Или се раздаваш докрай, или си заминаваш от тима

15:19
Или се раздаваш докрай, или си заминаваш от тима
Помните ли последните минути на летния трансферен прозорец? Разбира се, че ги помните. Подобно нещо не може да се забрави.

Както голяма част от футболни запалянковци, бях застанал пред телевизора, докато стрелките се приближаваха към полунощ в последния ден. Останах с увиснала долна челюст, когато сър Алекс Фъргюсън най-накрая приключи сделката за българския нападател Димитър Бербатов в 11-я час. Почувствах се доста зле, също като всички друг фен на Манчестър Сити, защото вярвах, че българинът ще дойде при нас.

После внезапно тъмните облаци бяха разсеяни, защото на хоризонта се появи още по-голяма история. Мениджърът на Ман Сити бе счупил трансферния рекорд във Висшата лига, привличайки бразилската суперзвезда Робиньо от Реал Мадрид срещу изумителните 32 млн. паунда. Повярвайте ми, легнах си щастлив и така се събудих на сутринта.

Вече изминаха почти 9 месеца, откакто "червени" и "сини" в Манчестър направиха онзи драматичен двоен удар. Това е достатъчно дълъг период, за да се прецени влиянието на Бербатов и Робиньо. Също така този период е напълно достатъчен, за да бъдат феновете на двата отбора в правото си да зададат въпроса дали българинът и бразилецът оправдават общата цена 62 млн. паунда, която бе платена за тях.

Мога да отговоря и на двата въпроса с по една единствена дума. Какво влияние оказаха Бербатов и Робиньо върху отборите, в които преминаха в края на лятото? Минимално. Оправдаха ли тези футболисти похарчените за тях 62 млн. паунда? Не.

Нямам намерение да критикувам нито Бербатов, нито Робиньо. Нито намеквам, че Фъргюсън и Хюз са направили грешка, привличайки двамата нападатели срещу толкова големи суми. Като се има предвид начинът, по който се представяше Бербатов в Тотнъм, всеки мениджър в Англия би бил радостен да го има в състава си. А кой не би искал Робиньо - голямото бижу в бразилския национален тим, препълнен с играчи от световна класа?

Но защо Бербатов показва безспорния си талант в много малки дози с екипа на Юнайтед? Това е тайна, която не мога да разгадая. Нито за миг не приемам критиките към него, че е мързелив, безразличен и апатичен. Колкото и да струва един футболист, той няма да изтрае и 5 минути в отбор, воден от Фърги, ако притежава дори само един от тези недостатъци. Моето убеждение е, че Бербатов иска да играе футбол по-скоро с ума си, отколкото с тялото. Няма нищо лошо в това - мозъкът е най-бързото средство на футболния терен. Но има моменти, в които на един играч му се налага да поизцапа ръцете си.

Фърги сравнява българина с Ерик Кантона и аз виждам известни сходства. Има обаче една голяма разлика - когато ситуацията стане напечена, Кантона запретваше ръкави и се раздаваше докрай. А когато този сезон нещата не вървят за "червените дяволи", Бербатов просто изчезва. Той трябва да разбере, че в Юнайтед или приемаш стила на Фърги, или си заминаваш от тима. Ако го осъзнае, българинът е способен да стане важен играч на "Олд Трафорд". Ако не го проумее обаче, може да се превърне в най-скъпият провал в английския футбол.

Що се касае до проблемите на Робиньо в Сити този сезон, те са малко по-разбираеми. За разлика от Бербатов, за бразилецът това е дебютна година в Премиършип и бързината и твърдата игра вероятно са го шокирали. Съмнявам се като играч на Реал Мадрид и Бразилия Робиньо изобщо да се е доближавал някога на близко разстояние до собственото си наказателно поле. Фрази като "гоня противника" и "помагам в отбрана" са били напълно чужди за него. Това са уроци, които му се наложи да научи този сезон, и очевидно той се затруднява да ги приложи на практика още сега.

Може да си помислиш, че е нелепо, ако се зачудя дали английският климат не е притъпил таланта на Робиньо. Спомнете си обаче началото на сезона, когато беше сравнително топло. Докато слънцето блестеше над него, малкият бразилец се забавляваше и бележеше голове. Когато времето се влоши, същото стана и с голмайсторските умения на Робиньо. Дали това е просто едно съвпадение?

Ако получи време, Робиньо ще се аклиматизира към английското време. Но това, от което той се нуждае още повече, е да има един голям и силен нападател до себе си. Не е тайна, че Хюз отново ще опита да привлече Роке Санта Крус от Блекбърн през лятото. Ако вземе парагваеца - или друг нападател с подобна физика, тогава съм сигурен, че ще видим истинския Робиньо следващия сезон.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

danas1970
22.05.2009 09:49

Kamakatsu,още по-добре ще е ано му я подават направо вътре във вратата,нали?Смешник!

Kamakatsu
15.05.2009 18:03

Бербо е най-добрия играч на Юайтед и играе много интелигентно, но проблема е че никои не му подава топката близо до противниковата врата !!!

darko78
14.04.2009 18:05

иска се Сърце за тая работа,а Митето го няма.Знам още когато чакхме след мача с говедата на Герена...,а той ни пробута майка си.

