Как бяха измислени картоните във футбола?

13:01
Как бяха измислени картоните във футбола?
Немски арбитър и английски наблюдател стартираха революция във футболното съдийство.

Няма съмнение, че Рудолф Крейтлен е бил отличен съдия в своето време. Той е роден на 14-ти ноември 1919 година и започва кариера като футболист, показващ завиден ентусиазъм, носейки екипа на ФК Щутгартер. Но тежка контузия принуждава Крейтлен да се пенсионира преждевременно. Докато все още е активен играч, Рудолф се занимава и със съдийство, така че е изненада, че шивачът по професия се отдава на реферството.

Крейтлен е сред групата съдии, които водят мачовете от първия сезон в Бундеслигата през 1963/1964 година. В кариерата си арбитърът има 66 мача от немския елит, свирил е финал за Междуконтиненталната купа между Интер (Ит) и Индепендиенте (Арж), а също така е ръководил и финал за КНК между Реал Мадрид и Партизан през 1966 година.

В историята обаче не влизат средняци или що-годе добри. Крейтлен е съдията, повлиял страшно много върху развитието на играта. Немецът е част от съдиите, избрани да ръководят мачовете от Мондиал 66 в Англия.

На Рудолф му е поверен четвъртфиналът между домакините и Аржентина, което меко казано, е трудна задача. До 35-та минута на срещата двама англичани и един аржентинец вече са получили своята устна забележка от рефера. Халфът Антонио Ратин е футболистът, който изглежда най-малко се интересува от правилата. Той получава забележка още в 17-та минута, а в 32-та Крейтлен отново го предупреждава. Две минути по-късно съдията казва на аржентинеца: "Още един фаул и те гоня!"

Вместо да се усмири Ратин, започва да крещи по адрес на съдията. Естествено, това довежда до изгонването на полузащитника. Това вбесява Ратин, който се нахвърля върху арбитъра. Феновете, наблюдавали мача, са станали свидетели на това как аржентинец, висок 1,91 метра скача да бие немец, който е по-нисък от него с над 20 сантиметра.

Двубоят е прекратен за седем минути, като накрая изгоненият футболист получава помощ от двама учтиви джентълмени с полицейски униформи, които му показват пътя до съблекалнята.

Ратин получава частично възмездие, успявайки мощно да изрита Крейтлен в прасеца, преди полицаите да дойдат. Аржентинската ФА настоява немецът да бъде изваден от листата на съдиите на Мондиала. Вместо това, Рудолф получава похвали от ФИФА и най-вече от нейния президент сър Стенли Роуз.

Самият Роуз заявява, че Крейтлен ще е човекът, който ще ръководи финалния мач от турнира. Това не случва, защото ФРГ стига до последния сблъсък.

Революция в съдийството

Кен Астън прекарва два часа, затънал в лондонския трафик по време на Час Пик след края на мача Англия - Аржентина. Астън, който е наблюдател на този четвъртфинал, си спомня, че в онзи ден има изключително гаден късмет. Винаги уцелва жълт или червен светофар, което го вбесява максимално. Когато гневът преминава в индиферентност към лошите обстоятелства, в глава на Кен се заражда идея.

"Защо да не направим нещо подобно и във Футбола? Жълтият картон ще сигнализира, че играчът трябва да е по-внимателен, а когато се покаже червеният цвят, означава, че си аут".

По-късно Астън споделя идеята си с Крейтлен, който веднага я представя на ръководството на ФИФА. Според немеца нещата са много прости:

"Вече няма да има неразбирателства. Искаме да има начин, по който да обясним на играчи и публика нашите решения без недомлъвки."

Новата система е използвана за първи път през 1970 година.

По време на Мондиала в Мексико реферите вече показват жълти и червени картони. Първият футболист, декориран в жълто е Каки Асатиани от СССР. Картонът е показан заради груб фаул срещу Хавиер Валдивия от Мексико в мача на откриването на първенството. Съдията, който за първи път използва нововъведението, е Курт Челншер от ФРГ.

Идеята на Крейтлен се оказва сполучлива и до ден днешен картоните се използват във футбола.

Ново добавки към системата

През 1991 година системата, измислена от дуета Астън - Крейтлен е леко изменена. Тогава реферите получават правото да показват по два жълти картона, като вторият означава автоматично, че футболистът е изгонен. Абсюлотно ясно е, че идеята за картоните е едно от най-сполучливите въведения във футбола.

Наскоро президентът на Хановер 96 Мартин Кинд предложи да бъде включен и зелен картон. Той трябвало да означава, че даден играч е изгонен за определен период от време. За момента тази идея изглежда трудна за осъществяване.

Основното е, че Крейтлен и Астън успяват да постигнат, това което желаят. Интересен факт е, че аржентинецът Антонио Рутен не е псувал немския арбитър, а му е крещял, че се нуждае от преводач, защото не знае нито немски, нито английски. Ако тогава системата за показване на картони е била въведена, полузащитникът на гаучосите е нямало да има проблеми с разбирането.

Рудолф Крейтлен, който е един от малкото съдии, останали в историята, умира на 92 годишна възраст в родния си Щутгарт на 31-ви юли 2012. Изобретението му е все още живо и изглежда няма скоро да избледнее.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kp9
15.10.2012 00:35

Пепе проклина денят в който са създадени картоните... *lol*

arteta98
14.10.2012 18:05

сър Стенли Роуз , бащата на грубия футбол *joking**joking**joking**lol**lol**cards**cards**cards*

fen_na_juventus
14.10.2012 19:26

Хахах много яко си го измислил майна!!! *joking* Евала *beer*

Lubo0o
14.10.2012 14:20

Доста интересна статия , трябва да има още такива !

TheFruitMaster
14.10.2012 13:50

Едно от най-добрите въведения във футбола е плод на автомобил, човек и светофар *lol* Поредното доказателство, че добрите идеи се раждат случайно ! Браво за статията, само транслейта малко куца на моменти *smile*

putopalo
14.10.2012 13:21

Ето кой е виновен за червения картон на Бандаловски*lol*

Lampardz
14.10.2012 13:14

президент сър Стенли Роуз.... close enough *lol*