Турция гори в огъня на Фенербахче - Галатасарай (видео + снимки)

13:12
Турция гори в огъня на Фенербахче - Галатасарай (видео + снимки)
Днес животът в Турция ще спре за 90 минути. От 20:00 часа на стадион "Шюкрю Сараджоглу" един срещу друг ще се изправят отборите на Фенербахче и Галатасарай, чието съперничество е считано за едно от най-ожесточените дербита в историята на футбола. Мегасблъсъкът ще бъде ръководен от топрефера Джунейт Чакър.

Кратка история на дербито

Антагонизмът между Фенербахче и Галатасарай има 104-годишна история. Основата на съперничеството им е положена на 17 януари 1909 година. На тази дата вечните противници играят първия мач помежду си, който приключва при резултат 2:0 в полза на Джим Бом. Днес двата отбора ще премерят сили за 374 път. Равносметката от изминалите им сблъсъци е: 141 победи за Фенербахче, 113 равенства, 119 победи за Галатасарай, при голова разлика 522:475 в превес на канарчетата.

Преди дербито

Шампионът на Турция - Галатасарай, узакони рекордната си 19 титла още в миналия кръг, след като пред собствена публика надигра Сивасспор с 4:2, а Фенербахче загуби гостуването си на Истанбул ББ с 0:2. Лъвовете имат 10 точки аванс на върха на класирането на местната "Спор Тото Суперлиг", но това едва ли има някакво значение щом предстои Вечно дерби, за което двете страни отново ще жертват всичко. Не подлежи на съмнение обаче, че напрежението в лагера на домакините е в пъти по-голямо заради загубената битка с вечния съперник за титлата за втора поредна година. От друга страна възпитаниците на Айкут Коджаман са изправени пред опасността да бъдат изпреварени от Бешикташ за 2-ото място, което дава право на участие в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига. В момента само по-добрата голова разлика на канарчетата спрямо орлите им дава предимство за сребърните медали. За сметка на всичко това пък вече повече от десетилетие "Шюкрю Сараджоглу" представлява непревземаема крепост за Галатасарай. Лъвовете не успяха да се поздравят с пълен успех в предишните си 16 мача на този терен, като последната им победа в Къдъкьой е регистрирана през сезон 1999-2000.

Мерките за сигурност преди, по време и след мача ще са на възможно най-високо ниво. 900 полицаи от спец отделите и достатъчно на брой униформени ще бъдат ангажирани с опазването на реда на стадиона.

Любопитни факти:

*Предстоящото дерби ще е под номер 374 в историята на съперничеството на двата отбора. Равносметката от изминалите им сблъсъци е: 141 победи за Фенербахче, 113 равенства, 119 победи за Галатасарай, при голова разлика 522:475 в полза на канарчетата.

*През миналия сезон Джим Бом си гарантира титлата именно на "Шюкрю Сараджоглу" след нулево равенство с кръвния враг Фенербахче.

*За втора поредна година фенове на гостуващ отбор няма да присъстват на Вечното дерби поради съображения за сигурност.

*През сезон 2006/2007 Фенербахче гостува на митичния "Али Сами Йен" в ролята на преждевременно осигурил си титлата шампион и заради безредиците по трибуните тогавашното издание на дербито се запечата в историята под името "Воднисто дерби".

*Футболистите на Фатих Терим спечелиха последните си 7 шампионатни мача, които съставят най-дългата победна серия на Галатасарай през този сезон.

* Галатасарай няма победа като гост над Фенербахче от сезон 1999/2000. Вече повече от десетилетие и 16 поредни мача в Кадъкой Фенербахче не познава вкуса на поражението от вечния си съперник.

*Най-голямото дерби на Турция ще бъде ръководено от Джунейт Чакър за 7-ми път.

*Общо 13 футболиста от настоящите състави на двата отбора са имали щастието да вкарат гол в дербито. Това са:  Семих Шентюрк (2), Селчух Шахин (2), Гьокхан Гьонюл (1), Дир Кайт (1), Мирослав Щок (1), Муса Соу (1) и Хасан Али Калдъръм (1) от Фенербахче. Селчук Инан (3), Хакан Балта (2), Умут Булут (2), Йохан Елмандер (2), Емануел Ебуе (1) и Фелипе Мело (1) от Галатасарай.