Onravota
13.04.2009 12:33

Абсолютен фен съм на Бербатов,но в последните мачове го няма никакъв!Това е истината,а причината си я знае самият играч!Мача срещу "Порто" в сряда може да бъде спечелен само ако на мястото на Бербатов играе Македа!Това е само моето скромно мнение!

plamkisa
09.04.2009 23:25

Еми пич,заминавай си тогава *joking* Ако наистина е така Бербата трябваше да е изхвърлен преди доста време

MeToDueB
08.04.2009 21:26

няма да е аут, защото без него тоя отбор не върви .. няма идея в нападение, няма мисъл .. няма нищо, само едни лакоми футболисти .. цял отбор, и еднотипни атаки цял мач .. Бербатов е разликата !

FLY_I
08.04.2009 13:01

''Бербатов вечно втори''-колко тъп трябва да си за го напишеш *lol*

Lucas_Podolski
07.04.2009 11:20

Жалко, че тази мисъл не се използва за националния отбор, защото ако беше така, Бербо отдавна да е изхвърчал, та с него и половината титуляри. Дано някой скоро време се усети, че да представяш страната си е най-голямата чест, с която можеш да бъдеш удостоен.

LEO_74
06.04.2009 18:02

Подозирам че проблемите на Бербатов са проблеми на ръководството и по-специално на Фъргюсън . Просто не са намерили начина по който да предраzположат спортиста за естествено отношение и развитие . Все пак това е един от най успешните клубове и е напълно нормално за всеки да е "мечтата на живота".Точно този преход от "мечта" в реално следване на целите е най-важен при адаптацията.Истината е, че за повечето отбори и футболисти , целите които се преследват в Ман.Юнайтет,са ...мечтииии.

air_J
06.04.2009 16:47

Световното клубно първенство, ако го бройш за кой знае колко силен турнир - добре, твое право е. А да влезеш в лоша форма на края на сезона не е ли достатъчно основание да смятам, че Манчестър може да изпуснат всичко? Ако трябва да съм честен си мисля, че все пак ще станат шампиони в Англия, но дотам. В Шампионската Лига ще срещнат все по-мотивирани от тях състави, и не на последно място - в по-добра форма от тях. А ФА Къп съм 100% сигурен, че ще я спечелят Челси, или Арсенал, защото това е начина да се спаси сезона за тях - Манчестър Юнайтед имат точно нулеви шансове точно за тази купа. *sick*

svetlio_vn
06.04.2009 16:18

air_J само ти напомням , че спечелихме и Световното клубно първенство , а защо мислиш , че няма да станем шампиони , да спечелим ФА къп или пък защо не отново Шампионската лига ?

air_J
06.04.2009 16:05

Бербатов за целият си престой в Манчестър има точно 1 силен месец Януари. През останалото време си е абсолютна трагедия, неслучайно е на второ място в класацията на трансферните провали, непосредствено след Робиньо, но драмата е, че дори в тази непрестижна класация родният нападател не е на върха, а отново вечно втори. Като гледам как върви сезона на Юнайтед, да не се окаже Карлинг Къп най-значимият трофей за "червените дяволи", че тази възможност никак не е за подценяване. *joking*

lucky_zone
06.04.2009 15:53

Последно време Бербо няма добри изяви но всеки футболист има и малки спадове в кариерата си , в които не му върви. Проблема е, че понякога говорим без да знаем за какво точно става въпрос. Хубаво е преди да критикуваме някого първо да се поставим на негово място и тогава да започнам с критиката, ако още е останала такава. Според мен Бербатов ще помогне на Юнайтед, но мисля че тогава може да бъде твърде късно... *wink* *smile* *thinking*

brickbat
06.04.2009 15:45

аз мисля, че Реал Мадрид направиха по - добра покупка привличайки Хунтелаар, дано Юнайтед станат шампион на Англия, но без сърцата игра няма как да стане. Колкото до Робиньо мисля, че не е за това първенство и няма да се учудя ако пак се върне в Испания или ако отиде в Италия.

MeToDueB
06.04.2009 15:44

а относно Робиньо .. спадна му формата, която имаше преди началото на втория полусезон ... не играе по тоя начин, който отговаря на толкова скъп футболист. В последните си 11 мача за Сити има 0 гола и 1 асистенция ..

Бербатов има 6 гола и 3 асистенции за последните 11 мача от втория полусезон, като последните 3, един от които не е играл, а в другите 2 е записал няколко минути.

За английската Висша лига са статистиките от мачовете.

Има разлика мисля аЗ ? Или зор да оплюваме .. Всеки има слаби мачове и слаби моменти, за 2,3 слаби мача .. не бива да съдиме Бербатов. И Роналдо имаше период от 22 Ноември до 17 Януари (това са 9 мача, в които Кристиано Роналдо нямаше гол, имаше само 2 асистенции) .. всеки има слаби моменти

MeToDueB
06.04.2009 15:32

Може и повече да. Имаше период, в който той решаваше всяка среща и отбелязваше в поредни срещи, но в последно време ... може и контузията да му пречеше .. и не му вървеше играта, но определено с него Манчестър Юнайтед е доста по деен във фаза атака. Бързо забравят англичаните или българските журналисти .. не знам от къде идват лошите вести, по адрес на Бербатов .. но забравиха кой направи 2-1 с Тотнъм за купата, кой отбеляза победните голове в последните минути срещу : Болтън, Мидълзбро и Нюкясъл. Забравиха кой направи много важни асистенции, за много ключови голове през сезона, а именно това беше Бербатов .. тези 13 гола и 10 асистенции според мен не са никак малко, с оглед това, че Манчестър Юнайтед, много рядко печелеше с повече от 1 гол. Хората гледат само головете за съжаление, а и асистенциите са важни ..

peshky_
06.04.2009 15:26

Бербатов може и повече дано найстина почне да се раздава на максимум