена - Шави Ернандес, Андрес Иниеста и разбира се Лионел Меси. Тримата са двигателят на машината, станала първият испански отбор спечелил требъл. По купа за всеки. Това е ядрото на може би най-прекрасната Барса. Разбира се, много ще се спори кой е по-магическият отбор – този на Кройф или сегашният. И в двата обаче фигурира едно име. Всички знаем кое. Този голям играч и може би велик треньор спечели 3 купи още в дебютния си сезон. Сам си е виновен, вдигна летвата и сега ще му е много по-трудно да я прескочи отново. Аз обаче бих казал, че Пеп направи куадрупъл. И най-ценното му отличие не е Купата на Испания, титлата или пък КЕШ, то няма материална стойност. Най-ценната му награда е, че накара тези звезди да си я подават най-простичко казано, да радват дори и най-непретенциозния откъм разбирания на играта футбол зрител и най-претенциозния откъм изисквания.

\"\"Не съм фен на Барселона, но като обикновен фен на футбола няма как да не симпатизирам на този клуб. И не заради титлите и купите, не защото сега са на върха, а защото политиката, духът и атмосферата на този клуб винаги са се доближавали до моите разбирания за футбол. Този блестящ сезон просто ми помогна да го разбера. Защото за "лос кулес" не е толкова важно да печелят трофеи, по-важното е да ги печелят с красив и резултатен футбол. И това заслужава дълбок поклон. Винаги съм симпатизирал на такива отбори и съм завиждал на феновете им. Завиждал съм затова, че имат силите да преглътнат липсата на трофеи, за сметка на нещо по-голямо, нещо което в Каталуния е издигнато в култ – а именно така нареченото "juеga bonita" или красивата игра. В столицата на красивата игра титлите не са на преден план. Не че не са спечелили много, но са далеч от някои именити грандове в Европа. За феновете на този клуб "juеga bonita" стои пред всичко останало, дори пред купите. Тези фенове сега справедливо ликуват. Тази радост се услажда още повече и от факта, че е много рядка в съвременния футбол. Знаем, във футболът навлязоха много пари, той се комерсиализира и все по-рядко някой печели с красива игра. Трофеите станаха прекалено важни и стигането до тях стана на всяка цена. Затова поклон пред Барса, която не на всяка цена, но по всички показатели е на върха и заслужено ликува.

\"\"Искам любимите ми отбори да изповядват подобна политика - да налагат юноши, да уважават легендите си, да играят атакуващо, да играят правилно, да не купуват десетки дефанзивни халфове, да не мислят как да не получат гол, да градят, а не да рушат, да влагат средства и време в неща, които наистина си заслужават, да имат изграден стил, който да се разпознава от всеки футболен запалянко – като гледаш отбора с някакъв неутрален цвят на фланелките да го разпознаваш, стил към който другите да се нагаждат, а не ти към тях и т.н. и т.н. И всичко това в името на феновете, защото колкото и клиширано да звучи - футболът е за хората. Кеф е да спечелиш трофей, ама 100 пъти по-голям кеф е да го спечелиш с превъзходство, напълно заслужено и не на последно място с красива игра и много голове. Защото съм сигурен, че за повечето запалянковци на Барса, това че спечелиха Шампионската лига със 7 юноши в титулярния състав на финала е поне два пъти по-голям кеф от самия трофей.

\"\"След този сезон вече имам сериозен аргумент срещу скептиците към красивия и нападателен футбол. Сега спокойно мога да им кажа: Видяхте ли, може да се печели и с красива игра! Резултатният и атакуващ футбол може и да е печеливш! Може да има справедливост, дори и в по традиция измекярски турнир като Шампионската лига! И когато късметът или съдията помогне на такъв отбор, никой или почти никой не му се сърди. Защото справедливостта възтържествува. Разбира се, това е доста относително понятие, но в общи линии можем да кажем, че според мнозинството футболни специалисти и фенове, тази година имаше справедливост. Е, сега, ако питаме някой фен на Юнайтед и на Бербатов, той навярно няма да е съгласен и може би ще ни припомни полуфиналният реванш на Барса с Челси. Но за неутралният фен късметът и реферското подпиране тогава не са дразнещи, а дори напротив - справедливи и точни. Когато съдбата помогне на такъв отбор, всички или почти всички са радостни, защото футболът печели. Иначе като говорим за справедливост тазгодишният финал трябваше да е Челси - Барса, но жребии, какво да го правиш. Това за мен е топ 2 на отборите през този сезон. Не случайно Челси бяха най-сериозното препятствие за безспорният номер 1.

\"\"Много хора навярно няма да са съгласни, но и Юнайтед най-накрая си получи заслуженото. Бил съм жив свидетел на три от четирите им финала за КЕШ. С ръка на сърцето мога да кажа, че и в трите не бяха фаворит, да не кажа че бяха надиграни, но загубиха само един. Това, че Манчестър са някакви машини е по-скоро дело на българските медии, отколкото на някакви футболни аргументи и факти. Особено през този сезон. Дори миналата година, когато наистина бяха силни, спечелиха титлата благодарение на подхлъзването на Тери, а тази най-сериозният им съперник до финала бе вечният неудачник в Лигата Интер, който ако беше вкарал двете си греди на "Олд Трафорд" щеше да ги отстрани. Още в лесната група "червените дяволи" бяха колебливи - 4 равенства и само 2 победи. Порто пък се държа повече от достойно в Англия, а на реванша по-конспиративните може да си зададат въпроса, защо португалците буквално не играха. Късметът при жребия и далеч по-лесния поток ги оставям без коментар.