*Първият мач между двата отбора, игран през този сезон, приключи при резултат 2:1 в полза на Галатасарай.

* Фенербахче записа 11 победи, 2 равенства и 3 загуби при 16-те си шампионатни домакинства през този сезон.

*Наставникът на Галатасарай Фатих Терим ще изгледа дербито от трибуните, тъй като изтърпява рекордно наказание от 9 мача.

Интересно съвпадение е, че миналогодишното издание на дербито, което се игра на стадиона на Фенербахче и бе част от последния кръг на финалните серии за шампионската титла, се състоя на същата дата - 12-ти май. Тогава вечните съперници не успяха да се победят под ръководството на Джунейт Чакър и трофеят отиде в прегръдките на лъвовете, които отпразнуваха триумфа си часове след края мача и то на терена на кръвния враг със специалното съдействие на министър-председателя на страната Реджеб Тайъп Ердоган. За отбелязване е, че това бе безпрецедентен случай в историята на съперничеството на двата най-почитани турски клуба.

Агитките

Фенербахче





Галатасарай





Състави:

За Фенербахче участие в днешния мач няма да запишат контузените Селчук Шахин и Сердар Кесимал, а Кристиан Барони е наказан заради натрупани жълти картони.

В лагера на Галатасарай травма лекува чешкият централен бранител Томаш Уйфалуши, докато Умут Булут е принуден да изтърпи наказание.

Вероятни стартови състави:

Фенербахче (4-3-3-1) - Волкан Демирел; Гьокхан Гьонюл, Джоузеф Йобо, Егемен Коркмаз, Рето Циглер; Мехмет Топал, Емре Белезоглу, Дир Кайт, Раул Мейрелеш, Муса Соу; Пиер Вебо

Галатасарай (4-3-1-2) - Фернандо Муслера; Емануел Ебуе, Семих Кая, Дани Нункеу, Алберт Риера; Хамит Алтънтоп, Фелипе Мело, Селчук Инан, Уесли Снайдер; Дидие Дрогба, Бурак Йълмаз

Стадион: "Шюкрю Сараджоглу"
Начален час: 20:00
Съдия: Джунейт Чакър

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kermo
12.05.2013 21:03

Изневерих на фенерите и не си облякох фланелката докато гледам мача(така правя винаги), за да паднат и да си тръгнат Коджаман и Йълдъръм,но как да искаш любимият ти отбор да падне???Не се получи,облякох си фланелката на Роберто Карлош,с която много ми върви и фенерите обърнаха мача....ДА НО ГИ БИЕМ,пък да става к'вото ще!!!!НАЗДРАВЕ!

bavareca_BM
12.05.2013 19:34

това е голям мач,не е като нашия Левски-ЦСКА,там има повече заряд,феновете викат до последно,стадионите са пълни

edyy_789
12.05.2013 19:05

Мислете че само Унър има тази прогноза повечето европейски футболни новити пишат за дербито цяла европа им интересно мача виште [@link http://www.goal.com/en/live-scores/fixtures/date/2013-05-12/tab/all]%3FICID%3DTOP_3-2/page/4?ICID=OP сички пърженства имат от цевлия освет българия , търското има пърженство даже и ''Б''група а кадеса българия :?(нее целтами дави обидя)

kermo
12.05.2013 19:00

Искам и се надявам да вземем мача довечера,но от друга страна толкова много искам промяна на ръководството на фенерите,че чак ми се иска до някъде да паднат,за да могат гнидите Азиз Йълдъръм и Коджаман да си тръгнат!!!!Това е болното място на фенерите-президент +тренер!!!...Луческо е нашия спасител!!!!

