Сърът да ме извинява, ама сбърка!

17:20
Сърът да ме извинява, ама сбърка!
Честито на Барселона! Този състав на Хосеп Гуардиола се окичи с невероятна слава и записа името си със златни букви в историята на каталунците. Най-важното обаче е, че победата в срещата е възможно най-сладката, защото бе постигната с тотално надиграване на противника и абсолютно закономерно.

Има една световно известна максима: "Човек предполага, а Бог разполага!" В случая, тя важи в абсолютна сила за мениджъра на "червените дяволи" сър Алекс Фъргюсън. Никой не знае какво е било в главата на Фърги преди сблъсъка в Рим и как той е мислил да победи този тим на испанците, но от показаното на терена, ясно личи, че това нямаше как да стане, и че той сбърка. Сбърка и това уби Юнайтед. Грешките на шотландеца бяха наказани по възможно най-жестокия начин от Барселона и добре, че "червените дяволи" се разминаха с малко.

Голът на Барселона наистина дойде като гръм от ясно небе за целия отбор на Юнайтед - точно когато "червените дяволи" имаха териториално превъзходство над противника си и създаваха що-годе прилични опасности пред вратата на Валдес. След като Самуел Ето\'о ги попари, всичко за Юнайтед сякаш свърши. До края на полувремето шамарът на Барса се чувстваше в състава на "червените дяволи" и най-вече личеше по бузите на бързо почервеняващия край страничната линия шотландец. Фърги изобщо не очакваше подобна развръзка след доброто начало на неговия тим и това го шокира. Стартовият състав няма да го коментирам, защото бе най-очакваното нещо и никой не се изненада. Нито от липсата на Димитър Бербатов и Карлос Тевес, нито от това, че Кристиано Роналдо започна като централен нападател.

\"\"Почна втората част и първия ход на съра бе да вкара Карлос Тевес, заменяйки Андерсон. Добре, ама защо? Защо Тевес? Явно се видя и всички го разбраха, че Юнайтед имаше проблем с организирането на атаките, и задържането на топката. Това нещо в тима на "червените дяволи", от играчите, които бяха на скамейката, най-добре се извършва от Димитър Бербатов. Въпреки това шотландецът предпочете Карлос Тевес, поне според мен, по необясними причини. Защо бе заменен Андерсон? Бразилецът игра сравнително добре, отне и няколко топки, с което помогна на защитата, и най-вече на партньора си Майкъл Карик. Не съм на мнение, че кореецът Джи-Сунг Парк или ветеранът Райън Гигс впечатлиха с нещо повече през тази първа част, че да заслужат доверие и за втората. Да не говорим, че Парк си бе направо трагичен по десния фланг и нито веднъж не успя да надиграе ветерана Силвиньо. Още с тази смяна Юнайтед бе погребан! Англичаните не пипнаха топката през първите 20 минути на втората част, а Шави и Иниеста си разиграваха по най-безпроблемния начин. Силите на Карик в дефанзивен план не стигаха и това предреши мача. Ясно пролича и липсата на боец от ранга на Дарън Флетчър, който с неизчерпаемата си енергия на терена и постоянната борба е изключително полезен в дефанзивната част на играта за състава си.

\"\"Смяната на Димитър Бербатов дойде твърде късно. По-шокиращото бе, че се замени играч от средната линия в лицето на Парк, който определено изгледа финала без да дава пари. Юнайтед остана с двама играчи в центъра, единият от които бе 35-годишния Райън Гигс. Шок и ужас!!! Как да противодействаш на играчи като Шави и Андрес Иниета, подпомагани от Серхио Бускетс и Лионел Меси при разиграването на топката в средата на терена, с Майкъл Карик и Райън Гигс? Това бе някаква шега! Райън Гигс е легенда на Юнайтед, но просто няма как 35 годишен играч да изиграе на такова ниво повече от 45 минути. Явно сър Алекс Фъргюсън е бил на мнение, че уелсецът е готов да изиграе 90 минути на високи обороти! Ясно си пролича, как при един един пробив на Андрес Иниеста в 55-а минута, уелското крило не направи дори минимално усилие да спре дребничкия испанец, който си мина без абсолютно никакъв проблем покрай него. И това още в 55-а минута! Гигс няма как да е виновен, просто нямаше сили, а Майкъл Карик се чудеше къде по напред да застане.

