Двама мъже, една стена

14:42
Двама мъже, една стена
Погледът бе смъртоносен! От очите му сякаш изхвърчаха мълнии. Думи? Те бяха излишни. Дарън Флетчър и така разбра за какво става въпрос. Защото безгласният укор дойде от шефа на защитата на Манчестър Юнайтед - Рио Фърдинанд. В първия полуфинален мач в Шампионската лига срещу Арсенал Флетчър изгуби доста лековато топката и така създаде почти чудесна възможност за "артилеристите". Но само почти. Фърдинанд се погрижи за обезвреждането на противника, след което отправи въпросния поглед към шотландеца.

Рио може да си позволи по този начин да порицава колегите си, тъй като грешките при него са по-скоро изключение. В центъра на защитата на Юнайтед заедно с партньора си Неманя Видич оформят отбранителен бастион, който не може да намери паралел в Европа. Нито една от двойките в другите трима полуфиналисти в лигата - Маркес/Пуйол (Барселона), Тери/Карвальо (Челси) и Галас/Туре (Арсенал), не може да догони тандема от "Олд Трафорд". Фердинанд и Видич са основна заслуга "чевените дяволи" да не пуснат гол в близо 60 процента от мачовете си през този сезон.

Когато през зимата в 14 мача поред срещу головете за съперника на Манчестър Юнайтед след изтичането на 90-е мин седеше нула, почестите отидоха за вратаря Едвин Ван дер Саар. Холандецът, който опази мрежата си "суха" 1311 мин, обаче знаеше, че трябва да благодари главно на Фърдинанд и Видич. Независимо дали те са били заедно на терена или с друг партньор.

Рио и Неманя: Двама мъже - една стена. Физически англичанинът и сърбинът са на топниво, бързи са, могат перфектно да "четат" играта, да отнемат чисто топката и печелят феновете със силата си в единоборствата както на тревата, така и във въздуха. Те са като скали, в които вълните на противниковите атаки се разбиват.

Не може да се каже кой от двамата е по-добрият. Докато Фърдинанд е по-постоянният през този сезон, Видич има 5 гола. Изключително важен от тях бе този при победата с 2:0 над Интер на "Олд Трафорд" в 1/8-финал от Шампионската лига. Въобще може да се каже, че сърбинът носи щастие на Юнайтед. Всичките мачове, в които той се е разписвал, "червените дяволи" са напускали терена като победители. Наистина наскоро съотборникът на Неманя Райън Гигс бе избран от футболистите в Англия за играч на сезона, но много посочиха за номер 1 Видич, въпреки че играе на не особено атрактивната позиция централен защитник.

Между другото дори треньорът му сър Алекс Фъргюсън би избрал него. "Разполагаме с редица невероятни футболисти. Неманя обаче прави изключителен сезон", обяви шотландецът. Заслужаващо внимание изказване, като се има предвид, че Видич има и издънки - например при загубата с 1:4 от Ливърпул. Освен това той бе изгонен и в двата мача срещу мърсисайдци.

Докато Фърдинанд премина в Манчестър Юнайтед от Лийдс през 2002 г. с рекорден тогава за британец трансфер от 45 милиона евро, Видич се присъедини към хората на Фъргюсън едва през зимата на 2006 г. Представянето му в Спартак Москва, както и с екипа на националения отбор на Сърбия по време на квалификациите за световното в Германия, бяха впечатлили сър Алекс. След като Видич преодоля почти задължителните за всеки чужденец в Англия първоначални трудности, включваща и приспособяване към темпото и твърдата игра там, той се превърна не само в ключова фигура за отбора, но и в любимец на феновете. Неговото открито и мъжкарско поведение се хареса на Острова и Видич стана Уейн Рууни сред защитниците.

Видич и Фърдинанд допълват своите противоположности. Докато англичанинът показва голяма сигурност при владеенето на топката и той изпъква при граденето на играта, сърбинът е по-силен във въздушните двубои. Дуото има редкия шанс в две поредни години да направи дубъл, печелейки титлата в Англия и Шампионската лига. Досега никой не може да се похвали с такова постижение, тъй като досега нито един отбор не е защитил първото си място в клубния турнир.