\"\"Моите огромни уважения към Алекс Фъргюсън, но в сряда видяхме, че и той не е безгрешен, какъвто го изкарват някои медии. По мое скромно мнение сърът бе най-слабият на "Олимпико". Той наистина обърка титулярният състав, но не с това, че не пусна Бербатов, а с това, че не пусна Скоулс. Англичанинът трябваше да запълни онзи огромен кратер в центъра на терена, в който крилото, повтарям крилото Гигс се луташе като пиян морков между пасчетата на Шави и Иниеста. И докато ходът на Пеп да пусне Меси в центъра на атаката граничеше с гениалността, то този на Фъргюсън да пусне Роналдо на същия пост граничи с глупостта. Португалецът трябваше да си играе в дясно, където е най-ефективен и където щеше да е срещу ахилесовата пета на Барселона Силвиньо. Вместо това той игра на върха на атаката, където пък трябваше да е бързият и повратлив Тевес, който да тормози тромавите централни защитници на Барса. С включването на недоразумението Парк в дясно, Фъргюсън направи Сивлвиньо един от героите на двубоя и буквално запуши десният си фланг. Изобщо, критиките на Роналдо към "вторият му баща", макар недиректни и нахални, бяха доста основателни. Гуардиола матира далеч по-именитият си и опитен колега, а голът с глава на високият 169 см. Меси бе последният и най-красив венец върху ковчега на Юнайтед.

\"\"Така постепенно стигаме и до големият двубой между Меси и Роналдо, спечелен категорично от първия. Най-после ще имаме справедлив носител на "Златната топка", която според мен не е сериозен футболен критерии. Наследникът на Марадона заслужаваше отличието още миналия сезон по простата причина, че става въпрос за индивидуална награда и носителят не би трябвало да зависи толкова от успехите на отбора, колкото от приноса му за него. Освен това, както казва големият Паоло Малдини, на когото Гуардиола посвети трофея "не разбирам защо трябва да се делят човешките от футболните качества". Най-малкото заради това Меси е по-големият. Да не говорим, че и чисто футболно португалеца отстъпва на аржентинеца. Аз лично симпатизирам много повече на Меси, отколкото на Роналдо, но това не ми пречи да бъда обективен. Според мен сравненията на дребосъка с Mарадона са доста уместни. Даже съдбата често си прави интересни закачки и ни предлага весели "дежа вю"-та. Мисля дори, че у Меси има повече потенциал, отколкото у Марадона. Бързам да уточня, че потенциал не означава развит потенциал! Това, което е правил Марадона преди 20-30 години, сега го прави Меси, а както знаем футбола се развива и няма много общо с този отпреди 2-3 десетилетия. Донякъде бих се съгласил обаче и с мнението, че леко се преувеличава с хвалебствията към него и той все още не е оправдал всички суперлативи. Или по-точно казано, смятам че ролята му за Барса може би леко се преекспонира. Защото Барса, е една колективна футболна машина, от която ако извадиш почти всеки един елемент от нея, се получава дисбаланс. Не казвам, че отборът не разчита на индивидуалните качества на суперзвездите си, но дори и те са по-маловажни от колектива. Затова разкараха и Роналдиньо. И все пак най-важните елементи от Барселона са Меси, Шави и Иниеста (може би степенувани в този ред). Те тримата са двигателят на един от най-великите футболни отбори на всички времена. Каквото и да си говорим сега обаче, то няма значение - историята ще даде най-точната оценка. А според мен след време за Меси ще се говори като за Пеле, Марадона, Платини и Зидан.

\"\"Колкото до Роналдо, мисля че той ще остане в историята предимно с миналогодишния си сезон. Един вид еднодневка от гледна точка на историята. И то главно заради характера му, иначе качествата безспорно си ги има. Втора поредна КЕШ и съответно "Златна топка" щеше да му дойде в повече. Да не забравяме, че на миналогодишния финал пропусна дузпа и че половината от златото си го дължи на Джон Тери. Освен това в португалеца дреме и така нареченият "синдром на големите мачове". В повечето от тях той не показва пълните си възможности, да не кажа, че е анонимник. В сряда това се доказа. Качествата му се изчерпват със скорост, дрибъл и чудесен удар. От друга страна е доста лаком и ако изобщо подаде, то е когато вече няма как да отправи удар. Освен това често задържа излишно топката и когато я губи не се връща да помага. За егото и симулациите му няма смисъл да говорим. Някой беше казал, че за да стане Роналдо голям футболист, първо трябва да стане голям човек....

И накрая завършвам с един любопитен факт. Тимовете, които грабнаха двете европейски отличия през този сезон бях в една група на Шампионската лига през есента и изиграха два мача помежду си. Може би не е случаен факта, че именно Шахтьор бе единственият отбор през този сезон, победил и вкарал повече от два гола на Барса в Европа, макар в мач без значение за "блаугранас", изигран с резервите. Украинците бяха и отборът затруднил най-много каталунците, след Челси, и заслужено грабнаха вторият по значимост трофей на континента. Двата тима ще се срещнат още веднъж през август, когато ще се изправят в спор за Суперкупата на Европа. Както и да завърши този мач, едва ли скоро някой ще надмине дори и статистически този сезон на Барселона. 3-те най-важни купи във витрината, всички индивидуални награди, 104-те гола в първенството (преди последния кръг) и 36-те в Шампионската лига показват и на хартия кой е най-справедливият и заслужил крал на Европа през настоящия сезон. Освен това Барса затвърди и превъзходството на испанския футбол на Стария континент. Да, не родината на футбола Англия, която имаше 3 от 4-те полуфиналиста, но въпреки това подобно на 2007-а не успя да триумфира, а Испания е настоящият национален и клубен шампион на Европа и страната с най-много КЕШ – 12.