\"\"Рууни се измъчваше като ляво крило и играеше на 45 метра от вратата на Виктор Валдес. Човекът, който е в състояние да реши мач от подобен ранг, бе забит на светлинни години от вратата на противника и се впускаше в битка за топки на тъчлинията! В много от случаите помагаше на Патрис Евра в спирането на атаките по дясното крило на Барселона, което доведе и до доброто представяне на французина. На Лионел Меси бе оставена абсолютна свобода в разиграването на топката, без никой да го притеснява. Аржентинецът поемаше топката, обръщаше се към вратата, оглеждаше спокойно ситуацията на терена и продължаваше атаката на Барселона. В същото време Кристиано Роналдо бе бит за всяка първа топка от Яя Туре, като на моменти братът на Коло Туре дори преследваше португалеца до половината на Юнайтед.

Още една лека краска в ръководенето на срещата от страна на сър Алекс. След смяната на Тиери Анри в 71-а минута със Сейду Кейта, левия фланг на Барса стана абсолютно неефективен. Не искам да казвам лоша дума за качествата на национала на Мали, но едва ли той притежава и малко зрънце от това, което може да сътвори Анри. Въпреки това Джон О\'Шей остана на позицията на десен бек и там си доигра мача.

Юнайтед имаше сили да вземе Купата, но не и с този състав, и с този начин на игра. "Белите" в този мач просто ги нямаше на терена, за което могат много да съжаляват. Кой каквото иска да говори, ясно е едно:

Тимът, който игра футбол в Рим бе този на Барселона!

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

terrorblade
30.05.2009 00:30

Не бих казал че отбора на Манчестър не се опита да играе футбол.Но както се казва отбора играе толко колко му позволи противника.Барса наистина добре затвори вратата си и покри ключовите играчи в атаката-Рууни и Роналдо който с развитието на мача реши да се надиграва с Меси,и крайния резултат бе срещу него.Тевес е много добър играч,много се раздава.Халфовата линия на Барселона определено е по-класна от тази на Манчестър,наистина Флетчър липсваше,което показа че Ман няма добра резервна скамейка.Друго което е НАЙ-добър играч в защитата на Барса бе изгонения от сър Алекс- Пике.Учудващо за мене Бербатов не започна титуляр-пролича си че е мн по-добър гутболист от Парк,за който така и не знам какво прави в Юнайтед.Просто той няма калса за този отбор.Може би Ман има нужда от малко подмладяване.Но сър Алекс не е човека виновен за загубата защото смятам им е дал правилни инструкции,но явно не са били спазени.Догодина с някой трансфери на по-млади играчи можфе да сполучи.Аз лично мн искам да видя онзи Ман от 1999 година,когато Ман надиграваше всички отбори и съсипваше от преса,тичане и вкарваше много голове.

LEO_74
29.05.2009 23:08

Такава му е ролята на Фъргюсън в този спектакъл - Футбол. Ако печелиш печелиш за всички и ако загубиш - губиш себе си.Той е лицето което взема решенията и носи отговорността.Нищо лично!

debelarica1234
29.05.2009 23:03

Според мен виновникът за загубата на Манчестър Юнайтед е сър АЛЕКС.Преди 2 години на полуфиналът с Милан в Милано юнайтед беше съсечен с 3 безответни гола поради причината,че тръгна да се надиграва с росонерите.Миналата година със тактиката на Милан сър Алекс спечели Шампионската лига.Тази година също заложи на тази тактика и изведнъж на финала тръгна пак да се надиграва с отбор който по всички показатели е по добър от този на Юнайтед.Грешно нареден състав Рууни крило,Роналдо нападател,Гигс и Парк неузнаваемо слаби резервите Бербатов и Тевес трагични.Така може да излъже Хъл,Болтън,Съндърланд но не и Барселона на Меси,Анри и т.н.Дано догодина сър Алекс има възможност да поправи своята грешка чакаме с нетърпение.

