Тази есен без фурори в Европа

18:05
Тази есен без фурори в Европа
Първенството свърши, започна трансферния прозорец, но отсега може спокойно да се твърди, че през ранната есен не ни чакат кой знае какви положителни емоции с българските клубове. Четирите ни участника в европейските турнири, един по един заявяват с действията си, че Европа вече не им е приоритет, което е поредната негативна промяна в българския футбол.

Шампионите от ЦСКА с много мерак стигнаха до титлата на България, но още първенството не беше свършило, когато треньорът затръби, че тимът няма никакви шансове за влизане в Шампионска лига. Щяло да бъде добре да се стигне до групите на УЕФА, но и това не било сигурно, ако не се направи мащабна селекция. А би трябвало един отбор, който с лекота и супер убедително (без нито една загуба) е спечелил титлата, поне да си помисли за атака на Шампионска лига. В подобна позиция бяха "сините" преди две години и без никаква селекция влязоха в групите. Сега в ЦСКА обаче се застраховат. Това обаче е малкия кахър при "червените", при тях въобще не се знае кой ще плаща оттук-нататък, защото поне е ясно, че финансовите напъни на Кремиковци приключиха. Ако не се появи нов собственик в обозримо бъдеще, на ЦСКА ще им е последната грижа евроучастието. Да не говорим, че вече се говори за продажбата, тоест освобождаването на заслужилите Велизар Димитров и Йордан Тодоров.

При вторите Левски нещата са още по-сложни. Там новият треньор веднага се вторачи в целта - първо място в България и не показва никакви апетити за нов пробив в Европа. Почти сигурно е, че Левски безславно ще завърши своето участие в първия кръг за купата на УЕФА в предверието на групите. И на "Герена" от това няма да направят драма, защото приоритетите временно са сменени - европриказките се заменят от вълнуващи домашни спектакли пред 1000 отбрани зрители.

Най-оптимистично е положението при Литекс, ако не броим тайнственото отвличане на президента Ангел Бончев, което може да доведе от психологически трусове и срив при ловчанлии. Ако се абстрахираме от този злощастен фактор, Литекс си остава отборът с най-ясна визия за атака на Европа. Стига да не им се падне невъзможен съперник, какъвто беше Хамбургер през миналата година, те могат отново да влязат в групите и да се представят сносно. При тях шансовете ще се увеличат многократно ако привлекат Мъри Стоилов за треньор.

Четвъртият ни участник Локомотив Сф, пък е обречен. След две години на напъни, сега Локомотив изглежда напълно несъстоятелен за участието си в Европа, което се превърна в чиста самоцел на фона на мизерния пролетен полусезон.

Видно е, че българите нямат кой знае какви аргументи за да претендират за забележително участие, каквото направиха преди три години. А и е трудно да се повярва, че ще се намери съперник, който да се уплаши от нашите участници. През миналата година се видя, че българите не са сериозно препятствие дори за средните по сила европейски отбори. А най-лошото е, че тенденцията да бъдем анонимни в Европа ще се задълбочи с още една година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

beto
29.05.2008 18:17

Никаде не съм използвал думата помощ а контрол.Правиш ли разлика.Защото ако не бъдат контролирани тези бизнесмени скоро може и да нямаме не само футбол а и държава. Ще кажеш що пък държава? Щото футбола може да ни послужи,като огледало на икономическото положение в държавата.Не случайно силни икономически държави, като Германия, Англия, Испания, Франция и Италия имат и силен футбол.

seriosblack
29.05.2008 14:22

Просто в Бг за някои хора по важен е бизнеса отколкото играта и за това не се инвестира в качествени трансфери,база и т.н.Но не съм съгласен с Бето че държавата трябвало да помага.Футболните отбори в А,Б и В група са частна собственост и колкото по-далеч стои държавата от футбола толкова по-добре.

Lucas_Podolski
28.05.2008 19:40

И аз съм на същото мнение. Видяхме че един пробив не стига за да се оправи българския футбол. Ако на някои малко повече му пукаше нямаше парите от ШЛ да се приберат а щяха да се къпят играчи, които да прегфазят и Тампере и Роженборг, а титлата щеше да е повече от сигурна. Разбира се говоря за Левски. При другите няма и помен от развитие в Европа!

beto
28.05.2008 18:56

Това според мен не може да служи,като оправдание.Като не им се рискува на господата президенти да се откажат от българският футбол и да си стоят вкъщи.Но според мен проблема е друг.Начело на наште тимове застават хора,които не се интересуват от благото на отбора си а от свойто собствено.Тръгнали с трици маймуни да ловят.И този феномен за жалост не се наблюдава само във футбола а в повечето браншове на българският бизнес.Сигорно някога ще се промени това.Но за тази цел трябва по строг държавен контрол.А държавата в частност политиците нямат изгода да стягат юздите на бизнесмените, защото печелят от тях.И така се въртим в омагьосан кръг

Helguera
28.05.2008 18:22

Еми така е. Просто няма пари за трансфери , няма бази , няма добри треньори........ На никой от президентите не му се рискува да купи играчи за 5-6 млн. евро ,защото ако му се падне третия или четвъртия в Испания , Англия , Германия , Франция и т.н. просто няма шанс за Шампионска лига. Пък после ще им чупят краката в Петрич и Стара Загора на разораните ниви ..........