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

neveragain
23.07.2009 08:56

майната ви-мача беше уговорен за прекалено много пари-иначе ман ютд нямаше да паднат-те не могат да паднат от тия слабаци барса

CRISSIER
17.07.2009 19:12

Разликата от тва че манчестър и барса са се побеждавали е че тази годин барса буквално ги разби а миналата година когато барса смея да кажа бяха в криза след сагата по продажбата на роналдинъо и проваления сезон в испания манчестър играха по зле и в 2 та мача и ако не беше гола на Скоус не ги виждах

mrkamenica
04.07.2009 22:49

Радвам се че биха Манчестър, но въобще не са заслужено на това място защото Челси ги надигра, и отидиха на финала само заради тъпия съдия.

Kumanov
12.06.2009 15:06

Към автора на статията: Тъй като има изключително много моменти в статията ти(на едро ги броя около 10 - 15), които искам да оспоря и които дори не се доближават до истината и безпристрасността, и тъй като нямам време да го направя и да ти затворя устата, пък и коментара ми ще стане прекалено дълъг, ще ти кажа само едно: много е лесно да се възвеличават отборите с най-добра моментна форма и тези, които са на върха, трудното е да се погледне реално на нещата и както ти не спря да твърдиш за себе си да си бепристрастен в оценките си...моят съвет е към теб е по-малко да се впускаш към писането на такива анализаторски статии...

beckham_07
04.06.2009 16:52

Не точно свършва.Просто понякога те изоставя и не е с теб!!!!!!!

Obreiko
04.06.2009 13:45

Точно това не му е хубавото на късмета, че все някога свършва !!!

beckham_07
03.06.2009 17:39

Тази статия всеки път като и погледна заглавието всеки път се дразня все повече!Трябва да се казва So Close,Yet So Far.Защото ЮНАЙТЕД бяха наистина много близо да влязат в историята като най-добрите,но точно в последния ден им липсваше късмета който почти вианги ги съпътства!!!!!!!

emil_arsov
03.06.2009 16:46

Добър коментар, Барса бяха по-добрият отбор в Рим (факт), но....
1.За какво превъзходство на Испанския футбол говориш не разбрах, извинявай. (една ШЛ и едно Евро не е превъзходство, справка по 3 от четири отбора в 1/4 финалите на ШЛ две години подред)
2.За Сър Алекс Фъргюсън - може и да е сбъркал отбора (определено го стори), но когато Пеп Гуардиола (или пък Ти)спечели 30 купи начело на клуб, тогава го оприличавай като "велик".
3. Късмета на Юнайтед, ами той отива при силните. През миналата година всички рачбирачи говорят за подхлъзването на Тери при дузпата, но забравят, че минути преди края на продълженията същия този Тери изби с глава от гол-линията топка, отправена от Гигс (Чех вече бе елиминиран, а топкатаа влизаше по горната греда).
4. Колкото до Интер, ако си били вкарали гредите... по-смешно нещо не бях чувал. Ами ако Челси си бяха направили смени в добавеното време? Ами, ако поне една от 3-те дузпи срещу тях бе отсъдена? Но "ако"-то всички знаем какво прави... Къде бяха Шави, Меси и Иниеста през онези 120 минути, а? Готвиха се за финала ли?

supreme
01.06.2009 16:49

Аз съм от манчестър но трябва да призная барса ни надиграха отсякаде ако се беше стигнало дори до дузпи пак щеше да е незаслужено но и барса изкара огромен късмет полу-финала с Челси АбСОЛЮТНО незаслужено спечелиха не само защото вкараха гол в добавеното време не само защото 3 чисти дузпи за Челси не бяха отсъдени но те бяха и надиграни.Челси трябваше да победи тази година победиха и спряха победната серия на Ливърпул избраха идеалната тактита да спрът Меси но просто не им достигна късмет.Това е от мен *smile*

barcelonaVT
01.06.2009 12:58

който какво иска да говори но Барса заслужено взе титлата, да признавам че съдията срещу Челси ни помогна но како той помогна на нас така съдия е и помагал и на Юнайте и на Челси и на всеки един отбор. аз съм фен на Барса не заради дрруго ам защото единствено те играят красив футбол във всеки мач за мен тва е най важното мача който гледам да радва окото. а по темата за роналдо я си представете че Юнайтед бяха спечелили финала и Роналдо беше взел пак златната топка каво щеше да се случу с тоя ами той сега дето е егоист щеше да стене ощи по голям на тоз егото му няма стигане и отбора губи от това колкото по скоро го разкарат ли пък роналдо се сети че преди сичко е отбора а след името му толкоз по добре, да вземи пример от Меси ама няма да стен защото знаем че Роналдо няма се промени за тв му пожелвм да отиде в Рел там ще попадне на мястото (ще го богтворят, голяма заплата, жени и сланце)

gbfil2
31.05.2009 14:06

Статията е много слаба особенно от гледна точка на аналитичност.А в коментарите по долу са изписани доста докачливи мнения. . Дали тактиката на Манчестър беше грешна или не показва резултата. Що се отнася до мача с Челси. Съдята направо ги ограби. Без значение дали Барса са играли много красив или незнам си какъв друг футбол, защото затварянето на играта, както и играта на контраатаки са част от стратегията и тактиката на футболът. И ако Барселона не могат да се справят с това значи, трябва да поработят повече върхо този елемен от играта, защото от тук нататък ще го срещат по-често. А иначе според мен, късмета също играе роля в тези срещи.Ако Ман. бяха вкарали в първите десетина мин. както имаха една, две възможности, целия мач щеше да се завърти. Но това не стана, така че да е честита титлата на Барселона. За Юнайтед също има добра страна, че паднаха. Иначе щяха да си повярват повече отколкото трябва.