Notlike
29.05.2009 22:53

Хаха. Фърги поема вината.. не стига, че ви изведе до 11 шампионски титли, 2 ШЛ, накрая го критикувате. Бездарници! Първо, много фенове подцениха "Барса", че едва ли не са "съдийски отбор", "отбор срещу слабаци" и тем подобни. Моля ви, спрете да коментирате мача с Челси, подпря ги, но на финала Юнайтед трябваше да бие един от двата тима. Така че - не се оправдавайте, само феновете на Челси могат да се оплакват! Според мен Бербатов вършеше мнооого работа в технически аспект, а на Юнайтед точно това му куцаше. Много добре знаем, че Роналдо в такива мачове се осира, ама го обичате, защото вкарал 5 гола с глава, докато никой не го пазеше...
Ако има един виновен за целия мач, то това е бил Единственият (Господ). Всичко той решава как ще стане и нито Фърги, нито и който и да било, не може да спре съдбата си. Когато нямаш ден - нямаш. Ако ще и светът да се срути на главата на противника ти, пак ще паднеш *wink* . Иначе футболът нямаше да е интересен..

LEO_74
29.05.2009 20:56

Грешката на Фъргюсън е дълбоко психологическа . Може би от някакво необяснимо сантиментално отношение към Гикс , той му повери отговорност , която състезателят показа че не може да носи . Капитанът освен всичко друго е и емоционалния разпределител на отборния дух. Гикс е преживявал моменти на слава , но е наситен от успехи.Такива футболисти по-лесно биха могли да бъдат убедени от опонентите си че ... е все едно дали ще победят(независимо от нивото).Отборът на Ман. , който заслужи правото да спори за този трофей е друг. И това не е тайна за тези , които следят Английското първенство.

Iv3rs0n
29.05.2009 20:51

Според мен Никои тук няма право да упреква Фъргюсън какъв състав е пуснал а човека писал статията да седне и да се замисли кои е трен на Мангалчестър тои или фърги когато направите 1/1000 от това което тои е направил тогава може да го упреквате *angry*

PoIoGaVo
29.05.2009 20:42

Тимът, който игра футбол в Рим бе този на Барселона! *wink* *stop*

Ghasper
29.05.2009 19:59

damnit91 паляк си ти с тоя убит коментар май не си гледал мача че да говорип така..... аман от тея смешни фенчета на ман дето се мислят за най-великите барса ви изнесе открит урок как се играе футбол а вие само можете да се учуте от това защото сте МНОГО назад от това ниво въпреки стотиците милиони наринати в някои английски отбори в това число и Ман....

BILI_85
29.05.2009 19:58

аве хора бербатов не е господ нали сме го виждали как играе ... има слаби мачове на ман и това е един от тиах ...

pecata88
29.05.2009 19:12

Много хора казват "ти ли ще знаеш по -добре от Фъргюсън.....човекът е спечелил всичко във футбола и т.н.", обаче в този мач и слепец би видял някои уникални недоразумения в играта на Манчестър. Това не му беше и единственият път през сезона и това го показват мачовете с преките конкуренти, като Юнайтед взе едва 1 победа в мачовете срещу отборите то Топ4. Много сам съгласен с коментатора и евала за обстойния анализ.

valdon
29.05.2009 18:46

Цял свят видя , че без Бербатов в Ман. Юнайтед няма идея и никаква импровизация в атаката на отбора. Няма логика Парк да е титуляр а Бербатов на резервната скамейка. Видимо нашето момче бе разочаровано от това след края на мача. Сър Алекс се страхува от негативното отношение на феновете към Бербатов и не посмя да го пусне титуляр. За егоистичното отношение на Роналдо да реши сам мача в полза на Юнайтед не ми се говори. Той понякога вреди на своя отбор, вместо да помага.

pacho_vr
29.05.2009 18:17

В същото време Кристиано Роналдо бе бит за всяка първа топка от Яя Туре, като на моменти братът на Коло Туре дори преследваше португалеца до половината на Юнайтед.

footskater_sam
29.05.2009 10:43

Много точна критика треньора е виновен повече от 50% в тия мач.

damnit91
29.05.2009 01:27

Писна ми от тая фраза "Тимът, който игра футбол в Рим бе този на Барселона!" ... Къф футбол играят тея паляци е ... съдията ни еба майката на полуфинала който играхме именно срещу Барса иначе щяха ни барат мадете ... ПУ ЗА БАРСА - СЪДИЙСКИ Отбор !!!