El_Fenomeno_9
12.05.2013 18:49

аз пък абсолютно противно на очакванията за кръвно дерби , го виждам тоя мач едно приятелско реми , както на Дженоа-Интер днес , тея 2 мача ми бяха за Х-ове днес , Фенерите при равен ще останат втори , а Галата са си шампиони вече и двата отбора ще ги устройва ремито , а и никой няма да иска да загуби супердербито , поне аз така разсъждавам , защото ако на тези места бяха Левски и ЦСКА и бяха в такива позиции , равния сигурно щеше да е 2.20

Mesut213
12.05.2013 18:06

Айде, стига бе патриотчета... Генчо, преди да ти изтрият поста викаше т'ва да не е турски сайт да пишете за тия,ами защо пишат за твоя "любим" и изкуствен отбор Манчестър Сити ?? Сити да не е по-велик отбор от Галата и Фенерите (риторичен въпрос, няма нужда да ми отговаряш ). Вика кога ще направят такава статия за ЦСКА и Левски в Турция хаха, ама ти наистина ли го мислиш т'ва? Извинявай, ама враждата м/у Галатасарай и Фенербахче е известна по цял свят, а на някой чужденец като му кажеш, че симпатизираш на ЦСКА те дори няма да се сетят за кой отбор говориш.(Освен ако не се сетят за ЦСКА Москва *lol* ) . Други пък викат селско дерби - мале мале завистта е много лошо нещо *sad* . От всичко това си изграждам мнение,че наистина повечето от вас си нямат и грам понятие за футбола.Както и да го погледнеш това дерби е едно от най-великите в света.

Айде КАНАРИ напред към победата. 2-0 *beer**beer*

ApricotGarden
12.05.2013 17:34

Виртуални патриоти, успокойте се.

devic
12.05.2013 19:02

и това е така щото вие го правите такова. махараджите не са нищо повече от нас. ако и там имаше 30% българи сигурно щяха да пишат за левски-цска. самата игра на двата отбора не е и половината от очакванията преди мача.

ApricotGarden
12.05.2013 18:24

''Дербито'' Левски-ЦСКА или което и да било в България е нищо в сравнение с това между Фенербахче и Галатасарай (катко като футбол така и като фенове)

Mesut213
12.05.2013 18:09

Абе, как може да си толкова ограничен... В Англия пишат ли за ЦСКА-Левски, че в Турция да го направят - айде тогава Уинър да спрат да пишат за Юнайтед-Ливърпул;Барса - Реал? Вие наистина ли сравнявате Българския футбол с този на Турския?*cry*

devic
12.05.2013 18:05

ми вярно е. аз силно се съмнявам в анадола да слагат на първа страница дерби от България. щом те не го правят,логично е и нашите лапачи да не го правят. интересно ми е какво внимание ше обърнат на Партизан - Звезда. все пак колкото и рязани да има в екипа на уинър България е на българите.

genchooo
12.05.2013 17:10

Не стига ли че с турци споря, ама и с българи трябва.. никога няма да сме задружен народ и за това ще си играят навсякъде с нас .. говоря принципно не за статията само

gang_related
12.05.2013 16:55

"Автор: Феим Ахмедов" БРАВО!!! Не стига, че целия ви екип е УНИКАЛНО некадърен, ами сега и резняци имате за екип! ЕВАЛА!! Изтрийте ми сега поста, както и на всички по-долу рязани поклонници! Боли ме фара за тия пропадняци от Турция!

ivanrealmadrid1
12.05.2013 17:05

то пък щото в испания германия англия ще направят статия за български мач ... айде стига излагате се в момента. това е супер дерби мач от първенство в което както знаете е едно от най силните в Европа. освен това например Галата е от отборите с най много фенове в света. в България също не са малко

hifonic
12.05.2013 17:02

Именно.

genchooo
12.05.2013 16:58

Нали.. това финал за ШЛ да е няма таква статия да направят 10 часа преди мача. Знаеш ли кога в Турция ще направят такава статия за Левски - Цска.. никога! Те не са балъци като нас.