Castello
30.05.2009 15:51

Всички фенове на Юнайтед говорите за това, колко не справедливо Барса стигна до финала... на 80 процента съм съгласен с вас, но едва ли и на вас би ви било лесно срещу отбор чийто 9 от 10 полеви играчи са в наказателното поле *sick* Но вие наистина забравята как в първият мач съдията оряза и каталунците, макар и да не беше толкова брутално, както балтията на Йовребо(от когото се опасявах още преди началото на мача, но не знаех че ще свири за нас). Въпреки всичко смятам, че Барса се пазеха за важните мачове и когато дойде време за най-важния те доминираха и показаха по-голямо мъжество от момчетата на САФ. Мисля че ако не се бяха стъписали след първият гол на "блаугранас", а бяха продължили с натиска щяха да погребат каталунците, но поведени от онзи женчо, вместо от Гигс, погребаха сами себе си. Думата "ако" за минали събития ... няма никакво отношение важни са последиците от липсата и ..

beckham_07
30.05.2009 14:58

Аман от ей таквиа като тебе.Какво общо има червения картон на Сколс с полуфинала ве каун!!!??А???Едното се е случило преди другото!И ако бяха дали дузпа за Челси,Меси щеше да гледа финала на площада в Каталуния!!!!!!!

Cortezz
30.05.2009 14:48

beckham_07 А какво ще кажеш за нарушението на Скоулс срещу Бускетс ? Във този момент съдията не даде 100 процентов червен картон? Това май го забравихте,забравихте и 2та червени картона които не бяха дадени за Челси още във първият мач във Испания .. Забравяйте .. забравяйте .. то си пролича кой заслужава най-много титлата .. и си я получи !

beckham_07
30.05.2009 14:44

Ти ся с кой акъл сравняваш МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД с "чорбарите"?АЗ ВСЕКИ ПЪТ КАЗВАХ чЕ БАРСЕЛОНА СА НАДИГРАЛИ МАНчЕСТЪР И ЗА ТОВА НЕ СПОРЯ!Споря за това,че статията изкарва ЮНАЙТЕД като пълни дървари.И това със садията ще го повтарям до края защото е истина също както гола на Марадона с ръка срещу Англия.Всички го видяха,но съдията НЕ!ЕВАЛА НА БАРСА,но требала им не е толкова сладък,защото(не само според мен) е незаслужен с огледа на помоща от съдията!!!!!!!

Nenoph
30.05.2009 14:35

beckham_07, футболът не е статистика или анализаторски приказки, той е спорт - излизаш и на терена показваш каквото можеш. Никой не го интересува дали можеш повече, важно е какво си демонстрирал. Миналата година ЦСКА имаше по-малко загуби от Ман Ю, значи по твоята логика ЦСКА е по-добър отбор... Историята, наградите, статистиката нямат значение, важен е директният сблъсък, а в него Барса победи. Това е мястото за сравнение, не друго. А приказките за Челси и съдията - БАРСА ВКАРА НА ЧУЖД ТЕРЕН, А ЧЕЛСИ - НЕ, постижение, според което по правилата Барса продължава *wink* А който не иска да приеме фактите нека се топли с мисълта за съдията Йоребро, нямам против

beckham_07
30.05.2009 14:28

Не бяха играли и след това играха на 2 поредни!Вие като взехе първата си през 90те кога играхте пак на финал ве льольо!?И ти си поредния некомпетентен който пише тука.Вярвай си и толкова!!!!!!!

TigerJK
30.05.2009 14:16

beckham_07, прочети пак в статията където пише за красивата игра *wink* на нас не ни дреме за бройката на трофеите и това кой на колко финала е играл. Важното е отбора да играе добре, и когато спечелим с красива игра това е много по-яко отколкото да играем на контра атаки или да се затваряме в някой мачове както направи Челси в първия мач. Просто никой треньор не смее да наложи подобен стил в отбора, защото знае че ще бъде намразен от всички фенове. Но ако искаш да си говорим за отбори доказали се в Европа - на нас ни трябваха 3 години за да вземем ШЛ отново, докато на Манчестър им трябваха 9 години за да вземат ШЛ след 1999. До тогава даже не бяха играли на финал.

villituu
30.05.2009 14:14

Е тва вече е прекалено Но и на най-добрите се случва паднахме сега ще се изправим и догодина още по-силни *stop*

DELI77
30.05.2009 14:10

A "великият" отбор на Барселона, сети ли се поне да почерпи съдята, който пусне да се играе до гол срещу Челси ???? *evil* *beer*

beckham_07
30.05.2009 14:06

Така е Кристиано!Но много малко хора го разбират и си мислят,че омаловажаваме успеха на Барса.Аз им признавам,че бяха по-добри от ЮНАЙТЕД,но бяха на финала благодарение на садията и най-вече на Мишел Платини,който неискаше втори пореден английски финал и направи каквото трябваше.Аз лично уважавах най-много Шампионската Лига,защото там корупцията беше най-малко според мен и садиите вияеха незначително на мачовете.И ако са повличли е заради грешна преценка.НО ЕДНА!!!!!Не няколко за един мач!Аз и преди съм писал,че Платини не става и с неговите постоянни реформи ще обърка футбола.И защо му е да има толкова голямо равнопоставенство между отборите.То не е така между държавите в Европа,а той иска да е така между отборите!Но той си знае!Дано в крайна сметка се окаже парв и взел правилните решения!!!!!!!