gunner74
29.05.2009 01:26

името на Гуардиола на каталунски е Джосеп а не Хосеп *wink*

elephant
29.05.2009 00:45

оф сеа пък се почна "Манчо загубиха нарочно!" Хора не можете да губите да го @$#%#*& .............................

drummer
28.05.2009 23:29

FLY_I, тук никой не критикува,а автора е направил много точен анализ на причините поради които Барселона спечели финалния мач, а Манчестър Юн. го загуби! Това, че Фъргюсън я работи тази работа повече от 20 години, съвсем не означава че не е допускал грешки, и че не допусна такива в този толкова важен мач. Тук никой няма претенции да наследи Фъргюсън...?! Просто по добрия отбор, този на Барселона победи убедително и заслужено се окичи с престижното отличие. *smile*

FLY_I
28.05.2009 22:11

авторът на статията да ме извинява ама Фъргюсън я работи тая работа повече от 20 години,врял и кипял е във футбола и е смешно един световнонеизвестен футболен запалянко да критикува.Отстрани всеки много знае и много може *thumb_up*

gbfil2
28.05.2009 21:58

Съгласен съм общо взето с нещата в статията. Едно само не ми дава мира, а именно дали тази толкова очевидно губеща тактика не беше избрана нарочно. Иначе казано, не трябваше ли просто Манчестър Ю. да загуби задължително. Което въобще не омаловажава стойността на Барселона.

mitakita
28.05.2009 19:32

Всички твърдяха че Гуардиола няма никакав шанс да победи стратегически сър Алекс ,но отбора на Хосе победи отбора на съра по абсолютно всеки показател

Tovalan
28.05.2009 19:16

Съгласен съм с автора на статията. Аз мисля по същият начин. Много ме боли за Юнайтед, но това са нещата-Барселона игра по-добре и заслужено вдигна купата. Може би дори и с началният състав Юнайтед бяха способни да бият Барса, ако беше влязла топката, която Парк изтърва на метъри от вратата още в началото, когато Барса започна по един изключително страхлив начин мача, но след 1-ят гол, доминацията им през целия двубой бе очевидна. Жалко за Юнайтед, дано догодина успеят отново навсякъде! Glory, Glory Man United!!!

Dido_Man_U
28.05.2009 18:42

Много фатално сгреши САФ като остави Бербатов на пейката и резултата е на лице жалко за всички фенове (както и за мен) и най-вече за самия Бербатов *evil* *sick*

angel_hi
28.05.2009 18:34

Няма смисъл вече да го обсъждаме минало Барса победи тази година догодина друг отбор и така

elephant
28.05.2009 18:30

И още нещо, нека факта че сме българи да не ни кара да мислим, че с Бербатов като титуляр титлата щеше да е 100 % за Манчо.

elephant
28.05.2009 18:27

Сбъркал, ама друг път.Квото си е мислил все е трябвало да излезне добре,но фактът че футболистите не успяха да го осъществят не по вина на Алекс.Рууни и друг път е играл на тази позиция и се е справял добре.Вчера цял мач не му се чу името и не може веднага да кажем, че поста му бил виновен.Просто беше неубедителен самия той, както и някои други играчи.Май бяха изплашени... Сър Алекс си знае работата, тактиката си беше ок, само на терена да бяха истинските футболисти на Юнайтед, а не 10 кокошки (изключвам Ван дер Сар).

moby82
28.05.2009 18:20

Много точен коментар!1 към 1 *thumb_up*

moby82
28.05.2009 18:16

"Съра на къра" БАрса тотално надигра Мангалчестър и това го видя цял свят!!!Да се примирят че са 2-ри и т'ва е *joking*

ForzaMilan1899
28.05.2009 18:08

И въпреки това САФ е от най-великите в историята !!!

ForzaMilan1899
28.05.2009 18:07

Единствената евентуално печеливша тактика срещу Барса щеше да е да пусне и титулярите и резервите и каквито футболисти има *joking*

peshky_
28.05.2009 18:00

много добра статия ясна и точна това че тази тактика е провървяла в някои др мач с по слаб съперник може ама все пак това е Барса и трябва малко по сериозно

Gogata85
28.05.2009 17:38

много точна статия това беше една много грешна тактика незнам какво си е мислил САФ като сложи нападател като Рууни ма тъч линията