Денят на мафията

11:38
Денят на мафията
"Залози, измами, подкупи и пране на пари, дори насилствени престъпления - всичко това е често срещано в България и особено във футбола там. Мафията контролира първенството и трансферите, а нейните шефове държат много от клубовете в първенството", така започва материал на швейцарското издание "Neue Zurcher Zeitung", посветен на родния футбол.

Заглавието е "Денят на мафията". "Обществена тайна е, че президентите, съдиите и играчите са част от организирана престъпност, а босовете перат пари и легализират търговията с наркотици, проституция, контрабанда на цигари", пишат още в Швейцария.

В материала се дават и примери с някои от босовете на родните клубове: Президентът на Локомотив София - търговец на оръжие, Президентът на Литекс - обвиняем за пране на пари, босовете на Левски и ЦСКА - обвинявани за изнудване и пране на пари. Споменават се и редицата убити босове на футболни клубове след падането на комунизма.

Собственикът на Левски Тодор Батков (който присъства на главната снимка на материала заедно с Константин Баждеков) е цитиран да казва в интервю за "BBC", че корупцията е дълбоко вкоренена в българския футбол, но че неговият отбор, разбира се, винаги играе за победа и чест. Както е видно обаче обществото не вярва и насочи почти цялото си внимание към чуждестранния футбол.

Изданието споменава за опитите на правителството да наложи нови закони, с които прокуратурата и съдебната власт да могат по-лесно да разобличават и наказват тези корупционни практики у нас. "Да се преодолее този проблем и да се изкорени напълно е доста трудно, защото България има доста дълга традиция в манипулацията", пише изданието.

За пример е посочен случай от 1949 година, когато Левски и Академик София завършват наравно в последния кръг в ущърб на общия си враг по това време ЦСКА.

Оригиналната снимка на материала:


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Blueisthecolour
26.09.2012 21:51

Ей такива б0клуци са само за убиване*angry*Всичко под ножа*evil*

greenhool
26.09.2012 12:14

Случаят,като този с Левски и Академик е абсолютна класика и е практика в цял свят включително и в първенства,като италянското и френското... На изданието мога да кажа само,че докато има футбол ще има и подобни случки*wink*

john_doe
26.09.2012 13:11

Има хора има проблем,няма хора няма проблем ...