cris7ronaldooo
30.05.2009 13:51

ебати статията!!! ;хх ти пичага каза едва ли не че манчестър са най-смешният отбор и как са на финал едвали не сме стигнали със късмет на барса групата пък беше супер тежката как 1/8 и 1/4 финалите после със челси искаш да кажеш че се класираха честно ли айде стига плюхте ман нямам думи луд фен съм на юнайтед от маничък и мога да кажа че на финала имаше един отбор това беше барса но мога да кажа също че барса незаслужи да е на финал просто съдията им даде шанс за трофея и те нямаха право на грешка много съжелявам че така стана ако барса беше била челси без такива грешки щяха найстина да са най-заслужения шампион

beckham_07
30.05.2009 13:43

Последните три сезона МАНЧЕСТЪР са ставали три пъти шампиони на Англич играха финал за ФА Къп,Карлинг Къп,Финал на Световното Клубно Първенство и два финала на Шампионската Лига!?Я ми каже Барса колко трофея имат за тия три години че и за предишните десет.Просто не си си нарпавил труда да се замислиш.Барселона за големи,но както казах МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД не им отстъпват по нищо!!!!!!!

beckham_07
30.05.2009 13:39

Ами че това е футбол!Ако не с това с кое да са по-големи?На финала въобще не се видя кой е по-добър.Че Барса играха по-добре винаги съм го признавал.Но ЮНАЙТЕД не играха на най-високото си ниво!И няма смисъл да ти казвам с кое МАНЧЕСТЪР са поне колкото Барса.Щом неможеш да се досетиш сам,явно толкова и разбираш футбола и се вижда кой е мишката!!!!!!!

nice_kiss_m
30.05.2009 13:29

beckham_07, много ме е яд на мишките!!! Ей, с няколко мои приятели съм говорил, фенове на Юнайтед, и всичко казваха едно: " Цял сезон сравняват Барса и Юнайтед, сега на финала ще се види кой е най-добрия... " И така и стана!!! Признай го и стига сте се обяснявали, били поне колкото Барса... с кое ??? кажи ми с кое, с футбол ли ?? *wink*

Notlike
30.05.2009 13:28

Трудно е да се спори с фен на Манчестър Юнайтед. Просто всеки втори е нахлупил червените очила и гледа само своя **й. По пътя си Манчестър Юнайтед не срещна НИТО един тим от топ 5 на Европа, докато не беше така с Барса, камо ли с Челси. Защо се оплакват една голяма част от феновете на Манчестър, че "Барса" "незаслужено" са били на финал. На полуфинала, макар и незаслужено, биха ЧЕЛСИ, а не ВАС! На финала се видя кой е по-добър и просто тези, които спорят, явно не си знаят мярата. "Юнайтед" през лятото ще продаде Роналдо, Тевез и (евентуално) Бербатов, което ще даде шанс на младите таланти и в близките години надали "дяволите" ще имат шанс за 3-4 титли, но след 7-8 години ще имат добър запас от играчи, които ще се борят отново. Благодаря!

nice_kiss_m
30.05.2009 13:27

Свалям шапка на Христо Костов!!! Този човек написа категорично най-точната, най-обективната, най-истинската статия на тема европейски футбол този сезон! Изключително изчерпателен и точен е и ако има някой ( щото не съм чел коментарите ), който да не е съгласен с него, значи не разбира от футбол *stop* А относно Барселона, не мисля, че има какво да добавя... Само Барса... Blaugranas!!!!!!!!!!!!!!

beckham_07
30.05.2009 13:21

Евала на Сър Алекс!Може да сбърка тактиката,но това че се борихме за 5 купи този сезон беше невероятно и много малко отбора могат да се похвалят с това!Браво на Барса и на Гуардиола!Но ЮНАЙТЕД са ако не по-големи от Барселона,то поне колкото тях!!!!!!!

beckham_07
30.05.2009 13:19

Оле оле!От къде на къде МАНЧЕСТЪР са си получили заслуженто ве лешпер!?Барса мачкала,играела красиво нз си какво.Ами ЮНАЙТЕД ти играят сигурно като някой италиански отбор,а?Или пък не са се старали и са вкарали малко голове?Защо никой не написа,че ЮНАЙТЕД играят в най-силното клубно първенстов в света,че играха на Световното Клубно Първенство,че играха на 1/2 финал за ФА Къп,че вдигнаха Карлинг Къп и че играха повече мачове от който и да е друг европейски отбор!?Някой не се ли замисли,че има умора и колкото и да си голям неможеш вианги да играеш на максимално високо ниво?Барса играят в Премиера с някакви палячовци,бихра Реал с 6 на 2!Я кажете в Англия кой отбор от топ четири е бил другия с четири гола разлика?Никой!!!Не умаловажавам успеха на Барса,но някой да напише че МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД са си получили заслуженото е мн лицемерно и недостойно!!!!!!! GLORY GLORY MAN UNITED