genchooo
12.05.2013 16:53

Трийте още.. турци! То такава статия не пускате за БГ мачовете, ама за турците цял роман. *stop*

sergosergo
12.05.2013 16:42

Какви са тези? Пуснете нещо за Норич и УБА, тези не ги познавам чувам, че са от източните провинций но селски футбол не ме интересува!!!!!

gerrard7
12.05.2013 17:51

Селски футбол ли ? хахаха, ти май никога не си гледал това дерби *lol**lol*

erol10
12.05.2013 16:26

Мерси за страхотната статия! За Джим-Бом поради контузия няма да играе и Уесли Снайдер, като на негово място ще играе Йохан Елмандер. Очаквам първа победа на ГС от 13 години на стадиона на фенерите *smile* Пр: 1:3 *tongue*

Neooo_1995
12.05.2013 16:26

Не искам да се заяждам ,ама вчера за Порто и Бенфика нямаше тема ,а сега ....пълен минус сте Уинер.

tazz_000
12.05.2013 16:48

Да,наистина са мноого зле Уинерите.При положение че снощи се решаваше битката за титлата,имаше интрига и все пак това е голямото дерби на Португалския футбол,докато тука няма никаква интрига и е ясно че Галата става шампион за 2 пореден път.Дефакто единственото място където можеше да се пише за двубоя е в прогнозите.

hifonic
12.05.2013 15:54

За Порто и Бенфика една тема със стартовите състави не направихте, а за турчоляците пускате 10 часа преди мача. Чудно..

VivaLaFootball
12.05.2013 15:45

Много ми пука за туското първенство. За колко по-интересни мачове дори от Висшата лига, Примера, Серия А и Будеслигата не пускате теми, а сега за тия пускате..

TheFruitMaster
12.05.2013 15:48

лелеле...1

sdw
12.05.2013 15:22

Гледам,че тука има хора които сравняват Турция и България.Ми те турчоляяяяяяятаа имат толкова пари,че чак се учудвам защо още нямат европейска титла.

edyy_789
12.05.2013 15:44

Имат , Галатасрай *beer*

Baros_87
12.05.2013 14:45

едно от големите дербита на Турция дано стане добър мач и които е по-добрия да спечели *smile* аз именно си подкрепям любимия ми отбор Галатасарай аз мисля че Галата ще бият 1:3 *smile*

Fabregas_boy
12.05.2013 13:49

И мен не ми харесва,че има новини на турски по националната телевизия и че ако не знаеш турски не можеш дори хляб да си купиш из Кърджали и т.н.,ама не му е тук мястото.Фенербахче-Галатасарай е едно от най-свирепите дербита в световен мащаб,а и турският футбол отдавна ни е подминал.До къде стигат турските отбори в евотурнирите и докъде нашите?Какви трансфери правят те и какви ние?Националният ни отбор(който за щастие ОТ СКОРО е във възход) също не поддържа ниво като тяхното.

IvanIR
12.05.2013 14:51

+1, ние нямаме 1 стадион като хората.....*cry*....нещо повече....А-Група няма свестен сайт *cry**cry**cry*....А има безработни момчета , такъв сайт ше им врътнат ше им мига и ше им светка денем и нощем на тия идиоти от БФС *cigarette**lol*....още.....Има ли първенство в Европа дето не е ЕйчДи? *lol*.....абеее......тиа от БФС да ги фанеш....да им дръпнеш перуките....та бой...бой....бой....*lol**lol**lol*.....ае да спирам, че се идосвам ....*beer*

gerrard7
12.05.2013 13:30

Галатасарй нямат победа на Кадъкой от 13 години! В момента разполагат с много класни играчи и определено могат да победят фенерите довечера

fcbarcelona_fan
12.05.2013 13:25

До коментар [@comment 1365174] от [@user biser_gerrard]:

по твоята логика не трябва да пишат и за английски,испански,италански и така нататък

ivanrealmadrid1
12.05.2013 13:24

До коментар [@comment 1365174] от [@user biser_gerrard]:

е това пък какво общо има *lol*

RealMadrid_4ver
12.05.2013 13:23

До коментар [@comment 1365174] от [@user biser_gerrard]:

То по тая логика трябва да има само български новини