Последните мохикани: Какво се случва днес с легендите на България от 2004 г.

18:41
Последните мохикани: Какво се случва днес с легендите на България от 2004 г.

2024 година чука на вратата. Съвсем скоро ще се навършат точно 20 години от последното участие на България на голям футболен форум - европейските финали в Португалия през 2004 г. По повод предстоящата кръгла годишнина, нека хвърлим бърз поглед какво се случва в днешно време с националите от селекцията на Пламен Марков, които на Евро 2004 премериха сили с Швеция, Дания и Италия.

1. Здравко Здравков (33-годишен на Евро 2004): бившият страж на Левски, Славия и Литекс, направил дългогодишна кариера в Турция, е треньор на вратарите в щаба на националния селекционер Илиан Илиев. Освен това наскоро Фози се завърна в Лудогорец, където е наставник на вратите и влезе в полезрението на камерите по време на дербито с ЦСКА - София на стадион "Българска армия", когато беше уцелен с топка, след което падна на тревата.

2. Владимир Иванов (31-годишен на Евро 2004): в последните две години шампионът на България със Славия, Левски и Локомотив (Пловдив) е встрани от футбола. Иначе Фугата има по два периода като помощник и старши треньор на "белите" от "Овча купел", а няколко години беше и директор на школата на своя роден клуб. След това някогашният десен бек беше наставник на Монтана, Рилски спортист и Нефтохимик, като водеше "шейховете" в края на 2021 г.

3. Росен Кирилов (31-годишен на Евро 2004): през последните пет-шест години бившият централен защитник на ЦСКА, Литекс и Аданаспор записа мачове като старши треньор на Витоша (Бистрица), където преди това беше помощник на Костадин Ангелов - Лаптопа, Етър, ЦСКА 1948 и Ботев (Враца). Юношата на Бдин се раздели с врачани през есента на 2022 г. и оттогава често анализира в медиите футболната картина по българските терени.

4. Ивайло Петков (28-годишен на Евро 2004): трикратният шампион на България с Литекс и бивш бранител на Фенербахче, Истанбулспор и Кубан е спортен директор на Арда (Кърджали). След края на футболната си кариера бившият национал стана агент, а после и шеф в Дунав (Русе). През сезон 2019/2020 г. Петков беше спортен директор на Левски.

5. Златомир Загорчич (33-годишен на Евро 2004): натурализираният сърбин е любимец на феновете на Славия. Бившият централен защитник на Литекс пое отбора от "Овча купел" през 2017 г. и скоро след това изведе "белите" до успешен финал с Левски за Купата на България. През октомври 2023 г. Заги се завърна начело на славистите, сменяйки Иван Колев, който пък застана на мястото на провалилата се испанска легенда Хосе Мария Бакеро.

6. Кирил Котев (22-годишен на Евро 2004): централният бранител сложи край на кариерата си в Югозападна Трета лига като капитан на ЦСКА 1948. След това шампионът на България с Локомотив (Пловдив) и ЦСКА стана спортен директор на "червените" от Бистрица, като и в момента изпълнява тази длъжност.

7. Даниел Боримиров (34-годишен на Евро 2004): легендарният полузащитник на Левски и Мюнхен 1860 е изпълнителен директор на клуба от "Герена". Бронзовият медалист от САЩ'94 наследи на тази позиция при "сините" Ивайло Ивков през пролетта на 2023 г. В по-ранни периоди Борето изпълняваше и други роли в Левски - шеф на школата, спортно-технически директор.

8. Милен Петков (30-годишен на Евро 2004): бившата звезда на ЦСКА и АЕК се занимава със семеен бизнес и е извън футболните дела у нас. Някогашният капитан на армейците взе участие в благотворителния "Мач на надеждата", организиран през септември от фондация "Стилиян Петров". Един от любимците на сектор "Г" е баща на национала Алекс Петков - през лятото Милен стана дядо на второ внуче.

9. Димитър Бербатов (23-годишен на Евро 2004): бившият централен нападател на ЦСКА, Байер (Леверкузен), Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Монако и ПАОК води битка за президентския пост в Българския футболен съюз от две години и половина. В началото на декември легендарният футболист обяви официално, че ще се кандидатира за шеф на родния футбол на предстоящия Извънреден конгрес на БФС на 15 март. Често голмайстор номер 1 в историята на националния отбор коментира и анализира английския футбол в медиите на Албиона.

10. Велизар Димитров (25-годишен на Евро 2004): един от любимците на агитката на ЦСКА сложи край на футболната си кариера в Металург (Донецк) през 2013 г. После перничанинът беше назначен за скаут на украинския клуб, а след това дълго изпълняваше тази роля и на стадион "Българска армия". През 2021 г. бившият атакуващ халф стана изпълнителен директор на Миньор (Перник), а през октомври т.г. беше избран за председател на Управителния съвет на "чуковете".

11. Здравко Лазаров (28-годишен на Евро 2004): бившето крило на ЦСКА, Левски, Славия и Локомотив (Пловдив) спря с футбола в Брацигово, но през 2019 г. беше картотекиран в своя роден Локомотив (Септември), за да помага на отбора в пазарджишките областни групи. Същевременно Електричката беше и треньор на Вихрен (Сандански), но се раздели с тредивизиолнния тим през 2021 г.