krisoBG
30.05.2009 12:58

голям фен съм на Челси .. още ме боли за загубата на 1/2 финала , но... Барса бяха най-добрият отбор тази година и както се казва : Заслужена титла , но незаслужен финал .. Челси имаха много проблеми при Сколари и затова сезонът им беше почти провал ... смея да твърдя , че ако Хидинк беше цял сезон на кормилото на Челси , то "сините" от Лондон щяха да вземат почти всички възможни трофеи .. Ман.Юнайтед имаха елементарен път до финала , докато Челси минаха през Юве , Ливърпул и накрая нелепо загубиха от Барса .. ако "великите" Ман.Юнайтед бяха срещнали по своя път до финала някой от тези 3 отбора : Ливърпул , Челси или Барса , най-вероятно щеше да отпадне .. имаха невероятен късмет срещу Порто и Интер , а срещу Арсенал просто се видя разликата в опита на 2-та отбора .. Честито на всички фенове на Барса , но догодина всичко ще бъде различно .. ако смешният Анчелоти поеме Челси това ще е беда за всички фенове на отбора .. трагичен треньор е той поне за мен.. ще видите , че след като той напусне Милан , нещата при "росонерите" ще тръгнат нагоре .. иска ми се Хидинк да остане в Челси , но той има дълг към Русия ..
много е хубава статията .. браво !

Bat_Vane
30.05.2009 12:50

Абе ей Слорд ли си слон ли си , не те знам къв си , първо не съм казал нищо относно ЦСКА и ЛЕВСКИ в коментара си , за да ми говориш некви глупости и недей прибързвай със заключенията , че родителите ми са роднини , щото твойте май не само че са роднини ми дори сигурно са брат и сестра и са пръкнали на тоя свят едноклетъчен подбиологичен вид като теб , така че вземи си селската антерийка и пали джапанките към родното ти село при кравите !

ManUtd87
30.05.2009 12:42

Мн глупости на едно място изписани... къде беше извънземната Барса в мача с Челси например...??? Коко удъра имат във врата за цял мач срещу Манчестър? Каквото и да пишете барса са временно явление както беше Роналдиньо... и сега и Меси ще е така...

kokko
30.05.2009 12:32

Авторът на статията определено е пристрастен, но с някои, изложени от него факти, бих се съгласил. Барса изповядва красив футбол, това се вижда и от най-малките фенове на футбола, но далеч не са непобедими. За пример давам тези прословути полуфинални мачове с Челси. Сър Алекс определено сгреши не толкова със стартовия състам, колкото с самата тактика. Юнайтед и Барса демонтрираха през целия сезор коренно различен стил на игра- испанците наблягаха на бърз, динамичен, нападателен футбол, докато англичаните - на повече разигравания в центъра, стабилност в отбрана и бързи контри. Ако "червените дяволи" играха по същия начин на финала, на "каталунците" нямаше да им е толкова лесно.
Нещо друго също ми прави впечатление през сезона и на финала се затвърди. Тевез, Рууни и Роналдо може да се прекрасни футболисти, с невероятна техника, скорост и завършващ удар, но те играят по скоро за себе си отколкото за отбора. В много от случаите сами завършват атакитеи рядко с успех. В тази връзка, играч като Бербо е изключително важен. Той може да е мързелив и тромав, но владее прекрасно топката и не се лакоми да подава, нещо което му прави чест.

brickbat
30.05.2009 12:24

Костов ли се казваш бегай надалече *sick* Пълни глупости си написал човече за нищо не ставаш, по - добре не се занимавай със спорт не личи да имаш талант, а и явно си пристрастен. Това, че в един мач Юнайтед са сгрешили не означава, че лешперите от барселона са извънземни с кого играха те - очайващо слаби отбори най - вече Б. Мюнхен срещнаха се с Челси и се видя, че са по слаби. Хората се заблуждават това, че барса владее по дълго топката не означава нищо защото в повечето мачове те имат по един два удара към вратата и толкоз и е нормално когато топката е в единия отбор другия да е прибран назад в защита, трябва да се гледа колко човека тръгват да спринтират напред когато се отнеме топката, а при Челси това бяха 5 , 6 човека каква дефанзивна тактика е това ?! В мача с Юнайтед се видя, че английското първенство е много по изтощително от испанското и умората си каза думата - това е всичко не искарвайте Барселона някакъв свръх отбор *evil*

omonigotemile
30.05.2009 11:46

Прочетох статията,после коментарите, в повечето ,от които се споменават имената на Анри и Етоо и това само показва, че Барса не зависи от един или двама футболисти,а разчита на колектива. Грешката на автора е че изобщо спомена отделни имена, защото ако споменаваш отделни личности от този отбор,трябва да споменеш най-малко 6-7! Иначе аз като фен на Челси се опитах да забравя случилото се на Стамфорд Бридж. Все пак по-голямата грешка беше на Хидинк,че не използва смените си. Ако го беше направил никой нямаше да говори за дуспи, и сега Барса нямаше да са носители на трофея. Но наистина справедливостта възтържествува, защото Барселона определено играе много красив футбол и заслужава това отличие. За сравнението между Роналдо и Меси този сезон просто не може да се говори-МЕСИ доказа, че е по-скромният, по-комбинативният, по-резултатният и т.н. Лично аз харесвам и Роналдо (който не харесва играта на тези двама футболисти явно не разбира от футбол) , но грешката му беше ,че се опита да реши сам финала.

