Внезапната смърт – незабележимата сянка зад гърба на футболистите

21:48
Внезапната смърт – незабележимата сянка зад гърба на футболистите
Спортуващ младеж, видимо необременен от болести, колабира на състезание и умира. В най-честият случай се констатират сърдечни проблеми, в останалите точната причина за леталния изход не става напълно ясна. И все пак в спорта и в частност футбола трагичните случаи зачестиха, като лекарите невинаги успяват да реагират навреме.

В опит да обясни какво предизвиква внезапната смърт в спорта американският кардиолог У. С. Хилис преди време изготви списък с най-опасните за здравето спортове, като ги степенува. Понятието "внезапна смърт" се отнася за случаи по време на състезания или до 24 часа след това, при които или настъпва най-лошото, или се стига до принудително преждевременно прекратяване на състезателната кариера.

Сърдечни проблеми, травми и фармакологични препарати (иначе казано допинг) са най-честите причини за смъртта по време на състезания, констатира американецът. Между тях има и причинно-следствена връзка - проблемите се появяват, когато употребата на стимуланти се съчетае с високи натоварвания и се видоизмени кръвната картинка в организма. Доц. Иван Мазнев пък акцентира на друг фактор - вродените или унаследени проблеми.

Тъй или иначе, всички тези фактори са довели до кончината на множество състезатели, голяма част от които – твърде млади. В случаите с травмите обаче загадка няма, тъй като при тях ситуацията е обяснима и неизвестни няма. Инцидентите, причинени от сърдечни проблеми и евентуалната консумация на стимуланти и хранителни добавки, обаче будят сериозен интерес и дори страх.

Класация на спортовете според риска от сърдечни проблеми и усложнения (списък, изготвен от американския кардиолог У. С. Хилис)


1. Високорискови:
американски футбол, бокс, биатлон, ски, хокей на лед, гребане, ръгби, лека атлетика - спринтьорски дисциплини, шорт трек, водна топка, борба, фехтовка.

2. Високорискови, но изискващи по-малки физически усилия:
футбол, бадминтон, бейзбол, баскетбол, хокей на трева, спортно ориентиране, спортно ходене, скуош, плуване, тенис, волейбол.

3. Нискорискови, но изискващи големи физически усилия:
моторни спортове, конен спорт, гимнастика – спортна и художествена, скокове във вода, вдигане на тежести, лека атлетика – скок на височина и на дължина, мятане на диск и хвърляне на копие.

4. Нискорискови, изискващи по-малки физически усилия:
боулинг, крикет, кърлинг, голф, стрелба.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Br0onX
18.05.2009 13:40

lfc_bul ти умри от яд. Направо ви се чудя как можете да говорите така, малки затлъстели кретени! А по темата доказано е също така, че при вълнение в публиката когато се достигне една чистота на тътен може да наруши сърцебиенето в смисъл такъв - забравих сърцето на каква чистота работи като Hz, но трептенията в стадиона могат да нарушат чистота на сърцето което води до мигновенна смърт. Това е естествено случай 1 на 1 млрд., но е възможно. Всеки който е ходил на голямо спортно събитие където залите са препълнени с адски много хора може и да го е усетил, че и на концерти може да се усети. Например в американският футбол освен, че се трошат много, често умират и от дехидрализация играчите, защото са толокова много натъпкани със стероиди, че спират да усещат нуждата от жажда и се обезводняват. Дано намалеят смъртните случаи.

Inspire
18.05.2009 01:56

Ти бавен ли си ве тва на снимката са Бенфика, scouser със scouser смешен.

lfc_bul
18.05.2009 00:04

А тъй, нека всички играчи на Манчестър умрат !

NAZARETH
13.05.2009 01:23

NAZARETH каза: Футболът е изключително тежък спорт и при една такава класация мястото му е несъмнено отгоре. Футболът е бягане - маратонско и спринтово - дълго бягане - неравномерно с много динамика, неможе да се сравнява динамиката във футбола и в леката атлетика. Футболът е борба чист бой за топката, бой в движение във въздуха, има и шах.

MB_KrisS
13.05.2009 00:24

Футболът не е виновен. Хората са виновни, защото комерсиализират спорта и тъпчат спортистите с различни стимуланти, хапчета за издръжливост и въстановяване. Химията винаги оказва влияние. Защо не е имало такива случаи до преди 15-20 години.
А не мога да си обясня, защо фехтовката и дори борбата са толкова високо рискови и с големи натоварвания

bif4y
12.05.2009 23:57

Значи немога да си го обесня точно , но мисля че всеки един отбор си има лекарски щаб който трябва да е наясно със здравето на всеки футболист , и ако има проблеми предполагам че няма да му разрешат да играят , да сме си на ясно днешно време младеща е такава че всички младежи яко пият пушат и се друсат , обичат да се забавляват до зори и после трябва да иде на тренировка вечерта можв да има мач и взимат всякви енергийни напитки креатини , и сърцете нестига че има нужда от почивка те го предрусват и стават такива фалове , дано да греша но си мисля че е така

barcata_
12.05.2009 23:13

това може да се случи в всеки спорт не само футболът винаги е тъжно като разбереш че спортът който е се пак полезен за дравето на човека
всъщонст се оказва и фатален за някой и за това всеки отбор или турнир като каменица дори иска медицински зада не се получи някоя фатална сцена дори знам че играч на шалке 04 е поел свой риск а има проблеми с сърцето но човека е поел рискъ да играе дори да знае че в някой момент може да рухне на теренът наистина е жалко това но всяко нещо си има свойте рискове и се пак поклон пред всички дали нелепо животът си в наречената кауза спорт поклон... *thumb_up* *sad*

ForzaMilan1899
12.05.2009 22:19

Футбола е най-великия спорт.Баскетбола и американския футбол за нищо не стават!А опастности има винаги...

gonzo86
12.05.2009 22:16

Според мен причината е само една-боклуците с които ги тъпчат преди мачове и по време на тренировки.Просто в големия футбол на това натоварване-и физическо и психическо като се добавят и тея медикаменти,особено ако се предозират става наистина страшно.Иначе поклон пред м паметта на всички играчи станали жертва на професионалния футбол.

Dido_Man_U
12.05.2009 22:14

Много лошо е това но точно заради това футболът е толнова опасна игра *sad* *thinking*

new_generation
12.05.2009 21:58

Да а какво да кажем за Марк Фивиан Фо или за Антонио Пуерта от Севиля *sad*

paunQ
12.05.2009 21:55

Аууу, като видях тази снимка и изтръпнах.. Още помня мача, когато Фехер колабира на терена. Много зловещо, наистина. Пазете се от тези стимуланти и всички глупости!!

new_generation
12.05.2009 21:55

Футболистът на Бенфика Миклос Фехер, умира по време на гостуването на тима си на Витория Гимараеш. 24 годишният унгарски полузащитник влиза в игра в 60 мин. на мача. В продължението на срещата Бенфика вкарва гол. Фехер не подозира,
че това е последната му следголова радост. Малко след попадението, Фехер пречи на противников футболист да изпълни тъч. В резултат на това, съдията му показва жълт картон. Буквално секунди по-късно, унгарецът допира с ръка сърцето си, прави няколко крачки и пада на тревата. Съдията дава край на мача. Лекарският екип оказва първа помощ на футболиста. Фехер е откаран в болница. Час и половина по-късно обаче е съобщено, че младият унгарец е починал.