Въпреки актуалните хвалби по адрес на Видич с оглед на годините по-дълбоките следи в тима на "червените дяволи" е оставил Фърдинанд. Затова и оценката на неговия треньор не е учудваща. "Рио е най-добрият централен защитник в света", отсече Фъргюсън. В началото обаче Фърдинанд бе посрещнат с доза скептицизъм от феновете на Манчестър Юнайтед при пристигането си в отбора преди 7 г. Това ли е правилният избор за наследник на Стив Брус и Гали Палистър, питаха се те. Но той беше. Не е чудно, че комбинацията между неговите качества и силната му воля го изстреля сред тези, които имат честта да носят капитанската лента на Юнайтед. Снажният бранител я слага на ръката си, когато на терена не са Гари Невил и Райън Гигс.

Вече са забравени времената, когато той (уж) забрави за допинг тест и получи 8-месечно наказание. Това стана през 2003 г. Днес в Англия вече никой не говори за това. Доста повече говори самият Фърдинанд. За списание "Обзървър спортс монтли" той интервюира не кого да е, а британския премиер Гордън Браун. Анонсът в изданието за въпросния разговор бе: От едната страна имаме един от най-влиятелните мъже на Великобритания, а от другата - Гордън Браун.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

nonan4o
23.08.2009 21:01

те са най-добрите :37 особенно видич


пражи най- хубавите щпагати
*joking* *smile* *thumb_up*

BENZEMA123
07.06.2009 11:18

Прави са статистите ,че засега беспорно най добрата централно защитна двойка са Н. Видич и Р. Фердинанд... *devil*

Kalinho
26.05.2009 21:29

добри играчи ама много пъту съдията не им свири доста фалове което ме съмнява, че на финала ще е така *wink* Анри и Иниеста ще направят разликата в лявата им зона на атаката

beckham_07
26.05.2009 20:11

Безспорно най-добрите!Дано утре го докажат за пореден път и ЮНАЙТЕД триумфират!!!!!!!

Kamakatsu
26.05.2009 16:46

Според мен "стената" ще затрудни доста Барса и мисля че Манчо ще бият, а по въпроса за защитниците, мисля че Челси са най-добри в това отношение от няколко сезона.

Nenoph
26.05.2009 16:42

Тва беше последният стабилен сезон на Фърдинанд! Контузиите стават хронични, годинките напредват, скоростта намалява... Като добавим и възрастта на Ван дер Сар, изглежда защитата на Юнайтед ще има проблеми в най-близко бъдеще...

qvkata
26.05.2009 16:33

Тази стена много добре игра срещу Ливърпул , даже единия се поумори и реши да остави другия сам си прави стена *smile*
Дано стане груб мач с шпагати но без задържанията и играта с ръце на Видич че пак ще има червен

msm16
26.05.2009 16:23

Барса да са благодарни че стигнаха до тук не и без помощта на съдията!Утре Ман Ю ще ги отнесе от терена!

DuFkaTa
26.05.2009 16:13

Статията къррртиии *devil* Утре Барса доста зор ша видят за да вкарат един гол *stop*

bobodogg
26.05.2009 15:52

Съгласен съм с другите двойки които бяха казани,но не съм съгласен с това Карвальо и Тери,защото в отбора на челси има много по добри защитници от на ман.Като Алекс,Иванович,Босингва и др.Относно това за вратарите аз мисля че чех заслужава повече адмирации защото го е показвал повече пъти от Едвин Ван Дер Сар.

MadDaFaka777
26.05.2009 15:46

есТесТвено че няма да могат хайде Манчо утре смачкайте барса

bat_miro
26.05.2009 15:29

Няма да успеят да разрушат стената на 27 май *thumb_up*

angel_hi
26.05.2009 14:58

Интересна статия хайде Барса опитайте да разрушите стената Фердинанд-Видич *smile*)))