Crissstiano
30.05.2009 11:21

Е тоя ме уби.То бива да мразиш Манчестър,ама чак пък толкова *stop* Финалът трябвало да е Барса Челси-ти от къде падаш бе човек?Манчестър през сезона показаха,че са с класи над Челси след като съдията ги спаси да не си вземат петорката.Роналдо не бил за големите мачове.Пфф,а какви бяха мачовете срещу Порто и Арсенал,може да се каже че благодарение на него Юнайтед играха финал и казваш че Роналдо изпуснал дузпа на финалът миналата година,а защо не спомена кой препарира Чех с фамозно изпълнение с глава.Просто по-некомпетентна и пристрастна статия не бях чел.

jakos
30.05.2009 11:20

Алооо автора кво говориш за жребия бе да не би Барса да срешнаха някой силен отбор преди Челси играха с/у Байерн който едва ли в близките 20 години е имал по слаб отбор пък преди това за Лион няма смисъл да се говори щом и шампиони на Франция нестанаха това говорои къв трагичен сезон правят и най-накра с/у челси ако не беше онзи норвешки тъпак щеше да има финал за Барса трънки ебахти пристрасния автор що не говори за мача с Арсенал където Ман.Юнаийтед буквално ги прегази.На финала първите 10 минути Барса бяха навряни в тяхното си поле в две редици и ако от ония пряк свободен ако добавката на ония Самсунга беше влезнала дали мача щеше да се развие по същия начин аман от тъпи драскачи

deko1991
30.05.2009 11:00

автора е прав а вие пристрасни фенчета на юнайтед не се правете на интересни щото ви убиха а това беше и най-малкото което можеше!

dexter
30.05.2009 10:53

Колко 4аса загуби да ги напишеш вси4ките тия глупости *lol* Роналдо - еднодневка, ала бала, да не изброявам вси4ките ти бисери Ти си пристрастен некадърник, това е то

Marine_pz
30.05.2009 10:47

ПРЕСТЕНЕТЕ ДА ПИШЕТЕ 4Е БАРСЕЛОНА Е ИЗВЪНЗЕМНА А МОЖЕ ДА НАПИШЕТЕ КАК НЯКЪФ ПРОСТ СЪДИЯ ОТ НОРВЕГИЯ ГИ НАПРАВИ 6АМПИОНИ 6ТОТО НЕЕ ТРЯЯ6Е ДА СА НА ФИНАЛ!

sL0rD
30.05.2009 10:39

TigerJK съгласен съм. Пуйол също беше един от стабилните на терена, а и позицията на която игра след толкова години като централен защитник евала. И то кво стана накрая *smile*, че автора е стоял стоял и е решил да се отчете с една статия за сайта защото са го сърбели ръцете аххаах..Понякога в тоя сайт наистина картинката е трагична. Следващият път вместо да злепоставяш Роналдо и МЮ, вземи се научи да разчиташ малко мачовете на любимия си отбор

cska_kazanlak
30.05.2009 10:37

kuramiian,
явно доста си я сърбал тая "чорба", че във всеки коментар я споменаваш, макар да няма нищо общо със статията (ако си я чел, де). Ама, кво ли да ти обяснявам - дреме ми на к... за хора като тебе. Жив и здрав да си, а от комплексите си няма как да се отърве човек...

TigerJK
30.05.2009 10:20

статията е хубава, да- щеше да е хубаво ако имаше нещичко за Ето'о който буквално матира защитата и вратаря в най-важният момент и обърна развоя на мача, както и за Анри, който въпреки че не вкара гол свърши много работа и както казаха по-долу внасяше една идея повече за развитие на атаките. Мисля че всеки един играч трябва да бъде споменат. Защо няма нищо за Пуйол, който се върна на поста десен защитник след десетина години в центъра - да, не игра както Алвеш, но в този мач може би такъв тип игра по фланга беше по-оправдана. А Пике? Той беше най-големия стълб в отбраната, и изчисти доста опасни центрирания, които един бог знае как биха завършили ако не бяха намесите на Пике.

angel_hi
30.05.2009 10:12

Миналият сезон беше за Манчо,а този е за Барса.И двата отбора си остават най-добрите.И двата отбора са се побеждавали.Меси,Шави и Иниеста винаги ще се помнят,както и Роналдо и Рууни.Саф си остава най-великия,а за Гуардиола нека продължава да взема купи.Анри заслужаваше ШЛ.Роналдо може да е симулант,да е егоист,но той направи много за Манчо да вземе толкова купи.Неможе винаги да си на върха.

sL0rD
30.05.2009 10:08

Бат_ване не съм коментирал кой какво заслужава, а обърнах вниамние на Т.Анри и Ето'о които бяха може би скритите герои на Барса *smile* Толкова добре си изиграха картите, че направиха герои на мача Шави и Иниеста. Това са големи играчи и ми стана малко кофти защото авторът(върлия фен на Барса) не беше забелязал товаи думичка няма в толкова обширната му статия
kuramiii.....За тебе няма какво да кажа, за какво си пишем тука ти некви ЦСКА-та Левски чак умът ми не го побира. Явно родителите ти са роднини

excille
30.05.2009 09:44

sL0rD За Анри съм напълно съгласен.Не случаино Кайзер Франц преди мача в Лондон срещу Челси каза, че разликата между двата отбора е Анри. Ама аман вече от тоя Роналдо бе праел финтове имал кураж, Роналдо тва, Роналдо онва, а в краина сметка 2 удара извън очертаничта на врата и 3 засади актива на Роналдо, но то така е играеш толкова колкото ти позволи противника. За мен Рио и Видич просто не бяха на нивото, на което сме свикнали да ги виждаме, а на Рио Ето'о и Анри му счупиха кръста поне по 2 пъти, а върха на сичко беше гола на Меси с ГЛАВА.

Bat_Vane
30.05.2009 09:43

slord , айде няма нужда да се надъхваш толкова . Добре видяхме , че и Челси и Манчестър не заслужават титлата повече от Барса . Ти какво искаше да стане - Челси със супер скопената си тактика на тотална защита и гол от два ката в последните секунди на мача да вземе купата ли , или пък Манчестър с тежкарчето Роналдо , който мисли само за себе си и Бербатката , който както винаги въобще не разбра къде се намира ? Това искам да те питам . А за предимството на Манчестър в началото на мача си прав , ама като имаха те предимство защо те не вкараха гол , ами Барса вкара ?

zdravchep
30.05.2009 09:40

абе Христо ти май не си гледал полуфинала на барса срещу Челси...

kuramiian
30.05.2009 09:33

хахахах слорд и ти си бил голем смешник бе хахахахха баси палячото ...кво направил меси кво направил иниеста или шави ,а кво направи по един играч от манчестър??????първите 10 минути не са критерий,мача се играе 90 със се продълженията,те и чорбата играха 10 мин срещу левски ама квво стана в следващите 80 ...левски си извоюва шампионата!

kuramiian
30.05.2009 09:28

цска казанлък....никът ти говори достатъчно за смешния ти коментар?просто само чорбарите могат да тжърдят такива небивалици....

sL0rD
30.05.2009 09:24

Само още едно нещо да вметна...Авторът, след като двигателя е шави, иниеста и меси защо на реванша срещу челси, когато бяха без Т.Анри играта им беше по-скоро банална и втръсваща отколкото красива ? Защо имаше едно и също мачкане на топката в средата на терена без идея после как да се развие атаката ? Защо в испания в първият мач челси пак играха по същия начин, също и барса??! Но в Испания имаше един човек който ти толкова омаловажи ж тази своя статия, че чак забрави да го споменеш или просто нямаше идея, че той допринася толкова много за играта на отбора ?!?! Следващият път не ставай за смях пред аудиторията си *smile* Успехи занапреде...

PureEvil
30.05.2009 09:24

От кога е справедливо правилата да не се спазват на футболното игрище?

sL0rD
30.05.2009 09:16

А ако не беше Анри с включванията си по фланга, който действаше като отпушваща тапа за Шави и Иниеста които безцелно мятаха топката в средата ? А Ммеси ? Докато вкара гола какво направи Меси ако може да ми кажеш, че нещо авно съм пропуснал? Докато вкара гола аржентинеца имаше 1 шут към вратата и 5-6 върнати паса назаде към шави и иниеста ? А след гола се опита да направи така наречен пробив като повлече 3-ма защитници и пак отва беше ? Кристиано може да е всякакъв, но не е лигльо и женчо, защото това което той прави никой друг не го прави. Защо никой футболист не се опитва да прави финтове да внася тоя елемент в играта? Защото нямат тоя кураж, защото напраявт ли един crossover с краката и ги е страх д ане изядат балтията или са прекалено скарани за да могат да го правят. Айде като критикуваш следващия път поне гледай да е малко по-обективно и следващия път разучи малко повече любимия си отбор, защото аз като фен на ман.утд направих по добър обзор на нещата. И не забравяй Т.Анри и Ето'о който този сезон измъкнаха бая мачове *smile*

sL0rD
30.05.2009 09:14

Въпреки, че се поколебах дали да прочета статията или не, реших да я прочета за да видя колко е безпристрастен авторът. Уви, поредният пристрастен драскач, който толкова много усилия е положил да маскира, че ужким не е толкова запален фен на Барса и че ужким гледа обективно на нещата *smile*, но няма проблеми, сега е момента. Фен съм на ман.утд. Искам само да ти кажа едон нещо. Ти може би си най кьоравия фен на Барса или си просто прохождащ в тази област на обективния футбол. За Барса в началото на мача имаше точно двама играча, които знаеха защо са на терена и бяха напълно концентрирани. Това бяха Тиари Анри и Ето'о за които ти драги писателю дори не спомена и думичка в така наречения ти обзор на финала и полюване на ЦР7. Положението на Барса беше спасено от геният на Ето'о , на който буквално му трябаше едно докосване с топката за направи резултата 1-0. Дотогава нито героите на мача Шави и Иниеста(които наистина станаха такива в по-късните етапи на мача) нито Меси се забелязваха по терена. Така че тия хора могат да удържат резултат по перфектен начин поради умелостта си да задържат топката по невероятен начин.

jivko_82
30.05.2009 08:45

Много добре казано. Аз сам фен и на двата отбора, но наистина Барса заслужиха този успех. Те просто показаха, че техните претенции за най-добър клуб в света не са безпочвени. Можеби, щяха да имат сериозни проблеми с доказването на това твърдение, ако и Манчестър бяха заиграли,като отбор а не да се опитват отделни единици да доказват, че и сами могат да победят всеки. Точно заради това не Манчестър, а играчите на Барселона са новите КРАЛЕ на ЕВРОПА, а зщо не и на света. *wink*

cska_kazanlak
30.05.2009 08:43

Не виждам нищо справедливо в това да стигнеш до финал в 94-ата минута, след като преди това си бил по-слабия отбор на терена през цялото време. Вярно, че Челси играха откровен антифутбол в Испания, ама и това го има - все пак днес футболът е и битка на стратегии, а не само на личности и умения. При това, смея да твърдя, че съм безпристрастен, тъй като Челси са ми най-омразния английски отбор при все че съм фен на английския футбол като цяло. Нищо лично нямам и срещу Барса - по-скоро те са ми любимците в Испания (след Билбао, разбира се)...

torres_228
30.05.2009 08:13

Абсолютно същото мисля и аз . И аз не съм фен на Барса , но няма как да не им сампатизирам. Изключителен отбор с изключителен треньор !!! *thumb_up*