12. Стоян Колев (28-годишен на Евро 2004): бившият вратар на ЦСКА сложи край на кариерата си в Нефтохимик през 2016 г. След това работи като треньор на вратарите в Локомотив (Пловдив), Верея и Арда (Кърджали). През 2021 г. Тяната се завърна на "Българска армия" като част от щаба на Стойчо Младенов, след което продължи да работи и при Алън Пардю, Саша Илич и Нестор Ел Маестро.

13. Георги Пеев (25-годишен на Евро 2004): някогашното дясно крило на Локомотив (София), Динамо (Киев) и Амкар е футболен агент. Бившият национал сложи край на кариерата си във втория отбор на Витоша (Бистрица) и сега често бележи голове за ветераните на "тигрите".

14. Георги Чиликов (25-годишен на Евро 2004): бившият нападател на Нефтохимик, Левски и ЦСКА започна 2023 г. като асистент на Димитър Димитров в Спартак (Варна), след като преди това беше помощник на Херо в Иртиш и Лудогорец. Бургазлията посреща 2024 г. като старши треньор на Спортист (Своге) във Втора лига.

15. Мариян Христов (30-годишен на Евро 2004): единственият българин шампион на Германия работеше в тандем с Христо Арангелов начело на Септември (София) в края на миналото десетилетие, след което водеше и юношите старша възраст на "Герена". През лятото на 2023 г. някогашният полузащитник на Славия, Левски, Кайзерслаутерн и Волфсбург отпразнува половинвековен юбилей.

16. Владимир Манчев (26-годишен на Евро 2004): някогашният нападател на ЦСКА, Лил, Леванте, Валядолид и Селта започна 2023 г. като старши треньор на Хебър (Пазарджик), но през пролетта беше заменен от Любослав Пенев. По-късно Манчини, заедно със свои бивши колеги от ЦСКА и Левски, се включи в кампания за грижа за мъжкото здраве. Той е редовен анализатор на случващото се в Борисовата градина, а и на мачове на националния отбор.

17. Мартин Петров (25-годишен на Евро 2004): легендарното крило сложи край на кариерата си в ЦСКА през 2014 г. Авторът на единствения български гол на финалите в Португалия не се занимава пряко с футбол, но е важна част от екипа на Димитър Бербатов, който ще се яви на Извънредния конгрес на Българския футболен съюз през март 2024 г.

18. Предраг Пажин (31-годишен на Евро 2004): роденият в сръбския град Невесине централен защитник приключи с футбола в Ботев (Козлодуй). През 2015 г. бившата звезда на Левски и Партизан беше начело на Локомотив (Мездра) в "Б" група, но напусна клуба заради безпаричие. Оттогава Пажо седи извън професионалния футбол, занимавайки се с частен бизнес.

19. Стилиян Петров (24-годишен на Евро 2004): рекордьорът по мачове за националния отбор на България е дясна ръка на Димитър Бербатов в битката за управлението на българския футбол. През есента фондацията на бившия халф на ЦСКА, Селтик и Астън Вила организира "Мач на надеждата", на който присъстваха куп родни и международни звезди.

20. Валери Божинов (18-годишен на Евро 2004): най-младият български футболист на европейското в Португалия все още не е прекратил кариерата си официално. През октомври от ОФК Костенец се похвали на страницата си във "Фейсбук", че бившият нападател на Ювентус, Фиорентина, Манчестър Сити и Левски е картотекиран в отбора. Иначе Валери кара курсове за треньор и е чест анализатор във футболните студия. Ще води новогодишното шоу по "Нова телевизия" в тандем с Гала.

21. Зоран Янкович (30-годишен на Евро 2004): третият натурализиран сърбин в селекцията на Пламен Марков работи от дълги години в Азия. Бившият реализатор на Литекс е наставник на китайския Кингдао Уест Коуст, а преди това работеше в Джъдзян и Пекин. През 2017-2018 г. Зоран беше селекционер на младежкия национален отбор и помощник в първия състав на Тайланд.

22. Илиан Стоянов (27-годишен на Евро 2004): бившият защитник на Левски и Велбъжд живее от много време в Япония, а наскоро обяви в социалната мрежа, че възнамерява да се кандидатира за президент на БФС. Коловати има своя футболна академия - "Стоянов", в Страната на изгряващото слънце, а преди време беше основен двигател при основаването на ФК Кюстендил. Бившият футболист редовно коментира състоянието на Левски.

23. Димитър Иванков (28-годишен на Евро 2004): един от най-големите любимци на феновете на Левски работеше като треньор на вратарите през 2019 г. Легендата на "сините", който е третият най-резултатен вратар в историята на футбола, често подпомага с дарения "синята" кауза - през 2023 г. Иванков помогна с 3000 лева за изграждането на паметник на Георги Аспарухов - Гунди.

Пламен Марков (46-годишен на Евро 2004): футболният специалист приключи с треньорството в края на 2008 г. - беше освободен от длъжност при втория му период като национален селекционер, след загуба от Сърбия с 1:6 в контролна среща. През 2015 г. бившият треньор на "лъвовете" стана спортен директор на ЦСКА, а сетне до 2021 г. бе в ролята на изпълнителен директор в клуба на Гриша Ганчев.

Петър Хубчев (40-годишен на Евро 2004): помощникът на Пламен Марков на шампионата в Португалия води битка с коварна болест. Един от героите от Мондиал'94 водеше националния отбор между 2016 и 2019 г. Преди това легендарният защитник на Левски и Айнтрахт (Франкфурт) спечели Купата на България и Суперкупата на България начело на Берое.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация